Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim > Psikoloji

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-06-2015, 02:34
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Obsesyon-kompulsiyon ve din ilişkisi

Sevgili arkadaşlar,

Bir kaç gün önce bir yakınımla doktora gittik. Oradaki konuşmada konuyla ilgisi olmamakla birlikte "obsesyon, kompulsiyon" sözleri geçti. Psikolojik hastalıklarla ilgilenmek zorunda kalmışlığımdan, bu kelimelerin ne anlama geldiğini az çok biliyordum, yine de doktorla aramızda geçen konuşmayla ne alakası var diye internetten tekrar bakayım dedim.

Kaynak

Obsesyon
Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.

Kompulsiyon
Obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.
Bildiğim gibiymiş, ne var ki "dini obsesyon/kompulsiyon" diye bir kavrama rastladım, rastlamaz olaydım. Yıl olmuş 2015, milletin uğraştığı şeylere bakın.

--/--

Bu forumda da bazı üyelerin "ben eskiden durduk yerde Tanrıya, peygambere, dine, kitaba söverdim" dediğini okumuştum. İşte buna dini obsesyon denirmiş, yani kişi iradesi dışında kutsal bildiği kavramlara küfredermiş. Bu işin obsesyon tarafı.

Bu küfürleri telafi etmek için de boyna namaz kılar, tekrar tekrar abdest alır, gün boyu dualar eder, tesbih çekermiş. Bu da işin kompulsiyon yanı.

Şurası çok açık ve net ki, bu bir psikolojik rahatsızlıktır ve şüphesiz tedavi yeri tıp doktorlarıdır.

Bunlar da bakmaz olaydım dediğim 2015 yılı dinci üfürükçülerin, tarifi imkansız cahilliklerin ortaya serildiği sözde tedavi siteleri.
http://www.ppd.com.tr/makale/dini-ic...-etkileri.html
http://www.obsesiftakinti.com/dini-o...html#more-2500
http://www.obsesiftakinti.com/dini-o...n-caresi/.html
http://www.mumsema.org/sizden-gelen-...abilir-mi.html

Bu site ayrıca ele almaya değer ki, dinci cehalet iyice ortaya çıksın.
http://www.obsesiftakinti.com/dini-o...obsesyon/.html

Bu yazıda sözde OKB (obsesif kompulsif bozukluk) hastası olan bir kişi, doktora, cinciye, ilaca başvurmadan, hastalığı 2 ay gibi bir sürede atlattığını söylüyor ve bunun sırrını veriyor.

Sır şuymuş: Obsesyon denen şey şeytanın vesvesesiymiş. Haliyle, kişi Allah'ın varlığını kendisine ispat ederse, bu hastalık geçermiş. Çünkü şeytan yenilir, vesvese vermekten vazgeçermiş. Kendisi (bilimsel olarak) ispat etmiş, "okuyun siz de ispat edin, sizin de hastalığınız geçsin" diyor.

Öncelikle merhaba arkadaşlar. Dini obsesyonlar bildiğiniz gibi kişiye çok azap çektiren durumlardan birisidir. Kişi o hastalığa yakalanmadan önce ne kadar inanan bir insan olduğunu şimdi ise nasıl birisi olduğunu düşünerek kendini yer bitirir. Okb hastalarının geneli çok mükemmeliyetçi insanlardır. Yani tam bir inanç yaşamak isterler. İçlerinde en ufak kusur kalsın istemezler. Sorularına kesin ve net cevaplar bulmak isterler. ŞİMDİ BEN SİZE BU SIKINTININ KESİN ÇÖZÜMÜNÜ SÖYLEYECEĞİM.
Ben bundan kendi çabalarımla kurtuldum. Ne psikoloğa gittim ne de ilaç kullandım. Hastalık düşünsel boyutta olduğu için bende kendimi düşünmeye sevkettim. Şunu gördüm. Allah (cc) kesin olarak var. Bunu manevi anlamda namaz kılarak oruç tutarak değilde BİLİMSEL OLARAK gördüm ve yeniden idrak ettim.

İnsan bu gibi durumlarda kendini ACABA BEN ATEİST Mİ OLDUM gibi dercesine yargılar. Ama dinen de Allahın varlığını anlamaya çalışmanın onu var mı diye düşünmenin kabul edilebilecek bir durum olduğunu duymuştum. Aslında bugünün ateistleride artık gerçeği bilmektedir. Fakat bilerek ve isteyerek Allah'ı görmezlikten gelmektedirler. Yani aslında bütün insanlar Allah'ı bilmekte fakat onu yok saymaya çalışmaktadırlar. Şimdi sizi düşünsel anlamda çok rahatlatacak şeyler söyleyeceğim.

1. Eğer Allah olmasaydı ve ateistler haklı olsaydı. yani evrim teorisi gerçek olsaydı. Bugün yaşayan canlıların 100 milyon yıl önce yaşamış ve bugün yer yüzüne çıkarılan fosilleri olmayacaktı. Ateistler tek bir hücreden canlı yaşamının başladığını iddia eder. Bu da geçmişte yaşayan canlıların evrimleşerek bugüne gelmek zorunda oldukları sonucunu doğrur. Yaşamın tek hücreden canlılara, ordan bitkilere- basit hayvanlara ordan dinazorlara dönüştüğünü iddia ederler. Çok önceden yaşayan bi dinazorun zamanla kanatlarının çıkmasıyla kuş türünün ortaya çıktığını söylerler. Ancak, bugün yaşayan canlıların eğer 100 milyon yıl önceki bir fosili hiç bozulmamış şekilde bulunursa bu teori kafadan çöker. Kanıt istiyorsanız. İşte burada. bu bize herşeyin bir yaratıcısı olan Allahı gösterir. dahasını istiyorsanız Kadıköyde olan fosil sergisine gidebilirsiniz. Evrim teorisi bilimsel olak çürütüldü.

2. Altın oran sayısı. dini obsesyonlar yaşayan kardeşlerimizin içlerini rahatlatmaya devam etmek istiyorum. Altın oran sayısı yüce yaratıcının dünyaya koyduğu dengedir herşeyde bu oranı bulabilirsiniz. İnsan vücudundan bir çiçekte salyangoz kabuğun dan kâbenin bulunduğu yere kadar herşeyde bu oran vardır. Bu oran bize yüce Allahın varlığının apaçık bir göstergesidir. Altın oranla ilgili daha fazla bilgimi istiyorsunuz size bir link vereceğim ama öncesinde bu yazıyı okup bitirin lütfen.

3. Yaratıcının bize bahşetmiş olduğu kuran. kuran içinde binlerce sır barındıran bir kitaptır. kuranda geleceğe dair sırlar bir bir açıklanmış ve bu sırlar bir bir gerçekleşmiştir. bu sırları buraya yazmam uzun sürer siz bunların googlede kuranın bilimsel mucizeleri olarak arayın ve çok şaşıracağınız bilgilere ulaşacaksınız.
Ben bu hastalığı böyle yendim ve digerleri gibi 3 yıl 4 yıl felan çekmedim bu hastalıgı 2 ay sürdü ve kafamda çözdüm bitirdim. Umutsuzluğa kapıldığınız anlarda bunları düşünerek rahatlayabilirsiniz. yaşadığımız dünyaya bakın herşeyde bir nizam ve düzen var. Dünyanın 1 santim ileride veya geride olması halinde neler olacağını biliyoruz.

Onu da geçelim bugün cernde çalışan birçok bilim adamı evrenin yaratıldığını kanıtlamış durumda. Tanrı parçağı gibi. Nano teknolojide çalışan bilim adamları son derece dinine bağlı insanlar neden!!! çünkü bir yaratıcın olduğunu artık onlarda görmüş vaziyette
Elbette bu kişi OKB hastası filan değil. Harun Yayha müridlerinden biri ve elbette yalan söyleyerek misyonerlik yapıyor.

Bilimsel ispatlara hiç girmeyeyim. Kısaca yuh deyip bırakayım.

--/--

Yalan, cehalet, kötülük, dincilerin günlük gıdası haline gelmiş. Bari hastaların yakasını bıraksalar.

Bu cehaleti, bu kötülüğü nasıl aşabiliriz bilmiyorum.

Bir sonraki iletimde din ve OKB hakkında kendi kurduğum ilişkiyi anlatacak, dindarların neden gittikçe bağnazlaştıklarına cevap arayacağım.

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)

Konu Şüpheci Dinsiz tarafından (11-02-2016 Saat 21:25 ) değiştirilmiştir.
Alt 14-06-2015, 02:48
Kıdemli Üye

Sevgili arkadaşlar,

Önceki iletimde demiştim ki : "Bir sonraki iletimde din ve OKB hakkında kendi kurduğum ilişkiyi anlatacak, dindarların neden gittikçe bağnazlaştıklarına cevap arayacağım."

Dinin (varsa) içindeki iyi ögeleri hazmedememiş, aklını dinginleştirememiş, düşüncelerini iyiliğe yönlendirememiş bir Müslümanın, sokakta tesettürsüz bir kadın gördüğünde hemen "din elden gideyoooo" diye salya saçıp naara atarak krize girmesi bence obsesyondur. Kriz sırasında bu şekli alır.

Adama göre şeytan onu yoldan çıkarmak için vesvese vermektedir.

Peki bu vesveselerin sonu nasıl gelecektir? Ancak bütün kadınlar örtününce ve eve hapsedilince.

Bağnazlaştık mı? Hem de nasıl.

Sevgiler

* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 14-06-2015, 03:11
Boolean Boolean isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Evrim Teorisinin mekanizması, Google Translate'de bile kullanılıyor.

https://books.google.co.kr/books?id=...0chain&f=false

Bakınız; Markov Zinciri

Teist Nekrasov, kendi fikirleriyle çelişiyor diye, Ateist Markov'a karşı geliyor ve saldırıya geçiyor.

Yani onlara kalsa bugün Markov Zinciri diye bir şey olmayacaktı ve Google Translate de olmayacaktı.

Markov Zinciri hem evrimi görmek için hem de Google Translate için kullanılıyor.

Evrim Teorisi, kullandığımız teknolojilerde de var.

MIT'deki hocalar çürütememiş evrim teorisini de, Harun Yahya'nın adamları mı çürütmüş.

Onu da geçelim bugün cernde çalışan birçok bilim adamı evrenin yaratıldığını kanıtlamış durumda. Tanrı parçağı gibi. Nano teknolojide çalışan bilim adamları son derece dinine bağlı insanlar neden!!! çünkü bir yaratıcın olduğunu artık onlarda görmüş vaziyette
Çürütülmesini bırak, kullanıyoruz biz bunu.

Ek: Kusura bakmayın dayanamadım konuyu değiştirdiğim için özür dilerim.

Konu Boolean tarafından (14-06-2015 Saat 03:12 ) değiştirilmiştir. Sebep: ekleme
Alt 14-06-2015, 03:22
Boolean Boolean isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Belki Nekrasov'un, Markov'a saldırması da "obsesyon" sebebiyledir. Dincilerin bilim adamlarına saldırması da. Vesvese veriyorlar çünkü içlerine
Alt 14-06-2015, 04:11
Kıdemli Üye

Evet sevgili Boolean, iyi yakalamışsınız.

Vesvese verenlere saldırırlar.
Hiç vesvese kalmasın diye, katı kuralları olan din devleti olmak isterler.
Vesvesenin hakkından gelmek için dini ibadetlerini arttırırlar.

Bence vesveselerle zihnen başa çıkamamaları obsesyon, saldırmalar, şeriat istemeler, dini ibadeti arttırmalar kompulsiyondur.

Muhtemelen küçük yaşta başlayan/dayatılan yoğun dini eğitim/ibadet/baskılar günah işleme korkusunu her an kişinin zihninde aktif kılıyor. Kişi, en basit eylemlerinde bile günah işlediğini, dış etkenlerle günah işlemek zorunda kaldığını düşünüyor, kafasında zihinsel baskılar oluşturuyor. Bir zaman sonra, hiç günah işlemeyeceği bir ortama kavuşmayı zorunluluk olarak görmeye başlıyor.

Bunun için yapılması gerekenler dinde açıkça belirtilmiş: Kuran, peygamber sünneti, hadisler. Yani 1400 küsur yıl öncesindeki düzen. Günümüzdeki adıyla gericileşme, bağnazlaşma.

Sevgiler

Alt 14-06-2015, 12:26
gur91 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
gur91 gur91 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu obsesif-kompulsif bozukluk yani takıntı hastalığı çok kötü bişey , cinsel ve dinsel olanlarını yaşadım belki dini bu kadar araştırmamı sağlayan da bu takıntılar oldu , bu kutsala istemsiz bir şekilde küfür etme olayı dinin zırva olduğunu anladığımdan beridir yok , zaten kutsalımda yok artık ondan kurtuldum , cinsel olanı da ara ara geliyor ama çok büyük oranda azaldı balık yağı kullanmaya başlamıştım tam olarak bilmiyorum ama bunun etkisi olabilir , herşey kişinin kafasında bitiyor , çok rahatsız edici bir hastalıktır ama bana sorgulamayı öğretti , daha bir olgunlaştırdı yaşayanlara tavsiyem düşüncelerinin üstüne gitsinler düşünmemeye çalışınca daha çok rahatsız ediyor.
Alt 23-12-2018, 04:55
ForumKirpisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ForumKirpisi ForumKirpisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Şüpheci Dinsiz´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Leonardo,

Beyinleri dinle fazlaca kertilmiş kişilerin tamamına yakınında okb (obsesif kompulsif bozukluk) ve anksiyete oluşuyor. Bir
Şimdi bir konuya açıklık getirelim.

Okb oluşmaz, anksiyete ise tetiklenir. Anksiyete ile gerginlik farklı şeylerdir. Anksiyete fazlaca stres ile yerleşip kişide yoğun baskı altında kaldığı durumlarda panik atak tarzı vücutta ısı değişikliği, zangır zangır el titremesi, algıda bozukluk, zonklama gibi etkiler yapar. Anksiyete sürekli durumlarda hayatta tatsızlık, tansiyon yüksekliği, algıda bozukluk yapar.

Din ve dinsel saplantılar temelli Allah korkusu ilkokul öncesi tarikat yuvalarında çokca yerleştirilirse çocuklarda anksiyete tetiklenebilir ve ömür boyu dahi sürebilecek bir travmaya sebep olur.

Bunun harici böyle bir sav geçersizdir.

Okb genetik bir hastalıktır asla oluşturulamaz, hayatın belirli dönemlerinde hormonsal değişikliklerle artıp belirgin hale gelebilir ve sonra yok olabilir ya da ömür boyu sürebilir lakin sonradan gelişmez.

Herkesin okb ve anksiyete belirtileri kişiye özgüdür, herkesin şizofrenisi, paranoyası, obsesyonları kişiye özgüdür. Kimisi benim gibi küresel ısınmanın çözümsüzlüğünü dahi saplantı haline getirebilirken bazısı saçma sapan mikrop kapıp ölme korkusunu obsesyon yapar. Bu kişinin düşünce yapısı, yaşam koşulları ve zeka seviyesiyle doğru orantılıdır.

Nasıl olsa Bade' lenen daha evvel de bade' lenmiş Hatta bazıları '' Nur Çeşmesinden '' içerek ?? nurlanmışlardırlar
Alt 23-12-2018, 06:29
Kıdemli Üye

Sevgili NikolaTeslis,
NikolaTeslis´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Şimdi bir konuya açıklık getirelim.
Önce yazılanı okuyup, araştırıp öyle "açıklık getirin" olur mu.

NikolaTeslis´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Okb oluşmaz, [...]
Okb genetik bir hastalıktır asla oluşturulamaz,
https://en.wikipedia.org/wiki/Obsess...isorder#Causes
Causes
The cause is unknown. Both environmental and genetic factors are believed to play a role. Risk factors include a history of child abuse or other stress-inducing event.
Okb için sebebi bilinmiyor diyor, genetik ve çevre faktörlerinin her ikisinin de rol oynadığına inanıldığını söylüyor. Risk faktörleri arasında çocuk istismarı öyküsü veya stres yaratan başka bir olay bulunabileceğini söylüyor.

Beyni fazlaca kertilmiş kişiler derken çocukluktan itibaren tarikatların-cemaatlerin demir kıskacında büyüyen yetişkinlerden bahsediyorum. Bu durum bir çocuk istismarı değil mi, ağır stres kaynağı değil mi? Ki çocukların zihinsel istismarıyla kalmayıp cinsel istismarı bile söz konusu olabiliyor. Hele hele son yıllarda cinsel istismar çok fazla oluyor.

Alt 23-12-2018, 06:48
Üye

Şüpheci Dinsiz´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili NikolaTeslis,

Önce yazılanı okuyup, araştırıp öyle "açıklık getirin" olur mu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Obsess...isorder#Causes

Okb için sebebi bilinmiyor diyor, genetik ve çevre faktörlerinin her ikisinin de rol oynadığına inanıldığını söylüyor. Risk faktörleri arasında çocuk istismarı öyküsü veya stres yaratan başka bir olay bulunabileceğini söylüyor.

Beyni fazlaca kertilmiş kişiler derken çocukluktan itibaren tarikatların-cemaatlerin demir kıskacında büyüyen yetişkinlerden bahsediyorum. Bu durum bir çocuk istismarı değil mi, ağır stres kaynağı değil mi? Ki çocukların zihinsel istismarıyla kalmayıp cinsel istismarı bile söz konusu olabiliyor. Hele hele son yıllarda cinsel istismar çok fazla oluyor.
Wikiyi helada yatarken sürekli okurum yani yanlış kişiye çatıyorsun .

Psikolojik rahatsızlıklarla ilgili tecrübesiz olduğun anlaşılıyor hastanın halinden hasta anlar.
Bilinçli hasta bu işin bayrağını taşır. Psikiyatr ve psikologlarla
görüş alışverişi yapıyorsun. Gittiğimde psikiyatra ilaç teklifi
yapıyorum kendileri yazıyor. Ki bu kişi Türkiye'de bir psikiyatri derneğinin kurucusu 90'ını aşmış. Yurtdışı yurtiçi durum böyle.

Hastalığın arkaplanı kesinlikle genetik. Genetik yatkınlık olmadan ortaya çıkmıyor. Babamda var bende daha fazla ki bu da son bulgulara uyuyor. Kuzenimde ergenlikte ortaya çıktı, onun da aile geçmişinde var ama çok hafif seyretti.

Genetiğin minör veya major etkisi olmadan ortaya çıkmaz.

https://www.researchgate.net/publica...lugun_Genetigi

Wikiyi akademik olarak referans alamazsın.

Çevre etkisinden kasıt, ağır metal zehirlenmesinin genlerdeki yıkımı olabilir bunu bilemeyiz, burada kastedilen odur. Zorla sabah abdesti alınarak okb ortaya çıkmaz.

Nasıl olsa Bade' lenen daha evvel de bade' lenmiş Hatta bazıları '' Nur Çeşmesinden '' içerek ?? nurlanmışlardırlar
Alt 23-12-2018, 07:02
Üye

Türkiye'de tıp her ne kadar çok gelişmiş(Dünya'da ilk 3'te) olsa da diğer bazı ülkelerdeki gibi doktorlar yaz Lustral geç(Lustral satışı durdurdu muadil) mantığıyla çalışıyor. SSRI veya SNRI'lar ile okb veya anksiyete tedavisi yapılamaz sadece baskılanır ve ertelenir. Ama literatürde ikinci veya ilk tedavi olarak bu yazıyor. Bir psikiyatra gittiğinizde büyük ihtimal size bunu yazacaktır.

Bilişsel terapi çok daha etkili ama bu da major bozuklukta işe yaramıyor. Bunun her durumda işe yaradığını iddia edenlerle çok tartıştım.
Ek olarak bazal gangliyonlardaki işlev bozukluğunu gidermek için deli çalışmalar var, bölgeye bir ara bıçak kesiği atılıyordu.
Sonra elektrik ve en son lazer tedavisine döndü. Bölgeyi sakatlayıp rekonstrüksiyon tetikliyorsun. Kök hücre de çözüm olabilir.
Sonra ortaya çıkti ki problem sadece orada değil, çünkü sinir yolları makina öğrenmesindeki gibi train olur. Hastalıklı train olmuş bir beyin bütünüyle hastadır.

Benim çok kesin bir tedavi yanıtım var ama kendim bile uygulayamıyorum.

Sendrom belirtilerini yok saymak böylece beynin ödül mekanizmasını kandırmak. Aynı anda brain lock denen etkiyi kaldırmak için de ilacı sınır dozun üstünde almam lazım ama hiper tansiyon var. Bir de çok yüksek doz asetil sistein almak. Ama olabilecek uzun vadeli hasarı bilmiyorum. Asetil sistein bildiğimiz balgam söktürücü ama yüksek dozda kan beyin bariyerini aşıyor. Birisi tesadüfen saç yolma hastalığının geçtiğini bulmuştu bir kaç bulgu daha çıkınca oradan anladım. Sinir yıkımından sonra da iyileşme için taurin alınabilir.

Önerilen Siteler