“Bana Muhammed’in yeni diye getirdiği nedir, sadece onu gösterin. Burada sadece şer ve insanlık dışı şeyler bulursunuz. Tıpkı kendi inancını kılıçla yayma yönteminde olduğu gibi.”
* * * Hepimiz biliyoruz bunlar son Papa nın söylediği sözlerdir. Şahıs olarak dünya barışı göz önünde tutulursa en tepe noktasında olan bir din adamının söylediklerini tasdik etsem de bunları söylemesini doğru bulmuyorum. Bu konu tarihçileri, sosyologları ilgilendirir.
* * *Şimdi ilk iki cümleyi görmezden gelerek, son cümle üzerine serinkanlı bir şekilde düşünelim. Konu şiddet.. Hemde bir dinin Peygamberinin şiddeti.
* * Burada sizlerin bilgisine ihtiyacım var. Zira bilgilerimi yokladım ve dünyaya inmiş olduğu kabul edilen dinlerin herhangi bir peygamberinin kılıca sarılarak dinini yaymaya çalıştığını hatırlayamadım. Tabi Muhammed dışında..
Evet müslümanlar tarih boyunca bir çok savaşa girmişler ama, temeli sevgiye ve rızaya dayanan bir dinin zorla yayıldıgı çok büyük bir palavradır.Şimdi *kuran ayetleri ile çıkacaksınız karşıma'' şurda asın,şurda kesin diyor''diye eğer gerçekten samimi şekilde araştırırsanız bunun böyle olmadıgını göreceksiniz.
Ya bilmi elinden bırakmayan sizlersiniz Araştırsanıza
Arap Yarımadası İslam öncesi döneme kadar en az işgale ve savaşa maruz kalan bir bölgedir. Bu bölgeyi işgal etmek için geçerli bir sebep yoktur çünkü. Çölden başka bir şey yok. Giriş ayrı bir dert, tutunmak ve beslenmek ayrı bir dert, barınmak ayrı bir dert.
* * *Şimdi sorarım size hal böyleyken bu İslami savaşlar nereden çıkıyor. Muhammed'den sonra bana şu Arap yarımadsına olan saldırıları ve Müslümanların haklı savaşlarını bir sayın bakalım. Kaç ülke ya da kaç devlet yarımadayı işgale çalışmış da Arapların savaşları haklı olmuş ve talana degil de savunmaya dayanmış.
* * *Yoksa bu savaşların ekseni tam tersine yarımadadan dışarıya dogru, talan ve ganimet için mi gerçekleşmiş.
Ozaman şunu çok iyi biliyor olmalısın.Ebu cehil ve yanındakiler Hz.Muhammed(s.a.v)e dininden dönmeleri takdirde istemeyecegi kadar mal mülk verecegi,medine yönetiminde ciddi söz sahibi olacagı vs.taahhüdünde bulunuyor.
Derdi ganimet olan biri zaten çokca zengin olan bir eşi varken ve bunca rüşvet teklif edilmişken neden bunca meşakkate girsinki?
* *Konumuz Ebu Cehil degil, İslamın yayılması. Ona sonra geliriz. Soru şu ya da istenen bilgi.
* *İslamiyetten sonra Arap Yarımadasına ya da İslamın ilk kuruldugu topraklara hangi ülkeler akın düzenlediler ve hangi devletler yarımadayı işgale kalkıştılar.
* *Bu sorunun cevabı bize savaşın haklı ya da haksız oldugunu gösterir. İşgale karşı direnme ise savaş haklıdır, yok işgal ve talan amaçlı ise savaş haksızdır.
* *Ancak bu savaş ekseni içeriden dışarıya dogru bir gelişme gösteriyorsa , akın ya da talan amacı güdüyorsa ya da işgal ile sonuçlanıyorsa bu savaş haksızdır ve kim adına yapılırsa yapılsın katliam içerir.
selam arkadaslar,
simdi papa bu sözleri söylerken hangi sifati ile söyledi ?
siyasi kisiligi ile mi VATIKAN DEVLET BASKANI ?
dini kisiligi ile mi HRISTIYAN ROMA KATOLIK MESHEP TEMSILCISI OLARAK MI?
(birde orada kaynak aldigi papaz rum ortodoks bir din adami yani asil konuyu kendi stratejisi ile kullanmaktan baska birsey degil )
veya "normal" bir insan olarak mi ?
Simdi Devlet Baskani sifati ile söylemisse, ozaman fazla ciddiye almamak lazim....devlet baskanlari ara sira böyle populist tavirlar sergiler....
yok dini bir lider olarak yapmissa, bu dini lideri devlet neden bu kadar önemser....erbakan bir kac cember sakalli ile yemek yedi diye türkiye'yi ayaga kaldiranlar....bir dogmanin baska temsilcisine hürmet kapilarini ardina kadar acti....birde adamin eline türk bayragi sigistirdilar....gülermisin aglarmisin....
ki bu papa türklerin ab üyesi olmasina karsi....bu papa HITLER JUGEND olarak bilnen hitlerin genclik örgütünde aktif rol almistir....
birde söyle bakilmasi lazim konuya....papa durduk yerde müslümanlara mi catti ?
bence hayir ! cünkü konusmanin tam metni aslinda anti isalmist degil.....medya bunu böyle yapti !
konusma aslinda ABli hristiyanlara bir yakaristi.....
bakin siz Allahi / Kiliseyi ve tabiki benim kurumu terk ediyorsunuz...sirt cevriyorsunuz....her yil din vergisi ödeyenler daha da azaliyor....ama birde müslümanlara bakin...onlar nasil da sariliyorlar dinlerine.....peygamberi'de zamainda kilic ile yapmisti.....
gibi bir yorum yapmak lazim....cünkü papanin avrupada cemaati her gecen gün azalmakta....ve prestiji sadece bir kac kilise ile var olmakta....o yüzden dir ki daha sadik imanlilara dikkat cekerek vurgu yapmaktadir....o konusma bastan sonra hristiyanlara bir sitemdir.....
ve papa türkiye*ye niye gelmistir?
yaklasik bin dört yüz yildir kabul etmedigi dogu kilisleri temsilcileri ile görüsmek icin gelmistir...artik papa da biliyorki , bati avrupa katolizmini takan yok bati'da bende doguya gideyim benden öncekilerin hic yapmadigini yapip dogu kilisesi ruhani liderlerini muhatap alayim....
ya arkdaslar,
papa türkiye'den mutlu dönmüs iyi mi
tabi farkli da olsa sonucta söyle veya böyle cogu iman eden bir toplum, ve dini liderlere sorgusuz sualsiz itaat ederek sayginligini gösteren bir toplum gördü türkiye*de....avrupada arayip da bulamadigini....
SLM arkadaslar aranıza yenı katıldım ve bılgılerım dahılınde forumlara bende bı seyler yazmaya calısıcam.Papanın soyledıklerı *konusunda, InVitatio arkadasa katılmamak mumkun degıl kendı cemaatını kaybeden bır dının tekrar dıkkatlerı ustune cekmeye calısmasından ote bır sey degıldı bence de bu konusma.Islamın yayılması konusundaysa bundan 1500 yıl oncesını konusuyoruz o tarıhte herseyın mumkun olabılecegını yanı ıslamın *kılıcla yayılmıs olabılecegı dusuncesıne bende katılıyorum ama o gunun sartları altında boyle olması gerektıgıde aklıma gelmıyor degıl.Bugun kendını dunya *ınsan *hakları savunucusu gosteren, dınının buyuk bolumunu hırıstayanların olusturdugu bır toplum olan amerıkanın ırakta yaptıkları aklıma gelınce 1500 yıl once yasayan ınsanların *bunu yapmaması mumkun olabılır mı? bence mumkun degıl o yuzden dının nasıl yayıldıgını sorgulamaktan cok ( eger sadece kılıcla yayılmıs olsaydı bugun bu kadar cok uyesı olmayacaktı gorusundeyım) soylemlerının sorgulanması gerekır dıye dusunuyorum
Muhammed'in savaşları başlıklı bir topic olması lazım forumda. Sodomo açmıştı. Bir derlemesini de şurda okuyabilirsiniz. Papa'nın aktardığı bilgi tamamen doğrudur. Papa'nın söylemesi uygun mudur değil midir, bu ayrı konu.
Değerli arkadaşlar benim asıl öğrenmek istediğim Muhammed haricinde başka bir peygamber in kılıç kuşanarak dini yaymak adına kervan gasp edip etmediği, savaşa girip girmediğidir?
sevgili sargon,
papanin bilgi milgi aktardigi yok konusmasinda...ve konusamasi burada sanildigi gibi "islam-muhammed karsitligi" bir konusma degil!
oradaki konusmanin tam metini okumak istiyorsan bende almancasi eger almanca biliyorsan al oku...
konusmanin büyük bir kismi, hristiyanlarin dinlerden uzaklastikca müslümanlarin dinlerine gün gectikce baglanmasidir....müslümanlarin peygamberinin gecmiste kilic ile güc kullanarak yaydigi bir dini bugünkü müslümanlarin bunlar olmaksizin daha iyi yayabildigini vurguluyor papa....
papa aslinda bir nevi "kizim sana söylüyorum gelinim sen anla taktigi uyguluyor" yani müslümanlarin ne kadar dinlerine sagdik insanlar oldugunu vurgularken kendilerinin dinlerini takmadigini ifade ediyor konusmanin tüm metninde....
birde papa kaynak olarak ortodoks rum hristiyan bir din adami ile bir müslüman din adaminin bir birine yazdiklari mektuptan alinti yaparak "muhammed" olayina deginiyor.....
verdigi kaynak bile kendisinin "sapkinlik" ile ilan ettigi ortodoks hristiyan cikisli bir kaynak....
papanin konusmasini dini degil siyasi bir gözle degerlendirmek lazim.....
ve ise buradan bakinca papanin ve hergün azalan cemaatinin son hamlelerini görüyoruz....
bati katolik dünyasi papayi biz müslümanlarin sandigi kadar aslinda "takmamakta"....
papa almanyada hristiyanlar tarafindan görmedigi saygiyi türkiye'deki müslümanlardan görmüstür....
peygamberin savaslari ise....
bunu tabi bir fikih gözü ile degerlendirilebilinir veya bugünkü gibi sirf siyasi cikarlar acisindan....ben o var olmus savaslari tarih boyunca savaslardan farkli görmüyorum...bir fikrin günlük siyasete dökülüp yayilmasi savasi.....
Peygamberin savasciligini elestirenler....var olan savasi mi elestiriyor veya Peygamberi elestirmek icin ellerine bir firsat gectigini daha mi düsündüklerinden elestiriyor ?