Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-03-2017, 16:27
NickMickyok NickMickyok isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Bertrand Russell'a göre eğitimin iki amacı

Elimde Bertrand Russell ın The Scientific Outlook isimli kitabı var. Daha önce bahsetmiştim. Londrada eski bir kitapçıdan aldığım, çok eski bir basımı olan bir kitap.
CHAPTER XV de, Şöyle bir kısım var.
Education has two purposes: on the one hand to form the mind, on the other hand to train the citizen. The Athenians concentrated on the former, the Spartans on the latter. The Spartans won, but the Athenians were remembered.
Eğitimin 2 amacı vardır.Bir tarafta zihni geliştirmek diğer yandan yurttaş yetiştirmek. Atinalılar ilkine,Spartalılar ikincisine önem vermişlerdir. Spartalılar yurttaş yetiştirmeyi başardılar ama Atinalılar nam bıraktılar.

Acaba yurttaşlık ile zihinsel eğitim birbiri ile hiç ilişkisi olmayan kavramlar mıdır. Zihinsel eğitimi gelişmiş bireylerden, iyi birer yurttaş çıkmaz mı.Yoksa, ayrıca yurttaşlık bilincinin de verilmesi mi gerekir?
Alt 20-03-2017, 16:40
pianola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pianola pianola isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Tercüme biraz yanlış anlaşılmaya müsait sanırım, ilgili bölümün devamını okursanız, toplum mühendisliğinin eleştirisini yapıyor. Dolayısıyla girizgâh: "Eğitimin iki amacı vardır; bir tarafta zihne şekil vermek, diğer tarafta yurttaşı (kurgulanan toplum modeli için) eğitmek. Atinalılar ilkine, Spartalılar ikincisine yoğunlaştılar" anlamında..
Alt 20-03-2017, 16:52
Üye

Fakat, The Spartans won ifadesine dikkat ederseniz, Spartalıların (sanırım yurttaşlık bilinci ile savaşları kazanmalarını kastediyor), ama Atinalıların yaptıkları ile hatırlandığını/nam bıraktığını söylüyor.
Burada Spartalıların savaşları kazandığını, Atinalıların ise bilimsel keşiflerle nesiller boyu hatırlandığını, kültürel miraslar bıraktığını kastediyor sanırım.

Sanırım diyorum çünkü devamında Jesuits (Cizvitlerin) eğitim modeline geçiyor. Yaklaşık 7-8 sayfa kadar Cizvit eğitim modelini öneriyor ve şunları diyor.
Education in a scientific society may, I think, be best conceived after the analogy of the education provided by the Jesuits. The Jesuits provided one sort of education for the boys who were to become ordinary men of the world, and another for those who were to become members of the Society of Jesus.
Bence bilimsel bir toplumda eğitim modeli olarak Cizvitlerin eğitim modeli örnek alınmalıdır. Cizvitler, İsa Cemiyetinin üyesi olacak çocuklar için başka, Dünya Adamı(siyasetçiler,bürokratlar ve bilim insanları kastediliyor sanırım) olacak çocuklar için ise başka tür eğitim modeli uygularlardı.
Alt 20-03-2017, 18:18
Super Moderator

Yalnız verdiğiniz çeviride ilk kısım hatalı;

(doğrusu)
"Bilimsel bir toplumda eğitim, sanırım, Cizvitlerin sağladıkları eğitim biçimine dair bir analoji üzerinden en iyi şekilde anlaşılabilir/kavranabilir: Cizvitler, dünyevî toplumun sıra fertleri olacak genç erkekler için belirli bir tür, Kilise/İsa Cemiyeti üyeleri olacaklar için bir diğer tür eğitim uyguladılar."

ve şöyle devam ediyor:

"In like manner, the scientific rulers will provide one kind of education for ordinary men and women, and another for those who are to become holders of scientific power. Ordinary men and women will be expected to be docile, industrious, punctual, thoughtless, and contented. Of these qualities probably contentment will be considered the most important. In order to produce it, all the researches of psycho-analysis, behaviourism, and biochemistry will be brought into play."
"Aynı tutumda, bilimsel hükümdarlar, sıra erkek ve sıra kadınlar için belirli bir türde, bilimsel güce sâhip kılınacaklar için başka bir türde eğitim sağlayacaklardır. Sıra erkek ve kadınlardan, uysal, çalışkan, dakik, düşüncesiz ve hoşnut olmaları beklenecektir. Herhâlde, bu niteliklerin en önemlisinin hoşnutluk olduğu düşünülecektir. Bu/nu (hoşnutluğu) üretmek için, psikanaliz, davranışçılık ve biokimya oyuna dâhil edilecektir."
Alt 20-03-2017, 21:17
Üye

Pyrrhon, en başından beri aynı şeyleri çeviriyoruz.Aynı şeyleri söylüyoruz. Sen kelime kelime, ben ise kitabın genel metnine uygun olarak anlaşılır ve kısa şekilde çeviriyorum.
Neye itiraz ettiğini halen anlayamadım.
Alt 20-03-2017, 22:54
Super Moderator

"Bence bilimsel bir toplumda eğitim modeli olarak Cizvitlerin eğitim modeli örnek alınmalıdır."

şeklinde çevirdiğiniz yerde böyle bir ifâde yok, kitap da sanıyorum bir "bilimsel toplum güzellemesi" değil..

Bilimsel olanakları ve tekniği elinde bulunduran elit bir azınlığın, bilim kanalıyla toplum üzerinde yürüteceği zihinsel modellemeler, propoganda kanalları, küreselleşme araçları, üretimin tekelleşmesi, genel olarak bilginin korunumuna dayalı iktidar biçimlerinin yaratacağı sanal toplum tiplerini inceliyor.

Konu pianola tarafından (21-03-2017 Saat 06:28 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler