Yalnız verdiğiniz çeviride ilk kısım hatalı;
(doğrusu)
"Bilimsel bir toplumda eğitim, sanırım, Cizvitlerin sağladıkları eğitim biçimine dair bir analoji üzerinden en iyi şekilde anlaşılabilir/kavranabilir: Cizvitler, dünyevî toplumun sıra fertleri olacak genç erkekler için belirli bir tür, Kilise/İsa Cemiyeti üyeleri olacaklar için bir diğer tür eğitim uyguladılar."
ve şöyle devam ediyor:
|
"In like manner, the scientific rulers will provide one kind of education for ordinary men and women, and another for those who are to become holders of scientific power. Ordinary men and women will be expected to be docile, industrious, punctual, thoughtless, and contented. Of these qualities probably contentment will be considered the most important. In order to produce it, all the researches of psycho-analysis, behaviourism, and biochemistry will be brought into play."
|
"Aynı tutumda, bilimsel hükümdarlar, sıra erkek ve sıra kadınlar için belirli bir türde, bilimsel güce sâhip kılınacaklar için başka bir türde eğitim sağlayacaklardır. Sıra erkek ve kadınlardan, uysal, çalışkan, dakik, düşüncesiz ve hoşnut olmaları beklenecektir. Herhâlde, bu niteliklerin en önemlisinin hoşnutluk olduğu düşünülecektir. Bu/nu (hoşnutluğu) üretmek için, psikanaliz, davranışçılık ve biokimya oyuna dâhil edilecektir."