Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 03-06-2017, 20:52
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Kendini akıllı sanan insan

Sedat Memili'nin ''kendini arayan tanrı'' kitabından ufak bir alıntı yapacağım..Kitap şahane..Herkese tavsiye ederim..Bakın neler yazmış bu süper adam..

Kendini akıllı sanan insan hep feda etmiştir..Çocukluğunu,gençliğini,umutlarını,yarınl arını,zamanlarını,dostlarını,düşmanlarını,değer yargılarını,yani tüm yaşamını feda etmiştir..Feda etmediği tek şey sahip olma duygusudur..Bu sahip olma duygusu ve ''ben'' duygusunu feda etmedikçe,insanın kendini feda etmesi sonsuza kadar sürecektir..

Akıllı insan kendini mutlu edebilmek için tüm davranış biçimlerini,değer yargılarına göre düzenler..Bu değer yargılarını sorgulamadan olduğu gibi alır..Toplumsal hareket etme bilincine göre davrandığını zannederek,toplumsal sürünün bir parçası olur ve kendisi,sömürecek insanlar için semiz bir yem haline dönüşür..Bu yolda yürürken kendini içinden çıkılmaz kaoslara sürükler..Çünkü o yalnız kalmaya dayanamayacak kadar akıllıdır..

Hiçbir deli bu işkenceye katlanmaz..

Özgürlük uğruna özgürlüğü kısıtlayan akıllı insandır..Özgürlüğü tanımlamaya çalışıp,özgürlüğü bile kavramlara hapseden yine akıllı insandır..

Deliler özgürlüğü tanımlamaz,çünkü yaşarlar özgürlüğü..Çünkü kendilerini birtakım kavramlara hapsetmeyecek kadar delidirler..
Alt 03-06-2017, 23:39
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Tatminsizlik huzursuzluk dogurur. Bu sebeple insan hep sahip olmak ister; bilgiye, inanca, metaya, sosyal iliskilere vs. Birseylere ulasmak ister. Sahiplenmek icin degil, tatmin olmak icin. Ben duygusunu tamamen silmesi ise mumkun degil. Bu; kisiligini, karakterini, arzularini yani varligini yok sayma halidir. Sen'e vardikca doyuma ulasirsin. Nedir bu?

Yalnizlik cogu zaman bu 'sen'le karsilasmani saglar. Cunku dusunmeye, anlamaya calisirsin. Bu huzur saglar mi tartisilir. Cunku her zihinsel ugras seni farkli felsefi alanlara surukler. Ogrenme cabasi, okuma, tartisma gibi. Ateist olursun mesela. Aha tamam, cozdum dersin, farkli sorularla zihnini mesgul edersin. Hep ararsin. Bilgiyi, tatmini vs.

Bir sure sonra bilgi bir arac olur. Aslinda sen arayisa aşıksindir. Cesitli ideolojik duraklar sana gore degildir. (Neyse konudan uzaklasiyorum)

Bilgi eziyettir, cahillik ise mutluluk. Fakat bil'ince de oturup keyfine bakamiyorsun. Baska soru isaretleri doguruyor.

Bence akilli insan, zihnini optimum kullanip, cevresini sekillendirebilendir. Yada degisen durumlar karsisinda kendisini ilerici nitelikte degistirebilendir. Bunu pratik alana tasiyan misali. O sekilde dusunuyorum ben.. kitabi da yazarini da duymadim. Bana cok yeni birsey katmadi bu yazilanlar nolan. Ama bu iletiye vesile oldu. O da guzel. Biraz daha paylas istersen. Okudukca anlayabiliriz.
Alt 04-06-2017, 00:06
manas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
manas manas isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

birşeyleri feda etmeden ilerleyemiyorsun yoksa ayağına dolanıp kalır. şimdi bu feda etmeler gönüllü mü yoksa mecburi mi oluyor önemli olan burası bence. bazı insan vardır tıpkı senin dediğin gibi gençliğini parasını,çevresini, umutlarını vs feda ettikçe kendini iyi hissediyor daha doğrusu o fedailik misyonunu benimsemiştir. toplumda kimse bireysel davranamaz zaten, birşeyleri feda edecek az yada çok..
ateist'te düşüncesini saklayarak daha doğrusu söyleyemeyerek feda edecek çünkü gelişmemiş toplumlarda inançsızlığını ifade edemezsin yasaktır tehlikelidir, susacaksın. birşeyi feda etmeden de başka bir ideale ulaşamıyorsun, ben birşeyleri feda ettim -etmek zorunda bırakıldım- başka bir ideale kavuşmak için. feda etmek kaçınılmaz, mühim olan en az zararla çıkmayı başarabilmek yada sana en uyanı seçebilmek.

***Tanrı mineral de uyudu, bitki de düş kurdu, hayvanda uyandı, insan da kendini buldu ***
Alt 04-06-2017, 00:28
Üyeliğini Sonlandırmış

Birey toplumdan soyutlanmis degildir. Toplumsal sartlarina bagimlidir. Istedigi kadar bilissel zirve yapsin. Toplumdan bagimsiz degildir ve sartlar ozgurlugunu kisitlar. Bu hep boyledir.

Manas, bence insan ayagina bag olusturan kavram ve olgulardan uzaklasmali. Ister feda etmek diyelim, ister ozgurluk. Bu kavramlara anlam yukleyen de biziz.

Ozgur insan kimdir? Boyle birsey mumkun mudur?
yada akilli olmak ne demektir?
Alt 04-06-2017, 00:52
Üyeliğini Sonlandırmış

Natan,yazar çok farklı bir şey söylüyor..Senin akıllı insan tanımınla tamamen zıt şeyler söylüyor..Yazar diyor ki ''DELİRİN..!''
''Ne kadar delirirseniz,o kadar mutlu/huzurlu/özgür olursunuz'' diyor..
%100 katılıyorum kendisine..

Yarın,biraz daha alıntı yapabilirim..
Alt 04-06-2017, 01:30
Üyeliğini Sonlandırmış

Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Natan,yazar çok farklı bir şey söylüyor..Senin akıllı insan tanımınla tamamen zıt şeyler söylüyor..Yazar diyor ki ''DELİRİN..!''
''Ne kadar delirirseniz,o kadar mutlu/huzurlu/özgür olursunuz'' diyor..
%100 katılıyorum kendisine..

Yarın,biraz daha alıntı yapabilirim..
Tamam,

Ben de yazdigini bir kac kez okudum. Tesekkur ederim.

Ps; film onerisi basligina ugra. O baslikta paylastiklarini yakindan takip ediyoruz. Şey etme..
Alt 04-06-2017, 17:39
Üyeliğini Sonlandırmış

Natan;filme meraklıysan eğer,''filimadamı'' diye bir site var...Oraya üye olup,benim gibi film meraklılarının neler izlediklerini,neler yazdıklarını takip edebilirsin..

Az sonra bakacağım başlığa..

Konuda bahsettiğim kitap,tanrı konusunda okuduğum en iyi kitaplar arasında..Belki de en iyisi..Küçük ama çok etkili..Yazar mitolojiyi,edebi/bilimsel ve alaycı bir dille yerle bir etmiş..Tanrıya veya bir dine inananlara cevap hakkı bile vermemiş..

İnanan insanlar bu kitap tam sizin aradığınız şey..Beyninizi,hayatınızı dumura uğratacak bir kitap..

Yazar tanrıları konuşturmuş..Aklı konuşturmuş..Adaleti konuşturmuş..Tam bir kara mizah..Gülerken düşünebileceğiniz bir kitap..Ben bir yerde kitabı bırakıp sesli kahkaha attım..O kadar yani..Bu kitap yüzünden bu yazar ne kadar övülse azdır..Türkiye ne yazık ki ne bu yazarı bilir,ne kitabı..Arada böyle mücevherler kaynayıp gidiyorlar..Çok yazık..

Akıl konusunda bir paragraf daha yazıyım..

İnsanda akıl yoksa ona deli dendi..Akılsız dendi..Bu kavramı da akıl üretti..Akıl yarattığı her düşünce ve davranış kalıbına ''izm'' kuyruğunu ekledi..Ancak ''izm''lerin hiçbiri bir delinin sahip olduğu akıldan çıkmamıştır..''İzm''leri akıllılar icat etti..Kendini akıllı sananlar ise bu ''izm''ler uğruna öldü..Ya da öldürüldü..Daha başka akıllılar,bu zaafı kullanarak insanların ölmelerine göz yumdu..Sorarım sana;''izm''ler uğruna ölen de akıllı,öldüren de..Akıl bunun neresinde?

Önerilen Siteler