Bu dağın bir özelliği var, o yüzden buraya şey ettim. Bu dağa tırmanmayı başarabilen hiç kimse yok. Tırmanmayı deneyenlerin başına ya gizemli olaylar, ya gizemli kazalar olmuş, ya da hızlıca yaşlanmışlar. Tabi iddialar ne kadar doğru bilemiyoruz. Bildiğimiz, bu dağ Everest'ten %30 daha kısa olmasına rağmen, evereste 9000'den fazla kişi tırmanmayı başarmışken bu dağa tırmanmayı başarabilen yok.
İddialara göre burası Hint Tanrısı Şivanın eviymiş, bu yüzden gelenlere engel oluyorlarmış.
Rusların iddialarına göre dağın yapısı Piramitleri andırıyormuş. Bu dağa tırmanmak Çin hükumeti tarafından 1980 yılında yasaklandığı için bugün tırmanılabilir mi onu bilemiyoruz. Ama şunu biliyoruz, bu dağa hiç kimsenin çıkamaması olağan dışı bir durumdur.
Dağın gizemiyle ilgili bir animasyon tanıtım videosu:
Merak ettim tabi de, Çin hükumetinin tırmanmaya izin vermemesi de enteresan. Bırak da görelim nedir yani. Bu arada Kailash tırmanma videosu olarak bir iki tane dolaşıyor ama o dağ Kailash değilmiş. Zaten dağa tırmanmak yasak ve ayrıca tırmanmış olan da yok. Böyle şey ancak Çin'de olur zaten.
Hakan Yedican'ın bu konuda güncel bir incelemesi var.