Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim > Psikoloji

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-08-2007, 03:24
NedimYilmaz NedimYilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Rüya Nedir?

Rüya, yani; Rüya, uyku esnasında yaşanan görsel, işitsel vb. algısal tecrübeler.

Ruh bilim açısından ve düşünsel bilgi açısından Rüya kavramını ve onun devamı niteliğinde olan algılama açılarını tartışalım.

Rüya Nedir?
Alt 27-08-2007, 00:42
gameover gameover isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Rüya Nedir?

hayatımızda tüm tepkilerimizi varoluşsal olarak verip tamamen doğal olabilsek zihnimizde sadece anı yaşasak rüya görmeyiz.

kimyasal tepkimelerinin farkında ol. bir üste zıpla. duygu, düşüncelerinin esirliğinden kurtul. maceraya atıl, gerçek kendinle tanış.

imza var mutluluk var. hoyda bre
Alt 17-01-2008, 18:54
anselmo anselmo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Rüya, bilnçaltına ait bir belirtiler dizisidir. Freud rüyayı "bilinç dışına uzanan kraliyet yolu" olarak tanımlar. geçmiş zamanlarda rüyalar tanrıların buyrukları ya da öğütleri olarak düşünülmekteydi. Günümüzde de bu biraz böyledir, insanlık kendini anlamaya (ki en zor iştir bu) çalışmak yerine madde ötesi başka alemlere meraklı olduğu için, post-modernizmi de almış arkasına kimbilir kaç yüzyıl daha sürer bu...

Rüyanın çeşitli şekilde geleceğe ilişkin veriler barındırdığı düşüncesini de irdelemek gerekir. Aslında "önsezi"nin varolması olasıdır. Bugünden belirlenen bir geleceğin bazı kişiler tarafından bilinmesi de olasıdır.

Ayrıca bir tanıma göre; uyanık olduğumuz saatlerde çevremizden aldığımız tüm bilgiler, derin uyku sırasında bilinçdışı denen kısım tarafından işlenir. Fakat biz uykumuzun sadece birkaç saatini derin uyku olarak geçiririz. Bu bir bakıma gün boyunca alınan verilerin işlenmesinin bu kadar kısa olduğu yani beynin bu işlem için yeterli gördüğü bir zaman anlamına geliyor. Uykumuzun geri kalan kısmında, bu işlemler bittikten sonra zihin, can sıkıntısı nedeniyle elindeki malzemeyle eğlenceye dalar ve biz de rüya görürüz. İşlenenecek veri bittiğinde beynin ihtiyacı olan uyku da bitmiş demektir.

insanoğlunun gelecekte evrim sürecindeki gelişmelerle çok daha fazla enformasyon alacağı ve bunu gelişmiş beyni ile çok kısa bir sürede işledikten sonra vücuduna da daha kompleks bir şekilde hükmedebileceğinden dolayı kısa bir sürede uyanacaktır ya da tam tersine çok daha dolu geçen bir günün ardından çok daha uzun bir veri işleme nedeniyle uzun bir süre uyuyacaktır. Fakat rüya süresi ise kısalacak belki de bir daha hiç rüya görmeyecektir.
Alt 17-01-2008, 19:46
Tumagü İskicap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tumagü İskicap Tumagü İskicap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Rüya bir düşünmedir. Bilinçsiz/ istemsiz bir düşünmedir.

Hayal ise bilinçli/ istemli *bir düşünmedir.

Zeka ürünüdür, düşünmek.
bilinç altı veya üstüyle ne ilgisi olabilir ki. bilincin altı olabilirliği bile bana tuhaf geliyor.

selam.
Alt 17-01-2008, 22:20
anselmo anselmo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Rüyanın bir düşünce ürünü olmadığını söylemedim ki aksine rüyanın zihnin boşta kalması sonrası oluşturduğu çeşitli tasvirlere yol açması olduğunu söyledim. Beyin yapması gereken görevi tamamladığında biz hala uyanmadığımız için uğraş çıkırayor kendine. Çünkü beyin hiç dinlenmiyor. (Sanki buna ihtiyacı yok (ihtiyaç konusunda bir bilgim yok, bunu belirteyim)). Ancak bu uğraşı da tabii ki düşünce yoluyla yapıyor. Ama biz bilinçli olarak düşünmüyoruz, yani imgelemek gibi değil.
Freud Zihnimizi üç aşamada ele almıştır. İd bilinçaltı anlamına geliyor bu sınıflandırmada. kişiliğin en ilkel ve en az ulaşılabilir bölümüdür. En güçlü etkileri destrudo ve libido içgüdüleridir. İd hiçbirşeyi önemsemeksizin tamamen içgüdüsel olarak her şeyi isteyebilir, süperego da toplumla uyumlu, olması gerektiği gibi mükemmel bir hareket bütünlüğü ister işte ego her ikisi arasında son derece zorlu bir görevi sorumluluğu altına almıştır. Hem toplumla çatışmayacak, dışlanmayacak kadar huzurlu olabilmek hem de bedenin ihtiyaçlarını doyurabilecek kadar kendini tatmin etmek. Ego dayanılmaz boyutta baskı altında kaldığında anksiyete ortaya çıkar.
Ayrıca ben şahsi olarak şu şekilde ele alıyorum konuyu, bilinç sonuç itibari ile hepimizde bulunan ve beynimizin işlevlerini kontrol altında bulundurduğumuz bölümüdür. Beyin tam anlamıyla hükmettiğimiz bir organımız değil henüz. Her gün milyarlarca bilgi alıyoruz fakat bunların çok azını hatırlıyor, yorumlayabiliyor ya da problem çözmek için kullanabiliyoruz. Fakat biz o bilgileri almış durumdayız. *Mesela çaydanlığı ateşe koyduk fakat 2 dk içinde almamız gerekirken biz bunu ancak yarım saat sonra hatırlayabiliyoruz. Ancak Patronun verdiği işi, onlarca kişinin cep telefon numarasını, sevgilimizin doğum gününü, öğretmenin verdiği ödevi unutmuyoruz. Bilinçli olarak önemli bilgileri sıralamaya koyabiliyoruz. Örneğin hipnoz sırasında insanlar bilinçli bir durumda asla hatırlayamadıkları bir çok anılarını hatırlayabiliyorlar. Bilinci devreden çıkardığınızda kişinin hayatına dair saf bilgiye de ulaşabiliyorsunuz. Fakat bilinç bir çok zaman saf durumda işlenmemiş sadece alınmış olan bilgiyi işliyor ve eğer bu bilgiden hoşlanmıyorsa kimi zaman bunu bastırmak zorunda kalıyor ve hatıraların en diplerine gönderip gömebiliyor. Ama bu bilgi aslında kaybolmuyor sadece biz bilincimizle bunları silmeye çalışıyoruz. Fakat her ne kadar hatırlamasak ve silmiş de saysak bu bilgiler ne kadar derin de olurlarsa olsunlar bilinçli tepkilerimiz üzerinde de etkileri oluyor.
Alt 18-01-2008, 01:27
Üye Değil

sevgili anselmo yazdikalrindan anladigim kadari ile yaratilis var olus gibi temel kavramlarin

kesin ve net cevaplari demekki insan zihninin derinliklerinde gomulu duruyor demekmi istiyorsun
acaba ??*
Alt 18-01-2008, 01:35
Üye Değil

sayin bektas soyut ve somut kavramlarin yani kisaca var olan temel olgularin yada var olmus butun unsurlarin bir derecesi ve orain vardir bunlarda alt ust gibi terimsel ifade ile beitmlenir bilinc oldugu gibi bilincin ust sinirlari bilinc ustu ve bilinc alti kavramlari vardir erasmus universitesi parapsikoloji bolumu De top beperkt de inlichtingen turkcesi bilinc ustu donguler adi altinda bir program yurutmekta bilimadamlarindan olusan gonullu denekler en az 4 ay hipnotizma altinda birakilarak bilincin ust sinirlarina ulasilmaya calisilmaktaymis merak edip bir roportaj sirasinda zorunlu ihtiyaclar bu hipnotik uyku esnasinsa nasil gideriliyor dedigimizde herhangi bir cvp vermediler merak edenler ve belge isteyenler http://www.fjuken.no/ adli siteden turkce tekste bulabirler
Alt 18-01-2008, 02:03
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Burda kitap önermek çok işlevli birşey değildir ama yine de belki birilerinin aklında kaldır diye söyleyeyim ben. Freud'un Rüya Yorumları adında iki ciltlik bir kitabı var. Birinci cildini okuduğumda adeta çarpılmıştım. Rüya'ların psikanalize dayalı biçimde çözümlenmesi üzerine müthiş bir eser. Freud'dan sonra eminim bu konuyu epey geliştirmişlerdir. Ama Freud bu alanda bir çığır açmış. Einstein fizikte, Darwin biyolojide birer devrim yaptıysa Freud da bu alanda bir devrim yapmış. Anselmo konuyu oldukça güzel açıklamış.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 18-01-2008, 02:06
Üye Değil

sargon arkadasim blog'un cok guzel tebrikler
Alt 18-01-2008, 02:20
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi