Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-08-2007, 19:14
vacsmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vacsmt vacsmt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Ayetlerin İniş Sırasına Göre Kuran Çevirisi

Tatil'e çıkmadan hemen önce Dost Kitapevinde yazarı Abdurrahman Abdullahoğlu * *
olan *Ayetlerin İniş Sırasına Göre Kuran Çevirisi isimli çalışmayı gördüğümü
tatil dönüşü bu eseri alıp inceleyeceğimi hatta kendimin bundan yıllarca önce yaptığı benzer
çalışmayla karşılaştıracağımı belirtmiştim.Dediğimi yaptım.Eseri satın aldım ve 2 gün kadar
inceledim.Öncelikle böyle bir eserin yapılıyor olması bile bir başarıdır.Zira artık klasik
114 sureden oluşan değil 214 bap/bölüm (nasıl adlandırırsanız)den oluşan bir Kuran var !
Yazara göre bu 214 bap A'lak suresiyle başlıyor ve Maide'nin ilgili ayetleriyle bitiyor.Yazara
göre benzer çalışmalarda Kuran'nın son inen bölümü olarak gösterilen Nasr suresi 630
yılında yani Kuran tamamlanmadan 2 yıl önce inmiş !Benzer şekilde Yaşar Nuri Öztürk'ün
Surelerin İniş sıralamalı Kuran çalışmasında 5.sırada iniyor gösterdiği Fatiha Suresi yazara
göre daha sonraları vahiyin 3.yılında inmiş !Yazarın sadece 2 ayet olarak indiğini söylediği
sureler bile mevcut !Surenin devamı daha sonra inmiş.Bir de örneğin 11-30 arası ayetleri 611 yılında 1-10 arasındaki ayetleri ise 613 yılında veya daha sonra inmiştir dediği Sureler bile var ! Yanlış hatırlamıyorsam Tarık suresi buna bir örnek !Ancak bu çalışmada hoşuma gitmeyen
Nur-31'in Ahzap-59'dan önce inmiş gibi gösterilmesi olmuş.Bildiğiniz üzere bu
ayetler örtünmeyi düzenliyor ve benim de benimsediğim *teze göre başörtüsü/dışörtüsü
kullanmayı emreden düzenleme Ahzap 59'un mümin kadınlarla cariyeler arasında ayrım
yapılabilinmesi ve bu suretle mümin kadınların türlü tacizlerden kurtulabilmesini sağlamak
amacıyla inmiş uygulamanın ayrıntısı ise Nur-31 de düzenlenmiştir.
*Evet 2 günlük incelememden şimdilik aklımda kalanlar bunlar. Şu an yazarla temas kurmaya çalışıyorum.Bunu başarırsam (Kendisi yurtdışıda imiş !) sormak istediğim birton soru var.Gelen
cevaplardan önemli bulduklarımı da gene burada sizlere bildiririm.
Alt 13-08-2007, 16:47
vacsmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vacsmt vacsmt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Ayetlerin İniş Sırasına Göre Kuran Çevirisi

Hayret adamlar Kuran'ın tek bir harfi bile değişmemiştir ezberini dolaylı yoldan da olsa yıkan bir
çalışma yapıyorlar ve bunu basıyorlar ama kimse de tıs yok !Sitenin kalitesinde önemli bir düşme
var !

Önerilen Siteler