Ayetlerin İniş Sırasına Göre Kuran Çevirisi
Tatil'e çıkmadan hemen önce Dost Kitapevinde yazarı Abdurrahman Abdullahoğlu * *
olan *Ayetlerin İniş Sırasına Göre Kuran Çevirisi isimli çalışmayı gördüğümü
tatil dönüşü bu eseri alıp inceleyeceğimi hatta kendimin bundan yıllarca önce yaptığı benzer
çalışmayla karşılaştıracağımı belirtmiştim.Dediğimi yaptım.Eseri satın aldım ve 2 gün kadar
inceledim.Öncelikle böyle bir eserin yapılıyor olması bile bir başarıdır.Zira artık klasik
114 sureden oluşan değil 214 bap/bölüm (nasıl adlandırırsanız)den oluşan bir Kuran var !
Yazara göre bu 214 bap A'lak suresiyle başlıyor ve Maide'nin ilgili ayetleriyle bitiyor.Yazara
göre benzer çalışmalarda Kuran'nın son inen bölümü olarak gösterilen Nasr suresi 630
yılında yani Kuran tamamlanmadan 2 yıl önce inmiş !Benzer şekilde Yaşar Nuri Öztürk'ün
Surelerin İniş sıralamalı Kuran çalışmasında 5.sırada iniyor gösterdiği Fatiha Suresi yazara
göre daha sonraları vahiyin 3.yılında inmiş !Yazarın sadece 2 ayet olarak indiğini söylediği
sureler bile mevcut !Surenin devamı daha sonra inmiş.Bir de örneğin 11-30 arası ayetleri 611 yılında 1-10 arasındaki ayetleri ise 613 yılında veya daha sonra inmiştir dediği Sureler bile var ! Yanlış hatırlamıyorsam Tarık suresi buna bir örnek !Ancak bu çalışmada hoşuma gitmeyen
Nur-31'in Ahzap-59'dan önce inmiş gibi gösterilmesi olmuş.Bildiğiniz üzere bu
ayetler örtünmeyi düzenliyor ve benim de benimsediğim *teze göre başörtüsü/dışörtüsü
kullanmayı emreden düzenleme Ahzap 59'un mümin kadınlarla cariyeler arasında ayrım
yapılabilinmesi ve bu suretle mümin kadınların türlü tacizlerden kurtulabilmesini sağlamak
amacıyla inmiş uygulamanın ayrıntısı ise Nur-31 de düzenlenmiştir.
*Evet 2 günlük incelememden şimdilik aklımda kalanlar bunlar. Şu an yazarla temas kurmaya çalışıyorum.Bunu başarırsam (Kendisi yurtdışıda imiş !) sormak istediğim birton soru var.Gelen
cevaplardan önemli bulduklarımı da gene burada sizlere bildiririm.
|