Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-08-2007, 21:24
Üye Değil

Standart Evrensel ahlak mı, semavi dinler mi?

K.C.'nin tanışalım başlığı altında yazdığı mesajda InVitatio nickli arkadaşla ufak bir mesaj teatisi sonrası aklıma gelen bu soruyu yeni bir başlık haline getirmeye karar verdim. "Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma" gibi son derece basit, herkes tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek ve herkesin hayatında en az bir kez duyup "yaa ne güzel laf" dediği , ama semavi dinlerin hiç biri ile uyum sağlamayan bu basit kuralı herkes benimsese ve samimi olarak uygulasa dünya nasıl bir yer olurdu? Ayrıca evrensel ahlak kuralları olarak buna herhangi birşey eklemeye gerek kalır mıydı?
Alt 27-08-2007, 21:48
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Re: Evrensel ahlak mı, semavi dinler mi?

Evrensel ahlakın varlığına inanmıyorum. Çünkü bence ahlak, topluma, yetiştiriliş tarzına, örfe, kültüre, dine, zamana, coğrafyaya, aileye v.s. göre değişen ve şekillenen kurallardır.

Ama "kendine yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma" dersek, burada ferdin tüm üstte saydığım aidiyeti de işin içine gireceğinden evrensel bir kural olarak kabul edilebilir. (bence)

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 27-08-2007, 21:55
Üye Değil

Ben evrensel ahlak kurallarının -yazılı olmasa da- varlığına ve evren demesek de dünyanın bu yazılı olmayan kurallara içten bağlı olan insanlar sayesinde ayakta kaldığına inanıyorum. Bu insanlar bir tek şeyi uyguluyorlar, "sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma".
Alt 27-08-2007, 21:59
Kıdemli Üye

Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceklerini umut ettikleri için iyi kalplilerse o halde gerçekten çok acınacak haldeyiz.

EİNSTEİN

Alt 27-08-2007, 22:02
Üye Değil

Sevgili K.C.,

Yazdığım şeyde ne cezalandırılmak, ne de ödüllendirilmek var. Sadece sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma. Bu kuralı herkes benimsese nasıl bir dünyada yaşayabileceğimizi düşünebiliyor musun?
Alt 27-08-2007, 22:06
Kıdemli Üye

Youef,
o sana cevaben değildi zaten )
Başlığının ikinci kısmına biraz dokundurmaydı...

Alt 27-08-2007, 22:11
Üye Değil

Anladım. Açtığım başlıkla konunun birbirini tutmaması sık oluşan bir durumdur, spartacus tarafından sol kulağım bu nedenle hafiften deforme edilmiştir *
Alt 28-08-2007, 00:15
anaardev anaardev isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bana yapılmasından hoşlanmadığım birçok davranış vardır elbet....fakat şöylede bi durum var ki aynı davranışların yapılmasını birbaşkası hoşgörür ve hatta sever...en basitinden ben saçlarımla oynanmasını hiç sevmem ama kardeşim buna bayılır....

ŞARAP İÇİYORUM DOĞRUDUR,AKLI OLAN DA BENİ HAKLI BULUR... İÇECEGİMİ BİLİYORDU TANRI;İÇMEZSEM TANRI ''YANILMIŞ'' OLUR....
Alt 28-08-2007, 09:10
Üye Değil

Sevgili youef ;

"Kendin için istemediğini başkası için isteme."
Bu söz evrensel ahlak'ın göstergesidir bence de.
Şunlar onun açılımı olabilir mi ?

EY VARLIK OĞLU!
Kendi ayıplarını nasıl unuttun da başkalarının ayıplarıyla meşgul oldun? Her kim böyle yaparsa rahmetimden mahrum olsun.

EY İNSAN OĞLU!
Sen kendin suçlu olduğun müddetçe başkalarının suçunu ağza alma. Başka türlü hareket edersen rahmetimden mahrumsun ve Ben de buna şahidim.

EY RUH OĞLU!
Yakînen bil: Başkalarına adalet emredip kendisi türlü rezalet irtikâb eyleyen kimse -ismimi de taşısa- Benden değildir.

EY VARLIK OĞLU!
Özün için söylemesini istemediğin şeyi özgen için söyleme. Yapmayacağını deme. Bu Benim sana buyruğumdur; onu tut.

EY İNSAN OĞLU!
Bir kimse gelip senden bir şey isterse reddetme; çünkü onun yüzü Yüzümdür, Benden utan.

Bu sözlere aşığım ben.

Dünyayı gözlemlediğimde ise,bu söze,bu anlayışa rağmen oluşan olayların en güzel anlatımını sevgili Mevlana'nın şu sözü yapıyor gibi :
"Bir insanın elinde irinli,cerahatlı bir yara vardır.Onunla herşeyi karıştırır,her şeye el atar,midesi bulanmaz.Ama aynı yarayı bir başkasında görünce onu hemen iğrenti alır."
Alt 28-08-2007, 11:13
Üye Değil

Sn anaardev,

Verdiğiniz örnekte kardeşiniz sizin saçlarınızla oynamazsa evrensel ahlak kuralını uygulamış olur, siz mutlu olursunuz. Siz onun başını okşarsanız kardeş sevgisi göstermiş olursunuz o mutlu olur, yani alan razı, satan razı.

Sevgili psikokemoterapi,

Evet, sözler çok güzel. Bu temel kural baz alınarak çok rahatlıkla evrensel bir ahlak anayasası yazılabilir, ileride de yazılacaktır eminim.

Acı olan, semavi dinlerin hiç birinin bu temel kuralı baz almıyor olması.

Önerilen Siteler