Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-08-2007, 17:11
spartan-troy spartan-troy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart şeytan melek mi cin mi?

ŞEYTAN MELEK Mİ CİN Mİ?

şeytanın bir melek mi yoksa cin mi olduğuna dair,yapılan ihtilaflara karşılık olmak üzere,net bir cevap vermeyi planladım.ve bu araştırmamı sizlerle paylaşmak istiyorum.bilindiği gibi İslam karşıtı düşünce bakara süresinin 34.ayetiyle kehf süresinin 50.ayetinde iblis’e verilen tanımlamanın melek mi yoksa cin mi olduğu konusunda,kuran-da çelişki olduğunu söylerler.ancak bunun net bir cevabının kafir cinlerden olduguna dair kuran ayetini, bu yazımda göreceğiz inşallah.

Meleklere,Adem’e secde edin demiştik de iblis müstesna hepsi secde etmişlerdi.(ve iz kulna lilmelaiketi’scüdu liademe fesecüdu illa iblis) –Bakara süresi 34

Burada iblis(şeytan) ında melekler sınıfına dahil edildiğini ancak meleklerden müstesna olarak ademe secde edilmediği ayeti beyan edilmiştir.yani melek olduğu yönde istisnalık belirtilmiştir.yani Allah iblisi meleklerden istisna etmiştir.İstisna ise,istisna olmasaydı hükme dahil olacak olan yada olması doğru olan şeyin dışarıda bırakılmasını ifade eder.dolayısıyla ayette gecen illa iblis –iblis dışında cümlesi,meleklerle beraber anılan bir çoğul cümlenin,bunun dışında bırakılan istisna tek bir kavramı belirtmektedir.

Biraz daha açıklık getirmek istenirse,Allah’ın seslendiği varlık meleklerdir.dolayısıyla çoğunluğa sesleniş tarzı,cümlenin kurulumunda etmendir.dolayısıyla içlerinde ki bir istisna olan iblise seslenmesi bu secde işinde melekleri saf dışı bırakacaktır.bundan sebep,çoğul olan kavrama seslenilmesi ve istisnanın iblis olması ayetin manasında doğru bir kurulumu göstermektedir.örneğin; müdür kapıdan içeri girince,tüm öğrenciler ayağa kalktı,yalnız öğretmen hariç. Kelimesi bu manayı teyid etmektedir.yani istisna olan bir kavramın ayetteki meleklere anlışı,çoğul bir kavramla birlikte anılışından dolayıdır.

Bir başka deyişle,iblis’in kafir cinlerden oluşuna yönelik,bakara süresinin 34.ayetinde bir sözden *belirtilmese de,ayetin verdiği cümle tarzında istisna olarak belirtilmesi,çoğunluk bir zannın beraberiyle getirilmesine yöneliktir..çünkü secde edenler çoğul olarak meleklerdir.

Ayetin devamında ise; O,yüz çevirdi (eba),kibirlendi (ve’stekbere) ve kafirlerden oldu (ve kane mine’l-kafirin)

Görüldüğü gibi,eylemin sonucunda verilen tepkinin,iblisin durum değiştirmesine vesile olduğuda buradan acık ve net olarak görülmektedir.dolayısıyla,eylemden önce,iblisin melek sıfatında yada meleklerin davranışlarıyla aynı davranışı göstermesi zaten vardı…yani iblis’ ve kane mine’l –kafirin
Kafirlerden oldu-kelimesi,olmazdan önceki halinin,meleklerle beraber itaat ettiğini ve Allaha karşı gelmediği anlaşılmaktadır.

“Eba-ye-‘ba-ibaen” kökünden gelen “eba” tereddütsüz düşünüp taşınarak,irade ve ihtiyar ile imtina etmek,kaçınmak,yüz çevirmek,diretmek,dayatmak demektir.

İba fiili,istikbar (büyüklük taslamak) fiilinden önce zikredilmiştir.oysa İblis’in secdeden imtina etmesinin sebebi büyüklük taslaması olduğuna göre;onun daha önce zikredilmesi gerekirdi.Ancak bunun böyle olduğu apaçık ve ortada olduğu için buna işaret etmek gereği yoktur.(sad-38) süresinin 74.ayetinde yalnız “istikbar” (hicr 15) süresinin 31.ayetinde ise yalnız “iba” kelimesinin zikri ile iktifa edilmiştir.

Bir başka deyişle zaten iblis’in küfretmezden önce,meleklerle birlikte anılışı,o gurubun bir üyesi olduğu konusunda ayetin mana ihtivasıyla elimize bilgi olarak geçmiştir.yani çoğul bir gurubun yani meleklerin içinde olması, yaratılış itibariyle farklı bir duruma sahip olsa da fark etmeyecektir.,Allah’a melekler gibi itaat etmesi,kafir cinlerden olmamasının sebebidir.ta ki; adem’e secde emri kesin olarak verilmesine kadar.

Bunun için Muhammed ibn ishak ,Hallad’dan ,Ata’dan,Davud’dan ve İbn Abbas’tan nakleder ki;o şöyle demiş:
-İblis günah işlemezden önce meleklerden bir melek idi,(davranış ve itaat olarak)ve ismi Azazil olup yeryüzünde yaşardı.Çalışma bakımından meleklerin en ileri gidenlerindendi içlerinden en bilgini idi,Bu husu,onu kibre sevketti ve o Hınn adı verilen bir kabileden idi.

(hadislerle kuran-ı Kerim tefsiri-İbn kesir-Çağrı yayınları-C2,syf.288)

Buradan da anlasılacağı gibi,davranış ve itaat boyutunda meleklerle aynı anlamda çağrılan iblisin,yaratılış itibariyle meleklerden farklı olması onun cin sıfatında olmasını gerektiriyor.ancak ayetin manasında bu böyle söylenmemektedir.söyleniş tarzında çoğunluk bir gurup meleklere,ve bunlarla aynı davranış içerisinde bulunan ve yaratılış itibariyle farklı olan iblise yöneliktir.ancak itaat etmemesinden sonra ayetin devamında,o zaten bir cin ve kafir cinlerden oldu ayetiyle birebir teyid edilerek.anlamın iblisin meleklere ait yada cinlere mi ait olduğu ihtilafı ortadan kalkmış olmaktadır.

Zira kehf süresinin 50.ayeti buna delil getirmektedir.

Yine o vakti hatırla ki biz, meleklere: "Âdem'e secde edin!" demiştik. İblis hariç olmak üzere onlar hemen secde ettiler. İblis cinlerdendi, Rabbinin emrinden dışarı çıktı.

troyya

Onları bırak yesinler, içsinler, zevk alsınlar; arzu onları oyalasın ilerde bileceklerdir.(hicr-3)
Alt 29-08-2007, 17:15
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: şeytan melek mi cin mi?

spartan,

Yazının ana fikri "Allah'ın güçsüzlüğü"mü?
Alt 29-08-2007, 17:17
Üye

ilgisi yok thunderpoint,,,iki kavram arasında çelişen açıklamanın net olarak tefsirlerde geçen
modellemesinin alıntılarıdır.

Onları bırak yesinler, içsinler, zevk alsınlar; arzu onları oyalasın ilerde bileceklerdir.(hicr-3)
Alt 29-08-2007, 17:23
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

spartan,

Sana öyle geliyor herhalde. Samimi söylüyorum ben sadece onu gördüm...
Alt 29-08-2007, 17:35
Üye

göz vardır bir de göz vardır...

Alt 29-08-2007, 19:34
Üye Değil

Seytan Adem'e secde etmemesinin sebebini, "o topraktan yaratildi, ben atesten yaratildim" seklinde aciklamistir. Kuran'da cinlerin dumansiz bir ates turunden yaratildigi belirtilmektedir, bu da Seytan'in cinlerden oldugunu dusunduren bir benzerliktir.

Bunun yanisira Muhammed cinlerin les ve kemik yedikleri ve pislikten hoslandiklarini bir hadisi ile dile getirmistir. Bu fitrata sahip bir cin nasil davranis ve itaat olarak meleklerin en ileri geleni olur, Allah katinda bulunabilir.
Alt 29-08-2007, 19:58
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili Spartan_Troy, kelimeler cümle ve ana fikir temelinde anlam kazanırlar. Sırf bir istisnalık yada haricilik anlamında kelime buldun diye yorumu merkeze kelimeyi koyarak yapamazsın. *Bakalım;

Meleklere,Adem’e secde edin demiştik de iblis müstesna hepsi secde etmişlerdi.(ve iz kulna lilmelaiketi’scüdu liademe fesecüdu illa iblis) –Bakara süresi 34

Şimdi dahada ayıralım anlama göre üstüne basa, basa basite ine, ine, tekrarlaya, tekrarlaya;

/Meleklere,Adem’e secde edin demiştik de iblis müstesna/ (Virgüüül)

Meleklere Secde edin demiştik, ancak İblis dışında! Burada ana fikir İblis'in meleklerden müstesna olduğu anlamınada olamaz, o zaman söz, *Meleklere Secde edin dedik, İblis Hariç(!), hepsi secde ettiler, şeklindedir! Burada ana tema Secde ve edip etmeyeni ayırmak içindir(!)

Oysa Meleklerden secde edilmesini istiyorsa zaten İblis'de Melek değildir diyorsan Demek ki Secde etmesi istenmiyordur, yok hayır Meleklere(!!!) Secde edin dedik diyor sonrada İblis hariç HEPSİ!!!!!! secde ettiler dersen buradaki Müstesnalık İblis'in cinsi ile ele alınamaz alabilmek için amuda kalkmak gerekir.

Umarım daha yazının girişinde dahi bu kadar basitçe amaçsal(!) yargı oluşturmuş olman, gerisine düşürdüğü gölgeyi görmene neden olur?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 29-08-2007, 20:08
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bir imanli gozuyle bakacak olursak, seytan tanrinin iradesi yani kendisi olmasi gerekir. Ben yaratmadim ya bunlari, eger tanrinin planlayip yarattigina inaniyorsak, varilabilecek tek sonuc *tanrinin kendisi oldugudur. Aksini iddia etmek, tanrinin yarattigini kabul etmemek olur ki, bu da seytan ve melekleri, cinleri de tanri sinifina sokar.
* *Ben yaratmadim ya bunlari; dusunulmesi gereken bir cumle. Belki de ben, yani insan yaratti butun bunlari. Gelmis gecmis butun inanc sistemlerine objektif olarak baktigimizda, asirlardir insanlarin neler neler yarattigini gozlemlemek hic de zor degildir, hatta imanli bile olsak, digerlerinin inanc sistemi komik, aptalca gelir bir cogumuza. - Sunlara bak, nelere inanmislar zavallilar demekten kendimizi alikoyamayiz cogu zaman. Olimpos'un tepesinden dunyaya hukmeden tanrilar fikrini zamaninda benimsemis olan ve ayni iman gucuyle varliklarindan emin olan insanlar, bugun sadece guler gecer. Ben de bugun, seytan in miydi, cin miydi, melek miydi argumanina, aynen gulup geciyorum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 29-08-2007, 20:36
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

LAMBADAKİ CİN!!!

* *Yeni evli çift, pikniğe giderler. Yemekten sonra *top oynamaya başlarlar. Genç adam, top oynarken,
karısına hava atmak için, topa öyle bir abanırki ,top ilerdeki bir kır evinin penceredeki camını kırıp içeri düşer.
Bunlar teleşlanırlar. Erkek derki
-Hadi hayatım, hem topu *alalım , hemde camın parasını ödeyelim.
Kır evinin kapısına varırlar ki ,kapıda *yakışıklı bir genç. Elindede topları. Kızın kocası hemen atılır.
- Afedersiniz camınızı kırdık, zararınız neyse ödeyelim deyince
Kapıdaki genç
-Ne özür dilemesi ,siz bana öyle bir iyilik yaptınızki ,ödemem mümkün değil. Deyince, kızın kocası
- Ne iyiliği?
- Ben bu camın önündeki şişede ,iki bin yıldır hapis, bir cindim,siz bana özgürlüğümü verdiniz. Şimdi benden üç dilek dileme hakkınız var. Yalnız sonra benimde sizden bir isteğim olacak. Tamammı?
Cinin söylediklerine, ikiside ''evet ''der. Cin sorar.?
- Ne istiyorsunuz, benden?
Koca başlar saymaya
-Miamide bir yazlık, bankada 100 milyon *dolar, bir porşe.
Cin, ''tamam şu an istedikleriniz hazır sizi bekliyor''
Kızda benzer üç şey ister, cin onada tamam der.
Kızın kocası cine sorar
Sen bizden ne istiyorsun?
Cin
- Ben birazdan kaybolacağım, iki bin senedir kadına, elim değmedi eşinizle bir defa yatacağım.
Kocası''Nasıl olsa bu cin kaybolup gidecek. Bir daha kimsenin görmesi mümkün değil'' diye düşünüp
- Evet ,der.
Cinle kadın , kır evine girerler, halvet olurlar. İş bittikten sonra giyinmeye başlayan cin, kadına sorar.
- Senin kocan kaç yaşında
Kız
- 26 yaşında
Cin cevap verir.
Senin kocan, hala cinleremi inanıyor?

NOT= Bu fıkra sadece bir zihniyeti , anlatmak için anlatılmıştır.Mizah, insanın yaptığı,can yakmayan zarar vermeyen ,en büyük silahlardan biridir

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 29-08-2007, 21:02
Üye

valla ben soylucemi soyledim arkadaslar,
bir topluluk ve tekil bir kavramın coğunluga hitabı meselesi.
gerisi beni ilgilendirmez.
yazdıklarınız tefsir dısı sizin yorumlarınızdır.

Önerilen Siteler