27-10-2007, 21:52
|
 |
Üye
|
|
|
|
İslam toplumunda Yahudi düşmanlığı var mı?
İslam dünyasında,Emevi,Abbasi,Endülüs Emevi,Selçuklu,Osmanlı toplumlarında,Hıristiyan Ortaçağda olduğu gibi bağnaz ve kör bir Yahudi düşmanlığı yoktu.
Dahası,Yahudiler,Endülüs'de ikinci altın dönemlerini yaşadılar.
Bu durum ,görece olarak Osmanlı toplumunda da sürdü.
"Bilgimiz kadar merak ederiz."
|

27-10-2007, 22:08
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Re: İslam dünyasında yahudi düşmanlığı yoktu
sevgili fechan, muhammedin *yahudilere karşı kişisel husumeti *ve düşmalığı vardır.bunları kuranda açıkça görürüz. işte birkaç örnek.
Bakara *88 *
(Medenî 87) *(Yahudiler peygamberlerle alay ederek) "Kalplerimiz perdelidir" dediler. Hayır; küfür ve isyanları sebebiyle Allah onlara lanet etmiştir. O yüzden çok az inanırlar. *
Mâide *51 *
(Medenî 112) *Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. Zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). İçinizden onları dost tutanlar, onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğuna yol göstermez. *
Mâide *64 *
(Medenî 112) *Yahudiler, Allah'ın eli bağlıdır (sıkdır), dediler. Hay dedikleri yüzünden elleri bağlanası ve lanet olasılar! Bilakis, Allah'ın elleri açıktır, dilediği gibi verir. Andolsun ki sana Rabbinden indirilen, onlardan çoğunun azgınlığını ve küfrünü arttırır. Aralarına, kıyamete kadar (sürecek) düşmanlık ve kin soktuk. Ne zaman savaş için bir ateş yakmışlarsa (fitneyi uyandırmışlarsa) Allah onu söndürmüştür. Onlar yeryüzünde bozgunculuğa koşarlar; Allah ise bozguncuları sevmez. *
A’râf *166 *
(Mekkî 39) *Kibirlenip de kendilerine yasak edilen şeylerden vazgeçmeyince onlara: Aşağılık maymunlar olun! dedik. *
sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
|

27-10-2007, 22:32
|
 |
Üye
|
|
|
|
Tarihsel gerçeği saptamaya çalışıyoruz.
Böyle bir olgu var.
Endülüs'de Yahudiler,başbakan,bakan,genelkurmay başkanı olabiliyordu.
Muzaffer islam ordularının komutanı Yahudi idi.
Kuran,Yahudilere "Sizi dünyalara üstün kıldğımı hatırlayın." da der.(Bakara 47)
Muhammed,Yahudilere önem veriyordu.Bu amaçla,kıbleyi 17 ay Kudüs yaptı.
Yahudileri inandıramayınca vazgeçti.
"Bilgimiz kadar merak ederiz."
|

28-10-2007, 02:26
|
|
|
Özgür Beyin
benim öyle fazla arapca bilgim yok , kurani kerim bilgim de yok , senin o ender ve derin kurani kerim ve arapca bigilerine güvenerek maide 51'de kurani kerimin ana metinde acaba diyorum "dost" kelimesi mi gecmektedir ? veya "Hristiyan" mi denilmektir veya "Nazariyeliler" mi ? Bildigim kadari ile "Hristiyanlik" sözü Tarsuslu Pavulsu'dan sonra kullanilmaya baslanmistir, sizin kadar bilmedigimden acaba diyorum orada bir toplumdan mi bahsediyor, yoksa yahudilik icinden ortaya cikmis bir meshepden mi ?
hani simdi lütfen bana "invitatio tüm meallerde "evliya -dost olarak" tercüme edilmistir diye basit bir cevap vermeye niyetli isen hic yazma , cünkü ben sizler gibi ilim irfan görmüs, pür aydinlanmis insanlardan , benim kisisel olarak fikirlerine sirt cevirdigim insanlardan farkli oldugunuzu var sayiyorum.....
|

28-10-2007, 11:48
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
sevgili invi senin sorduğun sorunun kelime olarak üç cevabı varkuranda ibare şu
......yehude vennasara evkiyae.....
bu ayette müphem bir ifade yok. ''evliyae'' gelirsek evliya ''veli'' nin çoğuludur. anlamları şunlardır
YAKIN KOMŞU, DOST ,AKRABA, YARDIMCI, HAMİ EFENDİ ,SAHİP.
ama bana sorarsan tercüme şöyle olmalıyıd.
51. Ey iman edenler, Yahudi ve Hıristiyanları REHBER edinmeyin; onlar birbirlerinin REHBERİDİRLER. Sizden onları kim REHBER *edinirse, kuşkusuz onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğuna hidayet vermez.
sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
|