Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 31-10-2007, 15:09
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Erdal İnönü yaşamını yitirdi..

6 Haziran 1926 Ankara'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da yaptı, 1947 de Fen Fakültesi'nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra A.B.D.'ye gitti, California Teknoloji Enstitüsü'nde lisans üstü öğrenimi yaptı, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı, Teorik fizik alanında araştırmalar yaptı, Yurda dönünce Ankara Üniversitesinde Fizik Asistanı olarak göreve başladı.

Askerlik görevini yaptıktan sonra üniversite doçentlik sınavını verdi, 1957-1960 yılları arasında tekrar Amerika'ya giderek "Atom Enerjisinden Yararlanma" programı içinde çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmalar yaptı.

1964 - 1974 tarihleri arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Fizik Profesörü olarak çalıştı, ODTÜ'de öğretim üyeliği görevinin yanı sıra araştırma ve yönetim görevleri de yaptı, Teorik Fizik Bölümü Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğünde bulundu.

1974'te İstanbul Boğaziçi Üniversitesine geçti, 1974-1983 yılları arasında fizik profesörlüğünün yanı sıra 6 yıl kadar da Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde kurucu müdürlük görevini yürüttü.

Aynı zamanda NATO Fen Komitesi'nde çalıştı ve UNESCO Yürütme Kurulunda görev aldı. 1983 yılında siyasete atılan Erdal İnönü, Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) kurucu Genel Başkanı oldu, SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP'nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel Başkanı seçildi, Bu görevini 1993 yılına kadar sürdürdü.

İnönü, 1986 yılı ara seçimlerinde İzmir Milletvekili seçilmiş, 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden aynı ilden milletvekili seçilerek parlamentoda görevine devam etti.

1991 Genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP'nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev üstlendi ve 1993 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde Koalisyon'un Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi, Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 1995 yılının Mart ve Ekim ayları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
Alt 31-10-2007, 15:21
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Erdal İnönü yaşamını yitirdi..

Erdal İnönü çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir liderdi. İlk olarak adını Adalet Ağaoğlu'nun "Ölmeye Yatmak" romanında duymuştum. Ağaoğlu ile aynı okula gidiyorlarmış. Yıllar sonra SODEP'in başına geçti. Bu arada ODTÜ Rektörlüğü sırasında son öğrencilerle iyi iletişim kurmayı başarmış, Deniz Gezmiş'i odasında saklamış olduğu bile anlatılırdı. Bilmiyorum gerçekliği var mıdır?

SODEP ile HP birleştiğinde SHP'nin başında inanılmaz bir birleşticilik gösterdi. O yıllarda SHP içinde yenilikçiler (avrupa sosyal demokrasisine yakın olan Aydın Güven Gürkan, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar vb.), Baykalcılar bir de geleneksel CHP'li kanat vardı. Bunların hepsini birarada tutmayı başardı. İnönü'nün liderliğindeki SHP ile Baykal'ın liderliğindeki CHP karşılaştıralamaz kadar birbrine uzak partilerdir, sadece adları sosyal demokrattır.

İlk oyumu İzmir'den ona oy vermiştim. 1991 seçimlerinde ise HEP'li milletvekillerinin SHP listelerinden seçime girmelerini sağladı. Bunun milli bir görev olduğunu açıkladı. Ancak herkes onun gibi düşünmüyordu "milli görev"leri. HADEP'lileri tutuklayıp 10 yıl cezaevine attılar. Bu olayda da İnönü'nün uzakgörüşlülüğü ortaya çıkmıştı. Bu şansı Türkiye o zaman değerlendiremedi. Şimdi değerlendirmeye uğraşıyor.

Bütün bu tablonun yaratılmasında Erdal İnönü'nün ılımlı, demokrat ve insancıl kişiliğinin önemli olduğuna inanıyorum. Tek eksiği ne yazık ki Türkiye usulü popülist politikacılardan olmaması idi. Türkiye önemli birisini kaybetti. Aslında çok daha fazla şey yazmak isterdim Erdal İnönü hakkında ama şimdi çıkmam gerekiyor. Herkesin başı sağolsun.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 31-10-2007, 16:09
Üye Değil

Sevgili özgür_beyin bir başlıkta "Espri zeka'nın zekat'ıdır" demişti.
Yıllar önce Turgut Özal'ın kendisine
-Sizi gören ülkede kıtlık var sanır.
sözüne karşı
-Sizi gören de nedenini anlar.
cevabını veren
ülkemizin ender beyinlerinden,
bilim adamlığının yanısıra,
tavır ve davranışlarında çok net gösterdiği insan erdemlilikleri yüksek bir değerimiz olan,
sadece ailesinin değil ülkemizin de büyük kaybı
Sn.Erdal İnönü'ye Tanrı'dan rahmet dilerim.
Alt 31-10-2007, 17:55
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

erdal inönü, bilinen politikacılardan değilidi. nevi-şahsına mahsus bir insandı.
sevenlerine başsağlığı diliyorum.

''mizah, zekanın ,zekatıdır'' *lafı ,bana değil sayın tarık minkari'yi aittir. psiko dostum

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 31-10-2007, 19:27
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

sivil politikaya zorunlu olarak bulaşmış, aydın demokrat bir insanı kaybettik. Gerçekten üzüldüm. İyi bir degerdi. Adam gibi adamdı, alışılmamış politika yaptı. Sevenlerine sabır dilerim.

* * *saygılarımla
Alt 31-10-2007, 19:48
ozgur__ ozgur__ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Onun politikacılığının son dönemleri Ortaokul-Lise dönemime denk geliyordu.

O dönemlerde Onun iyi bir politikacı olmadığını düşünüyordum.
Çünkü Meydanlarda bağırmıyordu, Hamaset yapmıyordu, Bol bol vaatlerde bulunmuyordu, Omuzlara çıkmıyordu, Şaafatı yoktu, Rakip olanları partiden ihraç etmiyordu. Diğer politikacılardan çok farklıydı.

Aradan yıllar geçince doğru olan diğerleri değil onun ilkeli duruşu olduğunu anladım. Türkiyede gerçek Sosyal demokratlık parlementoda onunla başladı onunla bitti tespitim çok iddalaı olabilir ancak günümüzde sosyal demokrat olduklarını söyleyen ancak ne sosyalle nede demokratlıkla alakası olmayan partilerin olduğu ortamda tarih onu hak ettiği yere koyacaktır.
Alt 31-10-2007, 20:33
osiris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
osiris osiris isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bencede, erdal inönü zorla politakaya bulaştırıldı. buda ,basının itibarından yararlanmak isteyenler yüzünden oldu .çünkü erdal inönün, babası gibi bir liderlik karizması ve yeteneği yok ,ama yinede zamanında politikayı bıraktı ,koltuğa yapışıp kalmadı .*toprağı bol olsun

Putların,Kabenin istediği: Kölelik
Çanların,ezanların dilediği:Kölelik
Mihraptı,kiliseydi,tesbihti, salipti:
Nedir hepsinin özlediği: Kölelik
hayyam
http://agnostik.forumup.com/
Alt 31-10-2007, 21:46
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Her öğlen yemek arası televizyon izleriz.
Erdal İNÖNÜ vefat etti, diye yazdı haberimiz.
Önce inanmadım döne döne birkaç kez okudum.
Biz ALLAH’IN(c.c) Kullarıyız, Nihayet Ona Döneceğiz.

Hüzün düştü gönlüme, sanki akrabadan bir büyük.
İyisini, kötüsünü düşündüm, büyük ve küçük.
İyisi iyiydi de ben bulamadım kötüsünü
ALLAH rahmet etsin, dedim boynu bükük

Öncelikle ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar temenni ederim.
Tek bir hatası vardı; politikaya girmek. Kim bilir; belki o da yanlış değildi. Bir politikacının nasıl olması gerektiğini bize öğretti.
Öğrendik mi?
Günümüz tek adamlı iktidar partisini görünce Hayır demek geliyor içimden.
Bu günlerde aramızda olmadığı için ne kadar üzülsek azdır. Millet olarak kaybımız büyüktür.
Milletimiz sağ olsun.

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın
Alt 31-10-2007, 21:52
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

ÜLKEMİ BENDEN KÖTÜLER YÖNETMESİN DİYE
Erdal Bey’e bir gün, hiç sıcak bakmadığı siyasete yıllar sonra neden girdiğini sorarlar. Yanıt müthiştir:
- Ülkemi benden daha kötüleri yönetmesin diye!

ÖLÜRÜM YOLUNA

Seçmenlerden biri seçim otobüsünün önüne atılır ve Erdal Bey'e hitaben "Ölürüm yoluna" diye haykırır.
Erdal Bey cevap verir: Dur, ölme. Bir oy bir oydur.

BEN KEDİ MİYİM ?

İnönü gençlik yıllarında evinde otururken mutfaktan bir çığlık duydu. Eşi Sevinç Hanım "Erdal koş fare var' diye bağırıyordu. İnönü istifini bozmadı ve eşine öyle seslendi:
- Ne yapayım Sevinç. Ben kedi miyim… ?

FİLM İYİ Kİ BİTTİ

SHP Genel Başkanıyken Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Paris'e gitmişti. Beraberinde SHP Genel Sekreter Yardımcısı İstemihan Talay da vardı. Toplantıdan sonra Champs Elysees bulvarındaki bir sinemaya gittiler. Filmin öyküsü, iki mafya ailesi arasındaki çatışmaydı. İki saat boyunca beyaz perdede silahlar konuştu. İnönü film bittikten sonra koltuğundan kalktı. İstemihan Talay, "Filmi nasıl buldunuz?' diye sordu.
İnönü cevapladı:
- Çok beğendim ama iyi ki bitti. Yoksa çok daha fazla adam ölecekti…

SEN BANA DEĞİL CİZRELİLERE TEŞEKKÜR ET
Bir seçim dönemi... SHP Genel Başkanı İnönü, Diyarbakır ve Cizre’deki mitinglerde konuştuktan sonra Siirt’te halka hitap edecektir. Ancak Cizre’de bir grup protesto gösterisi yapıp parti otobüsünü taşlayınca buradaki miting iptal edilir, hiç beklenmeden Siirt’e gelinir. Seçim gezilerinde program sarkmasına alışık Siirt İl Başkanı, parti otobüsünün tam zamanında geldiğini görünce biraz şaşkın, İnönü’ye teşekkür eder. Aldığı yanıt:
- Sen bana değil, asıl Cizrelilere teşekkür et...

DURUN YAV, MESELENİN KÖKÜNE İNELİM
Seçim otobüsüyle bir yere gidiliyor. Otobüsün kornası aniden bozulmuş, ötüp duruyor. Şoför otobüsü sağa çekip durdurmuş, arızayı gidermeye çalışıyor ama nafile. Yolculardan birinin şoföre:
- Kablosunu kopar, diye akıl verdiğini duyan İnönü itiraz ediyor:
- Durun yav, koparmayın. Bir derdi var ki inliyor. Meselenin köküne inelim.
Alt 02-11-2007, 10:05
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yılmaz Özdil, Hürriyet, 02.11.2007..

Erdal İnönü...

YAŞARKEN kıymetini bilmediğimiz, öldükten sonra arkasından ağıt yaktığımız siyasilerden "kabine" kursaydık, Türkiye, çoktan Almanya olurdu herhalde.

Bakın, Erdal İnönü vefat etti.

Okuyorum yazılanları...

En nazik siyasetçi.

Bilge kişi.

Mütevazı.

Esprili.

Uygar.

Saygın.

Dürüst.

Hoşgörülü.

Güler yüzlü.

Zarif.

Centilmen.

Bilim adamı.

Seviyeli.

Erdemli.

Kucaklayıcı.

Uyumlu.

Entelektüel.

Vatanperver.

Sözde değil özde demokrat.

Koltuğunu bırakabilen...

Konuşmaktan çok dinleyen...

Fizik problemi çözen tek lider.

*

Seçtik mi başbakan?

Seçmedik.

*

Çünkü, ne kadar aksini iddia edersek edelim, bu tür kavramların hiçbir önemi yoktur ülkemizde... Hikáyedir.

*

Polemik olsun diye değil, sesli düşünelim diye yazıyorum... İki kez ezici çoğunlukla seçilen Başbakanımız "en nazik" midir?

"Mütevazı" veya "güler yüzlü" olduğu söylenebilir mi? "Bilim adamı" zaten değil, "fizik problemi çözmesini" bekleyemeyiz... "Kucaklayıcı" mı? "Esprili" mi? "Konuşmaktan çok dinleyen lider" mi? "Hoşgörülü" mü?

*

Kısaca "karizmatik" diyoruz...

*

İnönü’ye ne diyorduk yaşarken?

E.T.

Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!

Önerilen Siteler