Eskiden ''edipler'' pazar günleri *gazetedeki köşelerinde ''kafa yorucu'' yazılar yazmaz, bunun yerine ''hoş şeyler ''yazardı.
Bende bugün o geleneği devam ettirip! hoş şeyler yazmaya karar verdim. Okuyun gülün ve ardımdanda ''fatihaları''esirgmeyin . olur mu?
Şair Eşref *ve eşek (mep nerdesin. ne zaman eşşek lafı geçse sen aklıma geliyorsun)
Kâmil Paşa,Kıbrıs'a geziye gidiyordu.Eşref'e " Bir istegin varsa getireyim " dedi.Eşref buna çok sevindi: " Paşam görüyorsunuz artık yaşlandim,yürüyünce yoruluyorum yokuş da çikamiyorum.Bana bir Kıbrıs eşeği getirirseniz ömür boyu size duacıyım " der.
Kâmil Pşsa'yi dönüşünde,Eşref de karşılamaya gitmiştir.Paşa, Eşref'i görünce: " aaa, Eşref, affedersin istedigini getirmeyi unutmuşum,seni görünce eşek aklima geldi " demiş. Eşref'de:
" Aman Paşam,üzülmeyin,o eşek gelmese de olur,siz geldiniz,ya,sağolun."
Birde dörtlük koyalım araya.
Millete erbâbı mansıptan biri eşek demiş,
* * * * * *Reddedilmez böyle bir söz, amma ki pek can sıkar...
* * * * * *Olsa da millet eşek, eşek diyen bilmez mi ki:
* * * * * *Sadrazamlarla vâliler de milletten çıkar...
EŞeklere selam
Bir gün hiç sevmedigi amiriyle karşılaşan Eşref bu kişiye istemeye istemeye selâm verir.Oradan doğru Askeri Kıraathane'ye gider ve dostlarina şunu okur:
Gâvur Izmir'de sokaklar dardir
Bir selâm tavrı ile can koruruz
şöyle dursun atlarla araba
Yolda eşeklere biz hasdururuz.(esas duruş)
Kâmil eşek
Şair Eşref, birgün eşege binmişti,yolda giderken arkadan Izmir Valisi Kâmil Paşa'nin arabası ile gelmekte olduğunu görmüş ve yol vermek için sağ kenara çekilmişti.Yolun bu kenarında büyük bir çukur vardı.Kamil Paşa espri olsun diye:
" Eşref,çok kenara çekilme,çukura düşersin " dedi.Eşref:
" Merak etme Paşam,eşek kâmildir "cevabını verdi.
Adem'in hamurunda saman var mı?
Eşref,yerine vekil birakarak Izmir'e gidiyor.Morali biraz bozuk.Yol arkadaşı ise biraz geri zekâli,Eşref'e aptalca sorular soruyor. Bir ara:
" Tanrı,Adem'i yaratirken çamuruna saman koydu mu, koymadı mı?" Eşref biraz düşündükten sonra:
Ey bana tiynet-î Adem'de saman var mı diyen,
Bir daha etme bana gel bu sual-î hami
Balçığında saman olsaydı eğer, insanoğlunun
Çatlayıp da yarık olmazdı ananın a.......da
Şair Eşref ,öldüğünde mezar taşına şunların yazılmasını vasiyet etmiştir.
Kabrimi kimse ziyaret etmesin Allah için
Gelmesin reddeylerim,billahi öz kardeşimi
Gözlerim ebnayi ademden o türbe yıldı kî
Istemem ben fatiha,tek çalmasinlar taşımı
EŞREFİN KABIZLIĞI
Kâmil Paşa bir ara tuvalete girince bir de ne görsün! Tuvalet kapısının iç tarafinda kendi resmi asılı değil mi! Öfkeyle dışarı çıkarak
" Ben kî senin amirinim, resmimi hiç utanmadan helaya nasıl asarsın? " deyince,Eşref:
" Bu bir alay konusu degil,Paşam.Müthiş bir korku sonucu resminiz helaya asılmıştır! " Paşa:
" Ne demek istiyorsun? "
" Arzedeyim Paşam, malumu âlileridir kî bendeniz sizden çok korkarım.Son zamanlarda kölenize âriz olan kötü bir hastalıktan muzdaribim "
Paşa büsbütün kızmış... Eşref :
" Müsaade edin efendim.Baktım ki kabızdan sişip çatlayacağim.Bunun üzerine resminizi hemen ayakyoluna astım! Içeri girip heybetli fotografinizi görünce korkudan bir anda... "
Eşref sözünü tamamlamadan Kamil Paşa ve salonda bulunanlar hep birden kahkahayi basmışlar.
Birazda NEYZEN'den.
Nasil görüyor ?
Birinci dünya savaşında iki gözünü kaybeden bir tanıdığıyla söyleşmektedir.Tanıdığı sorar:
--Durumu nasil görüyorsun Tevfik'ciğim?. Neyzen "karanlık" diyecekken vazgeçer,
--Sizin gördüğünüz gibi,diye cevap verir.
Yol veririm
Meyhanenin tuvaletine giderken,daracik koridorda bir kabadayi ile karşılaşır.Birinden birinin kenara çekilmesi gerekmektedir.
Neyzen, " Müsaade et,geçeyim " der.Sarhoş kabadayı, "Sen kime kafa tutuyorsun babalık, ben senin gibi ciğeri iki para etmezlere yol vermem " diye aksilenir.Bizimki hemen kenara çekilir, " Ben veririm " der.
Herkesin Bildiğini
Basın çevrelerinde tanınmış bir hanım,Neyzen'le karşılaşınca
--Aşkolsun,benim için aşifte filan gibi sözler söylemişsiniz?
Neyzen elini sinek kovalar gibi sallamış;
--Hanım,sen beni tanımıyorsun.Ben herkesin bildiği şeyleri söylemem.
Kime uygunsa...
Moralinin bozuk oldugu bir gün,hoşlanmadigi bir adam masasina çöker ve münasebetsiz laflarla Neyzeni kızdırır.Adam bir ara;
--Üstad,bugüne kadar hiçbir yerde neden görev almadınız acaba ? diye sorunca,dayanamaz !
--Senin gibi hımbılların yerine geçmemek için, der.