Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-11-2007, 12:11
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Pazar'lık

Hoppala, Mustafa Emmi gözüm seğirdi. Pazar sabahı , nutkum tutuldu.
Kanal 7 *de çalışırken ,müslüman kimliği öne çıkan, Ahmet Hakan ''turan dursun''cu olmuş.
Hayretler içinde kaldım. (laf aramızda fazla hayretler *içinde de kalmadım. bunu bekliyordum)
Demekki mızrak çuvala girmiyor. geçte olsa insan bazı şeyleri ''farkediyor''
Ahmet Hakan'da bugünkü yazısının bir bölümünde bazı şeyleri ''farketmiş'' , ve islamı sorgulamaya başlamış.
Ahmet Hakan'ın bu yazısını sevgili *hiram usata'ya ithaf ediyorum.

XXXXXXXXXXXX

Hocalara üç soru

SAYIN Mustafa İslamoğlu... Sayın Hayrettin Karaman... Sayın İhsan Eliaçık... Sayın Hayri Kırbaşoğlu... Sayın Süleyman Ateş... Sayın Nihat Hatipoğlu... Ve hatta Sayın Yaşar Nuri Öztürk...

Pek muhterem hocalarım!

Teoloji alanında az buçuk mürekkep yalamışlığım vardır.

Ancak...

"Yarım hoca adamı dinden imandan eder" şeklindeki geleneksel hükmü göz önünde bulundurursanız...

Benim bu konuda ahkám kesmeye kalkışmamın yol açacağı vahim sonuçları sizler de takdir edersiniz.

Dolayısıyla bu iş size düşmektedir.

Lütfen, ta imam hatip günlerimden beri işin içinden çıkamadığım şu "üç mühim konu"da...

Hem beni, hem de benim şahsımda merak edenleri aydınlatabilir misiniz?

BİR: Kuran’da hem "Yahudi ve Hıristiyanların dost edinmemesi" öneriliyor, hem de "Bir Müslüman erkeğin, Hıristiyan ya da Yahudi kadınla evlenmesi"ne cevaz veriliyor. Burada bir çelişki yok mu? "Dost edinme! Ama evlenebilirsin" şeklinde ortaya çıkan bu çelişkiyi nasıl izah etmektesiniz?

İKİ: İslam dininde Yahudiler için "lanetlenmiş kavim" tanımlaması vardır. Bir ırkın topyekûn lanetlenmesi yaklaşımı, İslam’ın ortaya koyduğu "Herkes Allah katında eşittir" prensibiyle çelişmiyor mu? Bu çelişki hakkında ne düşünmektesiniz?

ÜÇ: Geçenlerde Suudi Arabistan Kralı, Vatikan’ı ziyaret edip Papa’ya armağanlar sundu. Oysa Papa, Suudi Arabistan Kralı’na iade-i ziyarette bulunamaz. Çünkü Mekke ve Medine’ye Müslüman olmayanların girmesi yasak. Bu yasak kararı "bir arada yaşama" fikrine aykırı değil mi? Yasak kararının arkasında hangi "mantık" yatmaktadır.
AHMET HAKAN

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 25-11-2007, 20:31
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Standart Re: Pazar'lık

Cevap yazan olursa litfen onu da bildirir misin sevgili ozgur.
* Bu sorular sadece 3 tane degil ama bir baslangic olabilir, umarim ulemalarimiz cevaplar da biz de ogrenmis oluruz.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 25-11-2007, 21:00
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

yOk abim.busite yavaşyavaşçıırından çıkıyo .. *bOrda neakıl kaldı.ordansonacııma ne saygı 8O
ismine deniştiren* ineksidiindeki boka binip kendine-kaptanıderya görmekten vasgeçmeyen bi abimizin Aldostu amcama yazdııyavannık yetmedi.ki ben o abimize yanımda garson çalaştırmam-kendine bilmedii içüm- şindide öSkür amcam biline ve bilinsel çalaşmalar yapan pıroflara saykısızlık yapıyo... :x ..yanı ummasdım Öskür amcam bene bukadan saymıcaana.. :cry: *hadi hadi annamaza yatma..*Alla Allaaaa. yaw bizin ceMala noldu böle..solundanmı gaktı..nooldu.töwbw yareppim filece deme.. sen biliyon veyama bilmiyon ama yaptın.. ama bak kartdeşin genede hertürlü şeyeramen senin başnıa destek veriyo.. bak şindik abim:yasmışın:*
" Hocalara *üç *soru

SAYIN Mustafa *İslamoğlu... *Sayın *Hayrettin *Karaman... *Sayın *İhsan *Eliaçık... *Sayın *Hayri *Kırbaşoğlu... *Sayın *Süleyman *Ateş... *Sayın *Nihat *Hatipoğlu... *Ve *hatta *Sayın *Yaşar *Nuri *Öztürk...

Pek *muhterem *hocalarım!

Teoloji *alanında *az *buçuk *mürekkep *yalamışlığım *vardır.

Ancak... * "

abim tamam.. islamolu tamam..karaman tamam.. ateş tamam...falaca tamam *filece tamam..
Hanı sitenin pırofunun adı..hı*? :twisted: *bana neye sormuyon.. ops: *bEnim adıma neden vermiyon.bEn pırof deilmiyim.dünyanın bilgisine vermiyommu size*?
Al enson çinner konusunda verdiim bilgilere bak.nekadan ilinsel bi çalaşma..demi vArtoL amcam..
Herşeye yapalım ama ilimebiline ve büyüklerimisesaygısıslık etmiyelim.saayın yard ort.zırt.dOç. ve amcam ösKÜr..
bak iki parmaama uzatıyomm.. ya boz.. yada gönnüme al.. daa dorusu hatana düzet... * ( * )

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 25-11-2007, 21:05
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

bakyannıs "aman ceMalım ..dıkkat etmemişin..oyazı benim deil..aMetAkandan aldım *" filece deme..ondan aldın tamam ama ..madem busiteye kopyaposta yaptın..soruya bu siteüyelerne sordun..ozaman yazı seninde oldu demektir..annamam..ismime yas.. :?

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 25-11-2007, 21:11
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bak bu iste haksizsin Cemalim, ozgur amcan sormamis ki sorulari, o sormus olsaydi once sana danisacagina iddiaya girerim.
* Ahmet *hakan'a bir e posta atip, sana danismasini, amerikadan tasdikli proflar dururken, zirtimin pirtimin proflarina soru sormanin manasizligini bildirdim. Yakinda sorular yagmuruna tutulacagina eminim, kendini hazirla. Sevgiler...

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 25-11-2007, 21:14
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

1.soruya cevabımdır
Hristiyan veya yahudilerden dost edinmeyin diyor
Onları eş almayın veya cinsel ilişkide bulunmayın demiyor
Eş almakla dost olunmaz
2. ve 3. soru zor onlara cevap veremiyorum
Alt 25-11-2007, 22:09
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

kendine bilmedii içüm- şindide öSkür amcam biline ve bilinsel çalaşmalar yapan pıroflara saykısızlık yapıyo... *..yanı ummasdım Öskür amcam bene bukadan saymıcaana.. * hadi hadi annamaza yatma..*Alla Allaaaa. yaw bizin ceMala noldu böle..solundanmı gaktı..nooldu.töwbw yareppim filece deme.. sen biliyon veyama bilmiyon ama yaptın.. ama bak kartdeşin genede hertürlü şeyeramen senin başnıa destek veriyo.. bak şindik abim:yasmışın:* CEMAL

Cemalım hata yapmışım özür dilerim seni hatırlamam gerekirdi. eşşekliğime ver * *

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 25-11-2007, 22:15
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

1.soruya cevabımdır
Hristiyan veya yahudilerden dost edinmeyin diyor
Onları eş almayın veya cinsel ilişkide bulunmayın demiyor
Eş almakla dost olunmaz
2. ve 3. soru zor onlara cevap veremiyorum

Bakara/ 221. Müşrik kadınları, iman etmedikçe nikâhlamayın. Bir müşrik kadın, sizin hoşunuza gitse bile, iman etmiş olan bir cariye herhalde ondan daha hayırlıdır. Müşrik erkeklere de mümin kadınları nikâh ettirmeyin. Bir müşrik, sizin hoşunuza gitse bile, mümin bir köle elbette ondan daha hayırlıdır. Onlar sizi ateşe davet ederler, Allah ise, kendi izniyle cennete ve mağfirete davet ediyor ve âyetlerini insanlara açıklıyor. Umulur ki onlar hatırda tutup, öğüt alırlar.

Demek ki putperestlerle, Allah'a eş koşanlarla evlenilmezmiş.

Maide/ 5. Bugün size iyi ve temiz şeyler helal kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helal olduğu gibi, sizin yiyeceğiniz de onlara helâldir. Ve müminlerden iffetli hür kadınlar ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar, zina etmeksizin, gizli dost tutmaksızın, namuslu bir şekilde mehirlerini ödediğiniz takdirde, size helâldir. Her kim imanı inkâr ederse, ameli boşa gitmiş olur ve o, ahirette zarara uğrayanlardandır.

Demek ki ehli kitap sahipleriyle, yani Hristiyan ve Yahudi kadınlarla evlenilebilinirmiş.
Ama bir müslüman kadının, gayrimüslim erkekle evlenmesi hakkında Kur'an'da bir ayet yok.
Bu hususta İslamcıların fetvası "caiz değildir, haramdır." şeklinde.
Sebebi; erkeğin güçlü görülmesi..

Bunları Ahmet Hakan da biliyor. Ve soruyu da burdan yola çıkarak soruyor. Madem ki bir Yahudi ya da Hristiyan kadınla evlenilebiliyor, neden dost olunamıyor? Bu çelişki değil mi?

Bunun yanıtı "dostluk başka, evlilik başka" değildir.
Bu çelişkidir. Dostluk olmadan evlilik olmaz. Ama kadına mal gözüyle bakılırsa, dostluk aranmayabilir.
Doğrusu ise şudur:
Muhammed egemen olana kadar Yahudi ve Hristiyanlarla dostça ilişkiler içinde olmuştur.
Ona dinleri öğretenler de özellikle Hristiyanlar olmuştur. Dostluk elini uzatanlar ve destek çıkanlar da. Bu nedenle de şu ayet vardır Kur'an'da:

Maide/ 82. İman edenlere karşı düşmanlık yönünden insanların en şiddetlisi olarak yahudileri ve Allah'a ortak koşanları bulursun. Ve yine iman edenlere sevgi bakımından en yakın olarak da: "Biz hıristiyanlarız" diyenleri bulursun. Çünkü onların içlerinde keşişler ve rahipler vardır. Ve onlar büyüklük taslamazlar.

Ayet açıktır. Söylenen "Müslümanlara, insanlar içinde en düşmanı Yahudiler, en dostu ise Hristiyanlardır."
Buna göre müslümanın müslüman olmayanlarla ilişkilerinde Yahudiye uzak, Hristiyan'a yakın olması gerekir. Ama başka bir ayetle ikisini de dost edinmeyi yasaklar. Bu da çelişkidir.

Maide/ 51. Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardan olur. Şüphesiz Allah, zalim kavmi doğru yola iletmez.

Tabi, dinlerden özgür bir insan ayetleri kıyaslayınca bunu net olarak görür.
Ama İslamcılar ayetlerde bir çelişki olmadığını öne sürecek ve çeşitli yönlerden açıklama getireceklerdir.
Örneğin;
"Dost edinmeyin" denirken "güvenmeyin" anlamında söylenmiştir' diyeceklerdir.
"Bireyler değil, topluluklar kastedilmiştir. Evliliğe karar veren, birlikte bir hayatı paylaşacak olanlar zaten birbirine düşmanlık içinde olamaz ve zamanla kadın imana gelebilir, müslüman olabilir." denilecektir.
Alt 25-11-2007, 22:41
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili aydoe

1 Nolu sorudaki kelime karşılaştırman bence doğru değil, anlam bakımından bakman gerekiyor. Şöyleki diyor ki dost edinmeyin, bunu anlam bakımından ele alırsan eş edinmek mümkün değildir. Dost bile olmayın diyor, bilmem anlatabildim mi? Dostluk düzeyinde bile birlikde olmayın ve birlikte hareket etmeyin diyor, o zamanki politik çıkarlar gereği sanırım bunu yasaklıyor, kaldı ki evlilik diyesin

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 25-11-2007, 22:55
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Arkadaşlar meallerde dost diye çevrilen veli kelimesi üzerinde bi durmanızı tavsiye ediyorum.Bi açılım olması açısından örnek vermek istiyorum;
Eğer okulda okuyan bir çocuğunuz varsa,siz onun velisi olmuş oluyorsunuz.

Önerilen Siteler