17-02-2008, 20:41
|
|
Üye
|
|
|
|
Ne yapmalı, nasıl yapmalı?
hepimizin ulkemizin su anki sorunlari, ve yasadigi problemlerle ilgili mutlaka bir cok bildigi seyler var, bunlara olasi cozumler uretmek bana daha dogru geliyor. hep simdiki durumumuzun tarihsel kokenleri, yapilan hatalar uzerine daha cok konustuk bu sefer neler yapilabilir? simdiki sorunlarimiz nelerdir? nasil cozebilir? cozumler nasil uygulanabilir? bunlarla ilgili kendimce bir liste hazirlamistim bunu tartismaya sunmak isterim sizlerin gorusleri, katkilari nelerdir? hangisi yapilabilir hangisi yapilmamali?
1- din bireyseldir, hic kimse baskasini dini kurallar adina zorlayamaz. herkez dininin gerektirdigi seyleri yapmak yada yapmamak hakkina sahiptir. buna hic kimse mudahale edemez.
2- insanlarin dini duygularini hic bir siyasi parti uyesi kullanamaz. hic bir siyasi parti uyesi siyasi kimligi ile dini mabedlere gidemez.dini bayramlarda halkin arasina karisip soylev veremez.
3- insanlara dini egitim verilmeli ama bu kotu kullanima cok musait oldugu icin devlet tarafindan sikica denetlenmeli. imam hatiplar her ilde sadece bir tane olacak, sadece ve sadece imam yetistirmek icin var olacaklar. imam hatip mezunlari sadece dini gorevlerde calistirilacak ve devlet yonetiminde asla calisamazlar.
4- universite egitim sistemine acilen temelden mudahale gerekiyor.yurtdisindaki ozellikle ingiliz sistemi ithal edilebilir 50 ogrencisinden 30 u sinifta kalan ogretmen basarisizdir. yaz okullari butunlemeler, hepsi kalkmali. oneml olan universiteye giren ogrenci sayisi degil mezun olanlarin mesleki yeterlilikleri.
5- butun tarikatler yasa disidir. hepsinin bertaraf edilmesi
6- ekonomik sistemde ulkenin kalkinmasi icin milli bir duzen getirilmeli, ulkenin kendi sermayesini arttirmak icin uygun rekabet kosullari hazirlanmali. dis borc alimi kesinlikle durmali, kumarhaneler tekrar acilmali. yeni pazarlar bulunmali, ithalati ucuz iscilikten dolayi degil, yeni pazar olabilecek ulkelere yapmali.
7- daha fazla ek vergi yuku getirmeden, mevcut kaynaklarin en etkin sekilde kullanilmasi saglanmali.devlet ihalelerinde ki yuksek fiyatlarin duzenlenmesi, zamaninda teslim edilmeyen ihalelerin yuksek reklamasyona tabii tutulmasi. devlet ihale ile yaptirdigi isin kalitesini *denetlemeli ve yetersiz kalitede buldugu islere yine yuksek reklamasyon uygulamali.(burdada belli bir ruvet sorunu ortaya cikar)
8- ulkenin teknoloji ve bilgi kullanimina ciddi mudahaleler yapilmali, enerji uretimi konusunda soz sahibi yine disaridan degil iceriden olmali
9- ilk ogretim yasindaki cocuklara mutlaka "bulus ve icad" dersi yaptirilmali, national geographic kanalindaki gibi cocuklara bilim ve akilci dusunme, sorgulamanin esaslari anlatilmali, sadece bu yapilsa bile tarikatlarn %70nin onune gecilmis olur.
10- bir cesit anti rusvet kanunu cikarilmali, rusvet veren kisi cok yuksek cezalarla yargilanmali, rusvet teklifini reddeden memura devlet kendisi rusvet(pardon prim) vermeli,guncel olaya hitaben, devlet memuruna bahsisin, hediyenin rusvet ile ayni isleme tabii tutulmasi
11- ulke capinda gelisme istanbul disindaki yerlere yapilmali, egitimli insanlarin anadoluda ki gelisime katki saglamasi icin *butun girisimler saglanmali. 5 yildizli lojman gibi, o bolgeye alisveris merkezleri gibi, hem is hem hayat standardi saglanmis olur
12- asgari ucret, devlet memuru olma bu terimleri fakirlik gostergesi olmaktan cikarip "guvence" gostergesi olmasini saglamak.
tabii ki gayet acemice bir liste simdilik fakat bunu uyelerin katkilari ile olabildigince update etmek istiyorum.
saygilarimla,
|

17-02-2008, 21:17
|
|
|
Re: ne yapmali? nasil yapmali?
Sevgili hsyteria;
Listenizin geçerli olduğu idari yapı veya daha genel anlamı ile devletin şekli ile çizdiğiniz portre nedir?
Buna göre listenin şekillenmesi gerekir bence.
Selamlar.
|

17-02-2008, 21:26
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: ne yapmali? nasil yapmali?
Ad koymaya mecbursun sanki, bunlar demokratik ve laik olan her sistem içerisinde yapılabilecek işler,
sonuç : Her şey insanda başlar, insanda biter.
Selamlar.
|

17-02-2008, 21:56
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Ne yapmalı, nasıl yapmalı?
|
Listenizin geçerli olduğu idari yapı veya daha genel anlamı ile devletin şekli ile çizdiğiniz portre nedir?
Buna göre listenin şekillenmesi gerekir bence.
|
Sanırım, Hysteria mevcut sistem içinde düzenlemeler düşünmüş.
O nedenle yeni bir sistem adı ya da yönetim şekli vermemiş.
Listenin şekillenmesinin gerekliliğine ben de katılıyorum.
"Ne yapmalı, nasıl yapmalı" konusunu mevcut sistem içinde neler yapılmalı ki sorunlar en aza indirilebilsin? açısından düşünmeliyiz.
Herşeyden önce yazılan, düşünülen maddeleri uygulayacak nitelikte bir iktidar gerekir.
Mevcut iktidar, bu maddelerin çoğunu ele almaz dahi.
Ama konunun siyasete dönüşmemesi açısından sanki bu maddeleri uygulayacak bir iktidar olduğunu varsayarak düşünebiliriz.
Daha sorunlara yönelik maddelerin kategorizesini düşünürken aklıma gelen işsizlik, terör, şeriat tehlikesi, hayat pahalılığı, dış borçlar, eğitim, sağlık vs. karamsarlığa kapıldım ve ne yazarsak yazalım umudum yok. İktidarın bunları yapacağını varsayma düşüncesiyle hayallerimizi yazacakmışız gibi geldiğinden ve de muhalefeti de düşününce *ben vazgeçtim devam etmekten.
Bu maddelerle avunmaktansa devrim türküleri söylemek daha rahatlatıyor.
|

17-02-2008, 22:12
|
|
Üye
|
|
|
|
" Ama *konunun *siyasete *dönüşmemesi *açısından *sanki *bu *maddeleri *uygulayacak *bir *iktidar *olduğunu *varsayarak *düşünebiliriz. "
evet aynen katiliyorum sayin pante, vede mevcut sistem icinde yapilabilecek seyler olduguna da. icimiz illa ki karariyor tabii fakat, *bunlarda yillarca yapilmayan devrimler degilmidir? iktidar bunlari yapmayacak fakat bunlari yapacak bir iktidar amac olmalidir bence ve halkin oncelikle ne istedigini bilmesi gerekir, en azindan bir kesiminin
|

17-02-2008, 22:57
|
|
|
Bu maddelerle avunmaktansa devrim türküleri söylemek daha rahatlatıyor.-Pante
..........
8O *8O *
 *:?: *
:idea: *
 *  *  *
:wink:
oleyyyyyyyyyy, karlı kayın ormanındaaaaaa
Selamlar...
|

17-02-2008, 23:07
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Ülkemiz bir ayrım noktasındadır.Toplumumuz etnik ve dinsel kutuplaşma yaşamaktadır.
Cumhuriyet bağımsız demokratik yapısını koruyamamış,endüstrileşme ilerleme ve ekonomik kalkınmasını tamamlayamamış,demokrasiyi geliştirememiştir.
2. dünya savaşı sonrası kutuplaşmada Abd'nin yanında yer alarak Nato üyeliğine girmiş ve Abd güdümüne girmiştir.
Dış borçlanma ve yabancı sermaye girişi ile ekonomik bağımsızlığımızı kaybetmiştir.
Uzun yıllardır *uygulanan tüketim ve ithal ekonomisi dış ve iç borçlarımızı bugünkü noktaya getirmiştir. Sermaye el değiştirmekte ve yabancı sermaye ülke genelinde hakim olmaktadır.
Ülkemiz parçalanma ve paylaşım sürecini yaşamaktadır.
Ab 301. maddenin kaldırılmasını ,Atatürk resimlerinin kaldırılmasını istemektedir.
Yunanistan ege adalarını silahlandırmaktadır.Ermeniler ve Kürtler'in talepleri vardır.
Devlet yönetimi Abd destekli islamcıların elindedir.
İşte bu ahval şerait dahilindeyiz.
Çözüm tam bağımsızlık ve demokrasidir.
Yurtsever ilerici güçlerin ulusun birlik ve beraberliğini tesis etmesi ve gerici siyasal islamcıların tasfiyesi gereklidir.
Aslolan ulusal birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır.Dogmalardan kurtulmak aklın ve bilimin yolunu seçmek ve çalışmak çok çalışmak.
Tasarruf ,ulusal ekonomi,israfın durdurulması,lüks yaşamın önlenmesi,ithalatın minimuma düşürülmesi,üretim toplumuna geçiş şarttır.Sıkıntı çekmeden hiçbir yere varamayız.
Nüfus artışı mutlak durdurulmalı göç engellenmeli,üretime dönük eğitime geçilmelidir.
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|

18-02-2008, 13:37
|
|
Üye
|
|
|
|
Ben umutsuz değilim.
Tam tersi;
"nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden
güzel, rahat günlere inanıyordu" * *Kuvay-ı Milliye Destanı, *Nazım Hikmet Ran
Bu gün, Mustafa Kemal'in içinde bulunduğu koşullardan daha zor değildir.
Kurtuluş Savaşı bu millet tarafından yapıldı ve kazanıldı, devrimler gene bu millet tarafından uygulanarak hayata geçirildi.
Türban gelmiş, kadrolaşma olmuş, gemi azıya almışlar, bunlara yanıt "geldikleri gibi giderler".
Her zaman olduğu gibi iş Emperyalizm'e karşı olup, olmama davasıdır.
Çoğu insanımız bilerek, bilmeyerek bunda taraf olmaktadır, ama aklımızdan çıkarmamız gereken nokta bu millet, her şeye rağmen büyük millettir. Anka kuşu gibidir, her zaman küllerinden yeniden dirilmeyi başarır.
Selamlar.
|

18-02-2008, 15:55
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Arkadaşlar,
Bence bu başlığı belirli alt başlıklara bölerek tartışmamız gerekir. Böylece konuyu daha derli toplu, fazla dağıtmadan tartışabiliriz. Örneğin,
- Eğitim; ana okulundan başlayıp yüksek öğretime kadar ne yapmalı, nasıl yapmalı?
- Üretim; tarım, sanayileşme, bilişim teknolojileri, ticaret
- Yargı; atamalar, yargı bağımsızlığı, vicdan-cüzdan ikilemi, yargı organlarının yükünün *
* hafifletilmesi
- Din; diyanet, tarikatlar, şarlatanlar
- Siyasi yapı ve uygulamalar; liderler sultası, seçim kanunu, meclisin oluşumu, (her ne kadar
* tahsil cehaleti alır, eşeklik baki kalırsa da, bence bir senato gerekli)
- Basın; basın özgürlüğü, evet ama nereye kadar? (Fotoğraf yayınlayıp üstüne * *çarpı işareti
* koyacak kadar mı, örneğin?)
- Sosyal güvenceler; emeklilik,
- Sağlık hizmetleri
- Örgütlenme özgürlüğü; sendikalar, dernekler
* * ve benzeri başlıklar...
|

18-02-2008, 16:24
|
|
|
Bir listede ben yazmak istiyorum
1- Öncelikle eğitime önem verilmeli, misal 10.000 öğretmen açığı varken şuan yapıldığı gibi 2.000 öğretmen yerine gerekirse 11.000 öğretmen ataması yapılmalı ve halkımızın kültür seviyesi arttırılmalıdır.Tabi bununla birlikte her mahalleye cami yapmak yerine her mahalleye okul yapılmalı,öğrencilere verilen eğitim kalitesi sürekli olarak attırılmalıdır.Hatta boşa masraf olmasın diye camiler okul haline getirilmelidir.Müdür odası minareye yapılabilir mesela.Yok ben illa camide namaz kılacam diye direten dindar halk önemli bir çoğunluğa sahipse (kesin öyle olacaktır.cami olmazsa ülkeyi şeriate sürükleme planlarını nerde yapacaklar) camiler, okullar kapandıktan sonra akşam 7-8 gibi çoğunluğun hizmetine sunulmalı ve bu çoğunluğun sabah namazından akşama kadar biriktirdiği namazlar bir oturumda kıldırılmalıdır.
2- Halkımız aile planlaması konusunda bilinçlendirilmeli (özellikle doğudaki kürt vatandaşlarımız) gerekirse bu konuda sert önlemler alınmalıdır.Örnek vermek gerekirse ailelerin 2 çocukla sınırlandırılması, 2 den fazla çocuk yapan ailelere para cezası verme, bordrolu çalışıyor ise fazla yapılan her çocuk için ekstra vergi kesintisi yapma gibi örnekler verilebilir.
3- Din türkçeye çevrilmeli,ezanlar türkçe okunmalı,okullarda din eğitimi türkçe verilmeli,ilk okulda okuyan bebelere din kültürü ve ahlak bilgisi adı altında arapça dualar ezberletmekten derhal vazgeçilmeli ve mümkünse çocuklar kendi kendine karar verebilecek, doğruyu yanlışı ayırabilecek seviyeye yani lise çağına gelene kadar din dersi kaldırılmalıdır.
4- Ülkemizde ki zengin maden yataklarına ilgi gösterilmeli bu kaynakları yer altında öylece bırakmak yerine madenlerden mümkün olduğunca yararlanılmalıdır.
5- İthalata kısıtlama getirilmeli (abartmamak kaydıyla), pahalıda olsa yerli malı yurdun malı herkes ondan kullanmalı düşüncesi ülkede hakim kılınmalıdır.Bununla birlikte yerli malı üreticilerinin de fiyatları denetleme altında tutulmalıdır.Malum ülkemizde bu durumu fırsat bilip 1 ytl ye mal ettiği malı 10 ytl ye satmaya çalışan şahsiyetler türeyecektir.
6- Yok olması için çaba sarfedilen (özellikle AK Partinin amacı bu sanırım) tarımcılığa gereken önem verilmeli,tarımcılıkla uğrasan kesime yeni yöntemlerle ilgili eğitimler verilmeli,ürün kalitesi arttırılmalı ve bir kurum vasıtasıyla bu ürünler ihrac edilmelidir.Buğday hasatına 1-2 ay kala Rusya'dan buğday ithal edip, yerli üreticilere "benim buğdayım var.Rusya'dan aldım.Senin buğdayına şukadar veririm üstüne 1 kuruş bile fazla vermem" davranışından vazgeçilmeli, Rusya'dan yapılan ithalattan vazgeçilip, yerli üreticiden 3 kuruş fazla para vererek alınmalı ve yerli üreticiler desteklenmelidir.
7..............................
8- Ülkemizde özel sektör ağır sanayi konusunda özendirilmeli, baktınız ki özenmiyorlar yap işlet devret modeliyle ülkemizde ağır sanayi işletmeleri kurulmalıdır.
9................................
10- Tarikatlar bir an önce çökertilmeli,sahip oldukları kaynaklara el konulmalı.......................
Site kurallarına aykırı bir davranışta bulunduysam özür dilerim.
Yukarıda yazdıklarımdan rahatsız olan arkadaşlara da (özellikle tarikat, ak parti ve din konusunda yazdıklarım) beter olun demeyi kendime bir borç bilirim.
Saygılarımla....
Sevgili IXIZ,
Dinci tebliğciler de inandıklarının insani ve ahlaki olduğundan o kadar eminler ki aynen yukarıdaki yazı benzeri mesajlar bırakıp gidiyorlar...
Dikkatinizi çekerse yukarıdaki mesajların hiç biri politik değil, ayrıca ırki temellere de dayanmıyor. Konu da zaten 'din etkisine karşı duruş' temalı...
Sitemizde prensip olarak 'dinci - ırkçı tebliğci yaklaşımlar'a izin vermiyoruz. Eğer tartışmak istediğiniz 'güncel politika' ise kullandığınız üsluba çeki düzen vererek kendinizi http://www.turandursun.com/modules.p...viewforum&f=37 adresinde ifade edebilirsiniz.
Bu sebeple yazınız içerisindeki bazı argo atıfları da göz önüne alarak konuyu zedeleyen kısımları editliyorum... (thunderpoint..)
|