Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 09-03-2008, 03:36
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Ekmek ve Pirinç üzerine

Bir arkadaşım yemek kitabı hazırlıyor. Arada bir benden bazı isteklerde bulunuyor. Daha önce aşure konusunda birşeyler yazmıştım. Şimdi de ekmek ve pirinçle ilgili birşeyler istedi. Onun için yazdıklarımı sizinle de paylaşmak istedim. Tabii o daha çok tarihsel ve dinsel öyküler istiyor ama benim aklıma hemen böyle öyküler gelmiyor. Bilen varsa, yazarsa sevinirim.

Bilindiği gibi bitki tapımları devasa bir konu. Tarımın başlamasıyla birlikte bitki tapımları da tarih sahnesine geliyor. Ben bitki tanrılarını pek sevmem aslında. Sanıldığının aksine çok vahşi olurlar. Çoğu zaman tapım biçimleri de vahşet içerir. İnsan kurban etme ayinleri de bitki ayinlerinden gelir. Hasat dönemi yapılır. Sonradan daha yumuşak biçimler almış olsa da Kayin'in tanrıya bitkisel ürünler sunan kardeşi Habil'i öldürmesi biçiminde Tevrat'a da sızmıştır. Azrail'in elindeki tırpan da hasat için kullanılan bir araç olmakla beraber can almanın bir simgesi olarak toplumsal zihnimize yerleşmiştir.

http://sargon.blogcu.com/Insan_Kurban_Etme/

Gelelim ekmek ve pirinç konusuna. Ben önce pirinç konusuna gireyim. Pirinç deyince ilk karşıma çıkan Japonların pirinç tanrısı İnari oldu. Ekşi sözlükte kısaca şöyle tanımlamış birisi:

japon mitolojisinde, sırtında pirinç çuvalıyla dolaşan yaşlı dede kılığında görülen tanrı.mesajlarını taşıyan iki beyaz tilki tarafından takip edilir.bu tilkiler olgunlaştıkça bilgelikleri artar ve güçlenirler.bunun göstergesi de kuyruk sayılarıdır.en yaşlı ve en bilge tilki dokuz kuyruğa sahiptir.
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=inari

Diğer bütün bitkiler gibi pirinç de tanrıların bir armağanı. Sadece Japonların Şinto dininde değil Budizm ve Hinduizm'de de pirinç kutsal ve karşılığı olan tanrılar var. Doğu ülkelerinin bir çoğunda pirince bir tür kutsallık atfedilmiş durumda. Aşağıda bir pirinç tanrısı tapınağı

ve her yıl yapılan Fushimi Inari Festivalinden bir sahne

Ekmeğin kutsallığı ise bugüne kadar ulaşmış birşey. Hala oldukça güçlü. Yere düşen ekmeği yerden kaldıran müslüman inancına sadece bir nimet olarak sızmış olsa da hıristiyanlıktan geriye doğru binlerce yıl gidebiliyoruz. Bilindiği gibi efkaristiya ayininde (ekmek ve şarap ayini) ekmek İsa'nın etini, şarap da kanını temsil eder. Hıristiyanlıktan önceki mistik Helen dinlerinin de birçok tanrısının eti ekmek ile sembolize edilmiştir. Bu ayinlerde sembolik olarak ekmek ve şarap yenip içilirdi. Hasat dönemi yapılan birçok ayinde binlerce yıldır buğday yada arpa başakları kullanılıyor. Bunlar bazen yakılıyor, bazen başka sembolik törenlerle tanrıya sunuluyor.

Ama benim en çok hoşuma giden hasat öyküsü, bir dönem bazı Avrupa ülkelerinde yapıldığı kaydedilmiş olan bereket ayini. Bunun için kadınlar üstlerindeki elbiseleri çıkarıp çırılçıplak şekilde tarlada koşuyorlar. Böylece tanrıları şehvetlendirip tarlaya bereket vereceğine inanılıyor.

Ekmekle ilgili çok hoş bir yazı buldum. Ekmeği mayalamak nasıl akıllarına geldiyse gelmiş, ama mayalı ekmeğin tazı pek hoş olmadığı için tanrılara mayalı ekmek sunmak hoş karşılanmıyormuş. Tevrat'ta o yüzden RAB'ba mayasız ekmek sunulması gerekir. Mayalı ekmek sunulması yasaktır. Bu istede daha ilginç anlatımlar da var. Mesela Mısır'lılar ve Asur'lular hamuru sıcak çömleklerin içine koyup toprağa gömüyorlarmış. Bizde hala tandır kullanılır ama sanki o zamanlar bu iş için bir fırın kullanılmıyormuş gibi geldi bana. İlk fırını Yunan'lılar bulmuş. Romalıların da birayı maya olarak kullanmayı akıl ettikleri yazılıyor. Neyse ben linki vereyim, tamamı orda var ne olsa.

http://www.bugday.org/article.php?ID=225

Not: Arkadaşlar, ekmek ve pirinç öyküleri bekliyorum.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 09-03-2008, 09:51
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Re: Ekmek ve Pirinç üzerine

sevgili sargon. nerde ve ne zaman okuduğumu hatırlamıyorum ama pizzanın bir çoban ''yemeği'' olduğunu okumuştum.
italyan çobanlar ,ekmeklerine biraz daha tat vermek için, her çobanın çıkınında olan azıklardan bir miktar pişirilecek ekmeğin üzerine serpiştirerek ''pizza''yı *bulmuşlardır.

ama google efendi hazretlerine ''pizzanın tarihi'' yazınca benim okuduğum pizza ''hikayesiyle'' örtüşmediğini gördüm. benim bildiğim öykümü yoksa gogle hz, lerinin söylediği mi doğru, yoksa benim okuduğum öykü mü doğru bilmiyorum.
google deki pizza öyküsüde şöyleymiş.

http://www.yemek24.com/modules.php?n...owpage&pid=306

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 09-03-2008, 10:39
okinono
Üye Değil

Bir gün ekmeğin kutsallığı ile ilgili birisi ile tartışıyordum. Ben bu kutsallığın eski inançlardan kaynaklı olduğunu , pagan kültürü ile donandığını vs anlatırken; Karşımdaki bana şöyle dedi.

Sen Allah'ın varlığına inanıyormusun?
Evet dedim.

Allah'ın yarattığı herşeyde kutsal olduğuna göre Ekmekte kutsaldır. Ne var bunda dedi.

Ağzım açık kaldım öylece. Söyleyecek o kadar çok şey vardı ki aslnda...
Pes dedim. Ve ayrıldım.

Ekmek konusunu okuyunca bu anımı hatırladım.

Oysa kutsal olan, buğdayın taneleri değil, o tanelerin yoğrulduğu EMEK ti.

Selamlar
Alt 09-03-2008, 16:54
osmanduran osmanduran isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sevgili sargon,
pirinc uzerine bildigim su hikaye var. Tam ayrintilari hatirlamiyorum ama kucuk bir google taramasiyla bulacaginiza eminim. Hindistanda (ya da iranda) bir kral stranci cok severmis herkesi de yenermis. Bir gun cok methedilen zeki bir adamla oynamak istemis. Adam da krala su teklifte bulunmus: Eger sizi yenersem bana su kadar pirinc vereceksiniz: ilk stranc karesine 1 pirinc tansei koyacagım. Ikincisine 2, 3. sune 4, 4. sure 8 tane vs. Yani 2 uzeri n seklinde 64 satranc karesi dolana kadar ilerleyecek, yani bir kareye bir oncekinin 2 katı kadar pirinc tanesi koyarak. Kral pirinc tanelerinin ne kadar cok olacagini dusunmeden teklifi kabul eder ama sonunda yenilir. Adama vermek zorunda oldugu pirinc tanesi inanilmaz miktardadir, bu gun butun dunyada 1 yilda uretilen pirinc miktarinin 50 kati kadar. Kucuk bir hesapla ne kadar pirinc vermesi gerektigini bulabilirsiniz: 2^0 + 2^1 + 2^2 + ... + 2^64
osmanduran

Önerilen Siteler