Yukardaki aciklamam yetersiz olmus olabilir. Bu filmin neden irkcilik ve nefret dusmanligi yaptigini yonetimdeki tartismalarda aciklamistim. Sonucta agirlikli gorus yayinlanmasindan yana oldu. Bu yuzden konu benim icin bitmistir. Ancak gorusumu daha iyi aciklayabilmek icin yonetimde yaptigim gerekcelendirmeyi buraya aktarmak istiyorum.
-----------------------------
Thunderpoint'in istegi uzerine filmin neden irkcilik ve nefret propagandasi yaptigini dusundugumu aciklayayim.
Ben burdaki irkcilik tanimini bir ulusa karsi kullanmadim. Genel olarak muslumanlara donuk olarak bir tektiplestirme ve dusmanlik yaratilmasi anlaminda kullandim. Bence filmin genel yapisi muslumanlara karsi dusmanlik yaratmak uzerine kurulu. Burda seriatcilar, digerleri diye bir ayrim falan yapilmiyor. Bu tarz bir irkcilik tanimini daha once yapmistik ve hatta benzer bir baska filmi kaldirip, sonraki tartismalar uzerine ceza da vermistik. Olay Kimyaci-Soro olayiydi. Aslinda Pante'nin o olayi cok iyi hatirlamasi gerekir. O sirada DK baskaniydi. Bence o filmle bu film hemen hemen tamamen ayni. Ozellikle de filmin sonunda butun muslumanlari iceren bir soz neden olmustu bu karara yanlis hatirlamiyorsam.
Ne yazik ki o filmin linkini silmisiz, ama baslik suydu.
http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5329$
Ilgili DK tartismalari da burda
http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=5333
Ama beni asil rahatsiz eden irkciliktan ote siddet sahneleri ile yapilan nefret propagandasi oldu. Daha once walla adli uyenin koydugu bir linki de o zaman kaldirmistik. Bu filmde islamci bir grup bir uzakdogulunun bicakla kafasini kesiyor ve sonra da ellerinde tutarak kameraya gosteriyorlardi. Ben o filmi seyrettikten sonra uc gun kendime gelemedim.
Wilders'in filminde de (birinci filmin son bolumunde) benzer bir kafa kesme sahnesi var, ama walla'ninki kadar detayli gostermemis, adamin cigliklari ve sonra ellerinde tuttuklari kafasi gosteriliyor.
Ikinci bolumde elleri yuzleri kanli cocuk goruntuleri de son derece rahatsiz edici. Bunlar yok mu, olmayan seyler mi demeyin, bunlarin olmus olmasi bu turden goruntulerle propaganda yapma hakki tanimaz. Daha once Filistinde oldurulmus cocuk resimlerini koydugu icin Hiramusta'yi uyarmis ve resimleri kaldirmistik hatirlarsaniz.
Kuran'in bir sayfasinin yirtildigi bir sahne var. Bu sahne bir tur siddet cagrisi aslinda. Ancak Hollanda toplumuna acikca siddet cagrisi yapamadiklari icin bu turden ince yontemlere basvuruyorlar. Isler bizde daha kaba saba oluyor tabii. Sayfa yirtma sesinden sonra da tepkileri onlemek ve filmin TV'lerde yayinlanmasini saglamak icin olsa gerek bir aciklama koymuslar: "Duydugunuz ses, telefon rehberinden yirtilan bir sayfanin sesidir." Yani demek istiyor ki, Kuran'i yirtmadik, telefon defterini yirttik, onun sesini verdik. Iyi de hemen oncesinde adam eliyle Kuran'in bir sayfasini yirtacak sekilde tutuyor ve sahne karariyor, bir yirtilma sesi geliyor. Yani yonetmen bizle dalga geciyor.
Filmin sonunda ise soyle genellemeler var:
"Muslumanlar, Islama yol acilmasini (make way) istiyorlar, ama Islam size yol acmayacaktir"
"Hukumet Islam'a saygi duydugunu belirtmekte israr ediyor, fakat Islam size saygi duymuyor."
"Islam, bati uygarligimizi yoketmeye, boyun egdirmeye ve kendi kanunlarini kabul ettirmeye calisiyor."
Kisaca film musluman olan herkesi birer dusman gibi gosteriyor. Amaci Islamiyet elestirisi degil, dusmanlastirma cabasidir. Avrupa'da yasayanlar icin bu cok daha anlasilir bir durum. Siz musluman olmasaniz bile bu turden insanlar tarafindan nefretle izlenirsiniz. Ben ne Turkcuyum ne islamciyim, ama hic tanimadigim kisiler tarafindan son derece onyargiyla karsilanabiliyorum. Bir Turk, yani yabanci ve musluman kokenli olmam yeterli oluyor.
Bu nedenlerle bildigim kadariyla Hollanda'da yayin organlari bu filmi gostermeyi kabul etmiyor.