14-05-2008, 22:27
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Deniz Gezmiş militan mıydı?
Vatan Gazetesi'nin anketi.. Katılımın yararlı olacağı düşüncesindeyim..
Gensoru tartışması:
http://w9.gazetevatan.com/haberdetay...&Newsid=178394
Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
|

15-05-2008, 00:37
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
valla militanmıydı ?değilmiydi? bilemem ama amerikanın, bugünkü dünya jandarmalığını
farkeden (zannediyorum) çok zeki ve yurtsever bir delikanlıydı.
sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
|

15-05-2008, 00:52
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
militan ne demek? TDK'ya gore
1. bir düşüncenin, bir görüşün başarı kazanması için savaşan, mücadele eden kimse.
2. bir siyasal örgütün etkin üyesi.
3. mücadelesini zor kullanarak ve yasa dışı yollarla yapan taraftar.
Bunlarin hepsi de Deniz Gezmis'e uyuyor. Militan ile devrimciyi karsi karsiya koyma cabasi bana cok komik geliyor. Neden bu cabaya giriliyor? Birileri Deniz Gezmis'i varoldugu haliyle, yani gercek Deniz Gezmis olarak kabul etmek istemiyor. Eline silah alip devlete karsi mucadele etmesi ters geliyor. Ama icini bosaltip, sus bebegi olarak kullanmak da istiyor. Bunun icin Deniz Gezmis'in "militan" olmamasi, ama "devrimci" olmasi gerekiyor. Bu ayni zamanda "devrimci" sozcugunun de icini bosaltma cabasidir. Her tarafindan riyakarlik akan bir tutum bence.
Ikon Deniz Gezmis, mit Deniz Gezmis, her kiliga uyan Deniz Gezmis, ici bosaltilmis, yapma bebek Deniz Gezmis, hicbirsey olan Deniz Gezmis.
|

15-05-2008, 01:06
|
|
|
az gelişmiş toplumlarda kahramanlar çok olur.
|

15-05-2008, 03:48
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
O gunleri yasamis biri olarak, etrafimdaki gencligin buyuk cogunlugunun, Deniz Gezmis'in fikirlerini benimsemis oldugunu rahatlikla soyleyebilirim. Deniz Gezmis, hepimiz gibi icinde yasadigimiz sorunlara isyan eden, anacak farkli olarak bu isyanini eyleme dokme cesaretini gosterebilen guclu insanlardan biriydi. Bunun adina artik ne derseniz deyin.
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

15-05-2008, 03:54
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Bir de 12 Eylul terminolojisinde militan yada devrimci diye kavramlar yoktur. Dogru kavram teroristtir. Butun devrimciler, hatta devrimci olmasa da devlete karsi mucadele eden herkes teroristtir. Soyle sorulmasi daha uygun olurdu: Deniz Gezmis devrimci midir, terorist midir?
|

15-05-2008, 04:04
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
68 den 40 sene sonra 68 in ve 71 hareketinin içini boşaltma çabaları var. Bu iki şekilde yapılmaya çalışılıyor, 68 in devrimci özü boşaltılmaya çalışılarak sanki kemalizmle özdeşmiş gibi laanse edilmeye çalışılıyor. Deniz Gezmişin idam sehpasını tekmelerken verdigi mesajlar yok sayılıyor, çarpıtlıyori saklanmaya çalışılıyor.
Ne demişti Deniz :
Yaşasın Marksizm-Leninizm, Yaşasın Kürt ve Türk Halklarının kardeşligi.
İdam seehpasını kendi tekmeleyen, ölümü gülerek karşılayan bir insanın hala militan olup olmadıgını tartışmak abestir.
Son sözleri Yaşasın Marksizm-Leninizm olan bir insanın devrimci olup olmadıgını tartışmak bile abestir. Akıllara ziyandır. Hayret ediyorum, Denizler bu devlet tarafından idam edildiler ve bu konuda hala bir özeleştiri yapılmış degildir. Onlar bu ülkenin bagımsızlıgının varolan devlet mekanizmasını yıkılarak gerçekleşecegini düşünüyorlardı. Nurhak daglarına kuş avlamaya gitmediler. Onlar var olan egemen sınıfların aygıtı olan devlet ile uzlaşmaz çelişki içerisindeydiler ve bunu da yaşamları pahasına gösterdiler.
Onlar isyan ruhu idiler, isyanı, teslim olmamayı seçtiler ve Türkiye halkına tutulması gereken yolu gösterdiler. Ondan sonra onu takip edenler de onun kararlıgı ile aynı yolda devam ettiler. Bugün de teslimiyete razı olmayanlar onun yolunu devam ettirmeye çalışıyorlar. Egemenlerin yeni buldugu yol ise Denizi magazinleştirmektir. Onun devrimci özünü boşaltmaya çalışabilmektir. 40 sene sonra bu senaryo uygulamaya konmuştur, ileriki günlerde Deniz poster ve ti-şörtlerini görürsek şaşmamak lazım.
Kapitalizm her şeyi alınır satılır hale getirir, deger yargılarını bile. Onlar için tüm degerler metadır ve kar kaynagı olmalıdır. Ancak Denizlerin mezarları başında resmi geçit yapan, tören geçişi yapanlar buna izin vermeyeceklerdir.
Deniz Gezmiş devrimci bir militandı. Türkiye Halkının gönlünde de bu şekilde taht kurdu. O bir kahraman degil, kendini halka adamış bir devrimci idi. Halkı ugruna inandıgı degerler ugruna, sosyalizm ugruna, hiç düşünmeden ölümü seçti.
Şan Olsun Ona.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

15-05-2008, 04:07
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sargon, o zamanlar terörist de yoktu, anarşist vardı. Devrimcilere anarşist denirdi. Terörist kavramı 12 eylülün bir kavramıdır, yaygınlaşması 12 eylülden sonra oldu.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

15-05-2008, 04:53
|
|
|
dilaver´isimli üyeden Alıntı
68 den 40 sene sonra 68 in ve 71 hareketinin içini boşaltma çabaları var. Bu iki şekilde yapılmaya çalışılıyor, 68 in devrimci özü boşaltılmaya çalışılarak sanki kemalizmle özdeşmiş gibi laanse edilmeye çalışılıyor. Deniz Gezmişin idam sehpasını tekmelerken verdigi mesajlar yok sayılıyor, çarpıtlıyori saklanmaya çalışılıyor.
|
yurdum insanı 68 hareketini asla anlayamadı ve bu gidişlede anlayabileceğini sanmıyorum.68 hareketi marksist-lenininist olmak değildir.68 hareketi özgürlük hareketidir.devlet bürokrarisisi hareketi değil.
68 terörsitmiydi devrimcimiydi , hayır anarşistti, neydi bu anarşizm ; leninin dediği gibi burjuvazinin tersten okunmasımı yoksa insanların siyasal ve toplumsal örgütlenmesinde devletin ters yönlü olması gerektiğimi.Bir kişinin hem marksist hemde anarşist olması eşyanın tabiatına aykırıdır.
68 devrimci olarak lanse edilen , ama asla devinemeyen , devinmeyi sadece marksist olmak olarak gören karanlığın ta kendisidir.
bugün sene 2008 ; ve tartıştığımız konu hala deniz gezmişler,mahirler onlar bunlar.peki bunu kim tartıştırıyor Türk milletine , emperyalizmin ta kendisi. Denizler, ve diğerleri çocuktu ve belirli güç odaklarının etkisinde macera yaşadılar ve sonucu kendileri açısından ve bu topraklarda yaşayan genç nesil açısından kötü oldu.saldan ve soldan binlerce insan öldü.Tıpkı Çanakkale savaşındaki en büyük kazanımımız eğitimli ve genç nüfusun yok edilmesi diyen churchill'in dediği gibi.
|

15-05-2008, 06:04
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Devrimci militandır zaten,militan olmayan nasıl devrimci olacak.
Deniz Gezmiş THKO nun kurucusudur ve profesyonel devrimcidir.
Ölmeden önce ailesine yazdığı mektuplar
Baba, Mektup elinize geçtiğinde ben aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben ne kadar üzülmeyin dersem yine de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat bu durumu metanetle karşılamanı istiyorum, insanlar doğar, büyür, yaşar, ve ölürler, önemli olan çok fazla yaşamak değil, yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir. Bu nedenle ben erken gitmeyi normal karşılıyorum. Ve kaldı ki benden evvel giden arkadaşlarım hiçbir zaman ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir. Benim de düşmeyeceğimden şüphen olmasın, oğlun, ölüm karşısında aciz ve çaresiz kalmış değildir, o bu yola bilerek girdi ve sonunun da bu olduğunu biliyordu. Seninle düşüncelerimiz ayrı ama beni anlayacağını tahmin ediyorum. Sadece senin değil Türkiye'de yaşayan Kürt ve Türk halkının da anlayacağına inanıyorum. Cenazem için avukatlarıma gerekli talimatı verdim. Ayrıca savcıya da bildireceğim. Ankara'da 1969'da ölen arkadaşım Taylan Özgür'ün yanına gömülmek istiyorum. Onun için cenazemi İstanbul'a götürmeye kalkma, annemi teselli etmek sana düşüyor, kitaplarımı küçük kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun bilim adamı olmasını istiyorum, bilimle uğraşsın ve unutmasın ki bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir, son anda yaptıklarımdan en ufak pişmanlık duymadığımı belirtir, seni, annemi, ağabeyimi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşi ile kucaklarım. Oğlun Deniz Gezmiş.
Sana ben her zaman için müteşekkirim. Çünkü Kemalist düşünceyle yetiştirdin beni...Küçüklüğümden beri evde devamlı Kurtuluş Savaşı anılarıyla büyüdüm. Ve o zamandan beri yabancılardan nefret ettim. Baba, biz Türkiye'nin ikinci Kurtuluş savaşçılarıyız. Elbette ki hapislere atılacağız, kurşunlanacağız da... Tıpkı Birinci Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi... Ama bu toprakları yabancılara bırakmayacağız. Ve bir gün mutlaka yeneceğiz onları... Düşün baba; Bugün hükümet işini, gücünü bırakmış bizimle uğraşıyor. Çünkü bizden başka gerçek muhalefet kalmamış durumda. Ve hepsi Kemalist çizgiden sapmışlar. Ve tarih önünde hüküm giymiş durumdadırlar. Biz çoktan onları tarihin çöplüğüne atmış durumdayız. Size sesleniyorum ki bu Türkiye'de ben ve benim gibilerin olacağına ve bizim izimizde tam bağımsız Türkiye için çalışacaklarına var gönlümle inanıyorum...
28 Ocak 1971 Deniz Gezmiş
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|