24-05-2008, 21:30
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Etik değerleri oluşmamış insanın ateist olmasında sakınca görmüyor musunuz?
Merhaba,
Bu soru kafamı kurcalamıştır hep, son zamanlarda seri katilleri okuyorum, Ukrayna'da chikatilo diye bir adama 78-90 yılları arasında (bilinen) 52 kişiyi öldümüş, Çin'de Yang Zhiya diye bir adam 65 kişiyi öldürmekten 2004'de idam edildi. Amerika zaten bu konuda ünlü.
Entellektüel birikimi olmayan, etik değerlerden yoksun insanları hırsızlık, cinayet, tecavüz gibi suçlardan uzak tutan din midir?
İran, Endonezya gibi koyu müslüman ülkelerde bile seri cinayetler olmuş. Ne mutlu ki ülkemizde henüz böyle bir utanç yok.
Her neyse, asıl sorumuza gelelim, din cahil için gerekli midir? Bu çelişkili bir durum çünkü gerekli dersek cahil insanların dinleri adına yaptıklarını da doğal karşılamalıyız. Yok gerekli değil dersek, üzerinde hiç bir baskı olmayan oto kontrolsüz, güdülerine göre hareket edebilek ve her hangi birimizin hayatını mahvedecek potansiyelde milyonlar düşünmeliyiz. Aynı İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın tesadüf ettiği canavar gibi.
Benim fikrim, Ülkemizde hızlı şehirleşmeden kaynaklanan hızlı değer erozyonu yakın zamanda inanılmayacak şuçlar görmemize neden olacak(bebek tecavüzcülerini görmeye başladık bile). Sanıyorum ki bir çoğunuz "eğitim şart" diyecektir. Ama görüyoruz ki konuştuğumuz akademik eğitim değil insan olma eğitimi, değerlere sahip bireyler yetiştirmek. Bu da ülkemizde malesef başarılı olduğumuz bir konu değil. Demek istediğim bence bu ülkede İngiltere'de olduğu gibi dinle alakası olmayan 90% nüfusu yakalamak mümkün değil, en aznıdan bu yüzyıl içinde. Bu yüzden ben ılımlı müslümanları kucaklıyorum. İyi ki varlar.
Sevgiler,
|

24-05-2008, 23:23
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Müslüman ,hristiyan farketmez.Allah korkusu veya din insanları iyi ahlaka götürüyorsa dediğiniz doğrudur.
Ama aslolan insani değerlerimiz ve korkudan değil de insanlıktan kaynaklanan iyi ahlak sahibi olunmasıdır ki buda iyi toplum iyi eğitimle mümkündür.
http://www.turandursun.com/forumlar/...FD+beyannamesi
Linki okursanız insanların dinlerden daha iyi yasalar gelişterebileceği yönünde fikir edinebilkirsiniz.
saygılar
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|

25-05-2008, 00:02
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Meselede bu zaten, önümüzdeki yıllarda bir mucize olmazsa, insanların daha iyi eğitim alması söz konusu değil. Zaten kitap okuma oranı da gün geçtikçe düşüyor. Din insanları iyi ahlaka kısmen götürür, zaten çıkış amacı birbirini kesen cahillerin adam edilmesidir. Cahil insanın kanundan çok allahtan korkması oldukça normal. Zaten demek istediğim allah korkusudur, şer-i yasalar değil tabi ki
Saygılar,
|

25-05-2008, 00:17
|
|
Üye
|
|
|
|
aydoe katılıyoorumm ...
|

25-05-2008, 01:49
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bu soru kafamı kurcalamıştır hep, son zamanlarda seri katilleri okuyorum, Ukrayna'da chikatilo diye bir adama 78-90 yılları arasında (bilinen) 52 kişiyi öldümüş, Çin'de Yang Zhiya diye bir adam 65 kişiyi öldürmekten 2004'de idam edildi. Amerika zaten bu konuda ünlü.
Entellektüel birikimi olmayan, etik değerlerden yoksun insanları hırsızlık, cinayet, tecavüz gibi suçlardan uzak tutan din midir?MİLOMANARA
Seri katilleri okuyorsan diğerlerini de bilmen gerekir bir çoğu örneğin o ünlü eddie gein ki kuzulların sessizliği olmak üzere büyük korku filmlerine ve kitaplarına ilham kaynağı olmuştur.kendisi sıkı bir din eğitimiyle yetişmiştir ve katoliktir.bir çoğu da ceza alırken tanrı istedi bunu gibi cümleler kullanmıştır.Bence din insanları daha çok suça itiyor her şey yasak her şey günah ve bilinç altında ister istemez bunlar birikiyor.örneğin islam da evlenmeden ilşki yasaktır e insanlarda bu sefer evli barklı kadınlarına kızlarına bakıyor hemde son derece rahatsız edici şekilde ama serbest olsa bu kadar büyük bi şey olmazdı ve buna karşı duyulan açlık da olmazdı.
Gerçeğin ne kadarına dayanabilirsin?
|

25-05-2008, 02:02
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Güzel bir söz vardır.
"İnandığı gibi yaşamayanlar, yaşamak istediği gibi inanırlar."
Eylemde bulunan için psikolojik açılım, yapmış olduğu eylemin haklılığını bir şeklide birilerine (öncelikle kendilerine) kabulden geçer.
Bu kabul de çoğu zaman din ile olur. Dinin kabul ettiğinden değil.
|

25-05-2008, 02:51
|
 |
Üye
|
|
|
|
Tanrı,Ahıret,Cehennem,Cennet gibi inançları olmayan toplumlarda,suç sayıları ve gayri ahlakilik mütemadiyen fazla olarak görülmektedir.
Çünkü bir gözetleyen ve bir hesap sorucu merci ve bir sonsuz azab fikri olmadığından,rahat hareket edebilmekte pekçok olumsuzluğa meyilli olabilmektelerdir.(Tüm tanrıtanımazları kastetmiyorum)
Böyle kişilerin oluşturduğu toplumun adaleti, çok güçlü ve yerleşmiş olmalıdır.Ahlaki değerleri oluşmamış kişiler,dindar iken bile enva-i çeşit rezillik yapabiliyorken;Tanrıtanımaz olan kişilerde ahlaki değerler oturmamışsa çok elim sonuçlar doğabilecektir.
''Bir Topluluğa Olan Düşmanlığınız,Sizi Onlar Hakkında Adaletten Ayırmasın''
|

25-05-2008, 03:07
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Tanrı,Ahıret,Cehennem,Cennet gibi inançları olmayan toplumlarda,suç sayıları ve gayri ahlakilik mütemadiyen fazla olarak görülmektedir.
Sayın bendeniz bize bu toplumlardan örnek verebilir misiniz. Bu yazınızı neye dayanarak yazdınız. Bu toplumlar hangi toplumlar. Tam tersini biliyorum.
Tanrı cennet ve cehennemi bilmeyen toplumlar komünal toplumlar, ilkeller ve ortaklaşmacı ekonomileri var. Cezaevi yok, polis yok, mahkeme yok, profosyenel ordu da yok. Bunların yoklugu sizce suçun fazlalıgının mı göstergesidir, azlıgının mı.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

25-05-2008, 03:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
"Tanrı,Ahıret,Cehennem,Cennet gibi inançları olmayan toplumlarda,suç sayıları ve gayri ahlakilik mütemadiyen fazla olarak görülmektedir."
Ne kadar rahat genellemeler yapıyorsunuz ? Malum Türkiye'nin %99,9 u müslümanmış. Gayrı ahlakilik, suç, yolsuzluk, konusunda Türkiye ile ilgili düşüncelerinizi bir alalım. Hatta bir adım daha atalım tanrı tanımazlığın nüfusa oranı
oldukça yüksek İskandinav ülkeleri ile bir karşılaştıralım. Çıkacak sonuç sizce ne olur ?
Ahlaki değerlerimiz kesinlikle dinsel kökenli değildir. Eğer insanın ahlaki kökenlerini
dinler hele de moneteist dinlerin kutsal kitaplarından almış olsaydık durum gerçekten vahim olurdu.
Bir camiden çıkan insanlardan herhangi birisine sorun ; evlatlığınızın karısı ile evlenir misiniz diye. Eğer dayak yemeden kurtulabilirseniz Muhammed Mustafa'nın evlatlığı
Zeyd'in karısı ile evlenmesini düşünün.
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

25-05-2008, 05:45
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Uygar olmayan toplumlarda din ve Tanrı inancı, kötülükleri frenleyici bir faktör olabilir. Karakteristik yapısı egoist, çıkarcı, sömürücü, şiddet kültürü içeren öfkeli ve aşırı gururlu toplumlarda insanları sadece kanunlarla frenlemek yetersiz kalabilir.
Ülkemizi gözönüne aldığımızda "ya bir de Allah korkusu olmasaydı" diye düşündüğümüz oluyor.
Ama ateist oranının en yüksek olduğu gelişmiş bir ülkede, örneğin İsveç'te Türkiye'deki gibi bir tehlike yoktur. Suç oranları, dindar Türkiye'ye nazaran çok daha azdır.
Ama bu yapısıyla Türkiye'nin ateist olduğunu varsayalım.
Ateist İsveç ile ateist Türkiye arasında suç oranı açısından uçurum farkı oluşur herhalde.
O yüzden ateist olanlar, insanlık seviyesine ulaşmamış olanlara aman sır vermesinler. Hele köşe dönmeci, hortumcu-vurguncu zihniyette olanlara.
|