3 Ortadoğu dini Adem'i ilk insan olarak kabul eder. İslamiyet'te ise diğer ikisinden farklı olarak Adem'e suhuflar da gönderilmiştir. suhuf arapça sayfa anlamına geliyor. Yani basbayağı bildiğimiz kağıda yada başka birşeye yazılmış yazı anlamında kitaplar kadar kapsamlı olmayan metinlerden bahsediliyor.
Böyle ise Adem dünyaya ilk insan olarak geldiğinde okuma yazma biliyor olmalı. Tabii ondan sonrakiler de ondan öğrenmişlerdir.
Peki bir de bu öyküyü bilimsel açıdan ele alalım. Bugünkü anatomik özelliklere sahip olan homo sapiens'in en az 100.000 yıldan beri varolduğunu biliyoruz. Bunun 200 bin yıla kadar gitmesi de olası. Bulunan kemiklere yapılan Karbon testleri bu sonucu gösteriyor. O halde bilimsel olarak Adem'in ilk insan olabilmesi için 100.000 yıl önce yaşamış olması gerekir.
Ama biliyoruz ki, yazı günümüzden sadece 3500-4000 yıl önce keşfedildi. Bu çelişkili durum sizce nasıl açıklanabilir.
Hırsitiyan ve Museviler için Adem'in yaşını tespit etmek mümkün. Çünkü Tevrat'ta bu konuda oldukça ayrıntılı bir kronoloji var. Buna göre tam bir yıl tespiti yapmak bile mümkün: M.Ö. 4004 yılı. Bilimsel olarak ise bu olanaksız. O tarihte yüzbinlerce belki de milyonlarca insan vardı dünyada.
Son derece çelişkili bir durum var Ortadoğu dinlerinde: Tevrat kendini verdiği kronoloji ile bağlamış durumda, İslamiyet ise suhuf'larla.
Adem(a.s)'ın okuma yazma bilip-bilmediğini nasıl bilebiliriz.Mesela bizim mahallede bir vara adı Nebiye Teyze sence biliyormuydu?Veya ben merak ediyorum acaba dedimin dedesinin dedesi okuma-yazma biliyormuydu?Benim için cevaplarmısın bu soruyu?
Şöyle diyebiliriz..Milyon yıllar öncesi (-hata olabilir-) Adem(a.s)'ın okuma-yazma bilip-bilmediğini Kur'an'dan ve sahih hadislerden öğrenebiliriz. Kur'an'da Bakara suresinde adem(a.s)'a isimleri meleklere karşı söylediği var.Şunu yazmıştır şunu-okumuştur şeklinde birşey varmı bilmiyorum?Varsa o zaman sana kesin olarak derdim evet,yazmıştır,okumuştur diye..Hz.Adem(a.s)'a Sahife indirildiği söylenir;bunun kaynağı nedir bilmiyorum,sahihmidir değilmidir?Bu haber dpğruysa okumada-yamada biliyordur o zaman bu anlaşılır..
Nebiye Teyzen'le, dedenle Adem'in ne alakası var. Adem sıradan biri mi de böyle saçma cevaplar veriyosun. Soruda kastedilen şey şu: Adem zamanında insanlar yazıyı biliyorlar mıydı. Yazı keşfedilmiş miydi? Daha yazının bilinmediği bir çağda Tanrı, Adem'in eline 'sahife' vermiş olabilir mi? Sen hadislerden bunu öğreneceksen, bak işte hadislere. Sahihler mi değiller mi, bana söyle.
Soru'da aynı zamanda Adem'in kaç yıl önce yaşamış olduğu da sorulmuş oluyor aslında. Sana göre milyon yıllar önce mi? Eğer hadisler sahihse insanlar milyon yıllar önce mi yazıyı öğrenmişler? Eminim Kuran'ı da Hadis'leri de benden daha çok okumuştursun.
Anlaman için sargon, açıklamak gerekiyor..bir kişinin okuyup yazma bilip-bilmediğini nasıl anlarsın..önce buradan başlamak lazım değil mi?Sen söyle bakalım nebiye teyzem ve 200 yıl öncesindeki dedem biliyormuydu? nasıl anlarsın?ne yapmak lazım?
Dün gece rüyama ak sakallı bir adam girdi. Ona sordum bu soruyu. Nebile teyzen okuma yazma biliyomuş, ama 200 yıl önceki deden bilmiyomuş. Valla ben onun yalancısıyım. 8O
Şimdi sen bana inanmazsın.
Hacı hoca falan olsaydım başkaydı, neyse artık, bende daha fazlasını ispat edemem zate.
Sende nerde o seviye ne hacı olabilirsin,ne hoca..Olsa olsa mehmet ali erbil'in çırağı olursun Sen gözünün önünde dağlar gibi delilleri bırak,kendini aldatmak için teferruatla uğraş(ne faydası olacak..) ;kolay gele sargon...gerçeği ne zaman göreceğini merak ediyorum..
Öncelikle Hristiyanlık veya Musevilik bizi ilgilendirmez. Onların kendi içlerindeki çelişki sadece bu bahsettiğin şeylerden de ibaret değil.
Evet İslam'a göre ilk İnsan Hz. Ademdir. Hz. Adem'e suhuf (sayfalar) indirilmişt.r Hz. Adem'e eşyanın isimleri öğretilmiştir. Buna talim-i esma denir. Yani Hz. Adem'e yeryüzü koşullarında yaşaması için gerekli bütün donanımlar sağlanmıştır. Bunların içinde "İlim" de vardır. Toprağın nasıl işleneceği, doğadan faydalanarak giyinmenin nasıl olacağı, hayvancılık, ziraat vs. gibi yaşamak için gerekli ne varsa Hz. Adem'e vehbi (ilâhî) olarak sağlanmıştır.
Hz. Adem'in yeryüzüne inmesi, yeryüzünde yaşamaya, çoğalmaya başlamasının hangi yıllarda olduğu bilimin bugünkü geldiği nokta itibariyle tespiti belki de imkansız derecede zor bir durum. Çünkü bilimsel bulgular (özellikle de tarihe, arkeolojiye) her geçen gün değişiyor. Bugün doğrulanan birşey yeni bir bulguyla geçersiz hale gelebiliyor.
"Yazı Sümerlerle başlamıştır", "Tarihte yazıyı ilk kullananlar Sümerlerdir"
"yazıyı Sümerler İcad etmiştir" gibi iddialarda bulunmak bilimin kendi mantığına da aykırıdır.
"Elde bulunan verilere göre Sümerler M.Ö. 4000 li yıllarda resimli yazı kullanmıştır," denilebilir.yazının tarihini ancak o döneme kadar götürebiliyoruz.
Ayrıca Hz. Adem Hz. Şit gibi peygamberlere indirilen "Suhuf" kavramından illa ki "Yazılı Metin" kavramını algılamanın şart olmadığını belirten düşünürler de vardır. Bu görüş kısmen geçerli sayılabilse bile genellikle pek itibar görmemişlerdir.
Demek istediğim; Eğer Kuran'da Hz. Adem'e suhuf indirildiği beyan buyuruluyorsa doğrudur, Hz. Allah Adem (a.s.)' a suhuf indirmiştir. O diyorsa doğrudur. Bilimsel bulguların değişkenliğini Allah'ın buyruğuna değişemem ki.