Aziz Üstel'in 12.11.2007 tarihli Star Gazetesinde ki makalesinden alıntıdır,
Prof Dr. Pat Zukamann bu güne değin tam 1200 kişiyle görüşmüş. Kim bu 1200 kişi? Kalbi durmuş, beyni durmuş yani ölmüş; ama şu ya da bu biçimde geri dönmüş kişiler bunlar. Ve Ölüm Anında Olanları yani Near Death Experience’ı yaşayanlar. Hepsinin söylediği aynı; birbirinin tıpatıp benzeri:
A) Uzun karanlık bir tünelde yürüyorum
B) Tünelin ucunda parlak bir ışık var
C) Müthiş bir rahatlama, sükunet
D) Sonra mutluluk, akıl almaz bir keyif dalga dalga geliyor
E) Işığa varınca ölmüş aile bireyleri dostlar bekliyor seni...
Kimi doktorlar bunu, alınan ilaçlar nedeniyle hayal görme ya da ölüm anında beyinde oluşan kimyasal tepkiler, bilinç altının dışa vurumu gibi yuvarlak laflarla açıklamaya çalışıyor. Ancak... bu ölüm halinde olanlar dediğimiz şeyi anlatan insanların çoğu hiç bir ilaç etkisinde olmadığını söylüyor. Örneğin yolda yürürken kalp krizi geçirenler, kaza anında ölüme teğet geçenler. Kimi de ölüm anında gördüklerini, karşılaştığı insanları en ince ayrıntısına değin tarif ediyor. Bir kız bu olayı anlatırken o gece evinde ailesini sofra başında yemek yerken görüyor... konuklar da var masanın çevresinde. Kız ölüm anında evinden on bin kilometre ötede bir başka ülkede. Ama sofrada kimlerin olduğunu, konukların giyimlerini, yenen yemekleri bir bir sıralıyor. Bir başka hasta yattığı hastanenin diğer odalarında yatanlarla karşılaşıyor, yaşama döndükten sonra onları adlarıyla, meslekleriyle ve hastalıklarıyla en ince ayrıntısına değin anlatıyor. Kaza geçiren bir çocuk aynı kazada yaralanan ama bir başka hastaneye kaldırılan annesi ve ablasıyla tünelin ucundaki o ışıkta buluştuklarını söylüyor. Gelin görün ki anneyle abla, çocuk onları ışıkta görürken son nefesini vermiş bile.
Termodinamik yasasının birinci kuralı ‘hiçbir enerji yok olmaz, yitip gitmez; bir başka biçimde ortaya çıkar’ der. Ruhun bedendeki enerji birimi olduğunu var sayarsak, ölüme teğet geçenlerin anlattıklarına da kulak verirsek demek ki ruh bedenden ayrılınca bir başka boyuta gidiyor... mu?
Yazı ilginç olmasına ilginçte bu Pat Zukumann kimdir,nedir? Hz. Google'da bununla ilgili bilgi olmaması daha ilginçtir kanımca, en azından ben bulamadım elinde bu şahısla ilgili bilgi olan varsa paylaşımlarını bekliyorum.
İkinici hususta bahsi geçen ''ruh'' olayının termodinamiğin birinci yasasıyla alakası nedir ben anlayamadım.Burdan boyut değiştirme manasını çıkarmak zor değil mi?Hoş zaten O'da varsayım üzerinden hareket etmiş.
Aziz Üstel'e gelince zaten oldukça medyatik bir kişilik hepimiz az çok tanıyoruz.
Yazılanlar bana dinlerin tasvir ettiğinden daha insancıl daha huzur verici geldi.Hatta bir ara yaşayanlar onlar da biz mi ölüyüz, hissine kapıldım.

(Burdan ruhu kabul ettiğim mansı çıkmasın, tabi dedikleri gibi olur temmennisini de etmeden geçemiyorum doğrusu sonuçta ölüm bu kadar güzel olacaksa neyin mücadelesini veriyoruz biz toplu intahar girişimlerine başlayalım

)
sevgilerle..