Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-08-2005, 21:25
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart ''İSLAMDA KADININ YERİ-KOCA ÜZERİNDE HAKLARI''

KADININ KOCA ÜZERİNDEKİ HAKKI-HADİSLERDEN

3276 - Ebu Hüreyre (R.a) anlatıyor: "Resulullah (S.a.v) buyurdular ki: "Kadınlara hayırhah olun, zira kadın bir eyeği kemiğinden yaratılmıştır. Eyeği kemiğinin en eğri yeri yukarı kısmıdır. Onu doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi haline bırakırsan eğri halde kalır. Öyleyse kadınlara hayırhah olun."

Buhari, Nikah 79, Enbiya 1, Edeb 31, 85, Rikak 23; Müslim, Rada 65, (1468); Tirmizi, Talak 12, (1188).

3277 - Amr İbnu'I-Ahvas (R.a) anlatıyor: "Resulullah (S.a.v) buyurdular ki: "Kadınlara karşı hayırhah olun. Çünkü onlar sizin yanınızda esirler gibidirler. Onlara iyi davranmaktan başka bir hakkınız yok, yeter ki onlar açık bir çirkinlik işlemesinler. Eğer işlerlerse yatakta yalnız bırakın ve şiddetli olmayacak şekilde dövün. Size itaat ederlerse haklarında aşırı gitmeye bahane aramayın. Bilesiniz, kadınlarınız üzerinde hakkınız var, kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakkı var. Onlar üzerindeki hakkınız, yatağınızı istemediklerinize çiğnetmemeleridir. İstemediklerinizi evlerinize almamalarıdır. Bilesiniz onların sizin üzerinizdeki hakları, onlara giyecek ve yiyeceklerinde iyi davranmanızdır.''

Tirmizi, Tefsir Tevbe, (3087).
3278 - Hakim İbnu Mu'âviye babası Mu'âviye (R.a)'den anlatıyor: "Ey Allah'ın Resülü! dedim, bizden her biri üzerinde, zevcesinin hakkı nedir?''

"Kendin yiyince ona da yedirmen, giydiğin zaman ona da giydirmen, yüzüne vurmaman, takbîh etmemen, evin içi hariç onu terketmemen."

(Ebu Dâvud, Nikâh 42, (2142, 2143, 2144).

KOCANIN KADIN ÜSTÜNDEKİ HAKKI

6529 - Hz. Aişe (R.a) anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir."

6530 - Abdullah İbnu Ebi Evfa (S.a.v) anlatıyor: "Hz. Muaz Şam'dan dönünce Resulullah aleyhissalatu vesselam'a secde etmişti. Aleyhissalatu vesselam hayretle : "Ey Muaz! Bu da ne?" dedi. O açıkladı: "Şam'a gitmiştim, onların reislerine ve patriklerine secde ettiklerine rastladım. İçimden, aynı şeyi size yapmak arzusu geçti." Aleyhissalatu vesselam, bunun üzerine: "Bunu yapmayın! Zira, şayet ben, bir kimseye, Allah'tan başkasına secde etmeyi emretseydim, kadına kocasına secde etmesini emrederdim. Muhammed'in nefsi elinde olan Zat-ı Zülcelal'e yemin ederim ki, bir kadın, kocasının hakkını eda etmedikçe Rabbinin hakkını da eda edemez. Kadın (deve sırtındaki) semere binmiş iken kocası nefsini talep edecek olsa, kadın bu isteğe mani olamaz."
(KAYNAK Kütub-u Sitte)

'KURANDAN KADINI YÜCELTEN(?) AYETLER'
''Erkeklere kazandıklarından bir pay, kadınlara da kazandıklarından bir pay vardır''. Nisa 32. (Yeryüzünün en doğal gerçeğini- bir ayetle Kurana sokma gayretkeşliği)
''Kadın, erkek inanmış olarak kim iyi iş işlerse, onu temiz bir hayatla ihya eder ve yaşatırız'' Nahl 97. (Yani kadınları cennetden mahrum etmeyiz. Ama o kadının cennete alınması için son söz kocaya aittir. 'Kocasının rızasını almayan kadın cennete ASLA giremez')
''Allah mümin erkek ve kadınlara.. Adn cennetlerinde hoş meskenler vadetmiştir'' Tevbe suresi 72 (Tek problem -kadınlar açısından- bize Rahman 50-57 ile Vakıa 11-40 'ta bildirilen diğer durumdur:'' Cennetlerde erkekler yakut gözlü kızlarla ve ceylan gözlü bakirelerle ve bakışlarını erkekler çevirmiş daha önce ne insan ne cinlerin dokunmuş olduğu eşlerle ve kara gözlü hurilerle olacaklardır'' Bu cennet ortamında kocasıyla buluşmayı hayal eden kadın doğaldırki büyük bir sükut-u hayale uğrayacaktır.
''Kadınları boşadığınızda..onları..güzellikle bırakın'' Bakara, 231. (Erkeklerinizi boşadığınızda ... diye bir ayet yoktur. Boşanma hakkı yalnız erkeklere münhasırdır. Talak sistemi vakıası ile yaşamak zorunda olan kadındır.Taadütül zevcat ile de kadın yaşamak zorundadır.)
Epey bir kaynak taramama rağmen kadınların haklarını koruyan-teslim eden ayetlere ulaşmakta çok zorluk çektim. Hizbul-tahrir'den Caferilere kadar; tefsirlerden meallere kadar çok kaynak taradım ama bulabildikle- rim bu kadar. İnternet mekanizmalarını daha iyi kullanarak bu ayetlerin sayısı arttırılabiliyor mu? Kadınlar için daha güzel, hakkaniyet, eşitlik, ada-
let dolu bir dünya vaadeden, kadınlık onurunu yücelten ayetler tezahür ediyor mu? Kadını 'doğur-emzir-namusunu koru' üçgeninin ötesinde özgür bir birey olarak görmek; Onunda şehvet ve cinselliğe EN AZ erkek kadar hakkı olduğu gerçeğini teslim etmek- İslamda caiz bir yaklaşım değil
ne yazık ki. Erkeğin de nefsine güvenemediğinden kadını namahreme göstermemeyi marifet saymış, İslam. 'El zinası-göz zinası-ses zinası' Muhammedin bizzat sünnetidir. Kendine saygısı olan bir kadın bu zulme zaten katlanmaz.Ancak kadına ayetlerde 'Nac'e' koyun diye selenen bir tanrı zaten onun Onurunu düşünecek olsaydı; erkeklerin onun üzerinde hakim olduğunu (Nisa 34); erkeklerin üstündereceleri olduğunu (Bakara 228); Erkeğin payının 2 dişinin payı kadar olduğunu (Nisa 11 ve 176);İki kadının tanıklığının bir erkeğin tanıklığına bedel olduğunu (Bakara 282) İtaatsizlik, hırçınlık (İFFETSİZLİK DEĞİL /saptırarak çeviren dostlar var) etmelerinden ENDİŞELENDİĞİNİZ (daha hırçınlık ya da itaatsizlik etmemiş bile) kadınları dövün) Nisa 34 vb ayetleri Kurana allah kelamı diye koy-
mazdı.
Burada fikir teatisi yaparken arkadaşlar ne yazık ki ''Müminin El Kitabı'';
''Çocuklara dini Masallar''; ''Diyanet'in Sesi'' düzeyinde tevatür ve rivayete dayalı laflar yerine: ADAMAKILLI s a h i h & mütevatır hadis vb kaynakları göstererek kelam ederlerse onlara kulak verirken site sakinleride -benim gibi- sıkılmazlar diye düşünüyorum. Zira şimdiye kadar
kaynak gösteren tek arkadaş sevgili 'Alüminyum'du; onun kaynağı iyi ya da kötü : Mahmut Ebu Reye idi.
Bu kadar hassasiyet ve itina gösterilmesi gereken konularda biraz emek ve gayret göstererek, görüşlerinizi kaynaklarla desteklemeniz gerekir. Aksi takdirde bir İmam Buhari, bir Fahruddin Razi ya da bir Gazali ayarında ulema olmalısınız ki; ''Görüşlerim bunlar'' diye ortaya koyduklarınıza kulak verirken gülümsemeyelim.
Alt 17-08-2005, 01:44
teo teo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kadını doğrultmaya kalkma kendi halindede bırakma(ipini gevşek tut)
Onu hafifçe dövebilirsiniz..(yumruk atmayın..tokat kafidir)
onların hakkı giyecek ve yiyeceklerinde iyi davranmanız(yemeğide verdik daha ne istiyolar
Evin içi hariç onu terketme(ne yapsın kadıncağız sende 4 kadın var o ise sana muhtaç)
2 kadının tanıklığı 1 erkeğin tanıklığına bedel(güvenilmez yarım zekalılar!!!)

islamın kadına bakış açısını tokat gibi ayet ve hadislerle anlatan arkadaşımızı kendi adıma tebrik ederim...
Alt 17-08-2005, 08:24
zaman zaman isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Araştırdım yazdım AHA cevaplada göreyim tarzındaki uslubun hoşuma gitti
şimdi bir müslüman atlar diye düşünüyorsun galiba
Allah'a inanmıyorsan ve benide Allah'ın olmadığına inandırmak istiyorsan,
daha gerçekçi olmalısın.
başka dinlere saldırarak sadece kin kazanırsın.

Kod:
''Kadın, erkek inanmış olarak kim iyi iş işlerse, onu temiz bir hayatla ihya eder ve yaşatırız'' Nahl 97. (Yani kadınları cennetden mahrum etmeyiz. Ama o kadının cennete alınması için son söz kocaya aittir. 'Kocasının rızasını almayan kadın cennete ASLA giremez')
burdan nasıl böyle bir anlam çıkardın? açıkça içindeki karşı konulmaz islam düşmanlığını neden vurguluyorsun?

bide Şu sitenin üstünde şeklinde sırıtan amcanın resmini kaldırırsanız sitenizin tasarımına + puan kazandıracağını düşünüyorum.
Alt 17-08-2005, 08:30
Üye

Standart İslam ve hümanizm

İslamın kadına bakış açısı son derece önemli bir konudur. Ayetlerde kimi yerde Nac'e (dişi koyun) olarak adlandırılan kadının; islamiyet öncesi araplardaki hak ve hukukunu islam ile birlikte tamamen yitirdiği söylenebilir. 'Akıl ve mantık dini', 'Tüm insanlığa gönderilmiştir', vb taltiflerle yüceltilen islamın dehşetengiz h o ş g ö r ü s ü z l ü ğ ü'nü betimleyen en iyi örnek lerden biri muhammedin kendi ebeveynlerine reva gördüğü yaklaşımdır: Ne Kuranda adları geçer Amine ve Abdullah'ın;
ne de allahtan onlara mağfiret dileme izni gelir. islamdan önceki Araplarda Kadının toplum içindeki hukuku ve itibari çok önemlidir. O denli önemlidir ki, tapındıkları ilahları dişi olarak görürler ve onlara dişi isimleri vermişlerdir: Lat, Uzza, Menatris gibi. kadın hakları konusunda islam öncesi araplarda kadının toplumdaki yerini anlatan bir kaç kaynak:
1)Muhammed El Bagdadi:
islamdan önce arap kadının sosyal ve ekonomik haklara sahip olduğunu, evleneceği erkeği seçmekte ya da dileyeceği işi görmekte özgür bulunduğunu kanıtlayan örnekler verir. (=Eyyamü'l Arab).
2)Farazdak ve Gaip Şa'şa:
Cahiliyye devri arap kadınlarının özgürlüğünü ve en az erkekler kadar haklara sahip olduklarını şiir ve metinlerde dile getirirler.
Ama Muhammedin ilk karısı Hatice şüphesiz en ilginç örnektir:
3) (İbni İshak ve İbni Hişam, Kitabu'-l-magazi'de Muhammedin ilk karısı hatice hakkında en temel kaynak olarak bilinegelmiştir)
Kureyş kadınları arasında itibarlı, şeref ve servet bakımından üstün bir kadın olan Hatice ticaretle uğraşır. Dul kaldığı andan itibaren her erkek onunla evlenmek için can atar. Muhammede kervanlarını emanet eden ve ona kar payı veren hatice, bir süre sonra ona evlenme teklifi eder. Muhammed amcası Abdülmuttalibi göndererek haticeyi istetir ve evlenirler. Buna vakıaya ayrıca bir şey eklemeye gerek yok sanırım.
İslam öncesi Arapların zamanını Muhammed 'Cahiliyye devri' diye kötülerken, o günleri hayırla anılmasını ve o günlere geri dönülmesi arzusu
nun önünü baştan kesmek niyetindedir. Ve tüm islam aleminin de o devre Cahiliye devri diye bakmasını sağlamıştır gerçekten.
Alt 27-08-2005, 21:33
Üye

Standart ''Sırıtan amca''

''Bide Şu sitenin üstünde şeklinde sırıtan amcanın resmini kaldırırsanız sitenizin tasarımına + puan kazandıracağını düşünüyorum.''
O 'sırıtan amca' bir özgürlük ve aydınlanma şehididir; ve büyük olasılıkla
''Devrim İhracı'' obsesyonuyla yaşayan İran'ın beslemesi Hizbullah'ın Tür-
kiye kolu tarafından kalleşçe katledilmiştir. Senin için 'Bedr'in Aslanları' ne ifade ediyorsa; benim içinde Uğur Mumcu, Muammer Aksoy;Hablemitoğlu,
Turan Dursun, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Abdi İpekçi vb aydınlanma şehitleri de ONU ifade ediyor. Densizliğe düşmek hafifliğini göstermeden kelam edebilen bir Mü'mine daha rastlamadım.. Mevlanadan, Yunus Emre
den, HİÇ mi bir şey bulaşmadı size?.
Alt 28-08-2005, 06:22
bager99 bager99 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart mrb

sevgili mutezile kadın hakları bakımından ilkel dönemi bile mumla aratan kadını, erkeğin hayatını koforlu bir şekilde devam etmesi için kullanılacak bir mal konumuna düşüren müslüman erkekleri bile potansiyel tecavüzcü rolüne bürüyen islam saçmalığını açık ve net bir şekilde anlattığın için kalleşce kurşunlanan aydınlanma savaşçılarını yüreğinde ve hayatında yaşatan bütün herkes adına sana ve bu sitede emeği geçen herkese (verdikleri cevaplarla beni güldüren müslümanlar dahil) çok teşekkür ediyorum .
Alt 29-08-2005, 13:24
Üye

Standart Sayın Bager99

Dikkat ettiysen bu ve diğer site forumlarında ki İslam Mücahitleri rolüne soyunan arkadaşların üsluplarının seviyesizliği ,kullandıkları dildeki hakaret dozajı şaşırtıcı boyutlarda. Bu tahammülsüzlüğün ve hoşgörü fukaralığının altında ben 'KUL' ve ''TEBA' zihniyetinin yattığını düşünüyorum
Hümanizmadan nasibini almamış, insan sevgisinin yerine din kardeşliği nosyonunu koyan bu camia boşuna mezheblere bölünüp birbirini kılıçtan
geçirmemiştir. Cemel Olayı-ki 1)Muhammedin ölümünden hemen sonra cereyan etmesi 2) Ehlibeyti, sahabileri, vahiy katiplerini, Hz Ali'yi,Ayşe'yi,
yaşarken cennetle müjdelenmiş bütün kadroyu birbirine düşüren, birbirle-rini kılıçla doğratan iktidar hırsı, saldırganlık, tahammülsüzlük, şiddet alış-
kanlığı-Cemel olayı bir çok yönden İslamcıları anlamak açısından didaktik
bir vakıadır. 15 000 civarında müslüman birbirini kılıçla doğramıştır. Hicret
in 36. yılında Basra'da yaşanan bu katliam hakkında İslamcılar pek konuşmayı sevmezler..Sebebi ortada değil mi?
Bu arada-Takdirin için teşekkürler Bager99
Alt 05-09-2005, 12:29
Üye

Standart Fussilet 9-12

9.De ki: “Siz mi yeri iki günde (iki evrede) yaratanı inkâr ediyor ve O’na ortaklar koşuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.”

10. O, dört gün içinde (dört evrede), yeryüzünde yükselen sabit dağlar yarattı, orada bolluk ve bereket meydana getirdi ve orada rızık arayanların ihtiyaçlarına uygun olarak rızıklar takdir etti.

11. Sonra duman halinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne, “İsteyerek veya istemeyerek gelin” dedi. İkisi de, “İsteyerek geldik” dediler.

12. Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk. İşte bu, mutlak güç sahibi ve hakkıyla bilen Allah’ın takdiridir.
(Fussilet suresi ayetler 9-12) www.kurandara.com'dan-
Analatılanları ciddi olarak okumak, BURADA ne anlatılıyor NASIL BİR DİLLE anlatılıyor diye düşünmek lazım , çok düşünmük lazım hemde...
Alt 05-09-2005, 12:39
mehmet mehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

selamlar sevgili mutezile kadını payı 2 ye bir dir.fakat burda eksik birşey var.kadın doğal olarak evlenir ve başka bir eve yerleşir.anasına babasına bakmakta zorlanır.islam burda anaya babaya bakma zorunluluğunu erkeğe vermiştir.kanımca 2 ye 1 in sebeblerinden biri budur.
kadının şahitliği konusu ise kadının islam toplumundaki konumuyla ilgilidir.her konuda 2 kadın şahit olacak diye bir şey yoktur.
Alt 05-09-2005, 12:55
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mutezile evet hocam. Bahsettiğin ayetlerde anlatılanları ciddi okumak, anlatılanların üzerinde çooook düşünmek gerekiyor. Ama en az iki tane tefsir usulü kitabı okumadan düşünmek de usulsüz düşünmeye yol açıyor. Yani herkes kendi kafasına göre düşünceler ürettikçe ortada oluşan BİLGİ KİRLİLİĞİ içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Asıl tehlikelisi de burası zannımca. Yani düşünmenin bizatihi kendisini düşünmeden herhangi bir olgu hakkında düşünmek... Henüz apalama çağında mama yemesi gereken çocuğun ağzına zeytinyağlı dolmaları, Adana kebapları, etli pideleri tıkıştırmaya çalışmak gibi birşey olmaz mı sence bu?

Önerilen Siteler