01-04-2009, 03:21
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ölüm Sonrası
Saygideger arkadaslar;
Insanoglu, neden olulerini gomer veya yakar, ya da baska bir ucuncu sik var mi? Gommenin tarihinin cok eski oldugu biliniyor. Hristiyanlarin, oluleri yakmasina karsilik; ne den muslumanlar gomuyorlar? Kuran'da bu nasil emir haline getirilmis? Ayrica, olu ziyareti; yine hristiyanlikta yok. Onlar olulerini rahatsiz etmemek icin yakiyorlarmis. Muslumanliktaki; olu ziyaretlerinin altinda yatan neden nedir? Oluden, canlinin; bir "medet ummasi" mi soz konusu? Muslumanlarin; oluleriyle birlikte yasam surdurmelerinin altinda yatan neden nedir? Neden oluleri "kendi haline" birakmazlar da; yasamlarinda, olulerine yer verirler? Ziyaretler, mevlitler v.s. ile.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Konu frodo tarafından (01-04-2009 Saat 12:03 ) değiştirilmiştir.
Sebep: Başlık düzenleme
|

01-04-2009, 03:30
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili evrensel_insan;
gerçi sen de bilirsin ki,hristiyanlar da toprağa gömülüyor.yakılanlar ise ölmeden önce özel istekte bulunanlara yapılıyor.
ölüme eski çağlardan itibaren bakarsak,ölen bir insanı, ilkel insan ne yapmalıydı?
fonksiyon yoktu,ortadan kaldırmak gerekiyordu
bunun için benim aklıma 2 şık geliyor
ya denize,göle,nehire,herhangi bir suya atarsın
ya da toprağın altına
mantıklı düşünürsen,toprağın altı daha makbuldur,saprofit bakteriler vücudu ayrıştırır ve toprağa madde olarak döner
insanlık tecrübesi de bu yolda karar kılmış
saygılarımla
|

01-04-2009, 03:46
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
ister yak ister göm istersende mumyala farketmez bedenime ne olacağını düşünmedim hiç  kadavraı yaptırsam ölüm bile bilime hizmet eder..
ÖRGÜTLENİN!!!
|

01-04-2009, 03:46
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger dr.humanist;
Mantik ve hijyen olarak; tabi ki oluyu ortada birakamazsin. Hem kokar, hem de mikrop sacar. Muslumanlik inanisina gore; madem "ruh" olunce bedenden ayriliyor, o zaman; bedenin geriye hicbir fonksiyonu kalmiyor. Ustelik, mezarliklar; cografya olarak, yer isgal ediyorlar.
Konu eger, "ruh" ise ve beden degilse; o zaman gommenin; tanri veya din ile nasil bir bagi var? Yakildiginda; en azindan, cografi bir yer isgali yok. Hemde olunun, inanisa gore "huzura kavusmasi" ve "rahatsiz edilmemesi?" var.
Obur turlusu, bir cesit oluleri yasatmak. Zaten; dusunce ve hafiza olarak; yasayanlar, olulerini yasatiyorlar. Yani, ortada; dusunsel, yani soyut bir yasatim soz konusu.
Peki o zaman; bedenin rolu ne? Ki, o bedende zaten; yer altinda; oldugu gibi kalmiyor, curuyor. Yani, bedensel bir butunlugun de, korunmasi soz konusu degil.
O zaman; soyutun disinda; olulerle somut, ziyaret, cenaze toreni, mevlit, adak v.s. bir yasam surmek niye? Bunun; dini ve tanrisal yonu ve icerigi nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

01-04-2009, 04:11
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili evrensel insan;
benim düşüncem,toprağa gömmekle din arasında herhangi bir bağ olmamasıdır.
bu konuda bir çalışma varsa,severek okurum
daha önce yazdığım verilere dayanarak,öldükten sonra toprağa gömmenin ,yıllların verdiği birikimin eseri olduğuna inanıyorum
din ile bir bağını kuramadım
saygılarımla
|

01-04-2009, 04:35
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger dr.humanist;
Olsa, olsa; bu konunun uzmani yine, pante olur. Simdi misil misil uyuyordur. Hele, bir sabah olsun, horozlar otsun, gun agarsin ve gunun ilerleyen saatlerinde; pante, bu basligi okusun, gerisi kolay. Ozaman, soru ve meraklar; dinecektir.
Gerci, muslumanlarin da; bu konuda diyecek birseyleri vardir herhalde. En azindan, olulere neden dini icerikli toren yaptiklarini anlatabilirler. Ya da; mezar ziyaretlerini ve "el fatiha" okumalarinin, mevlit okumalarinin v.s. nedenlerini.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

01-04-2009, 04:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili evrensel-insan;
yazdıklarına hemfikir olmakla beraber,öncelikle pantenin,sonralıkla karadenizlinin yorumunu beklemekteyim 
sabah ola hayrola
saygılarımla
|

01-04-2009, 06:48
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
olay aslında bir simgeleme, somutlaştırma, putlaştırma eylemidir..
ölen canlı yaşarken diğer canlılarla bir sevgi bağı içindedir..
kişinin ölmesi bedenen yokolması, sevgiyi yoketmez..
sevgi özleme, yasa, acıya dönüşür..
bu duyguların ifade edilebilmesi için bir mekana ihtiyaç vardır..
dinlerin, inançların tapınakları da aynı felsefeyle varolmuştur..
|

01-04-2009, 08:43
|
|
Üye
|
|
|
|
insanlarin oldukten sonra gomulmeleri, yakilmalari, kadavra olmalari her din ve ideolojide farkliliklar gosterir...olen beden bir sekilde yok edilmelidir, bunu yadsiyamayiz...olum sonrasi ritueller deist, ateist, budist veya semavi din inanirlari icin sadece farkliliklari sekilden ibarettir..kacinilmaz son yok olustur...
cok sevdigim bir arkadasimin annesini gomerken yasadiklari kafami karistirdi...talkim vermek..hic bilmedigim bir konudur...
talkim vermek ile ilgili baslik acmayi dusunuyordum..buna gerek kalmadi, buradan devam edebiliriz...
bu konuda internettede cok saglikli bilgiler bulamadim...
sitedeki konu ile bilgisi olan musluman arkadaslardan rica ediyorum, talkim nedir, nasil verilir,
internetten bazi bilgiler edindim, inandirici gelmedi bana..yok devenin nali denilecek turden..
yalancılar,maymunlar,domuzlar,eşekler,pislikler!aş ağılıklar!canı çıkacasılar,Köpekler,Alçaklar,yabani eşekler,merkepler,susamış develer,geberesiciler,reziller,sapik Kişiler,beyinsizler,kofkütükler,zorbalar,soysuzlar ,Kahrolasılar,yalancılar,
HZ.ALLAH
|

01-04-2009, 09:00
|
|
Üye
|
|
|
|
sevgili evrensel-insan...
yazimi gonderdikten sonra dusundum..(bende jeton gec dusuyor olabilir)
umarim senin konu basligini sabote etmis olmadim...talkim olayini konu basligi ile iliskilendirdigim icin buradan devam ederiz dedim...yaniliyorsam ozur dilerim..
yalancılar,maymunlar,domuzlar,eşekler,pislikler!aş ağılıklar!canı çıkacasılar,Köpekler,Alçaklar,yabani eşekler,merkepler,susamış develer,geberesiciler,reziller,sapik Kişiler,beyinsizler,kofkütükler,zorbalar,soysuzlar ,Kahrolasılar,yalancılar,
HZ.ALLAH
|