Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-04-2009, 01:01
katre_07 katre_07 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

katre_07 - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart panteizm ve ateizm

mrba arkadaşlar..

panteistler tanrıya inanıyorlar...ateistler ise inanmıyorlar..ancak genel olarak hemfikir old.konu bu evrenden başka bir şeyın olmadığı sanırım...

panteizmdeki tanrı ınancı nereden gelmektedir..

panteizm ve ateizm arasındaki ayrım nedir...

panteistler evrende tanrının yerını nereye koymuşlardır..

ya da evrene neden tanrı demışler de evrenden başka bir şey yok diyen ateistler gibi tanrısızlığı kabul etmemişlerdir..

..sanırım çok kesin çizgiler var aralarında... belki de yoktur..

bilgilerinizi paylaşmanızı istiyorum..

özellikle sayın pante görüşlerini belirtirse memnun olurum...

saygılar..!
Alt 20-04-2009, 01:24
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Panteistler Tanrıcılıkta teistlerle, dinsizlikte ateistlerle aynı kulvardadır.
Ama Tanrı tasavvurunda teistlerden çok farkı vardır.
Panteizmin tanrısı evrende ayrı bir vücuda sahip değildir.
Bir vücuda ihtiyacı yoktur. Bir mekana da ihtiyacı yoktur.
Göğün en üst katlarına istiva etmesine, şeytanlardan korunmasına, meleklere, peygamberlere gereksinmesi de yoktur.
O, teistlerin ilahları gibi yoktan vareden, herşeyi bilen, gözetleyen, müdahale eden, seven, kıskanan, kızan, helak eden, nikah kıyan yani insan karakterinde bir varlık değildir.
O varlığını varlıklara dönüştürmüştür. Evrendeki her varlık ondan oluşmuş, farklı maddelere dönüşmüştür.

Ateistlere göre herşey maddedir, ezeli olan da odur.
Panteizme göre madde yani evrenin kökeni, kaynağı ilk varlık olan Tanrıdır.

Panenteizmde evren Tanrıdan sudur etmiştir ama evrene aşkın olarak kendi varlığı bağımsızdır. Panenteizmin tanrı inancı teizme daha yakındır. Tekamül ve reankarnasyon inancını da içerir. Hatta Spinoza'ya göre vahiy dahi olabilir.
Alt 20-04-2009, 01:30
Akhenaton
Üye Değil

Ateizm'de bir dindir.Çünkü gerçeği veremez.
Alt 20-04-2009, 07:01
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

ateizm, deizm, panteizm henüz organize olmamış kişisel inanç şekilleridir.. ama gelinen teknoloji ve medeniyet sayesinde teizm artık insanları pek tatmin etmemektedir.. sorgulayanların sayısı her geçen gün artmaktadır.. ve önümüzdeki yüzyıllarda bu kişisel inançların organize olma şansı oldukça yüksek görünüyor..

bu kişisel inançlar egoyla süperego(yalancıbenikle vicdan) arasında yaşayan insanlığın %99u gibi teizm inancından çok farklıdır.. piramitin o ezici çoğunluğunu oluşturan tabanından kopma başlamış bilinç özgürleşme yoluna girmiştir.. bilinç düzeyi olarak ulaşılacak nokta piramitin zirvesidir..

ama bu zirveye giden yolculukta bilincinizin açıklığı henüz tam özgür değildir.. çünkü insanoğlunda duygulanım denen bir parametre vardır.. bilinç düzeyinizdeki açıklığının derecesine paralel giden sorgulama düzeyiniz arasındaki altın oran sizin mutluluk huzur dediğimiz durumunuzu belirler..

huzurunuzun yettiği yere kadar sorgular, huzurunuz mutluluğunuz bozulmaya başladığında sorgulama biter ve bilinç stan-by konumuna girer.. kaldığınız yerde siz de gerçeği buldum sanırsınız.. bu yüzden dünyadaki tüm organize/kişisel inanç sahipleri inancından adı gibi çok emindir..

nasıl farklı dinlere inanan insanlar birbirini anlamaz ise teistler de bu ateist deist panteist tayfasını bir türlü algılayamaz anlayamazlar.. onların huzursuz mutsuz olduklarını düşünürler.. halbuki oranının tutturmuş bir ateist deist panteist bir teistten çok daha mutlu ve keyiflidir, çünkü özgürlüğe açılan o kalın zincirleri parçalamıştır..

oysa bu dünyada hiç kimse inanacağı din ya da kişisel inancını kendi özgür iradesiyle belirlemez.. belirleyemez.. yani ben artık müslüman olmak istiyorum, ben ateist olmak istiyorum demekle bu işlerin olması imkansızdır..

teizm düzeyindeki organize inancınızı size zihin giydiren toplum belirler.. klasik olarak hangi toplumda dünyaya geldiyseniz o inancı kabuletmek zorundasınızdır zaten..ondan sonraki kişisel inançlarınız artık size aittir.. ama nereye kadar.. sorgulama/duygulanım arasındaki oran huzurunuzu kaçırmadığı sürece.. huzurunuzun kaçtığı yerde sorgulama biter bincinizi kapatırsınız.. huzursuzluk devam ederse bir önceki inancınıza geri dönmek zorunda kalırsınız.. ateistin teizme geri dönmesi gibi..

insan evrende zavallı aciz bir piyondur aslında.. ama bunun farkında değildir.. neye kime inanacağına kendisinin karar vermediğinin bile farkında değildir.. sonra da kalkar inancı doğrultusunda bu dünyanın bir imtihan dünyası olduğunu iddia eder.. insanlık bilinç düzeyi açıklığı açısından henüz acınacak durumdadır ve alacağı yol daha çook vardır da bunun farkedilmesi yüzyılar binyıllar alacaktır sanırım..

duygulanımınızın müsaade ettiği bilinç açıklığınız yükseldikçe bu dünyanın yaşamın evrenin koca bir bilmece bulmaca ve gizem olduğunu görürsünüz.. artık bir inanç sahibi değilsinizdir.. bilinmeyen/bilinen arasındaki o kalın duvara toslarsınız.. duvara tosladığınız yerlerde bilmiyorum dersiniz rahatça.. bu bilinmezlik sizi rahatsız etmez artık.. daha önceleri inanç dünyasında yaşarken bu duvar buharlaşıp kaybolmuştur.. inandığınız kavramı bildiğiniz aldanması içindesinizdir..

egoda(yalancıbenlik) bencillik özdeki(özbenlik) bencilliğin yanında solda sıfır kalır..

yukarıda ve bu sitede bilgilerin sentezinden yazdığım çıkarımları dünyanın hiçbir kitabında literatüründe bulamazsınız.. çünkü bunlar düşünerek değil yapılan meditasyonlar sonucunda algı/sezgi sonucu oluşan kavramlardır.. vahiy demiyorum yanlış anlaşılmasın

bencilliğe güzel bir örnek değilmi..

yapacak bir şey yok.. varoluş geni bencil kılmıştır..

ben de varoluşun aciz bir ürünüyüm sadece..

Konu paslıçivi tarafından (20-04-2009 Saat 07:06 ) değiştirilmiştir.
Alt 20-04-2009, 07:53
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

günlük yaşamda bazen teistlerle konuşurum..

tabii türkiyede yaşadığımız için bu teist dediklerim müslümanlardır..

onlara kendi inançları dışında dünyada mezhep tarikata kadar indiğinde 300e yakın inanç olduğunu söylediğimde şu klasik tepkiyi alırım..

allah herkese akıl fikir vermiş.. kuran muhammed islam ortada.. bunu görüp araştırıp soruşturup inanmıyorlarsa suç onlarda..

ben de cevaben diyorum kii.. peki sende de akıl fikir var.. sen hiç hakikati araştırma, hangi dinin/inancın gerçeklik olduğunu sorguladın mı.. klasik cevap gelir..

benim inancım zaten hakikat.. niye araştırayım ki..

ben de diyorum ki.. senin inancın nasıl sana hakikat geliyorsa onların inancı da onlara hakikat geliyor.. onlar da senin araştırıp sorgulayıp onların dinlerini bulmalarını bekliyorlar.. kafasını kuma gömmüş, en hakiki çukur benim çukurumdur diyen devekuşunu algılayabiliyor musunuz..

bunları söyleyince karşımdaki kişinin bir anda kafası karışıyor.. tohum çatlamak üzere ama duygulanımı henüz bu çatlamaya hazır değil.. sonra yine klasik cevap geliyor..

insanların kafasını karıştırma yaa.. ben böyle mutlu ve huzurluyum..

bu devasa gizemin içinde uyanık kalmak zordur.. o yüzden uyumak zorundasınızdır.. uyumak yetmez bir de güzel bir rüya görmeye başlarsınız.. rüya görmek uykunun en derin REM safhasıdır..

rüyalar çoktur da herkes kendi rüyasını gördüğü için kimse başkasının rüyasını beğenmez...

iyi uykular.. tatlı rüyalar...

Konu paslıçivi tarafından (20-04-2009 Saat 08:10 ) değiştirilmiştir.
Alt 20-04-2009, 12:31
Üye

pante´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Panteistler Tanrıcılıkta teistlerle, dinsizlikte ateistlerle aynı kulvardadır.
Ama Tanrı tasavvurunda teistlerden çok farkı vardır.
Panteizmin tanrısı evrende ayrı bir vücuda sahip değildir.
Bir vücuda ihtiyacı yoktur. Bir mekana da ihtiyacı yoktur.
Göğün en üst katlarına istiva etmesine, şeytanlardan korunmasına, meleklere, peygamberlere gereksinmesi de yoktur.
O, teistlerin ilahları gibi yoktan vareden, herşeyi bilen, gözetleyen, müdahale eden, seven, kıskanan, kızan, helak eden, nikah kıyan yani insan karakterinde bir varlık değildir.
O varlığını varlıklara dönüştürmüştür. Evrendeki her varlık ondan oluşmuş, farklı maddelere dönüşmüştür.

Ateistlere göre herşey maddedir, ezeli olan da odur.
Panteizme göre madde yani evrenin kökeni, kaynağı ilk varlık olan Tanrıdır.

Panenteizmde evren Tanrıdan sudur etmiştir ama evrene aşkın olarak kendi varlığı bağımsızdır. Panenteizmin tanrı inancı teizme daha yakındır. Tekamül ve reankarnasyon inancını da içerir. Hatta Spinoza'ya göre vahiy dahi olabilir.
sayın pante panteizmde evren tanrıdan meydana gelmiştir...peki bu tanrı nasıl bir özelliğe sahip...yani demek istediğim..benliğini evrende yok edip evrenle mi karışmıştır...dinlerdeki kader.. yaşama mudahele etme ...ya da dualara cvp verme gıbı bır yetisi var mı..?

özellikle şu ince çizgiyi merak ediyorum..ateistler evrenden başka bir şey yok diyorlar..ve evreni tanrısız olarak dusunuyorlar..ama aynı şekılde pantesitler de evrenden başka bir şey yoktur diyorlar..ancak onlar evrenın ıcıne bir de tanrıyı dahıl edıyorlar..neden?

görünüşte ıkı dusunce de aynı şeyı soyluyor..ancak panteistler tanrıyı da kabul edıyorlarsa ..bu tanrının ne yaptığı nasıl bır ozellığe sahıp old..daha doğrusu özellıklerının belırgın olması gerekmez mı..?

panteistlerdeki tanrı..işte başlangıçtaki gucu oluşturan tanrı mı dır..evreni o mu oluşturmuştur..çeşmeyi açıp arıkta kendısı de mı akmaya başlamıştır...yoksa evren mi onu oluşturmuştur..bu vb. şeyler..aslında merak ettiklerim....

islam mıstısızmınde bazı onemlı ınsanları panteist dıye bılıyorum.. islam mistisizmi panteist inanca diğer dinlerden daha yakın diye düşünüyorum...sizce nekadar yakın...

saygılar..!
Alt 20-04-2009, 12:54
Üye

arkadaşalar bu vb.konular hakkında kaynak kitap verirseniz memnun olurum..
Alt 20-04-2009, 13:07
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sayın pante panteizmde evren tanrıdan meydana gelmiştir...peki bu tanrı nasıl bir özelliğe sahip...yani demek istediğim..benliğini evrende yok edip evrenle mi karışmıştır...dinlerdeki kader.. yaşama mudahele etme ...ya da dualara cvp verme gıbı bır yetisi var mı..?
Sn. Katre;
Benliğini yoketmek olarak düşünmeyelim. Bütünüyle evrene dönüşmüş şeklinde algılamak daha doğru olur. Dinlerdeki gibi insani niteliklere indirgenemez. Ne insanların kaderini belirlemesi, ne yaşamlarına müdahale etmesi ne de dualara yanıt vermesi gibi bir işlev içinde değildir.

özellikle şu ince çizgiyi merak ediyorum..ateistler evrenden başka bir şey yok diyorlar..ve evreni tanrısız olarak dusunuyorlar..ama aynı şekılde pantesitler de evrenden başka bir şey yoktur diyorlar..ancak onlar evrenın ıcıne bir de tanrıyı dahıl edıyorlar..neden?
Ateistler evrenden başka birşey yok diyorlar. Panteistler de öyle diyor ama
arada ince bir fark var. Ateistlerinki "insanın vücudu var", Panteistlerinki ise "vücudu ile birlikte canı var" demesi gibi. Evreni de bir vücut gibi düşünecek olursak, biz o vücuttaki bakteriler gibiyiz.

görünüşte ıkı dusunce de aynı şeyı soyluyor..ancak panteistler tanrıyı da kabul edıyorlarsa ..bu tanrının ne yaptığı nasıl bır ozellığe sahıp old..daha doğrusu özellıklerının belırgın olması gerekmez mı..?
Bu tanrıyı nasıl algıladığınıza bağlı. Teizmdeki tanrı algısıyla Panteizm tanrısının nitelikleri sorgulanamaz. Çünkü o tür nitelikler hayalidir. İnsanın tanrıyı kendi gibi tasavvur etmesindendir.

panteistlerdeki tanrı..işte başlangıçtaki gucu oluşturan tanrı mı dır..evreni o mu oluşturmuştur..çeşmeyi açıp arıkta kendısı de mı akmaya başlamıştır...yoksa evren mi onu oluşturmuştur..bu vb. şeyler..aslında merak ettiklerim....
Panteizmin felsefesi yoktan birşeyin varedilemeyeceği ya da varolanın yok edilemeyeceğidir. Evren öncesi varolan, evrene dönüşmüştür. Bu dönüşümün nasıl olduğu bilinemez.

islam mıstısızmınde bazı onemlı ınsanları panteist dıye bılıyorum.. islam mistisizmi panteist inanca diğer dinlerden daha yakın diye düşünüyorum...sizce nekadar yakın...
İslam değil, Tasavvuf felsefesi panteizme yakındır.
Ama İslam tasavvufu olarak aldığınızda panteizmle değil, panenteizmle bir bağlantı kurabilirsiniz. Panenteist felsefeye göre İslam'ı yorumlayabilirsiniz. Ama İslam'ı, Kur'an'ı, peygamberleri, sünneti olduğu gibi harfiyen doğru kabullendiğinizde içinden çıkamazsınız. Bir yakınlık kurabilmek için, bağlı olmaktan kurtulup objektif yaklaşabilmek gerekir. Aksi takdirde bir ayete, bir hadise, bir olaya saplanıp kalırsınız, açıklayamazsınız. Birçok şeyi mecazi tarafıyla düşünmek gerekir. O nedenle çok farklı düşünceler oluşmuş, aynı felsefede ama farklı görüşlerde düşünürler, farklı yorumlamalar getirmişlerdir.
Alt 21-04-2009, 03:08
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger paslicivi;

duygulanımınızın müsaade ettiği bilinç açıklığınız yükseldikçe bu dünyanın yaşamın evrenin koca bir bilmece bulmaca ve gizem olduğunu görürsünüz.. artık bir inanç sahibi değilsinizdir.. bilinmeyen/bilinen arasındaki o kalın duvara toslarsınız.. duvara tosladığınız yerlerde bilmiyorum dersiniz rahatça.. bu bilinmezlik sizi rahatsız etmez artık.. daha önceleri inanç dünyasında yaşarken bu duvar buharlaşıp kaybolmuştur.. inandığınız kavramı bildiğiniz aldanması içindesinizdir..-paslicivi-

Birincisi; bilinebilirlik ve bilinemezlik, tamamen insanogluna ozgu bir yanasimdir. Bilimde zaten; epistemolojik olarak; yine insanoglunun algilayacagi duzeyde; bilinmiyeni bilinir kilmaktir. Insanoglunun yeryuzunde varligi surdukce de, bu surec isleyecektir.

Eger, insanoglunun her doneminde; mutlaka bir bilinmiyen olacaksa, epistemolojik olarak; insanoglu, neden o anki epistemolojik sinirdan tatmin olmaz?

Ikincisi, bu bilinebilirlik ve bilinemezlik insanogluna ait oldugu icin; tum sorular ve cevaplarda ona aittir. Ne insanoglu disindaki bir turu-canli, cansiz-baglar; ne de insanoglunun kendi hakkinda ortaya attigi fikirler; uzerine fikir atilani baglar. Madde, evren, doga, ve bilimum kavramla ozdeslesmis; somutlar ve soyutlar.

Hal boyleyken; ustelik bir de; insanoglu turu; diger kendi disindaki turler gibi; sadece bir parcadir. Kendi parcasi dahil; hem diger parcalar hemde parcalarin butunu ve tamami hakkinda; fikirler yurutmekte ve kendini tatmin ve ikna etmeye calismaktadir.

Hem kendinin ne oldugunu bilemeyecek sadece belirtebilecek olan bir parca; kendi disindaki parcalari ve butunu nasil bilebilirki sadece BELIRTIR.

Oyuzden, konu bilinirlik, bilinmezlik degil; BELIRTILMIS OLAN VE HENUZ BELIRTILEMEMIS OLAN dir.

Sorunda aslinda; belirtilip, belirtilmemis olmaktan ziyade; belirtinin hangi koken ve temele dayandirildigidir. Iste asil sorun, belirtmedeki; evrensel dusunce kokeninin sorunudur. Insanoglu; NE ILE, NASIL VE HANGI YOL VE YONTEMLE BELIRTIR VE BU BELIRTIMIN SORUNU NEDIR?

Bunu da soyle aciklayayim, eger belirtmede evrensel bir consensus saglanmis olsaydi, boyle bir sorun soz konusu degildi? Neden ortak ve kabullenebilir bir belirtme yoktur? neden butun belirtimler, tartismali ve suphe goturur? Cunku, insanoglu bugune kadar neyi belirtmis olursa olsun. Evrensel ortak bir kabulu yoktur, neden acaba? O zaman; bu belirtmenin; mantigi ve amaci nedir? Bugun sence, belirtilmis tek birsey var mi ki! evrensel ortaklik gostersin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

Önerilen Siteler