Sevgili dialecticsin sorusuna tam olarak yanıt veremedik sanıyorum,sevgili dialectics bize illüzyonun nedenini sormuştu,şimdi buna cevap vermeye çalışacağım;
bir boş tahta düşünün bu boş tahta zihin olsun,
bu tahtaya biri gitti bir şey yazdı ve yerine döndü,bu yazılan ikinciye miras kaldı,
ikinci gitti birincinin bıraktığı yerden devam edip o da bir şeyler yazdı,ve bu yazılanlar üçüncüye miras kaldı,o da aynısını yaptı ve bu böyle sonsuza kadar sürdü,
bu yazılanlar bir kar topunun yuvarlandıkça kar biriktirip büyümesi gibi birikti ve büyüdü,
işte bizde atalarımızdan bize miras kalan bir bilinç birikimini devraldığımız için bu bizde bir ben hissini yarattı,yani illüzyonun kaynağı üst üste binen bilinç birikimi,
Ortada tek bir tahta var ama herkes bu tahtaya birşeyler yazdığı için kimse tahtayı göremiyor sadece yazılanları görüyor,yazılanlar silinmeye başlayınca anlaşılıyorki gerçek olan yazılanlar değil tahtaymış,
şimdi birde illüzyonla ilgili ufak bir parantez açmak istiyorum,ampirik dünya bir illüzyondur dediğimizde bu onun tamamıyla gerçek dışı olduğu anlamına gelmemeli,
illüzyon kurgu ile olgunun tam ortasında yer alır,
bunu bir bilge şöyle ifade etmiş;
Bir ip yılanla karıştırılabilir,ortada yılan yoktur yalnızca ip vardır ama o ip yılan olduğu düşünüldüğü sürece aynı zamanda yılandırda,,
|