Fabula´isimli üyeden Alıntı
Hafızam yoksa ben yokum ... hafızam yoksa ben eksiğim ....hafızam yoksa ben seni tanıyamam ....hafızam yoksa her şey anlamsız .....
|
hafızası yoksa elma da yok mu?
Sevgili Fabula o sebeple diyorum, ben'lik ile kastedilen nedir diye. Gördüğüm kadarıyla ifadendeki benlik, bilinç temelli.
Benlik spartaküsün deneyimleyip öğrendiği her şey değil mi ? Deneyimleyip bilmek ićin hafızasında tutmasa , spartaküs kim ?
|
Hafızasına atan, hafızası olan organizma.
Hafıza geni dedim ama yanlış birşey demişim gibi yazdınız . Yanlış bir bilgiyse düzeltirsen sevinirim. Yok mu öyle bir gen.. öğrenmek açısından.
|
hafıza mı demeli yoksa kodlama mı(kimyasal anlamda)? Örneğin kimyasallar, işlemci temelli bir geri çağrımla mı çalışır yoksa, tamamen kimyanın-fiziğin kurallarıyla tepkime esaslı mı? İşte en temelde burası önemli, kısaca işin genetiğinde, temelde-tabanda, yorumlanan herhangi bir kayıt mı? Tepkime mi?
Örneğin bir sperm, bir yumurta ile buluştuğunda, orada işi organize edip, düzenleyen, bir beyinden söz edebilir miyiz yoksa orada kimya ve fiziğin kuralları mı anlam taşır? Burada hafıza ile kastettiğimiz nedir? Normal koşulalrda belleğimizin geri başvurumda bulunduğu kayıtlar mı, yoksa o noktada, kimyasal diziliş ve tepkime mi?
Örneğin bir tohum hafızada tuttuğu bir kaydı mı geri çağırır, yoksa kimyasal reaksiyonların gerçekleşebildiği koşullar mı harekete geçirir...
Sevgili Fabula
sana karşıt yazmadım, sadece benlik faktörünü belirleyenin salt hafıza olarak ele alınmaması gerektiğini dile getirdim.
Ama elbette bir bütünün, bir parçasının eksikliği, bütünün işlevini sağlayamamasına yol açabilir-açar da. Örneğin bir aracın deposunda yakıt yoksa, motor çalışmayacaktır, lakin bu demek değil ki, motorun çalışmasını sağlayan sadece yakıttır. Bunu ifade etmek istedim.
Kısaca tekrar ifade etmeliyim ki, konuya dair ifadelerin namına, benlik ifadesindense,
BİLİNÇ ifadesi daha anlamlıdır. Yine de burada dahi hafıza tek başına ölçüt değildir(esaslardandır, lakin tek başına değil).
Mesela bazen söylenir, bilincini kaybetti, şok hali diyelim, 1 dakika öncesini anımsamamak, ama hiç birimiz benliğini kaybetti demeyiz, bilincini kaybetti deriz.