06-09-2008, 15:41
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
kemal´isimli üyeden Alıntı
Simdi sormak isterdim birilerine,kardesligin slogan olduguna inananlara yada askeri operasyonlara devam edilmesi gerektigini inanalara yada daha otesini dusunenlere... Mesela hic ailelerinde ya da cevrelerin de pkk yla catismalar da hayatini kaybendenler olmusmu diye? Ya da oglunu kaybeden bir annenin,ogluna yaktigi agitlari dinlemislermi,ya da olum haberini duyar duymaz evladi nin o an da (akli dengesi) ni kaybedip kahkalar attan bir anne gormuslermi,mesela karadenizde bir annenin UY DURSUNUM olmemistir diye kendini karadenizin hircin dalgalarina atanini,kendini balkondan atan abiler,kardeslerden haberleri varmiydi?PEKI ya BABALAR !oglunu kaybeden babalara hic taziye ziyzretinde bulunmuslarmi,ya da konusurken o baba nin gozlerinin icine bakmislarmi? Peki GAZI leri olmusmu bu arkadaslarin,ayni mahaledeki cocukluk arkadasinin iki ayagini kaybedip geri geldigini,yilarca kendi apartman merdivenlerini kosar adim cikan ama ayaklari olmadigi icin kimseyede yuk olmamak icin hafta da bir kez sokaga cikmak isteyen GAZI arkadaslari oldumu hic? yada nisanlisinin ayak lari ya da kolarinin olmadigini goren bir kizin feryadina taniklik etmislermi?Ve sirf o gencin gazi oldugun dan dolayi kizin baska biriysiyle istemeden de olsa evlenmesine taniklik etmislermi? Ve kendini, eski nisanlisinin dugun gecesin de asanlari duymuslarmi?
CAMI onun de CAKMAK GAZI VE TESPIH satanlardan GAZILERDEN bir sey almislarmi? PEKI askerden sonra VIETNEM SENDROMU yasayanlarla kahve de oturup cay icmislermi? VE hala soskata yururken ARKASINA bakmaktan yorulan insanlara taniklik etmislermi (ki askerligini yillarca once bitirmis biri bu) ve bu topraklarda yasanan daha nice acilar,ben bunun sadece taniklik ettigim kadariyla anlatmaya calistim. benim bilmedigim daha niceleri... BU anlatilanlar sadece madalyonun on tarafiydi,peki karsi taraf daki INFAAL ve TRAMVA duygusu ne olacak,yani madolyonun oteki tarafi yani kurt ler acisindan yonu...Savastan yana fikir one surenlere hala askeri operasyonlarla sonuc alanibilecegine inanlara bunlari sormak isterdim. VE ulke olarak keybettiklerimiz ne olacak peki? EGER BU YAZDIKLARIM DUYGUSALLIKSA VE SLOGANSA diyecek bir kelimem yok benim artik.. (BIR SAIRIN DEDIGI GIBI yuregime kalbimden baska muska takmadan yazdim.......
SAYGILARIMLA.....
|
Evet,kemal arkadas,oncelikle seni duyarliligindan dolayi tebrik ve taktir ediyorum. Bu surecte yasadigimiz ulkede en cok ihtiyacimiz olan seyin duyarlilik oldugunu dusunuyorum zira duyarliligimizi(uzulerek soyluyorum) yitiriyoruz.Zaten bir ulke insaninin duyarliligi yitirildigi an sorunlarin dag gibi buyudugunu goruruz,cozum icinse hibirsey yapilmalmadigina sahit oluruz.Arkadasimiz gokheyn 'peki bu sorun nasil cozulur 'diye sormus...Gercekten sorunu cozmek isteyen cozer,ama cozmek'istemek' lazim.Sorunun cozumu mutlaka ve mutlaka diyalogdan gecmeli.Diyaloga yanasmayan bazi cevreler var,'kurt bulanik havayi sever' misali surekli siddet dayatilmakta,var olan sorunlar sanki sadece bir teror sorunuymus gibi duyarsizlastirilan insanlara oyle lanse edilmektedir.. ve bu kaostan nemalanan yine o cevreler durumdan gayet menundur. Oncelikle duyarsizligimizin bedelini odedigimizi bilmeliyiz! Bu bedel enflasyon veya diger tum sosyal haklar olarak bize yasidigini idrak edip ona gore bir durus sergilememiz gerektigini dusunuyorum.Ulkede var olan bu aci olaylari "teror" olaylari diye kabullenmek sorunu cozmez aksine buyutur.Yukarida Kemal arkadasin anlattigi kisileri bizlerde goruyoruz veya tv lerden izliyoruz ama ne kadar duyarli olabiliyoruz sorunlara karsi onu bir daha dusunmemiz gerektigine inaniyorum.Saygilar..
|

06-09-2008, 19:29
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
İyi de Kürdüyle Türküyle nasıl bir olarak düşmana karşı duracağız? Yoksa yine Türklere "Halkların Kardeşliği", Kürtlere "Gerilla Kardeşliği" diyerek mi?
|
Dediğim gibi bu işler tek taraflı yürümez. Halkların Kardeşliği diyorsanız bunu Türklere dediğiniz kadar Kürtlere de söyleyebilmelisiniz. Ancak görmekteyiz ki PKK'lılar, Halkların Kardeşliği diye nutuk atanların Gerilla kardeşi de oluvermiş. Bu açıkça iki yüzlülük değildir de nedir?
|
ABD ordusu Kore'ye çıkartma yapar. Türkiye daha NATO üyesi bile değilken ABD'nin yanında Kore'ye asker gönderir. Türk askeri Kore'de Amerikan çıkarları için Koreli kardeşlerini öldürmeye gönderilir ve işte o zaman Nazım bir şiir yazar Mahmetçiğe:
Yitirmedinse insanlığını
çoluk çocuk naşıyla dolu bir çukurda
teslim ol.
Biz Türkler yiğitizdir.
Yiğitliğin zerresi kaldıysa sende,
teslim ol.
Teslim ol ananın başa için,
teslim ol Türk halkı adına
Ahmet, kardeşim,
kardeşlerine teslim ol”
Bu şiir üzerine basın Nâzım Hikmet’e karşı bir linç kampanyası başlatır, vatan hainliği ile suçlanır Nazım Hikmet ve o çok bilinen vatan hainiyim şiiriyle cavap verir.
“Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz,
dedi Hikmet.
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.”
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,
kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında
Amiral Vilyamson’un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında,
Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti,
120 milyon lira.
“Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz,
dedi Hikmet
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz,
siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan
kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Kendi ulusunun çıkarını her şeyin önünde tutmak Nâzım’a göre değildir. Hele hele kendi ulusu Amerikan emperyalizminin yanında askerliğe başlamışsa... İşte o noktada halkların kardeşliği girer devreye bir devrimci için, inanmış bir sosyalist için. Kardeş Kore halkıdır, kalleş ise Amerika.
Şimdi Kürt aydınlarına sormak lazım,
Bir kere olsun “Türk Ordusu silahı bıraksın”, “Barış istiyoruz” değil de, Amerikan askerliğine soyunmuş “Kürt” kardeşlerinize, siz de, Nâzım gibi, “gidin kardeşlerinize teslim olun” diyebilir misiniz?
Siz de Nâzım kadar hümanist, Nâzım kadar enternasyonal, Nâzım kadar yurtsever olabilir misiniz?
Siz de Nâzım kadar halkların kardeşliğinden yana olabilir misiniz?
Evet sevgili “Kürtler”, “Kürt aydınları”.
Hadi gösterin kardeşliğinizi ve PKK’daki sizin “gerilla” dediğiniz insanlara seslenin Nâzım gibi:
Teslim ol kardeşim, kardeşlerine...
|
|
Gerilla isminin ilk kirletilmesi Amerikan emperyalizmi tarafından gerçekleştirildi. Nikaragua'da Sosyalist Devrim gerçekleşince, ABD bu ülkede sosyalist iktidara karşı "gerilla savaşı" başlattı. Bu ülkede sosyalist iktidara karşı Amerikan emperyalizmi tarafından silahlandırılan ve kendi ülkesine saldırtılan bu sözde gerillanın adı kontra-gerilla olarak kaldı. Kısaca kontralar olarak da anılır. Çünkü halk gerillaya sahiplenmemiş, Amerikan askerliğine soyunanları ise gerilla karşıtı olarak değerlendirmiştir.
Maalesef bu kirletme bugün de PKK için geçerlidir. Bunlar kendilerine "gerilla" adını veriyorlar. Ama parasını, silahını ABD karşılıyor. PKK'nın İran kolu olan PEJAK'ın da parasını ve silahını ABD karşılıyor. Hatta bu PKK elebaşları bu ABD yardımlarını açıktan açığa savunuyorlar. ABD ile ortak hareket ettiklerini ve bundan gurur duyduklarını ifade ediyorlar.
Siz hiç emperyalizmin desteklediği bir gerilla gördünüz mü şimdiye kadar?
Ya desteğin ötesinde emperyalizmin doğrudan örgütlediği bir gerilla?
Siz hiç Kalaşnikof değil de Amerikan tüfeği ile savaşan gerilla gördünüz mü?
Nasıl bir gerillalıktır bu?
Gerilla emperyalizme karşı savaşan askerken, birileri çıkıp emperyalizmin askerliğini yapmayı, paralı askerliğini yapmayı kime ve nasıl gerilla olarak yutturabilir?
Ve ne adına yapılıyor bütün bunlar? Halkların kardeşliği adına!
Kim kardeş, kim değil?
Araplar, Türkler, İranlılar düşman; Amerikalılar kardeş öyle mi?
Ben "Türk-Kürt kardeştir mavalı" derken beni eleştiriyorlar bir de!
Denecek pek fazla da söz yok.
Komandante Che'ye selam çakılınca herşey doğru oluyor ne de olsa!
Saygılar
|
|

07-09-2008, 21:23
|
|
|
yazıp çizilenleri okumadım ama herkesin bildiği bir gerçek vardır oda bu ülkede bir kesim grup tarafından kürtlere 2. sınıf vatandaş gözüyle bakılmasıdır. Kendim bir çok kez sırf araç üzerinde kürtçe müzik dinliyorum diye işten çıkartılmışım. Kimse kalkıp kardeşizde diye nutuk atmasın kardeşlik çift taraflı olmalıdır. Ha şuda var diyarbakırlıyım bana göre diyarbakır neyse istanbulda aynen öyledir. bü yüzden söylediklerim yalnış anlaşılmasın bir sınırı çizilmesini savunanlardan değilim. Aksine bunada karşıyım.
|

07-09-2008, 22:17
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
Bu alinti imhotep in cok beginipte kendi yazisina alinti olarak gectigi bir yazidir : "Maalesef bu kirletme bugün de PKK için geçerlidir. Bunlar kendilerine "gerilla" adını veriyorlar. Ama parasını, silahını ABD karşılıyor. PKK'nın İran kolu olan PEJAK'ın da parasını ve silahını ABD karşılıyor. Hatta bu PKK elebaşları bu ABD yardımlarını açıktan açığa savunuyorlar. ABD ile ortak hareket ettiklerini ve bundan gurur duyduklarını ifade ediyorlar. Sevgili imhotep,bildigin bir adres var mi ABD ve avrupa emperyalistlerinden haric silah pazarlayan dunyada? Peki TC nereden aliyor silahlari soyleyebilir misin?Ne diyecez simdi TC silahlari emperyalistlerden aldigi icin? Hadi daglarda zor sartlarda ilk buldugu silahla kendini mudafa edeni anladik ama,koskoca bir ulke icin ne diyeceksin??? Yani silahlarini ABD ve avrupa emperyalist ulkelerinden almadigini mi iddia edeceksin.Eger aldigini kabul ediyorsan,dunku ve bugunki ulkeyi yenetenler hakkinda ne dusunuyorsun cok merak ediyorum?.. Yine sevgili imhotep'in cok begenip kendi yazisina alinti olarak gectigi bir yaziyi sunuyorum : "Şimdi Kürt aydınlarına sormak lazım,
Bir kere olsun “Türk Ordusu silahı bıraksın”, “Barış istiyoruz” değil de, Amerikan askerliğine soyunmuş “Kürt” kardeşlerinize, siz de, Nâzım gibi, “gidin kardeşlerinize teslim olun” diyebilir misiniz? Sevgili imhotep,malesef uzulerek soyluyorum,kurt sorunu hakkinda,dagdaki gerilla hakkin ve bugune kadar ki olan surecten bihabersiniz."Neden" diye sorarsaniz hemen cevaplayayim. Oncelikle sunu belirtmeliyim ki gerillar defalarca baris ilan etmistir ve eylem yapmama karari almistir,ama bunu firsat bilen bazi cevreler,gerillanin bu kararini gerillanin bir yenilgisi olarak burjuva basininda aciklanmistir.Aciklamalar soyle olmustur :" Dagdaki teror orgutu pkk buyuk kayip verdigi icin sozde ateskes ilan etti" Tabi ki dagdaki gerilla bu tur kiskirtmalara gelmeden ateskesin devamini sagladi.Bu sefer de yine basin yoluyla,"silahlarini birakip teslim olmalilar" dendi.. Dagdaki gerilla bu cagriyi ciddiye aldi ve bir karar aldi.Bu karar,12 kisiden olusan bir gerilla grubunun guvenlik guzlerine teslim olma karariydi.Amac,sorunun diyalogla cozulmesiydi,sorunun masaya yatirilip konusulup tartisilmasiydi.Ama ikinci gun ayni gazeteler ve TV ler sunu yaziyor ve soyluyorlardi,"12 pkk li terorist taslim oldu ve pisman oldukjlarini bildirdiler. Son donemlerde buyuk darbeler aldigini belirten 12 teslim olan pkk militani,orgutun cokmek uzere oldugunu belirttiler." Simdi sevgili imhotep size sormak istiyorum,bu insanlarin diyaloga gelmeleri bu sekilde degerlendirilirse sizce cozum yollari kapanmamis midir? Baris eli baris elini bulursa baris olur.Ama sunu da belirtmeden gecemeyecegim;bu kirli savastan nemalanan insanlar var,ve bu insanlar bu savasin bitmesini kesinlikle istemiyor.Ama bize dusen gorev barisin bayragini yukseltmek. Son olarak soylemek istedigim,Nazim hikmetten "vatan hainiyim" siirini de alinti yapmissin,cok begendiginden eminim.Ama istersen o siiri bugunki ve 46 lardan sonra gelen tum iktidarlara okut,hem de gozlerine soka soka okut. Ama ben yine senden alinti yapip (senin de begendigin) buraya o siiri koyuyorum,belki bu memlekette iktidar olmus bir partinin kollugu okur umuduyla. Saygilar. “Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
dedi Hikmet.
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,
kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında
Amiral Vilyamson’un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında,
Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti,
120 milyon lira.
“Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz,
dedi Hikmet
Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz,
siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan
kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası,
Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
|

07-09-2008, 23:10
|
|
Üye
|
|
|
|
hicbirseyyok SANA TESSEKURLERIMI ARZ EDERIM ARKADASIM.BIR TURK OLARAK GERCEKLIGI BU KADAR MASAYA YATIRMAN SOYLU BIR DAVRANIS.eline saglik dostum..........
|

08-09-2008, 01:17
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
PKK bir devlet midir sevgili hiçbirşeyyok? Türkiye'nin ABD ile olan ticareti ile PKK'ya yapılan hibeleri nasıl bir tutabilirsiniz? Hadi diyelim ki Türkiye bölgede işgalci, emperyalist emperyalizmi yenmek için daha büyük emperyalistten yardım alındığı nerede görülmüş? Sizin düşmanınız emperyalizm değil de başka bir şey mi yoksa?
Hala oturmuş dağdaki gerilla diyorsun. Gerilla emperyalizmin yanında olan değildir! Gerilla ABD yardımlarından dolayı memnuniyet ifade edenler değildir!
Diyalog diyorsun? Neyin diyalogu? Adamlar askerden çok sivil öldürüyor. Dünya'da buna terörizm deniyor bilmem biliyor musun? İnsan katilleriyle masaya oturulur mu? Kaldı ki ne için? O bile belli değil!
Saygılar
|

08-09-2008, 01:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger hicbirseyyok;
bu kirli savastan nemalanan insanlar var,ve bu insanlar bu savasin bitmesini kesinlikle istemiyor.Ama bize dusen gorev barisin bayragini yukseltmek.-hicbirseyyok
Yukarida, senden yaptigim alintiya aynen katiliyorum.
Buna ekleyecegim teksey; eger kurtlere, kurtlerin istedigi ve onlarin yasam gelenekleri olan yasam, farklarinin farkinda olarak saygiyla ve hak ve ozgurlukler temelinde saglanirsa, zaten o zaman PKK'nin ve gerilla hareketinin de nemalanacagi kaynak kalmaz.
Ustelik, 1980' lerde; amerikan emperyalizminin basimiza sardigi, PKK veya gerilla hareketinin de, ne nemalanacagi bir kaynak kalir, ne de bir eleman bulabilir.
Bu farklarin, farkina varildiktan sonra da; tum kokenler birleserek, cok sesliligin mozayigi temelinde, toplumsal sorunlarina ortak cozum ararlar.
Yeterki, bu savasin bitmesini istemeyen hem dis-amerikan idealizmi- hemde icerideki onun cikarci sozculeri, bu temelde alasagi edilsin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

08-09-2008, 14:58
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
pkk yandaşı kürtlerin kültürel haklar konusundaki istekleri terörle mi elde edilicek peki??.
(.....) pkk yandaşları kürtler sivillere girişilen terör eylemleriyle kültürel haklarını elde edebiileceklerini sanıyorlarsa akıllarını yitirmiş olmalılar..
Konu serüvenci tarafından (08-09-2008 Saat 15:16 ) değiştirilmiştir.
|

08-09-2008, 17:03
|
 |
Üye
|
|
|
|
Kürtlerin Çanakkale'de göstermiş oldukları cengâverlikler, yayınlanan bir kitapta örnekleriyle anlatılıyor. Kimilerinin bölücü olarak göstermeye çalıştığı Kürtlerin geçmişte, birlik ve beraberlikte sergiledikleri fedakârlıklar göz önüne seriliyor.
Kürt sorunu gündeme geldiğinde hemen herkesimin kurduğu cümlelerin ana öznesidir: Çanakkale Savaşı. "Türk-Kürt Çanakkale'de birlikte savaştı, birlikte şehit oldu, birlikte yatıyor." Cümlelerin bu konuşmaların ortak giriş cümlesi olarak dillendiriliyor.
Bugün bu düşünceyi şiddetle savunanlar olduğu gibi, tam tersini kanıtlamaya çalışanların sayısı da dikkatlerden kaçmıyor. Sayılarla yola çıkan bazı milliyetçiler, Kürtlerin Çanakkale Savaşı'nda, müttefik kuvvetlerle aynı safta olduğunu söyleyebilecek kadar ileri gidebildikleri de oluyor. Bazı milliyetçi Kürtler ise tarihi gerçekleri göz ardı edip, atalarının silah zoruyla savaştıklarından bahsedebiliyor.
Şimdi bu iki uç kesimin görüşlerini çürütecek bir kitap yayınlandı. "Çanakkale Savaşı'nda Kürt Civanlar" adlı Çanakkale'de savaşan Kürt ailelerin yaşadıklarına vurgu yapıyor.
Sadece Çanakkale ile ilgili kitaplar yayınlayan Yarımada Yayınları tarafından piyasaya çıkan ve Emine Uçak Erdoğan'ın kaleme aldığı kitapta Doğu ve Güneydoğu'dan Çanakkale'ye savaşmak için giden Kürtler anlatılıyor. Kitapta "Çanakkale'de Kürtler de savaştı" tezi tarihsel örnek ve belgeler verilerek ortaya konuluyor.
Alanında bir ilk olan çalışmada kamuoyunun yakından tanıdığı Gazeteci-Yazar Selahaddin Duman'ın dedesinden, 2007 yılında adı DTP Genel Başkanlığı için geçen Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın dedesine, cephede şehit olan Galatasaraylı futbolcu İbrahim Celal'e kadar birçok Kürt kahramanın ilginç hikâyesi anlatılıyor.
Selahattin Duman'ın dedesi Çanakkale'de savaşmış
Gazeteci-Yazar Selahattin Duman'ın dedesi Harun Efendi Çanakkale'de savaşıp yaralananlardan. Ankara'nın Haymana ilçesinde yaşayan Kürtlerden Şeyhbızın Aşireti'ne mensup olan Selahattin Duman'ın dedesi Harun Efendi aynı zamanda Kurtuluş Savaşı gazisi. 8 yıl boyunca çileli bir askerlik hayatı geçiren Harun Efendi'nin hikâyesini torunu Selahattin Duman anlatıyor. Duman, dedesinin Kurtuluş Savaşı'nda da yer aldığını belirtiyor.
Duman'ın anlattıklarına göre dedesi Çanakkale cephesinden sonra Suriye cephesindeki 5. orduya gönderilmiş ancak bu cephede Haymana'nın kapı komşusu Mevlüt Efendi ile birlikte esir düşmüş. Duman dedesinin esaret günlerini şöyle anlatıyor: "Orada Araplar, İttihatçıların ulusçuluk/Türkçülük akımları, ümmetçiğin dışına çıkan politikaları sebebiyle çok büyük öfke duyuyorlar. Esirleri sorguluyorlar, Türk olanlara çok kötü muamele yapıyorlar. Dedem Kürtçe biliyor. Kapı komşusu ve savaşta beraber savaştığı Mevlüt efendiye kısa sürede Türkçe öğretiyor. Ve ikisi de Kürt olduklarını söyleyerek işkenceden ve ölümde kurtuluyorlar. Dedem Kütahya bozgununda bu sefer Yunanlılara esir düştü."
Fırat Anlı'nın iki dedesi de şehit olmuş
2007 yılında adı DTP Genel Başkanlığı için geçen ancak son anda çekilen Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın da iki dedesi Çanakkale'de şehit olmuş Kürtlerden. Anlı'nın Meheme Xeco ve Mehmet olarak bilinen dedeleri
Çanakkale'de savaşıp bir daha geri dönmeyenler arasında.
Galatasaraylı futbolcu da şehit olan Kürtler arasında
Galatasaray'ın kuruluş yıllarının efsanevi futbolcusu Celal İbrahim de tahsili sebebiyle savaştan muaf olmasına rağmen Çanakkale'ye gidip savaşanlar arasında yer alıyor. Çanakkale'nin ardından 1917 yılında Bağdat Cephesi'nde şehit düşmüş.
Celal İbrahim'in savaşa katılması şöyle anlatılıyor: "Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında seferberlik ilanıyla birlikte yurdun her tarafından gönüllüler çıkmış, Galatasaray lisesinin öğrencileri de askerlik şubelerinin yolunu tutmuşlardı. Tahsilleri sebebiyle savaştan muaf olsalar da hiçbir bu muafiyeti kullanmayı düşünmemiştir. İçlerinden en atik olan ise hızlı futboluyla en önde olan Celal İbrahim'dir. Okulun 1914 mezunlarından 646 numaralı Celal İbrahim Galatasaray'dan ilk gönüllü olmak için askerlik şubesinin kapısında beklemiş ve muradına ermiştir."
Okullarını bırakıp vatanları için savaşmaya geldiler
Siirt'teki ünlü Cemil Paşa ailesinden 6 kişi Avrupa'da öğrenim görürken savaşın başlaması üzerine tahsil hayatlarına yarıda bırakıp vatanları için savaşmaya geldiler. Bunlardan İbrahim Halil Bey ve Mehmet Naim Efendi Çanakkale Savaşı'nda, Şemseddin Bey Bağdat çöllerinde, Besim Bey ise Kafkas Cephesinde şehit olur. Ekrem Cemil Paşa ise önce topçu başçavuşu olarak Çanakkale'de ardından Şark Cephesinde savaşmış.
Ekrem Cemil Paşa aynı zamanda Mustafa Kemal'in yaverliğini de yapmış.
Ekrem Cemil Çanakkale'den sonra gönderildiği Muş cephesinde savaşmış. Buradaki bir çatışmada kolundan yaralanan Ekrem Cemil, Diyarbakır'da tedavi gördüğü sırada Mustafa Kemal, İsmet İnönü ve Nihat paşa gibi dönemin Osmanlı zabitleri babasının ve konaklarının misafiri olmuşlar.
Bir aileden 6 kişi şehit oldu
Kitapta hikayesi anlatılan bir başka aile de Sofuoğulları ailesi. Malatya'nın Pötürge ilçesi Pazarcık köyü Nican mezrasında yaşayan Sofuoğulları ailesinden İbrahim dede 3 oğlunu ve kardeşi İbrahim'in 3 oğlunu askere göndermiş. Bir süre sonra köy muhtarlığına gidenlerin künyeleri gelir. 6'sı da şehit olmuştur. Hasan dede haberi alınca olduğu yere yığılır. Ailenin tüm erkekleri ölmüştür. Üzüntüsünden kör olur ve bu şekilde ölür.
DEHAP eski Genel Başkanının babası Kurtuluş Savaşında
"Çanakkale'nin Kürt Civanları" kitabında DEHAP Eski Genel Başkanı ve DTP yerel yönetimler komisyonu üyesi Mehmet Abbasoğlu'nun babası Abbas Tongaç'ın da Kurtuluş Savaşı'nda yer aldığı kaydediliyor.
Kurtuluş savaşında İzmir yakınlarındaki bir cephede yaralanan ve gözlerini kaybeden Abbas Tongaç, 1898 Dersim (Tunceli) doğumlu. Birinci dünya savaşı başlangıcında Dersim'de askere alınan Abbas Tongaç, Sarıkamış Cephesi'nde görev almış. Abbas Tongaç birçok arkadaşıyla birlikte Ruslara esir düşüyor. Bir süre sonra esaretten kurtularak Anadolu'ya dönmüş.
Emine Uçak Erdoğan çalışmasıyla ilgili olarak "Kürtlere ayrı bir devlet kurmaları gerektiği düşüncesini empoze etmeye çalışan mihraklara, Çanakkale ve diğer cephelerde Türk kardeşleriyle omuz omuza savaşan Kürtlerin hikâyelerini anlatarak cevap verdik. Tarih boyunca dinlerine bağlı olan Kürtlerin kardeşi kardeşe vurma anlayışlarına karşı oldukları o gün de bugün de bilinen bir gerçek" diye konuştu.
kaynaknetapno.com - - Wednesday, March 05, 2008 - 00:00:00
Ölüm her aklına geldiğinde Ah edip vah edip inleme Bu halinle tanrıyı incitmiş olacaksın Ecel kapını çaldığı zaman Evi telaşa verme O geldiği zaman Sen gitmiş olacaksın...
|

09-09-2008, 03:22
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
imhotep´isimli üyeden Alıntı
PKK bir devlet midir sevgili hiçbirşeyyok? Türkiye'nin ABD ile olan ticareti ile PKK'ya yapılan hibeleri nasıl bir tutabilirsiniz? Hadi diyelim ki Türkiye bölgede işgalci, emperyalist emperyalizmi yenmek için daha büyük emperyalistten yardım alındığı nerede görülmüş? Sizin düşmanınız emperyalizm değil de başka bir şey mi yoksa?
Hala oturmuş dağdaki gerilla diyorsun. Gerilla emperyalizmin yanında olan değildir! Gerilla ABD yardımlarından dolayı memnuniyet ifade edenler değildir!
Diyalog diyorsun? Neyin diyalogu? Adamlar askerden çok sivil öldürüyor. Dünya'da buna terörizm deniyor bilmem biliyor musun? İnsan katilleriyle masaya oturulur mu? Kaldı ki ne için? O bile belli değil!
Saygılar
|
Sevigi imptope,pkk nin bir devler oldugunu zaten iddia eden yok.Ben sadece bolgede ve dunyada hekim gucun ABD oldugunu vurguladim ve TC nin de senin cok soz ettigin o emperyalist guclerden silah ve diyer yardimlari aldigini vurgulamak istedim.Bu sadece pkk icin gecerli degil,ayni zamanda TC icin de gecerli ve senden baska bir adres biliyorsan soylemeni istemistim....Tabi sen buna "ABD ile yapilan ticaret" olarak degrlendirmissin...Neyse,zaten konu da bu degildi.
Bak burada ne demissi;
"Diyalog diyorsun? Neyin diyalogu? Adamlar askerden çok sivil öldürüyor. Dünya'da buna terörizm deniyor bilmem biliyor musun? İnsan katilleriyle masaya oturulur mu? Kaldı ki ne için? O bile belli değil!"
Evet sevgili impote,ben israrla diyalog diyorum cunku insanlarin olmesine oldurulmesine dayanamiyorum,sen dayaniyor musun? Diyalog denince akla sadec pkk gelmemeli.Cok guzel cetelere kurabilen(telekulak cetesine kadar kurabiliyorla)bu ulke yeneticileri herhalde isterseler diyalog kurabilecek birilerini de bulabilirler.ama kafa baska yone calisirsa bulmalari tabi ki zorolur.
Askerden cok sivil olduruluyor demissin.. Askerden cok sivil oldurulmemis en cok asker oldurulmus ama,oldurulen sivil de olsa asker de olsa benim yuregim sizliyor.Bilmiyorum seninkisi de sizliyor mu,ama seninkisinin de sizladigini dusunuyorum..Eger seninkisi de sizliyorsa ,soruna mutlaka siyasi cozumlerle yaklasmamiz gerektigini dusunuyorum.Zaten yillardir senin soylemlerini soyleyen gucler tarafindan bu sorunlarin cozulecegini umut etti halk,ama malesef sonuc ortada;can kaybi,ekonomik kayip ve uluslararasi arenada istikrarsiz bir ulke! Evet,sonuc bu malesef. Ben artik senin soylemlerini soyleyen o insanlari dinlemek istemiyorum,cunku bu soylemler bize acidan ve ekonomik kayiptan baska hicbirsey vermedi.Sorunun cozumu siyasidir askeri degildir.Bir kandil dagi aperasyonu icin amarikadan bilgi alma adina bu ulkede verilen tavizlere goz yummak,bence vatan hainligi ile es degerdir!
Bak burada ne demissin;
"Dünya'da buna terörizm deniyor bilmem biliyor musun?"
Evet,biliyorum dendigini.Hatta daha fazlasini biliyorum,mesela sunlari : Iran,Irak,suriye,lubnan,kuba,libya .. bu ulkeleri ABD bu ulkeleri "terorist" ulke olarak ilan etmis,sen bunlari biliyor muydun? Aceba bu ulkeler gercekten de terorist ulkeler mi?!
Son olarak senin su sozlerine dair (Türkiye'nin ABD ile olan ticareti) senin de cok begendigini bildigim bir siir geldi aklima,yanilmiyorsam soyle basliyordu..
“Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
dedi Hikmet....
devamini sen getirirsin..
Saygilarla,Sevgili imtope.
|