İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı
1-matematik öğretiminde duyular sadece tarafların kendini ifade edebilmesi için gereklidir.
2- matematik soyuttur. anlayabilmek için duyulara gerek yoktur.
örnek1) ben hiçbir zaman 107 boyutlu uzaydaki bir polytope'u, çokkatlıyı ya da hiperyüzeyi herhangi bir duyumla algılayamam. fakat bu uzaydaki polytopelar, çokkatlılar ya da hiperyüzeyler üzerinde; kuaterniyon analizi kullanarak, fink atabilirim.
örnek2) matematik duyularla algılanan somut bir varlık olsaydı; 5 duyunun 5ine de sahip insanların kimi matematikte başarılı kimi başarısız olmazdı. çünkü matematikte başarılı olanlar diğerlerinin sahip olduğundan daha iyi duyulara sahip değildir. şu halde matematik duyulardan bağımsızdır. akıllı bir canlıyla iletişime geçmenin bir yolu varsa matematik öğrenebilir...
Sonuç1): Matematik soyut olduğundan, matematiğin sonuçları gözlem olamaz. gözlemler 5 duyuyla yapılır.
Sonuç2): 1+1=2 matematiksel bir sonuç olduğundan, matematik için 1+1=2 gözlemsel bir sonuç değildir.
|
Sevgili İvan Karamazov
Söylediklerinize itiraz etmiyorum ki ben başka bir şey anlatmaya çalışıyorum bu nüansı bir türlü anlatamadım..
1. Matematik duyularla yapılır ama bu duyu, 5 duyu değildir.
2. Bu duyu aklın sahip olduğu ve onun aracılığı ile kullanılan bir duyudur.
(Son mesajım da söylediğim..)
3. Matematiğin sonuçları gözlem değildir evet ama gözlemlerin sonuçları
matematikle açıklanır.
4. Sebepler bir şekilde sonuçla ve sonuçlarda bir şekilde sebeplerle ilişkili
oldukları sürece Matematik gözlemlerden, gözlemler matematikten
oluşur.
Sonra ilk sebep unutulup 1 + 1 = 2 Matematiksel bir sonuçtur denir.
Doğrudur ama aynı zamanda gözlemsel bir sonuçtur. Ve bu sebeple
Matematiksel bir sonuç olmuştur. Binlerce yılda...
Cantor adı konmamış matematik kurallarına (gözlemlere) ad verdiği için
Modern matematik ortaya çıkmıştır.
Tıpkı A. Einstein 'ın izafiyet teorisi gibi..
Sizde adı konmamış bir gözleme ad koyun adınız tarihe geçsin....
Saygılarımla..