aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı
Merhaba sevgili exulul;
Merak etmeyin, nice kaya havasında balon gördüm. Sizden iyi arapça bilmek derdim yok.Gerekirse size sorarım, bu konuda dürüstlüğünüzden şüphem yok. Ancak insanlar bilmiyor diye bir dili anlamazlar nasılsa mantığıyla böyle çarpıtmaları görünce bilmediğimide öğrenirim.
Bakın dil bilen insanların en büyük hatası her dildeki şu geçerli kuralı anlamamalarıdır. Bir kelime bir çok anlamada gelse diğer kelimelerle beraber anlamını bulur cümle içinde.Bunu farketmeyen hasan bey dil bilmesine güvenip bir cümleye takla attırma gayretine giriyor kompile.
Bir kelime olsa sadece belki kabul edersiniz de insaf hepsimi çarpıtılır.
Zevc ve ezvac istediği anlama gelsin, yeterki insanlar art niyetli olmasın.Burdada canlı örneği çok dil bilsede insanları küçümseyip anlamazlar sanan ve resmen kandırmaya çalışan hasan bey var.
Zaten eğerki çoğulu ezvac ise zaten hasan bey iyice batar. Zevvec değil ezvac kullanılmalıydı çoğul anlatım var ise oda ayrı konu.
Şimdilik saygımla gittim...
|
selam tekrar ,
Öncelikle şahsıma güveninizden dolayı teşekkür ederim.Sizinle geçmişte bir çok konu başlığında tartışdık zaman zaman tansiyonun yükseldiği de oldu...Belki hiçbir konuda anlaşamadık ama tek ve en önemli ortak paydamız olan insan oluşumuz nedeniyle asla karşılıklı saygı çerçevesini aşmadık.
Bu beni ziyadesi ile mutlu ediyor...
Konuya ilişkin ve dolaylı olarak ilgili iki noktada katkı yapmak isterim;
Belirttiğiniz gibi Ayetler arasında ki bağlam nedeni ile illet kurulması gerekiyor.O noktada haklısınız.Kuran kurgusu gerçektende hayret vericidir.. fıkıh ilminde
Siyak ve Sibak denilen, Dilbiliminde ise
sözdizimi (syntax), dilin içeriği (semantik) inceleme başlıkları altında değerlendiren olgu Kuranda Nuzul Sırasına göre terkib edilmediği için maalesef tutturulamıyor.
Diyebilirsiniz ki "hani korunması vaad edilmiş"bir kitabdı?
O konuda ihtilaf inzali (indirilişi) sıradında ve sonrasında diye ikiye ayrılıyor.
Bende inzali sırasında ki korumadan yana görüşde olanlardanım.
Birde Mushaf ve Kuran aynı şey değil diye düşünüyorum..Mushaf iki kapak arasında ki Kuran ise Evren ve İnsanıda Kitab olarak kapsıyor.
Yani Evren+Vahiy+İnsanı birer kitab olarak tanımlıyor...Okumasını bilene...
Kelime anamlarına geri dönecek olursak;Kuran ikili sistem dediğimiz kelimelerin zıttı le kullanımı ve başka bir Ayette sağlamasının yapıldığı ilginç bir yöntem barındırıyor.Bir örnek olarak;
75/31-32'de(
fela saddaka vela
salla.velakin kezzeba ve tevella)
Ayete dikkat ederseni iki kelimeyi veriyor ardından ZITLARINI da vererek bir nevi sağlamasınıda yapıyor...
saddaka/kezzebe salla/tevella
doğruladı/yalanladı destekledi,yöneldi/yön çevirdi,döndü,döneklik yaptı
Daha iyi anlamak için zıt kelime çok önemlidir.Aydınlık=Nur Karanlık=Zulum
gibi.Soğuk yoksa Sıcak da yoktur...Karanlık yoksa Aydınlıkda anlamsızlaşır.Günah yoksa Sevabda yoktur...yada Yok hükmündedir.
Bildiğiniz gibi insan beyni zıtları karşılaştırmak suretiyle KAVRAYABİLEN bir Algoritma ile programlanmıştır.Bunuda Kuranda Sembolik olarak Ademin Eşya yı Esma vermesiolarak anlatır.Yani Eşyanın tekili olan "şey"e Esmanın tekili olan "isim" vermesi...Böylece Ataları olan Maymun,Primatlardan farklı olarak Adem prototipinin kafasında beliren ? ve ! işaretlerinin karşılık bulması ve düşünme ,konuşma yetisi kazanması anlatılır.
Bu sayede tüm Güçler/melekler yeni insan modeline Boyun eğecektir.
ARTIK kan döken ve bozgunculuk yapan olmamak yönünde Evrilecektir.
Henüz o devreyi geçebilmiş değiliz ya neyse

Zevc ve çoğulu (plural) Ezvac kelimesine geri dönecek olursak;
zevvec na Eşleştirme olarak anlaşılır.yani zevvec gramer olarak çoğulu değilde fiil çekimini anlatıyor.
Iyn,Ayn Göz olduğu gibi GÖZE olarakda çevrilir.Hurin iyn =Beyaz Göze
Havaride aynı kökten geliyor.İsa ve Havarileri Beyaz giyinen SAF anlamında bir kelime.
Sevgi ve Saygılarımla...