Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 24-05-2011, 16:36
murted - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
murted murted isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Deizmle, teizmi ''Tanrı vardır'' kümesinin alt kümesi olarak aldık. İkisi aynı kümenin alt kümesi. Yani ''Tanrı vardır'' kümesi, hem deizmi hem teizmi kapsar, çünkü ikisine göre de tanrı vardır.

Yalnız arkadaşın dediğinin aksine bunların kesişmemesi gerekir bizim yaptığımız ayrıma göre. Biz sadece Tanrının varlığına bakıyoruz.

Teizm=> Allah, Yehova vs.
Deizm=> Hiç bir dinle alakası olmayan, yarattıklarıyla ilgilenmeyen, belki bilinci bile olmayan, belki sadece bir ilk sebep...

Yani teizmin ve deizmin kesişimleri boş küme. Çünkü ikisi de Tanrı vardır demelerine rağmen tamamen farklı tanrılardan ve anlayıştan bahsediyorlar. Eğer örneğin deizm Allah var ama diğerleri yok deseydi, kesişmeleri gerekirdi. allah ortak eleman olurdu. Ancak dinlerin tanrılarını tümden reddeden deizmin, dinlerin tanrılarını kabul eden teizmle kesişimleri boş küme olur.

Arkadaş, bizim baktığımız yerden bakmıyor. Biz tanrıları ele alıyoruz. O iki anlayış arasındaki benzerliklere göre bunu söylemiş.

Deizm:
-Tanrı vardır.
-Yaratıklarını iplemez.

Teizm:
-Tanrı vardır.
-Kullarıyla ilgilenir.
-Kitap ve peygamber gönderip irtibata geçer.

Eğer bunların özelliklerine göre bir şema oluşturacaksak ikisi de tanrı vardır dediği için kesişmeleri gerekir.

Biz grafiğimizde tanrı vardır kümesinin alt kümesi olarak ele almışız zaten bunları. O ortak özellik zaten onların aynı kümenin alt kümesi olması sonucunu doğurmuş.

No Religion No Cry

Ateizmi Anlamak için tıkla!
Alt 24-05-2011, 16:38
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

murteddd´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Deizmle, teizmi ''Tanrı vardır'' kümesinin alt kümesi olarak aldık. İkisi aynı kümenin alt kümesi. Yani ''Tanrı vardır'' kümesi, hem deizmi hem teizmi kapsar, çünkü ikisine göre de tanrı vardır.

Yalnız arkadaşın dediğinin aksine bunların kesişmemesi gerekir bizim yaptığımız ayrıma göre. Biz sadece Tanrının varlığına bakıyoruz.

Teizm=> Allah, Yehova vs.
Deizm=> Hiç bir dinle alakası olmayan, yarattıklarıyla ilgilenmeyen, belki bilinci bile olmayan, belki sadece bir ilk sebep...

Yani teizmin ve deizmin kesişimleri boş küme. Çünkü ikisi de Tanrı vardır demelerine rağmen tamamen farklı tanrılardan ve anlayıştan bahsediyorlar. Eğer örneğin deizm Allah var ama diğerleri yok deseydi, kesişmeleri gerekirdi. allah ortak eleman olurdu. Ancak dinlerin tanrılarını tümden reddeden deizmin, dinlerin tanrılarını kabul eden teizmle kesişimleri boş küme olur.

Kafamn başka yerdeydi bir an tam anlamadım şemayı karıştırdım yani jeton geç düştü kusura bakma
Alt 24-05-2011, 16:43
Moderator

Firestorm´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Güzel olmuş eline sağlık
(Pantezim ve panentezmi ekliyerek bana yolla yabilir misin rica etsem müsaitsen )
Ya yapardım da onları tam olarak nereye koyacağımız kestiremiyorum. Sen kestirebiliyorsan yaz, ben de grafiğe ekleyeyim.

Ya panteizm de aslında tanrı vardırın alt kümesi olur.
Panteizmde evrenin kendisi tanrı olduğuna göre teizm ve deizmle keşişmemesi gerekir. Çünkü biri dinler üstü bir tanrıyı savunurken, diğeri masalsı tanrıların varlığını savunuyordu. Panteizminki ise daha farklı, yani evrenin kendisi.

Böyle olsa gerek. Panteizmle panenteizmin farkını pek anlamamışımdır. Panenteizmin teistik bir tarafı var ama sanırım. Vahdeti Vücutçulara falan sorsan onlar da müslümandır.muhabbeti. Onu da teizmle keşiştirmek belki doğru olabilir.

No Religion No Cry

Konu murted tarafından (24-05-2011 Saat 16:57 ) değiştirilmiştir.
Alt 24-05-2011, 16:51
Kıdemli Üye

Ya yapardım da onları tam olarak nereye koyacağımız kestiremiyorum. Sen kestirebiliyorsan yaz, ben de grafiğe ekleyeyim.

Tanrı varın içerisine olucak da....

Düşünüyorum sanırsam panteizm biraz teizmin içinde olucak panenteizim ise tamamen ayrı ayrıca pandeizm de deizimin biraz içinde yani allah var kümesi biraz büyük olucak seni biraz yorucam ama

Sanırsam böyle olması lazım
Alt 24-05-2011, 17:04
Moderator

Tanrı varın içerisine olucak da....

Düşünüyorum sanırsam panteizm biraz teizmin içinde olucak panenteizim ise tamamen ayrı ayrıca pandeizm de deizimin biraz içinde yani allah var kümesi biraz büyük olucak seni biraz yorucam ama

Sanırsam böyle olması lazım
Tamam, ben yaparım onu bugün.
Yalnız şu panteizmle, panenteizmi açıklığa kavuşturalım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Panteizm

Panteizm ya da Tümtanrıcılık (Doğatanrıcılık, Kamutanrıcılık) Evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefi görüştür. Panteizm'de, pan-enteizm'den (kamusaltanrıcılık) farklı olarak her şey Tanrı'nın bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır.

Pandeizm: Panteizmin deistik formudur.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Panenteizm

Panenteizm, ilk devindirici olan tanrının evren ve tüm varlıkları özünden yarattığı ve evrene aşkın, evrenin bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.

Somut anlamda tanrının bütünleştiği evrenin ve varlıkların, evrim ile diyalektik olarak değiştiği ve geliştiği, gelişimini tamamladıktan sonra dönüşün yine ezeli ve ebedi olan tanrıya olacağı bu geri dönüşte tekamülünü tamamlayan ruhların da tanrıya kavuşacağına inanılır.

Platon - Yeni Platoncular - Hegel - Muhyiddin İbn Arabi - Bruno - Whitehead - Spinoza - Hartshorne - Hallac-ı Mansur - Mevlana'nın fikirlerinden destek alır.

Koyu yazdığım isimlere bakarsak panteizmin değil, panenteizmin teizmle keşişmesi gerektiğini düşünmek daha makul. Ama diğer isimlerin teizmden etkilenip etkilenmediklerini bilmediğim için hani bundan tam emin olamadım.

No Religion No Cry

Alt 24-05-2011, 17:07
Kıdemli Üye

Tamam, ben yaparım onu bugün.
Yalnız şu panteizmle, panenteizmi açıklığa kavuşturalım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Panteizm

http://tr.wikipedia.org/wiki/Panenteizm

Panenteizm, ilk devindirici olan tanrının evren ve tüm varlıkları özünden yarattığı ve evrene aşkın, evrenin bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.

Somut anlamda tanrının bütünleştiği evrenin ve varlıkların, evrim ile diyalektik olarak değiştiği ve geliştiği, gelişimini tamamladıktan sonra dönüşün yine ezeli ve ebedi olan tanrıya olacağı bu geri dönüşte tekamülünü tamamlayan ruhların da tanrıya kavuşacağına inanılır.

Platon - Yeni Platoncular - Hegel - Muhyiddin İbn Arabi - Bruno - Whitehead - Spinoza - Hartshorne - Hallac-ı Mansur - Mevlana'nın fikirlerinden destek alır.

Koyu yazdığım isimlere bakarsak panteizmin değil, panenteizmin teizmle keşişmesi gerektiğini düşünmek daha makul. Ama diğer isimlerin teizmden etkilenip etkilenmediklerini bilmediğim için hani bundan tam emin olamadım.

Bende baktım da, açıkcası dostum benimde kafam çok karıştı en iyisi bunu tam olarak araştırıp sonrasında şemaya panteizim veya panenteizimi filan eklemek saolasın
Alt 24-05-2011, 17:29
Moderator

Bende baktım da, açıkcası dostum benimde kafam çok karıştı en iyisi bunu tam olarak araştırıp sonrasında şemaya panteizim veya panenteizimi filan eklemek saolasın
Ben bir ara Pante'ye sorayım bunu, o bilir.

No Religion No Cry

Alt 24-05-2011, 19:12
Subat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Subat Subat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Aradaki farkı anlarsanız bana da bi zahmet anlatın

Bi ara pante burda yazmıştı ama sanırım o zaman da çok anlayamamıştım.
Alt 24-05-2011, 19:17
Kıdemli Üye

namik´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Aradaki farkı anlarsanız bana da bi zahmet anlatın

Bi ara pante burda yazmıştı ama sanırım o zaman da çok anlayamamıştım.

Panteizim de bilgim herkes ve şer tanrının parcası tanrıdan ayrı ve bağımsız hiç bir şey yok yani her şey tanrı, Pananteizim de de bu aynı yani vahdedi vucut var ama burda çok daha farklı zaten onun açıklaması tam yapılmış sürekli olark genişleme ve olgunlaşma sonlanması halinde tanrıya dönüş söz konusu benim bildiklerim bunlar eğer dha detaylı bilgi vere bilicek var ise gerçekten sevinirim bende yakın zamanda bu konuda biraz araştırma yapmayı planlıyorum
Alt 25-05-2011, 02:22
orionflex717 orionflex717 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

gece ıle gunduz 24 saattır gunes belırlı yerler harıcınden dunyanın heryerınde bu saate dongusu ıcınde dogar ve batar böyle bir duzenı sadece kurmak gerekır kuran adı ıtıbarıyle Allahın kıtabıdır Allah bazıseyler dısından ozgur ırade gıbı seyler dısında etrafımızdakı herseyı kurmustur bır saat kurar gıbı eger Allah olmasaydır gece ıle guduz hergun farklı olurdu zaten dunya konumu ıtıbarıyle 3 cm kuzeye oynasa donarız 3cm guneye oynasa yanarız muthıs bır oran ıcınde yasıyoruz asıl olan budur zaten bılım dıyorsunuz ama bılım Allahı gosterırı Allahın gerceklıgını bılıme yaklasan ınsan Allahtan uzaklasmaz o yuzden lutfen bılımle Allahın yoklugunu pekıstırmeye calısmayın ayrıca evrım teorısıne hıc gırmeyın zaten alkolık bır papazın ada hatıralarını dınlemeye hıc gerek yok butun kıtaplarını okudum zaten

Önerilen Siteler