Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Resim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-09-2013, 12:35
errata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
errata errata isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Grafik tablettir onun adı.
En iyileri genelde Wacom'dur.

Aşağıdaki site eskisi gibi aktif bir site değil ancak 10 seneden fazladır takip ettiğim bir zamanların Türkiye'nin en büyük ve faal grafik eğitim sitesi.
Arama kutusuna "grafik tablet" yazarsan onlarca öneri bulursun.

http://www.tr3d.com/
Alt 15-09-2013, 13:05
Erdem Alaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Erdem Alaca Erdem Alaca isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kapitän´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Grafik tablettir onun adı.
En iyileri genelde Wacom'dur.

Aşağıdaki site eskisi gibi aktif bir site değil ancak 10 seneden fazladır takip ettiğim bir zamanların Türkiye'nin en büyük ve faal grafik eğitim sitesi.
Arama kutusuna "grafik tablet" yazarsan onlarca öneri bulursun.

http://www.tr3d.com/
Hah işte bir şeydi de, tablet gibi yanlış aklımda kalmış. Teşekkürler.

Sizin bir öneriniz var mı sn.Kapitan? Yani yeni bir iş tasarlıyorum kendim içinde, böyle tanıtım-reklam olayları gibi, yani alsam bu grafik tabletten (çizim yapacak arkadaşlarım var), böyle biraz sıradışı tanıtım (çizim+dijital ögeler) yapabilmeyi istiyorum; istiyorum da başlangıç seviyesi için en ucuzları iş görür mü - yoksa parayı çöpe mi atmış olurum?

1930'lar: Uçak ihraç ediyoruz, 2010'lar: Saman ithal ediyoruz...
Alt 15-09-2013, 13:46
NAZGUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
NAZGUL NAZGUL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

7
8
9
Alt 15-09-2013, 18:23
Kıdemli Üye

Erdem Alaca, Wacom pahalıdır ve oldukça profesyonel ürünleri vardır. Başlangıçta görece ucuz bir malzeme bile işini görür.

Adobe Photoshop, Corel Draw gibi yazılımlarla rahat kullanabileceğin ucuz Logitech grafik tabletler var.

Ancak grafik tabletle çalışmaya alışmak biraz zaman alabilir. Zaman ayırmak lazım.
Ben oldukça dandik bir grafik tableti perdeye yansıtılmış slaytlar üzerinde bir şeyler anlatmak için kullandım o kadar. Tecrübem bundan ibaret.

Grafiker için çizim hassasiyeti, kalemin baskı hassasiyetinin ekrana yansıması falan nedir bilemem. Ancak uzun yıllar airbrush üstadlarıyla çalıştım, dijital grafikçilerle sohbet ettim ve o elemanlar konu grafik tablete geldiğinde hep Wacom markasını konuşurlardı.

Mesela aşağıdaki bağlantı adresi UC-Logic'in bir ürünüyle alakalı. Kullananlar memnun kalmışlar. Tabi memnuniyet kişiden kişiye değişir.

http://www.grafikerler.net/a5-grafik...b08-t6823.html

Bir de grafik tablet dışında ilgini çeker mi bilmem oyun platformu Steam üzerinde Black Ink isimli çok iyi bir dijital resim yapma programı gördüm. Bilgisayarın grafik kartını kullanarak çok ciddi çalışmalar yapılabiliyor sanırım.

http://www.bleank.com/BlackInk-a115.html

Herifler neler geliştiriyor, ben bayıldım buna.

NAZGUL kardeş sana da ayıp oldu konunu böldük kusura bakma. Ama aşağı yukarı aynı mevzuyla ilgili konuşuyoruz

(düzenleme:Birinci bağlantı adresinde dediğim tablet logitech değil UC-Logic imiş. )

Konu errata tarafından (15-09-2013 Saat 18:36 ) değiştirilmiştir. Sebep: Birinci bağlantı adresinde dediğim tablet logitech değil UC-Logic imiş.
Alt 15-09-2013, 18:31
Üye

İşte ben (karakalem çizim yapabilen arkadaşlarıma) tıpkı sn.NAZGUL'un yaptığını yaptırmak istiyorum o tabletlerle.

Yani diyelim bir firma tanıtılacak, onun fotoğrafından manga tarzı çizim yapılacak, tanıtım videosunun bir yerinde görünecek - sıradışı bir efekt olacak.

Video kompozit programlarında da var bu efekt aslında (gerçek görüntüyü çizime dönüştürme); ama asla elle çizilmiş gibi olmuyor, ben gerçeğini istiyorum.

Biraz araştırayım sn.Kapitan, Wacom'u biliyordum ama Logitech'in olduğundan haberim yoktu, Vatan'dan falan bir bakayım.

Çok sağolun...

Alt 15-09-2013, 18:45
Kıdemli Üye

İşin ilginci ben Logitech grafik tablet var diye hatırlıyordum.
Şimdi tekrar bir dolanıp baktım kendi sitesinde bile yok. Demek ki benim Logitech sandığım UC-Logic imiş.

Bu durumda UC-Logic ve Wacom arasında seçim yapacaksın. Veya olaya alışmak için benim gibi Çin malı çakma bir noname grafik tablet alacaksın.

Bu arada piyasada varsa Genius, Waltop, Trust, Manhattan, Digimemo gibi markalara da bakabilirsin. Bunları şimdi tr3d'den gördüm. Ama bunların piyasada olduğunu sanmam.

---

Grafikçiler de zaten önce eskiz çizip sonra bilgisayarda ana hatların üzerinden geçip resmi tamamlıyorlar.
Alt 15-09-2013, 19:08
Üye

Grafikçiler de zaten önce eskiz çizip sonra bilgisayarda ana hatların üzerinden geçip resmi tamamlıyorlar.
Galiba eskizi tarayıp, sonra vektöre dönüştürüp, en son gerekli modifikasyonları yapmaktan bahsediyorsunuz yanlış anlamadıysam.

Ama ben gene de ucuz olanlarına bir bakayım, çöpe atılmış para gibi düşünülecek bir miktarsa alıp deneyeyim istiyorum. Bu manga çizimi çok hoş bir olay çünkü bana göre, çizen sanatçı da keyif alır tahmin ediyorum. Bir denemek lazım... Sağolun tekrar Sn. Kapitan.

Alt 15-09-2013, 19:22
Üye

Başlangıç için bu alınabilir belki:

WACOM CTH-470S-EN Wacom Bamboo Küçük Boy, Kalem+Dokunmatik Grafik Tablet
Fiyatı 289.TL imiş, ve Vatan'da kategorisinin en çok satan ürünüymüş.

Tabii 7.000TL'ye olanı da var
WACOM DTK-2400, Wacom Cintiq 24 HD, 24" İnteraktif Kalem Ekran

Yanılıyor olabilirim ancak, bu 7.000TL'lik olanların tarzında, benim önceki sayfada paylaştığım manga videosu gibi, her şeyi aletin ekranından bitirebiliyorsun.

289.TL'lik ucuzunda ise ekran yok, bir nevi kağıt gibi düşünüyorum, sağ elinle çizim yapıyorsun, sol elinle de maus, klavyeden alet/edevat seçiyorsun - doğru anlamışsam bu elbetteki çok zahmetli ancak 20 kattan fazla fiyat var arada...

Bir de teknik özelliklerine baktığımda, basınç seviyesi yarı yarıya. Yani ucuzu 1024 (birim?), pahalısı 2048 (birim?)

Bu da kalem hassasiyetini ifade ediyor olsa gerek, hafif basınca hafif çiziyor, sert bastırınca koyu çiziyor gibi...

Biraz daha araştıracağım vakit bulunca, gene yazarım buraya.

Alt 01-10-2013, 00:07
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

NAZGUL´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Fit For Rivals'ın vokaline (Renee Phoenix) karşı olan hayranlığımdan ileri geren birkaç karalama.

1
2
3
4
5
6

Eğer bu tip çalışmalarınız varsa burada gösterebilirsiniz.

Çok güzeller. Bayağı kabiliyetin var.
Biz de çizeriz de senin kadar değil.

Paylaştığın için çok teşekkürler.
Eline sağlık
Alt 01-10-2013, 10:25
basbaya basbaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nazgül, iyi hoş çiziyorsun ama artık bu şekilde sert-keskin çizgiler kullanmayı bırakmalısın, yoksa ilerleme kaydedemezsin. Artık farklı yumuşaklıklardaki kalemlerle ufaktan detaylara girmen gerekir. Bütçen el veriyorsa insan anatomisine ait çizim detayları içeren yabancı kaynaklı kitapları alabilirsin. İnan bunlara girdikten sonra ben şimdiye kadar ne saçma-salak şeyler yapmışım diyerek hayıflanacaksın. Ve daha da bir şevkle çizmeye başlayacaksın.

Sevgili Erdem, bu tablet işi tabiri caizse biraz yaş. Bence buna para dökmeden önce çevrende bir araştırma yap, kllanan birilerinde dene-denet. Videoda basit görünüyor ama biraz zor. Çünkü o kalemi bastırışın bile çalışmandaki çizgileri, renkleri koyu vaya transparan hale getirebiliyor. Ucuzda olsa beğenmediğin taktirde çöp olacak o para. Özel bir uygulamayada ihtiyaç yok, videodaki uygulama Photoshop.

Bu tabletleri ilk ve en yoğun yeni çıktığı dönemde mizah dergileri kullanıyordu. Önce çizimleri yapıp maclere aktarıyor, devamında da renk, detay vs... girip bitiriyorlardı. Rağbet görmesinin en büyük nedeni renklendirme, detaylandırma işlerinin çok çok kısa sürelerde yapılabiliyor olmasıydı, hatta öyleki bu tabletlerden sonra karikatürler daha bir renkli canlı olarak basılmaya başlanmıştı.

Önerilen Siteler