Prisca Theologia´isimli üyeden Alıntı
Bu "alt türler" verdiğiniz linklerde de ifade edildiği gibi temel Agnostisizm'den farklı şeylerdir. Siz yazınızda sanki Agnostizm illa bir tarafa yönelmek durumunda gibi bir anlam çıkarmışsınız.
Genel manada insanların bildiği ve kabul ettiği Agnostisizm akınımın ifadesi kesin bilinmezciliktir. Siz de link vermişsiniz zaten ora da açık olarak yazmaktadır. Ben Agnostik teizm ya da Agnostik ateizm'den bahsetmiyorum.
Eğer bunlar aynı şeyler olsaydı 3 değil sadece 2 tane link verirdiniz.
Yine tekrarlıyorum (artık son olsun lütfen) Agnostizm (işin özü) bilinmezciliktir. Agnostizm tanrının varlığına ya da yokluğuna inanmamaktadır. Bunun bilinemeyeceğini öne sürmektedir.
|
Mantiken "bir seyin bilinemezligi" bir kararsizliktir, felsefi temelde de karar algisi vardir.
Iste buradaki karar algisi bilinemezi ya bilinebilie ya da bilinmesi olanaginin azligina/yokluguna yanastirir.
Cunku felsefe de suphe kararsizlik kisaca ortacilik tutarli degildir.
Aksine "kesinlik mutlaklik kararlilik" tutarlidir.
O yuzden her bir agnostik kendince "bilinebilme" temelinni ya olumluya "bilinebilir" e ya da olumsuza "bilinemez" e tasir.
Bu ateizm icinde gecerlidir. Negatif/zayif ve pozitif/kuvvetli ateizm gibi.
Sonucta ortadaki mantik "mantiksal olabilirlik olasiliginin" olabilirligi ya da olamazligidir.
Bilinemiyen nedir? Tanri
Tanrinin agnostisizme gore nesi bilinemez?
Zaten ben agnostisizmin inancsal degil; bilgisel oldugunu soyledim.
Konu yani bilgisellik ne uzerinedir, tanrinin varligi uzerine degil mi?
Dolayisi ile zaten konu inancsal degil; varliksaldir.
Bu da "varligin ne oldugu" nun verilecek anlam ve icerigine baglidir.
Agnostisizm, bilinmezcilik[1] ya da bilinemezcilik;[2] Teolojik anlamda Tanrı'nın varlığının ya da yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır.[3] Bu akımın takipçilerine agnostik veya bilinemezci denir.[2]
Agnostisizmin iki türü vardır. Zayıf agnostisizme göre hiç kimsenin Tanrı hakkında bir bilgisi yoktur; ancak bu belki bilinebilir; güçlü agnostisizme göre ise Tanrı hiçbir şekilde bilinemez. Agnostisizm genel olarak olaylara kuşkucu yaklaşır, kuşkucu sorular sorar ve yanıtları kuşku ile bulmaya çalışır.[3] Agnostik sözcüğünü ilk olarak İngiliz biyolog Thomas Henry Huxley 1869 yılında kullanmıştır.[1][3] Buna rağmen daha erken düşünür ve yazarların da bu düşünceye sahip olduğu bilinir. Örneğin Eski Yunan düşünür Protagoras da agnostik olarak anılır.