Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı
Cennet zaten soyut ve hattâ hayâli bir kavramdır; kaynağı da dinlerdir.
|
Dinler derken 3 semavî dini kast ediyorsanız, olay bunlardan da çok eskilere dayanıyor, Sümerlerde de var, hatta dahada eskilerde Atalar kültürlerinde de var Cennet olayı.
Örn. Ruhta var semavî dinlerde ama isimden ötesi yok, oysa Şamanizmde çok daha teferruatlı bir şekilde var, adamların yaşayış biçimleri nihayetinde.
Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı
Konu; "Cennet'te sıkılır mıdınız ?
Muhatap: inançlı-inançsız herkes.
Şimdi soru ve kapsama alanı çok net olduğuna göre münakaşanın herhangi bir yerinde "Ben Cennet derken falan veya filan hususları kasdetmiştim" demek pek tutarlı olmuyor muhterem.
|
Tutarsızlık benden değil, kelimelerin ne anlama geldiğinin de açıklamasının yapılmasında maalesef ORTAK BİLİNÇ, RÜYA deyince bu anlaşılmıyorsa ben ne yapabilirim ki, anca 2. aşamaya geçmek zorunda kalıyorum, o da olmayınca 3. aşama.
Oysa 1. anlam "ortak bilinç" anlayana çok şeyler söyler.
Mesele siz cennet dinlere ait bir kavram diyorsunuz doğal olarak, buna göre gidince, peki bu cennetin adı ne?
İslamda bildiğim bunların adları var, ve farklı farklı, ötekilerde öyle olsa gerektir.
Ortada böyle bir ismide yok, adn cenneti, firdevs cenneti diye, sadece cennet var.
İşte ben bu "adsız cennetti" kast ediyorum ve diyorum ki bu cennet "ortak bilinçte" olan bir şeydir. Buna Teist/Ateist herkes sahiptir ve bilir.
Böyle tek başına sadece Cennet deyince, bu "nötr" bir kavramda oluyor benim açımdan, yani ortak bilinç = nötr oluyor bu ve ben böyle bakıyorum olaya. Tüm söylediklerim de bu temel üstünde yükseliyor.
Soru zaten kafadan "nötr" bir soru "
Cennet'te sıkılmaz mıydınız?"
Mesela İslama göre olsa veya İslam kast edilse bu soru ona göre olmalıydı ama değil. Yazan farkında olmadan "nötr" bir şekilde hazırlamış başlığı.
Gerçi bu nötr olayını pek ifade edemiyorum, neticede bir taraf olunca insanlar, nötr olayı sıkıntı oluyor ama nötr, yüksüz her daim olacaktır, çünkü hayatta böyle bir şeyde vardır.
---
Hasılı CENNET kavramını herkes istediği gibi, istediği anlamı, istediği özelliği, istediği ismi yükleyebilir-ki zaten olan da budur-
Sonuçta Cennette sıkılır mıydınız sorusuna cevabım, hayal kurulamayan bir yerde, düşünme olayı bile ortadan kalkmış demek olur ki insan artık insan olmaz, başka bir şey olur.
Çok lazım değel almiim, alanada mâni olmiim.
Sevgiler