Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-09-2017, 15:26
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Sn. Felâsife;

İnançlı insanlar, Cennet ve Cehennem’i faklı boyutlardaki mekânlar olarak algılar. Cehennem ateşi bu dünyadaki insanın tasavvur edebileceği en dehşetli ızdıraptır. Ceza olarak caydırıcı bir argümandır. Cennet tasvirlerine dikkat edilirse eğer; dünyada insanların ilgisini çekebilecek hemen her şey – memeleri tomurcuklanmış yaşıt kızlar, bal ve şarap ırmakları vs.- kullanılmıştır. Bunu Ömer Hayyam gibi;

'Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun
Cennet-i alâ meyhane midir?
'Her mümin'e iki huri' diyorsun
Cennet-i alâ kerhane midir?

Şeklinde anlayanlar olduğu gibi belki de milyarlarca müslüman, Kur’anda geçen Cennet tasvirlerini, son derece mâsum ve kabul edilebilir argümanlar olarak görmüştür. Şimdi, bu kadar basit ve anlaşılabilir bir “Cennet” tasvirinin ateist’lerce bilinemediğini ben nasıl ileri sürebilirim ? Kaldı ki yine ben, Tanrı tanımaz herkesi ateist olarak da görmem. Gerçek bir ateist, kendi kültür ve inanç durumuna göre teizm’i bir müslüman İlâhiyatçı, ya da Hritiyan veyâ Yahudi teolog düzyinde bilmelidir ki sâdece Tanrı fikrine değil, aynı zamanda dinlere de neden karşı çıktığını anlatabilsin. Yıllarca herhangi bir inancın fikir çileleri ile yoğrulmamış, dinsel hassasiyeleri zayıf bir toplumda yetiştiği için çevresel etkilerden ötürü Tanrı ve din fikrine soğuk bakan herkesi ateist olarak görmem ben.

Bir ateist, bu üç İbrahimi dinden birisini çok iyi düzeyde bilmeli, diğerleri hakkında da en azından temel bir fikre sâhip olmalıdır.
Böyle bir ateist’in Cennet hakkında fikri olmaması mümkün müdür ?

Demek ki ben “ateist Cennet’i bilmez” demiyorum.

Farklı boyutlarda olması gerektiğine inanılan Cennet ve Cehennem kavramları, o boyutları bilmeyen bizlere dünyevi materytaller ile tanıtılmakta. Yâni, hem Teist hem de Ateist bilmediği bir boyutla alâkalı fikir beyan edemez. Teistler genelde, bu dünyada elde edebilecekleri, kendilerine haz ve huzur sağlayan şeyleri esas alarak Cennet hayâli kurarlar. Ateist ise bunlara ulaşmayı kabul etmediği için, sonuç olarak bir fikir beyan etmesi de tufatır. Senede ancak sekiz ay - o da asgari ücretle - iş bulabilen birine “Boğazda yalınız olsa sevinir miydiniz ?” diye sorduğunuzda, “Evet, önceleri sevinirdim ama; insan tabiatı bir müddet sonra orada bulunmak bana aynı heyecânı vermezdi” demesi kadar absürddür. Beyân; kendi içinde “tutarlı” gibi görünse de nasıl ki asgari ücretli hiçbir zaman bulunamayacağı bir mekân hakkında fikir serdetmekteyse, ateist de hiçbir zaman görmeyeceğine inandığı bir boyut hakkında düşünce üretiyor demektir.

Netice-i Kelâm; ben “ateist Cennet'i bilmez” demiyorum.
Elbette, insan olan herkesin var oldukları dinler tarafından iddia olunan Cennet-Cehennem hakında belli bir fikri vardır.
Ateist'in; inanmadığı, aslâ olmayacağını düşündüğü bir durum için fikir yürütmesinin tuhaflığına vurgu yapmaya çalışıyorum.
Alt 17-09-2017, 15:28
Nero Nero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

'Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun
Cennet-i alâ meyhane midir?
'Her mümin'e iki huri' diyorsun
Cennet-i alâ kerhane midir?

Bu şiir Ömer Hayyam'a âit değil.
Alt 18-09-2017, 00:40
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Demek ki ben "ateist Cennet'i bilmez" demiyorum.
Bahsettiğiniz şeyler Tanrıdır, dinlerdir, inananlardır vs.lerdir bunlarda kitapalrda açık açık yazar, okuması zor değildir, ben bundan bahsetmiyorum, "Cennet" denen soyut şeyden bahsediyorum.
Dindarlar bunu kafalarına göre dizayn edebilirler, içini doldurabilirler, ama bu genede "CENNET" denen kavrama sahip olduklarını göstermez.
Bilim de bu noktada kendi anladığı CENNETİN İNŞÂSI için çalışıyor, ölümsüzlük, hastalıksızlık, gençlik vs.
Bu cennetin içinde de seks var illaki, sonsuz gençliği niye istesin insan? Çünkü seks denen şeyide insan sonsuzlaştırmak istiyor. Olay sadece ölümsüzlük değil.

Dediğim gibi CENNET kavramı insanlığın "ortak bilincidir" Burada inanlı, inansız hiç fark etmez. Herkes bunu inandığı şeye göre doldurabilir ama genede burada ortak olan şeylerde vardır.
Fakirliğin olduğu bir Cennet olabilir mi? veya hastalıkların olduğu yer ne kadar Cennet olur.
Olmaz çünkü Ortak bilinçte ki Cennetin sınırları çizildi, insanlar ona göre Cenneti isterler, arzularlar.

Sözün özü, Cennete herkes inanır, inandığı içinde onu inşâ için çalışır.

Ha bana sorarsanız Cennet kişinin içindedir, kişi içinde ki Cennete ulaşamadıktan sonra, dışında araması yanılsamadır. Ama bu tamamen de imkansız olmasa gerektir, olay teknolojik anlamda koptu gidiyor çünkü.

Sevgiler

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 18-09-2017, 11:21
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Felâsife´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bahsettiğiniz şeyler Tanrıdır, dinlerdir, inananlardır vs.lerdir bunlarda kitapalrda açık açık yazar, okuması zor değildir, ben bundan bahsetmiyorum, "Cennet" denen soyut şeyden bahsediyorum.
Cennet zaten soyut ve hattâ hayâli bir kavramdır; kaynağı da dinlerdir. Cennet'in kutsal metinlerde tasvirinin yapılmış olması onu somutlaştırmıyor. Çünki; nesnel olarak ıspatlanabilmiş değil. Önceki mesajlarımdan birisinde değindim. Günümüz İlâhiyatçıları özellikle Kur'anda bahsi geçen ve bir ölçüde dünyayı andıran - Dertsiz, kedersiz Dünya - betimlemelerine karşı çıkıp, "Bu anlatımlar, farklı bir boyutta bulunan ve içinde yaşadığımız boyuta dâir donelerle aslâ anlayamayacağımız bir mekânı ve hayatı bizlere anlatmak içindir" der.

Bunun böyle olduğunu ya da olmadığını gören yâhut bilen de yoktur. Dinler ma'alesef insanlara belli bir mantıki temele dayandığı müddetçe, bol bol "üfürme" alanı sağlarlar. İslâm Peygamberi de - çevresindeki insanlar kendisini "Peygamber" olarak kabul ettikten sonra - bu alanı çokça ve hoyratça kullanır. Muhammed dışında hiç kimsenin gerçekte göremiyeceği ve bu nedenle aksini iddia ve ıspat edemeyeceği bir alan.

Konu; "Cennet'te sıkılır mıdınız ?
Muhatap: inançlı-inançsız herkes.

Şimdi soru ve kapsama alanı çok net olduğuna göre münakaşanın herhangi bir yerinde "Ben Cennet derken falan veya filan hususları kasdetmiştim" demek pek tutarlı olmuyor muhterem. Mevzû sizin bahsettiğiniz gibi olsaydı, yâni "tüm insanlığın aradığı-peşinden koştuğu Cennet" olsaydı "Sıkılır mıydınız" sorusu tuhaf kaçardı. Ben pek zeki biri değilim.Ne var ki konuya hakimiyet noktasında nelerin yazılıp, iddia edildiğini anlayabilecek kadar vasati zekâya sâhibim. Bir şey kasdedildiğinde o net biçimde anlatılır. Karşınızdaki ebleh değilse bunu fark eder.

Her ne ise...
İki eski üye olarak, epey bir mesaj sonrası biribirimizi anlayabildiysek, bu da bir şeydir tabii.
Alt 19-09-2017, 01:38
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Cennet zaten soyut ve hattâ hayâli bir kavramdır; kaynağı da dinlerdir.
Dinler derken 3 semavî dini kast ediyorsanız, olay bunlardan da çok eskilere dayanıyor, Sümerlerde de var, hatta dahada eskilerde Atalar kültürlerinde de var Cennet olayı.
Örn. Ruhta var semavî dinlerde ama isimden ötesi yok, oysa Şamanizmde çok daha teferruatlı bir şekilde var, adamların yaşayış biçimleri nihayetinde.

Konu; "Cennet'te sıkılır mıdınız ?
Muhatap: inançlı-inançsız herkes.

Şimdi soru ve kapsama alanı çok net olduğuna göre münakaşanın herhangi bir yerinde "Ben Cennet derken falan veya filan hususları kasdetmiştim" demek pek tutarlı olmuyor muhterem.
Tutarsızlık benden değil, kelimelerin ne anlama geldiğinin de açıklamasının yapılmasında maalesef ORTAK BİLİNÇ, RÜYA deyince bu anlaşılmıyorsa ben ne yapabilirim ki, anca 2. aşamaya geçmek zorunda kalıyorum, o da olmayınca 3. aşama.

Oysa 1. anlam "ortak bilinç" anlayana çok şeyler söyler.

Mesele siz cennet dinlere ait bir kavram diyorsunuz doğal olarak, buna göre gidince, peki bu cennetin adı ne?
İslamda bildiğim bunların adları var, ve farklı farklı, ötekilerde öyle olsa gerektir.

Ortada böyle bir ismide yok, adn cenneti, firdevs cenneti diye, sadece cennet var.
İşte ben bu "adsız cennetti" kast ediyorum ve diyorum ki bu cennet "ortak bilinçte" olan bir şeydir. Buna Teist/Ateist herkes sahiptir ve bilir.

Böyle tek başına sadece Cennet deyince, bu "nötr" bir kavramda oluyor benim açımdan, yani ortak bilinç = nötr oluyor bu ve ben böyle bakıyorum olaya. Tüm söylediklerim de bu temel üstünde yükseliyor.

Soru zaten kafadan "nötr" bir soru "Cennet'te sıkılmaz mıydınız?"
Mesela İslama göre olsa veya İslam kast edilse bu soru ona göre olmalıydı ama değil. Yazan farkında olmadan "nötr" bir şekilde hazırlamış başlığı.

Gerçi bu nötr olayını pek ifade edemiyorum, neticede bir taraf olunca insanlar, nötr olayı sıkıntı oluyor ama nötr, yüksüz her daim olacaktır, çünkü hayatta böyle bir şeyde vardır.

---

Hasılı CENNET kavramını herkes istediği gibi, istediği anlamı, istediği özelliği, istediği ismi yükleyebilir-ki zaten olan da budur-
Sonuçta Cennette sıkılır mıydınız sorusuna cevabım, hayal kurulamayan bir yerde, düşünme olayı bile ortadan kalkmış demek olur ki insan artık insan olmaz, başka bir şey olur.

Çok lazım değel almiim, alanada mâni olmiim.

Sevgiler

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.

Önerilen Siteler