Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 09-06-2023, 17:58
marcos - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
marcos marcos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hume, Hegel, Kant, Aristo, Plato, Thomas Aquinas, Locke, Hobbes, Popper, Kuhn, Pyrrho vs. konusulacaksa bunlari konusalim. Bu adamlardan ogrenecek cok sey var.
islamın altın çağını dönem bilginlerini tartışmak Platonu tartışmaktır.İbni Tüfeylden İbni Sinaya Farabiden İbni Rüşte Arabinin bahsettiği Cabir bin Hayyana kadar tüm bu bilginler Platoncudur. Ve bunların düşünsel kökleri Pisagora dayanır.Zati Platonculuk ve Psigarculuk iç içe geçmiştir.

http://bizimsokagincocuklari.com/wp-...EMES%C4%B0.pdf

" Şüphesiz eğer ki hayvanların dini olsaydı, şeytanı insan şeklinde hayal ederdi." / W. Ralph Inge
Alt 09-06-2023, 21:07
dine mine ne dine mine ne isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Khaos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Bilinç, maddenin niteliğidir. Materyalizmin tek söylediği budur.
Bunu yanlışlamaya yelteneceğini sanmıyorum.
Çocuklar, bu anarşizmin altını oyan tenekeye ve hocasina inanmayın. Çünkü zamanın varlığını ve etkisini yok sayarak, bilincin maddenin bir niteliği olduğunu savunmak, çelişkilerle dolu bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım ideolojik bir davranışı yansıtır ve bilimsel açıklamaları ve gerçekleri göz ardı eder. Bilimsel bir yaklaşımı benimsemek için, doğal dünyanın fiziksel gerçeklerini kabul etmek ve gözlemlenebilir kanıtlara dayanması gerekir. Ancak bu, ölçülemeyen metafiziksel özgür irade gibi olgularında gerçek olmadığı anlamına gelmez.

Bilinc maddenin bir niteliği olduğu varsayılırsa, özgür irade ile ilgili sorunlar kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Çünkü zaman, maddenin fiziksel bir boyutuna aittir ve nesnelerin rastlantısal hareketlerini açıklamak için kullanılır. Eğer zaman zaten rastlantısal ve ölçülebilir hareketlerden sorumluysa ve metafiziksel iradeye de izin verilmiyorsa, mantıksal olarak özgür irade
o la maz.
Çünkü ölçülebilir zamansal hareketler rastlantısallığa dayanır. Ancak hepimiz biliyoruz ki irade rastlantısal bir hareket değil, ölçülemez bir kasıtlı harekettir.
Alt 09-06-2023, 22:53
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

dine mine ne´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
anarşizmin altını oyan tenekeye...
Ta 3000 km'den boş teneke sesi geldi. Dünya rekoru olabilir.

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 09-06-2023, 23:53
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

dine mine ne´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
anarşizmin altını oyan tenekeye
Bilince nitelik katan maddedir, senin anlayacağın dilden işte kanıt.
Senin muhammedinin maddeye dayanmayan bir tane argümanını gösterebilir misin?
Müslümler bile tanrıyı ispat için maddeyi gösterir.
Yani hayalin kendisi ve hayali tanrı bile maddeden yaratılmıştır.
Senin müslümler bile maddeye dayanırken, bilincin niteliğini oluşturan maddeyi bulana teneke demen, kendinin teneke olma ihtimalini oturup düşünmen gerek.
Propaganda yapar gibi girişe "çocuklar" diye başlayıp laf salatası yapacağına ve herşeyi mantıka bağlayacağına biraz da bilimsel yollara başvur.
Çünkü bilim dinciler gibi salt mantıkı baz almaz, gözlem ve deneye yani reele ağırlık verir.
Bu yüzden herşeyi mantıkla, üfürükle değerlendirmen ciddiyetini kaybettiriyor.
Alt 10-06-2023, 00:00
Andrew - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Andrew Andrew isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

marcos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
islamın altın çağını dönem bilginlerini tartışmak Platonu tartışmaktır.İbni Tüfeylden İbni Sinaya Farabiden İbni Rüşte Arabinin bahsettiği Cabir bin Hayyana kadar tüm bu bilginler Platoncudur. Ve bunların düşünsel kökleri Pisagora dayanır.Zati Platonculuk ve Psigarculuk iç içe geçmiştir.
Saygideger Marcos,

Cok dogru. Aslinda bugunku felsefe ve bilimsel anlayisi anlamak icin oncelikle Pre-Sokratik donemden baslamak gerekiyor. Benim son donemde okudugum bir kitap, A Presocratics Reader: Selected Fragments and Testimonia (Hackett Classics)'tir. Kitabin ustune tiklayarak Amazon'dan kitabin icerigine bakabilirsiniz. (Simdi kontrol ettim. Sadece intro kismi free gosteriliyor)

Fakat neredeyse eminim ki kitabin PDF'i de internetten bulunabilir. Bunlar orjinal kaynaklardir. Hic bir yorum katilmadan aktarilmistir.

Kitabin gorseli asagidaki gibidir:

Bu konu basliginda sahsima hitaben yazilan iletilere bugun yarin musait olunca cevap verecegim. Az bir yogunlugum var. Fakat yakinda yazacagim. Dolayisiyla bana hitap eden kullanicilardan bu basligi takip etmelerini rica ederim.

Tesekkurler
Saygilarimla

'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...

no matter how far we go intellectually or how much science we do, we are not even close to understanding the truth

'kimi dinde imanda buldu yolu, kimi akil, bilim yolunu tuttu derken ses geldi karanliklardan; gafiller! dogru yol ne odur, ne bu' - Hayyam
Alt 10-06-2023, 00:14
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dmn denen tescilli erkek orosbusu trol

Hiyerarşi güzellemesi yaptığın iletiler orda.
Arşi nedir bilmediğin için an-arşiyi bilmemen de doğal.

Ortalama toplumsal EMEK diye bi kavramdan bahs açmıştık bir zamanlar. Gerzek olduğun için efendilerin ortalama GELİR dedikleri post truth bi komplonun söylemiyle karıştırdın.

Anarşiyi bilmediğin gibi ekonomi a101 kavramları da bilmiyorsun.

Bunlar sorun değil.
Ama sen erkek orosbusun. İşte sorun bu.

Ben anarşizmin değil senin gibilerin altını oydum. Şu forumdan çok erkek orosbusu geldi geçti. En kaşarlarından yüzsüz ve bir o kadar gerzeklerinden birisin.

Bilmediğin kavramları habire kullanıyorsun.

Zaman hareketden soyutlanır. Maddenin niteliğidir.

Bilinç sinir sistemi gelişmiş organizmanın niteliğidir.
Maddedir/maddidir.

Evren ve içindeki herşey maddedir/maddir ve karşılıklı ilişkileri içinde ele alınır.
Materyalizmin ve diyalektiğin abc'si budur.

Marks ise senin gibilerin bırak anlamayı okumayı dahi beceremeyeceği, benim için için ise marksistlere bırakılamayacak kadar büyük bir değer, iktisat sosyal bilimler felsefe tarih üzerine gelmiş geçmiş en büyük deha ve otoritedir.

Seni oymaya devam edicem.
Karına selamlarımı ilet.
Alt 10-06-2023, 00:15
Üye

Sevgili natan
Bu arada Khaos,

Ben bugun yarin sana yazana kadar, eger mumkunse sana okuman yada en azindan gozden gecirmen icin - benim okudugum- bir kac kitabi onermek isterim. Ki benim en azindan ne yazacagimi asagi yukari anlayabilesin. Yarin-obur gun diyorum cunku lab'de senin beynini inceliyorum.

Tahmin ediyorum, sen bu konulari cok okuyan, arastiran bir adamsin. Dogrularinla-yanlislarinla bu yuzden bu denli iddiali konusuyorsun. Fakat yine de neurology, neuro-fizyoloji, biyoloji, neuro-psikoloji temelli olarak kendini gelistirmelisin.

Ozellikle de felsefe ve neuro/beyin temelli tibbi konularinda.

Ben, gelince sana yardimci olacagim. Seninle tartismayacagiz. Guzel guzel konusacagiz. Bize tartismak yakismaz.

Kitaplar sunlar:

1. Consciousness: Creeping up on the Hard Problem
  2. Brain-Mind: From Neurons to Consciousness and Creativity
  3. Mind and Cosmos, T. Nagel (Bu kitabin vardigi sonuca katilmiyorum fakat farkli bir bakis acisi ne diyor diye okuyabilirsin)
  4. Korzeniewski, Bernard. From neurons to self-consciousness: how the brain generates the mind (Bu kitabi internette bulamazsin sanirim. Fakat book review yapabilirsin)

Simdilik bunlar.

Esen kal. Gorusmek uzere
Alvin

'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...

no matter how far we go intellectually or how much science we do, we are not even close to understanding the truth

'kimi dinde imanda buldu yolu, kimi akil, bilim yolunu tuttu derken ses geldi karanliklardan; gafiller! dogru yol ne odur, ne bu' - Hayyam
Alt 10-06-2023, 08:54
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili natan

İdeoloji nedir?
İdeolojik uyku nasıl bir şeydir.

İsaya inanırken de birileri sana göre uykudaydı.
Sonra "materyalist" oldun, yine birileri sana göre uykudaydı.

Şimdi sevgili evrensel dostumuzun kelimeleriyle konuşuyorsun, yine sana göre birileri uykuda.

Bi sen hep uyanıksın.
Hristiyanken de, materyalistken de, her ne isen şu anda da.
Herkes uykuda, natan uyanık.

Ustanı da, seni de beni de cebinden çıkaracak bir dostumun şu ifadesini şuraya not düşeyim.

Tüm nitelikler, limitlidir.
Hayat/canlılık da bir nitelikdir.

Sonunda -izm gördüğün herşey ideoloji değil.
Raşitizm bir kemik hastalığıdır mesela.

Nihilzm herşeyin teorisidir.
Evrim teorisi gibi, fact'ın teorisidir.

Materyalizm ise ne senin ne de ustan gibi ortodoks felsefecilerin zannettiği şey değil.

Bilinç, maddenin niteliğidir. Materyalizmin tek söylediği budur.
Bunu yanlışlamaya yelteneceğini sanmıyorum.
Natan

Beni kendi mesajımı alıntılamak zorunda neden bırakıyorsun.
Bak bunları yazmışım.

Sen ise bana kitap önermişsin.

Kitap okumadığımı defalarca ifade ettim.
Bi çeşit şaka yaptığımı zanediyor olmalısın.

Neredeyse iki yıl önce , düşüncenin kendisi üzerine düşünmek cümlesiyle ifade ettiğim ve bunun da ancak multidisipliner olabileceğini söylediğim iletilerden çok sonra youtubda bazı içerik üreticilerinin konuyla ilglendiğini görmüştüm.

Ancak gördüm ki, geleneksel felsefi terbiye, düşünce üretiminde destek olduğu kadar köstek de olabiliyor.

O nedenle O-KU-MU-YO-RUM.
Alt 10-06-2023, 09:41
Üye

Natan

Beni kendi mesajımı alıntılamak zorunda neden bırakıyorsun.
Bak bunları yazmışım.

Sen ise bana kitap önermişsin.

Kitap okumadığımı defalarca ifade ettim.
Bi çeşit şaka yaptığımı zanediyor olmalısın.

Neredeyse iki yıl önce , düşüncenin kendisi üzerine düşünmek cümlesiyle ifade ettiğim ve bunun da ancak multidisipliner olabileceğini söylediğim iletilerden çok sonra youtubda bazı içerik üreticilerinin konuyla ilglendiğini görmüştüm.

Ancak gördüm ki, geleneksel felsefi terbiye, düşünce üretiminde destek olduğu kadar köstek de olabiliyor.

O nedenle O-KU-MU-YO-RUM.
Saygideger Khaos,

Ben, yarin sana cevap verecegim. Bu arada, kitap okumayi biraktigindan haberim yok. Ben, bes bucuk yildir sadece bir kac kez girdim siteye. Yazilanlari takip edemiyorum.

Bunun disinda olarak, alintiladigin yazina iliskin her cumlesine kendi cevabimi verecegim. Ne yazik ki iki cumle haric, her cumlenin duzeltilmeye ihtiyaci var.

Saygiyla,
Simdilik esen kal

A

Alt 10-06-2023, 12:27
dine mine ne dine mine ne isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Şüpheci Dinsiz´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ta 3000 km'den boş teneke sesi geldi. Dünya rekoru olabilir.
Eğer evrendeki maddi gerçekliğin hareketi düzensizlik, kaos ya da şans olarak görülüyorsa, bu görüş beyin ve işlevlerine de uygulanmalı. Dolayısıyla, beynin faaliyetleri ve işlevleri de herhangi bir metafiziğin etkisi olmaksızın nedensel, deterministik ve bir anlamda ölçülebilir olarak görülmelidir. Eğer durum böyleyse, nasıl oluyor da hala özgür irade ve anarşiden bahsedebiliyorsunuz? Eğer düalizme karşıysanız, saçma şeyler yazmak yerine bunu bana açıklayın.

Önerilen Siteler