10-10-2007, 01:15
|
|
|
Re: Muhammed'in Asıl İdeali Neydi?
Mehmetcim,sana ne dersek diyelim,isterse her türlü fikri,her türlü isbatı getirelim,sen nasıl olsa kesinlikle inanmıyacaksın.Sende bizlere ne dersen de,ne isbatlarsan isbatla,nasıl olsa inanmıyacağız.
* * * İçimizde belkide ufakta olsa bir inanç uyandırabileceğini zannediyorsan yanılıyorsun.Din konusundaki fikirlerine sitedeki çoğu gülüp geçiyor.Sende inançlarından sapmıyacağına göre.
* * * O sebepten uğraşma.Bırak herkez istediği gibi düşünsün,takma kafana.
* * * Esenkal..
|

10-10-2007, 01:39
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
"selamlar
tamam anladım da sorularıma cevap vermemişsin.değişik fikirlerin var ilginç!neyse konuya dönelim istersen mantık çizgisi içerisinde sorduğum soruları cevaplarmısın?" - Mehmet
Sevgili Mehmet, daha nasil cevaplayayim. Demekki yazdiklarimi okumamissin. Ya da karmasik geldi sana.
Daha da basite indirgeyerek cevap verecegim . Ayrintilarini nerede bulacagini biliyorsun.
1) peygamber sav. bu dini uydurmuşmudur?
Hayir, Islam dini Muhammed'in uydurmasi degildir. Aslinda Muhammed de peygamber degildir. Ortada bir peygamber yoktur. Sadece din adami Muhammed vardir. O sadece onceden bilinen dinlerin ogretilerini Arap kulturune uygun bir bicimde vaaz vererek anlatiyordu. Kendisinin peygamberlik iddiasi da yoktu. Onu sonradan , o oldukten cok sonralari peygamber yaptilar. Vaazlarini da toparlayip kitap haline getirdiler, *adina da sonradan Kuran dendi. Bu arada tabiiki birkac kez de degistirildi.
2) peygamber sav.ın amacı ne olabilir?
Araplara Allah inancini asilamak, ogretmek, daha ilkel din sekli olan puta taparliktan uzaklastirmak.
3) 45 yaşından sonra insan böyle bir maceraya hangi sebebler yüzünden girer?
45 yas ? Benim bildigim 40 yasinda peygamber olur Islam gelenegine gore. Musa da 40 yasinda peygamber olur. Sanirim Araplar onu *peygamberlestirilirken Musevilikten kopya cekmelerinden oturu Muhammed de 40 yasinda peygamber olur. Esas cevap aslinda ilk iki soruya verilen cevaplarin icinde: Allah'a inanan bunu en buyuk erdem olarak bilen bu yolda kendini feda eden her din adami neden bu turlu maceraya atiliyorsa o yuzden. Aslinda ortada oyle buyuk bir macera da yok. Tarihte hep rastlanan olaylar. Sonradan abartilmis ta abartilmis. Ibn Hisham'in "sira"sini oku , orada Ibn Ishak'tan aktarma yapar. O zaman ne dedigimi anlarsin.
Bu arada yeri gelmisken belirtmek gerekir, Peygamberin hayatini anlatan kitaplar ( siralar) ilk baslarda tarihleri ayrintilari ile belirtmezken, bunlardan iki uc yuzyil sonra yazilanlarda ayrintilar artmis, sadece yili degil, ayi gunu ve saati bile belirtilmistir. Bu da Araplarin efsanelerinin gelisim suresinde nasil evrime ugradiklarini gosterir bize.
Saygilarimla,
|

10-10-2007, 08:35
|
|
Üye
|
|
|
|
selamlar
sevgili üçüncüyol anladığım kadarıyla hayal dünyan çok geniş.tamam da bunlar sadece senin düşüncelerin dediklerini ispatlayacak deliller sunmalısın.bende sana çok güzel hikayeler anlatabilirim.
şimdi demişsin ki onu sonradan peygamber yaptılar.ne kadar sonra sence?150-200 yıl mı?zira siyerlerin yazılması sanırım bu yıllardan sonra başlar.45 yaş derken ona yapılan teklifin tahminen bu yaşlarda olması gerektiğini belirttim yoksa 40yaşında peygamber olduğunu biliyorum.delil kardeş delil yoksa sözlerin havada asılı kalır.
|

10-10-2007, 08:44
|
|
Üye
|
|
|
|
ephilips";p="´isimli üyeden Alıntı
Mehmetcim,sana ne dersek diyelim,isterse her türlü fikri,her türlü isbatı getirelim,sen nasıl olsa kesinlikle inanmıyacaksın.Sende bizlere ne dersen de,ne isbatlarsan isbatla,nasıl olsa inanmıyacağız.
* * * İçimizde belkide ufakta olsa bir inanç uyandırabileceğini zannediyorsan yanılıyorsun.Din konusundaki fikirlerine sitedeki çoğu gülüp geçiyor.Sende inançlarından sapmıyacağına göre.
* * * O sebepten uğraşma.Bırak herkez istediği gibi düşünsün,takma kafana.
* * * Esenkal..
|
sevgili ephilips;
şu etrafına bir baksana başımıza ne geliyorsa yada ne geldiyse hep bu vurdumduymazlıktan aman canım banane demekten geldi.ben elimden geleni yaparım gerisi size kalmış.önemli olan ne biliyormusun? gerçekler karşısında gözlerini kapatmamak.ateistler en azından aklı başında olanları sorgulayıcı ve şüphecidirler.ben dini mantıken ispat etmeye çalışıyorum.sizlerden gelen cevaplar doğrultusunda *araştırıyorum ve her sorunuzun cevabını bulabiliyorum.sizde aynısını deneseniz göreceksiniz.fakat şunu anlayın ki şayet islam bu sokaktaki din olsaydı inanın sizden daha çok ateist olurdum.islamı pek çoğunuz bilmiyorsunuz, islam gördüğünüzden çok farklıdır.bunu yeni bir din olarak değil de asla dönüş olarak algıla.beni de kendini birşey sanan biri olarak değerlendirme hatalrımın gösterilmesinden çok memnun olurum.şükür ki böyle komplekslerim yok.
|

10-10-2007, 09:03
|
|
|
Sevgili üçüncüyol ;
Sevgili pante başlığı açtığı yazısında :
"Bu konuda elimizde bir iddiada bulunup bunu kanıtlayacak bir belge söz konusu değil.
Ama gerek hayatından, gerekse ayetlerden ve hadislerden farklı çıkarımlar yaparak ya da sizde bıraktığı izlenimlerden dolayı bu konuda bir teori üretebilir misiniz?"
Diye başlamıştı.
Bizler de elimizden geldiği kadar eldeki bazı belgelere göre veya kıyas ile "Teori" üretmeye çalışıyoruz.
"Aslinda Muhammed de peygamber degildir. Ortada bir peygamber yoktur." Üçüncüyol
Senin dediğin gibi,Arap'ların O öldükten sonra "Şeyh uçmaz mürit uçurur" şeklinde bir olaya sebeb olduklarını varsayalım.
Peki Hz.Musa ve Hz.İsa'ya da bu Arap'lar mı Peygamber sıfatı vermiş ?
Nesnel veriler önem arzetmiyor mu ?
Teolojik jargonda,biri çıkıp ben peygamberim,bunlarda Tanrıdan aldığım vahy'ler deyip,bunlara inanan bir de toplum oluştumu,bu oluşuma "DİN" deniyor.Bu oluşumu sağlayabilene de "Peygamber"
Şu an yaşadığımız dünya üzerinde,yaptıkları uygulamaları,dünyayı savaş,zulüm ve gözyaşına boğmaları bir yana,elle tutulur,gözle görülür,birey inananları,kurumları ve toplumları ve "Tapınak"ları ile "Yahudi"lik,"Hıristiyan"lık ve "Müslüman"lık yok mu yoksa ?
"Teori"lerimizi oluştururken daha nesnel olmaya çalışmalı değil miyiz ?
Ancak "Teoloji" bir "Bilim" dalı değilse o konuda eksiğim var demektir.
Şimdiden özür dilerim.
Kitapların toplanma işinde ise hep düşünürüm.
Hz.İsa için,çok genç yaşta daha "Vaaz"ını tam bitiremeden "Çarmıha" gerilip öldürüldüğünü (Kur'andan kaynaklı ise "Belki öyle gösterildi,göğe Tanrının yanına kaldırıldı" şeklinde de ayrı bir görüş vardır)varlık alanından,gözlerden "Nihan" olunca,havari'lerinin "İlham yolu" ile İnciller oluşturduğu ve bu İncillerin, 2000 yıldır insanları bir araya topladığı varsayılır.
Bu minval ile bakılınca aynı şeyi Kur'an içinde söylemek pekala mümkün.
Peki,yazarları muhteşem teorisyenler olup, "Asılları" halihazırda insanlığın elinde olan,gerçeğin maddeci bir yorumu,İnsanlığı; Yaşadığı yirminci yüzyılın başlarında, toplumun doğrultusuna göre,dünyanın hakim anlayışı haline sokup "Tanrı öldü" sloganları ile daha bir sağlamlaştırarak,bir araya getiren anlayış 1989 Berlin duvarı yıkılışı ile ne konuma geldi sizce ?
Vizyon'unun merkezine;Birey'in,yani insanın,organik varlığının,ayrılmaz ikilisi olan,"Düşünce" ve "Duygu"larını koymayan,toplayıcı olduğu iddiasındaki,her fikir üzerine "İnşa" edilen yapıların,ne hale geldiğini,"Tarih bilimi" nesnel olarak bizlere sunmuyor mu ?
Yoksa ben mi tarihi yanlış yorumlayıp,yanlış "Teori" oluşturuyorum ?
|

10-10-2007, 10:08
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
* * *İçimizde belkide ufakta olsa bir inanç uyandırabileceğini zannediyorsan yanılıyorsun.Din konusundaki fikirlerine sitedeki çoğu gülüp geçiyor.Sende inançlarından sapmıyacağına göre.
* * *O sebepten uğraşma.Bırak herkez istediği gibi düşünsün,takma kafana.
* * *Esenkal..
|
Sevgili Ephilips:
Burası bir tartışma forumu.
Kimsenin de kimseyi inandırma, kendi tarafına çekme gibi bir derdi olduğunu sanmıyorum. Arada sırada gelip geçen tebliğciler haricinde.
O nedenle " Uğraşma, boşver, bu sitede herkes sana gülüyor, bırak herkes istediği gibi düşünsün" vs. cümlelerin doğru değil.
Kimsenin kimseye güldüğü yok. Gayet saygılı bir tartışma var. Mehmet kardeşimiz de ülkemizin %90'ına yakınının inancı doğrultusunda görüş sunuyor. Eğer "Gülme, garip bulma, saçmasapan görme" yönünden bakılacak olursa; ülke bazında asıl bizim düşüncelerimize gülünür, acınır, sapıklık, saçmalık olarak görülür.
Bırak da insanlar yüzyüze konuşamadıklarını özgürce bu platformda paylaşsınlar.
Aynı kalıptan insanların yer aldığı forum siteleri de var. Aynı nakaratları dinlemek isteyenler oralara takılabilir.
|

10-10-2007, 10:31
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Arkadaşlar;
Ülkemizdeki genel görüş Muhammed'in peygamber olduğu ve Kur'an'ın Allah tarafından gönderildiğidir.
Kim nasıl inanırsa inansın, müslüman ya da olmayanlar nasıl düşünürse düşünsün;
Muhammed, son peygamberdir ve Allah'ın yarattığı ilk nurdur. O, kainatın efendisidir. İlk müslümandır. İlk diriltilecek olandır. Ahiret gününde şefaat sahibi olandır.
Ölmüş dahi olsa, tüm müslümanlar aklına geldikçe, adı geçtikçe, ibadet ederken, her fırsatta ona salavat getirir, onu saygıyla anar.
O, alemlere rahmettir, rahimdir. Allah ve melekleri dahi ona salat ederler.
Ayetler, hadisler böyle yazar. İmamlar, hocalar böyle anlatır, din kitaplarında böyle geçer, diyanet böyle sunar, medya organlarından böyle aktarılır.
Bu yazdıklarımın tümüne inanmayan olduğu gibi, bir kısmına inanıp bir kısmına inanmayan da vardır. Ama toplumun genel inancı budur. Bu yazdıklarımın haricinde bir görüş dile getirene toplum şüphe ile bakar.
Adan ömrü boyunca bunları dinlemiş, bunları okumuş, biri çıkıp ta "Onlar uydurma, ilk yaratılan falan değil, kainatın efendisi vs. bunlar doğru değil" dediğinde kendi bildiklerini sorgulamaz, bunu söyleyeni sorgular. "İnanmıyor mu müslüman değil mi, kafir mi?" diye.
Bu, burada tartışan herkesin sorunudur. Psiko'nun da, Mehmet'in de, benim de.
Belki birgün toplum da kendi içinde bunları tartışacak seviyeye gelecektir.
Ama şu anda hepimiz kabullenmeliyiz ki bu inandıklarımızın, düşündüklerimizin en özgür tartışma yeri sanal forumlardır.
Turan Dursun Forumu da bunlardan biridir. Yoksa Don Kişot gibi yel değirmenlerine saldırma amacı ve düşüncesinde olamaz. Mehmet kardeşimizin de bunu böyle bilmesi gerekir. "TD'ciler" gözüyle bakmaması gerekir. Buradaki onlarca görüşten, inanç biçiminden biri de kendisininkidir.
|

10-10-2007, 12:27
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Tabi ki bu başlık, inananlara ters gelecek bir başlık olabilir.
Çünkü onlar, Muhammed'in ideali olamayacağını, ideali doğrultusunda değil Allah'ın emirleri doğrultusunda hareket ettiğini savunabilirler.
Ama ayetlerde hedefinin sınırları belirlenmediğinden, nerde duracağı bildirilmediğinden onun da kişisel hedefleri ve ideali olabilir. Veda haccı ve " Artık dininizi tamamladım" ifadesinin buna engel teşkil etmediğini düşünüyorum.
Dolayısıyla Muhammed'e inananlar da kısıtlı da olsa bir idealden söz edebilirler. Allah onaylı İslam ideali dışındaki teorilere de karşı çıkıp eleştirmeleri gayet doğaldır.
Muhammed'in önderliği ve kendisinden sonraki halifelerin kurulan yeni din ve devleti yükseltme, genişletme mücadelesi neticesinde 1400 yıldır dünya tarihinde yer almış bir gerçeği ele alıyoruz.
Örneğin bir Bolşevik devrimi dünyayı 80 yıl etkisi altında tuttu.
Bazıları Bolşevik Devriminin önemi ile kıyasladığında İslam'ı kesinlikle bir devrim olarak görmez.
İslamcılar'ın gözünde ise Bolşevik Devrimi, İslam kadar önemsenemez, İslam'la kıyaslanamaz.
İslam dininin diğer dinlerden farkı, insanlara sadece Tanrı öğretisi ve öğütlerinde bulunmak değil, insanları Allah'ın ve Kur'an'ın hükümleri doğrultusunda yönetmektir de. Ve Kur'an hükümleri dışında bir yönetimi kabul etmez, bu tür yönetimler altında olmayı esaret olarak görür. İslam dışı yönetimlerdeki kanunları da Tağut'un kanunları olarak.
Dolayısıyla Muhammed'in idealinin sadece din değil, ideolojik bir boyutu da vardır.
Bu ideoloji bir yönetim şekli olarak birkaç ülkede uygulandığı gibi, bir çok ülkede de partiler ve örgütler vasıtasıyla iktidar olma mücadelesi verilmektedir.
Yani, Muhammed'in ideali artık çağdaş rejimlere bir alternatif olarak görülmektedir.
Bu yönüyle de ele aldığımızda Muhammed, yaşadığı dönemin bir devrim önderi sayılamaz mı?
|

10-10-2007, 13:05
|
|
Üye
|
|
|
|
SELAMLAR
sevgili pante peygamber sav.ın elbette idealleri vardır.fakat konu din olunca bunlar vahiyin önüne geçemez.pek çok ayette peygamber sav.ın kendine göre uygulama yapması halinde hem dünyada hem ahirette cezalandırılacağı belirtilir.peygamber sav.kainatın efendisi falan değildir,bu konudaki tüm hadisler uydurmadır.dediğin gibi yukardaki yazdıklarının bir kısmına katılıyorum elbette.ama peygamber sav.ın yüzü suyu hürmetine alemlerin yaratıldığı ve buna benzer hadislere katılmam mümkün değil.bu vahye terstir.islam ve zamanımızdaki çağdaş rejimlere bir alternatif olamaz alternatif olması için bir denklikten söz etmek gerekir.islam kendi haricindeki tüm rejimleri reddeder ki doğrusuda budur bence.sizin anlıyamadığınız (gerçi senin anlaman gerek) zamanımızda islami bir rejim yok tarihte olmuşmu dersen buda karışık.peygamber sav.ın vefatının ardından islamdan sapmalar başlamış.şunu unutmayın ki insanoğlu çok nankördür peygamber sav.yanında olduğu halde gözü hala mal mülkte olanlar akın akın islama koşmuşlar.neden?ganimetler var ya zengin olacaklar ya.islam çok zor bir dindir hele ki çağımızda islamı yaşamak gerçekten ateşi avucunuza almaya benzer.peygamber sav.bir devrimcimidir? elbette hemde tarihin gördüğü en büyük devrimcdir.fakat beni daha çok ekonomik alanda yaptığı devrimler ilgilendiriyor.islamı iyi analiz etmek için o günkü ekonomik koşulları da irdelemeniz gerekir.mekke müşriklerinin karşı çıkışlarının en büyük sebebi ekonomik çıkarlardır.konuyu dağıttı biraz ama artık kusura bakma.sözün özü sevgil pante evet peygamber sav devrimcidir.
|

10-10-2007, 14:04
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
pante";p="´isimli üyeden Alıntı
Çünkü onlar, Muhammed'in ideali olamayacağını, ideali doğrultusunda değil Allah'ın emirleri doğrultusunda hareket ettiğini savunabilirler.
Ama ayetlerde hedefinin sınırları belirlenmediğinden, nerde duracağı bildirilmediğinden onun da kişisel hedefleri ve ideali olabilir.
|
mehmet";p="´isimli üyeden Alıntı
peygamber sav.ın elbette idealleri vardır.fakat konu din olunca bunlar vahiyin önüne geçemez.
|
mehmet";p="´isimli üyeden Alıntı
evet peygamber sav devrimcidir.
|
Bu mudur; budur!.... *
Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
|