Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Diğer Bilimler

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-06-2013, 15:36
Brian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Brian Brian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Evet petrol şirketlerini ben de protesto ediyorum. Daha çok kişinin protesto etmesini umuyorum.

En büyük sorunlardan bir tanesi de şu: insanlar daha sorunun önemini ve anlayabilmiş değil. Belki de çoğu insan bu sorunun farkında bile değil.

Belki onu anlamaya başlarlarsa çok zor da olsa bu konuda önemli ilerlemeler sağlanabilir.

Bir önceki iletimde yazmış olduğum "Sosyalizm oysaydı da, başka bir şey olsaydı da bu böyle olurdu yanıtı bu soruna yanıt değildir." sözü yanlış anlaşılmasın.

O cümleyi sosyalizm bu soruna çözüm değildir anlamında söylemedim.

Söylemek istediğim şey şu: (kapitalizm daha bu soruna çözüm bulamamışken, hali hazırda egemen sistemde o iken), sosyalizm veya başka bir sistemin de çözüm bulamayacağını söylemek bir yanıt değildir anlamında söyledim. (Bu sorunu çözmeye yönelik bir yanıt değildir.)

Konu Brian tarafından (29-06-2013 Saat 15:50 ) değiştirilmiştir.
Alt 29-06-2013, 16:34
xcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
xcan xcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

tartışmayı izim temelli yapılandırmak hatalı(haklılıklar ola bile)
değişim zaten bizi kazımıyor..
Savımızın değişimin sebepleri nelerdir olması ve çözüm temelinde olması uygun olurmuş gibi geliyor.
Neler yapılabilir neye gücümüz yeter ?
Bunlar önemli.
Fakat tüm dünya ülkelerinin imzaladıkları bazı projelere SADECE ABD VE ÇİN UYMUYOR.
Bu noktayıda izmden ayrı bir net çıkar olayı olarak değerlendirmeniz için hatırlattım
Alt 29-06-2013, 16:47
Kıdemli Üye

xcan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
tartışmayı izim temelli yapılandırmak hatalı(haklılıklar ola bile)
değişim zaten bizi kazımıyor..
Savımızın değişimin sebepleri nelerdir olması ve çözüm temelinde olması uygun olurmuş gibi geliyor.
Neler yapılabilir neye gücümüz yeter ?
Bunlar önemli.
Fakat tüm dünya ülkelerinin imzaladıkları bazı projelere SADECE ABD VE ÇİN UYMUYOR.
Bu noktayıda izmden ayrı bir net çıkar olayı olarak değerlendirmeniz için hatırlattım
İzm temelli de tartışılabilir kuşkusuz ama dediğiniz gibi sorun zaten ilerliyor.

En büyük sorun bu konuda insanların bilinçsiz olması. Ve sorunu ciddiye almamaları.

Neler yapılabilir:

Mesela dünyada http://350.org diye bir oluşum var, güzel çalışmalar yapıyorlar, insanları bilgilendiriyorlar.

350.org'un kurucularından Bill McKibben bu konuda önemli çalışmalar yapmış biridir.

Ankara ve Türkiye'de de çalışmaları var.

http://350ankara.blogspot.com/ (Çalışmaları var derken onlardan esinlenmiş Türkiyeli insanlar bunlar.)

Buna benzer yerel oluşumlarda kurulabilir. İnsanlar bu konuda örgütlenebilir.

ABD ve Çin meselesine gelince...

Evet bu iki ülke atmosfere en fazla CO2 gazı salan ülkeler arasında. Bildiğim kadarıyla Çin bazı konularda anlaşmaya çalıştı ama Kyoto'da ABD, farklı bir şekilde davranarak Kyoto'yu işlevsiz hale getirdi. (Kyotu gibi anlaşmaların zaten pek işe yaramayacağını dile getiren iddialara hiç girmiyorum bile.)

ABD, Çin vb. devletler istemedikten sonra bu işi durdurmak imkansız gibi bir şey.

Ama yine de en azından küresel ısınmaya karşı tarım, gıda, sağlık, eğitim vb. politikaları geliştirebiliriz. Çünkü Türkiye bu işten etkilenecek: bu etkilenmeye bağlı olarak gıda, su, beslenme vb. sorunlar büyük önem taşıyacak. Ülkelerin tek başına yapacağı şeyler sınırlı ama bu onlar hiçbir şey yapamazlar demek değil. Bazı önemli şeyler yapılabilir.

Konu Brian tarafından (29-06-2013 Saat 16:55 ) değiştirilmiştir.
Alt 29-06-2013, 16:58
Üye

brian , sevgili kardeşim.
izimler birşey ifade ediyor lakin çıkarlar belirleyici oluyor.
inanlığın kyoto protokolunu hayata geçirmesi çok güç.
Biliyorunuzdur Kanada çekildi.
Her kanadalı aileye 1600 dolar ek masraf getirdi.
Burada çok karmaşık durumlar var.
YENİLENEBİLİR ENERJİ GELECEĞİMİZ.
Fakat kişisel görüşüm NÜKLEER ENERJİ ÇOK KOLAYCA DIŞLANILMAMASI GEREKEN BİR ÇÖZÜM.
Öncelik rüzgar güneş ve hidrolik enerjide olmak kaydıyla.
Alt 29-06-2013, 17:08
Corpse Bride Corpse Bride isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

pöffff konu hakkında yazdığım içerik ve anlam dolu iletim uçtu... yuh döt gibi kaldım iyi mi. özetle iklim değişikliği kyoto filan safsata diyordum. yenilenebilir enerjiye ağırlık verelim diyordum.

neyse yenilenebilir enerji için harika bir reklam filmi vardı.

Alt 29-06-2013, 17:08
Kıdemli Üye

brian , sevgili kardeşim.
izimler birşey ifade ediyor lakin çıkarlar belirleyici oluyor.
inanlığın kyoto protokolunu hayata geçirmesi çok güç.
Biliyorunuzdur Kanada çekildi.
Her kanadalı aileye 1600 dolar ek masraf getirdi.
Burada çok karmaşık durumlar var.
YENİLENEBİLİR ENERJİ GELECEĞİMİZ.
Fakat kişisel görüşüm NÜKLEER ENERJİ ÇOK KOLAYCA DIŞLANILMAMASI GEREKEN BİR ÇÖZÜM.
Öncelik rüzgar güneş ve hidrolik enerjide olmak kaydıyla.
Yapılabilecek o kadar çok şey var ki.

Nükleer enerji konusuna gelince. Bu konuda doğrusu emin değilim. Bir kere nükleer enerji zaten yenilebilir bir enerji değil. İkincisi bir nükleer enerji santrali kurmak epey pahalı bir iş. Üçüncüsü bu nükleer atıklarla uğraşmak çok sorunlu bir iş. Dördüncüsü bir kaza büyük çevre felaketi demek. Daha da çoğaltılabilir. Kişisel fikrim bu yönde. Nükleer enerjinin bu soruna çözüm bulacağını düşünenler var yine de.

Ama asıl yapılacak değişiklik büyümeye dayalı paradigmayı değiştirmeliyiz. Yani büyüdükçe çok enerjiye ihtiyacımız olacak bu da çok ciddi sorunlar yaratacaktır.

Rüzgar, güneş vb. yenilebilir enerji kaynakları önemlidir. Ama bunları kurmak için de bir sürü metale, şuna buna ihtiyacımız var. Büyümeye dayalı bir ekonomi modeli varsa, bir süre sonra da burada da sıkıntı başlar.

Bu yüzden yenilebilir enerji kaynakları, sürekli büyümekten ziyade ekoloji ile barışık ekonomilere tarıma vb. şu veya bu şekilde muhtacız.
Alt 29-06-2013, 18:05
Üye

brain nükleer enerji bir kalemde atılacak bir enerji değil.
evet atık sorunu var ,masraf fazla hepsine kabulüm.
fosil yakıtlar tükenmek üzere .
İnsanlık Çernobilden çok ileride ve başka çözüm yok.
nükleer enerjiyi daha güvenli hale getirmek zorunda.
yada daha başka bir biçimi bulmak zorunda.
gelecekte sadece uzun vadeli çözüm bu.
bu benim tercihim değil,sakın yanlış anlama.
Argeye çok önem verilmeli .
Alt 29-06-2013, 19:20
Kıdemli Üye

Brian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yapılabilecek o kadar çok şey var ki.

Nükleer enerji konusuna gelince. Bu konuda doğrusu emin değilim. Bir kere nükleer enerji zaten yenilebilir bir enerji değil. İkincisi bir nükleer enerji santrali kurmak epey pahalı bir iş. Üçüncüsü bu nükleer atıklarla uğraşmak çok sorunlu bir iş. Dördüncüsü bir kaza büyük çevre felaketi demek. Daha da çoğaltılabilir. Kişisel fikrim bu yönde. Nükleer enerjinin bu soruna çözüm bulacağını düşünenler var yine de.

Ama asıl yapılacak değişiklik büyümeye dayalı paradigmayı değiştirmeliyiz. Yani büyüdükçe çok enerjiye ihtiyacımız olacak bu da çok ciddi sorunlar yaratacaktır.

Rüzgar, güneş vb. yenilebilir enerji kaynakları önemlidir. Ama bunları kurmak için de bir sürü metale, şuna buna ihtiyacımız var. Büyümeye dayalı bir ekonomi modeli varsa, bir süre sonra da burada da sıkıntı başlar.

Bu yüzden yenilebilir enerji kaynakları, sürekli büyümekten ziyade ekoloji ile barışık ekonomilere tarıma vb. şu veya bu şekilde muhtacız.

Bir yanlışlıktan dolayı kusura bakmayın.

Yukarıda yenilebilir enerji yazmışım, yenilenebilir enerji olacaktı.
Alt 29-06-2013, 19:34
Kıdemli Üye

brain nükleer enerji bir kalemde atılacak bir enerji değil.
evet atık sorunu var ,masraf fazla hepsine kabulüm.
fosil yakıtlar tükenmek üzere .
İnsanlık Çernobilden çok ileride ve başka çözüm yok.
nükleer enerjiyi daha güvenli hale getirmek zorunda.
yada daha başka bir biçimi bulmak zorunda.
gelecekte sadece uzun vadeli çözüm bu.
bu benim tercihim değil,sakın yanlış anlama.
Argeye çok önem verilmeli .
İnsanlık Çernobilden çok ileride diyorsun ama Fukishima nükleer kazası yakın zamanlarda oldu. Binlerce insan öldü, hasta oldu vb. Etkilerinin ne olduğu, olacağı hala tam belli değil. Hala kontrol altına alınamamış bir olaydan söz ediyoruz.

Üstelik Japonya gibi epey bir gelişmiş ülkeden söz ediyoruz.

Ayrıca sözünü ettiğiniz çözüm yolu uzun vadeli değil. Uranyum madenlerine dayanıyor o da sınırlı. Fakat güneşteki gibi füzyon teknolojisi olursa o zaman durum değişir ve çok uzun süre yetecek bir enerjiye sahip olabiliriz. Ama şimdi böyle bir teknoloji gelişmiş değil. Teknoloji ne yazık ki bu konuya çözüm bulmuş değil.

Şimdiki teknoloji sınırlı uranyum madenlerine dayanıyor. Bazılarına göre uranyumda 2035 yılında ikinci bir peak noktasına ulaşacak. (Tabii kötümser bakış açsısına göre.)

Ama büyümeye dayalı ekonomi modelleri terk edilmez ise bu uranyum madenlerinin de yeterli ihtiyacı karşılamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Alt 29-06-2013, 19:56
Kıdemli Üye

Nükleer enerjiden uzak durmak için 10 büyük neden:

http://www.truth-out.org/opinion/ite...lear-power-now

Yani bu 10 neden bir araya geldiğinde nükleer enerjinin uzun vadeli çözüm olmadığı gibi bir sürü ciddi sorunlara yol açabileceğini anlıyoruz.

Tabii yukarıda dediğim gibi füzyon için değil bu söylediklerim. Şimdilik öyle bir teknoloji olmadığı için bu konuda bir şey söyleyemem.

Diğer nedenler:

http://truth-out.org/opinion/item/12...unholy-trinity

http://www.ecoshock.info/2011/06/us-...pdate-and.html

http://www.truth-out.org/news/item/6...clear-reactors

Konu Brian tarafından (29-06-2013 Saat 20:02 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler