Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 22-07-2017, 15:46
Hasan Akçay Hasan Akçay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Pyrrhon´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
... insanın "baldırının keşfolunması" ne çeşit bir deyim ola ki? [/SIZE][/COLOR]

Şaka mi bu? "Tecahül-ü arif"lik mi yapiyorsun aklin sira?

Kardesim,
insanin
ibaldırının keşfolunmasi degil, DEGiL, degil!

Keşfolunacak ne varsa onun
insanin
baldirindan keşfolunmasi
yukşefu an sâk

Deyim bu. Hesap günü ne olacagini dile getiren bi deyim.

Bedenin bir parçasi olan baldirla lafzen ilgisi yok bu "sâk"ın. Tipki "Velteffetis sâku bis sâk"taki "sâk"ın bedenin bir parçasi olan baldırla lafzen nasil ilgisi yoksa. Biz Türkçe konusanlar "Baldır baldıra dolanmıştır" demeyiz, "Ayak ayaga dolanmistir" deriz. Kuran'daki dili konusanlar "baldır baldıra dolanmistır" diyor. Yani "sâk"ın lafzen ayakla da ilgisi yok baldırla da.
Alt 22-07-2017, 16:28
pianola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pianola pianola isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Baldırın keşfolunması dediğimde baldırın içinden çıkacak-görünecek şeyden bahsediyorum zaten, baldırın kendisinden değil, abuk subuk ve gereksiz laf kalabalıklarıyla neye varacağınızı düşünüyorsunuz , okuma zahmetine girseydiniz keşke, ben konudaki ikinci iletimde ayette geçen ifadeyi zaten "baldırın içinden", yani sizin deyiminizle "baldırdan çıkacak şey" olarak açtım,
Pyrrhon Diyor ki
(...) yani baldırın açılması, üzerinden örtünün kalkması değil, baldırın "kendisinin açılması" anlamında..
ancak bu baldırı, Allah'ın baldırı olarak tanımladım, "sahih" hadisin de desteğiyle...

O halde soruma cevap verin, böyle bir deyim mi var Arapça'da? İnsan baldırının içinde keşfolunmayı bekleyen hakikatler mi gizli? İnsanın "baldırından keşfolunmasına" dair ikinci bir örnek bekliyorum...

Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath

Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett

Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel

Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot

İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan

Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe

ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
Alt 22-07-2017, 16:48
Hasan Akçay Hasan Akçay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Neyin dogru oldugundan eminsem onu söyleyerek
daha önce cevap verdim.
Ama sen tatmin olmadin ki "Cevap ver!" diyorsun yine.

Hayir.
Bi daha bi daha yok,
benden bu kadar.

Bütün sorun "Allah baldırını açtı" zırvası olup dururken
"Yukşefu an sâk"a
eger sen bir yerde "baldırın keşfolunması" dedigin halde
baska bir yerde "baldırdan çıkacak şey" diyebiliyorsan
sana meramimi anlatamam.

Kaldi ki
"Saçma!" denerek, meydan okunarak yapilan bu kayikçi kavgasindan rahatsizim,
empati yapmani istedigim için senin üslubunla cevap yazdim. Devam edemem.
Alt 23-07-2017, 00:51
pianola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pianola pianola isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Hasan Akçay Diyor ki
(...) eger sen bir yerde "baldırın keşfolunması" dedigin halde
baska bir yerde "baldırdan çıkacak şey" diyebiliyorsan
sana meramimi anlatamam.
Anlatabilirsin, anlat. Ben, "baldırın keşfolunması", baldırın sakladığı hakikatin (her neyse o) açığa çıkması anlamını içeriyor dedim, bunda kafanı karıştıracak birşey olduğunu düşünmüyorum.

İnsanların baldırlarından, ne, nasıl keşfolunacak dedim, cevap vermiyorsun, böyle bir deyim mi var, ikinci bir örneği var mı dedim, laf kalabalağı yapıyorsun. Açık ki baldır, Allah'ın baldırı ve sahih hadis de cabası.

Kaldi ki
"Saçma!" denerek, meydan okunarak yapilan bu kayikçi kavgasindan rahatsizim,
empati yapmani istedigim için senin üslubunla cevap yazdim. Devam edemem.
Peki, etme. Ama baldır Allah'ın, çünkü insanın baldırından birşey keşfolunmaz.

Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath

Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett

Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel

Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot

İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan

Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe

ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
Alt 25-07-2017, 23:23
Karanlıktan aydınlığa Karanlıktan aydınlığa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ya bu hadisler uydurma veya tevile muhtaç.Said nursi risaleler de buna benzer bazı hadisleri tevil etmiştir. Mesela arzın öküzün ve balığın üzerinde olması hadisi gibi.(tarlaya sürülen öküz yani tarımcılık, balık avı gibi benzeri deniz ticaretiyle hayatın devamı bu hadisin tevili )
Alt 30-08-2017, 18:17
Baskoylu Baskoylu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Allah Ahirette Baldirini Peygamberlere Gosterip Iliskiye Davetmi Ediyor

"Allah ahirette Peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir." (Müslim İman 302, Buhari 97/24,10/29, Müsned, 3/1)

"Ebu Said (ra) anlatıyor. Resulullah (aleyhisselatu vesselam)'ı dinledim, "Baldırların açılacağı, kendilerinin secdeye davet edileceği gün…(Kalem 42) mealindeki ayetle ilgili olarak" şöyle diyordu: "Rabbimiz baldırını açar, her mümin erkek ve her mümin kadın O'na secde eder. Dünyada iken kendisine riya ve gösteriş olarak secde edenler geri kalırlar. Onlar da secde etmeye kalkarlar, ancak sırtları bükülmeyen yekpare bir tabakaya dönüşür (ve secde edemezler.)" (Buhari, Tefsir, Nun vel Kalem 2, Tefsir, Nisa 8, Tevhid 24; Müslim, İman 302. (183)

Konuyu tasvir eden ayet 68/42 nolu ayettir. Arapçası ve meali aynen şöyledir:

"Yevme yukşefu an sâkın ve yud'avne iles sucûdi fe lâ yestetîûn" Arapça
"O gün bacak keşfolunur ve secdeye davet edilirler ama güç yetiremezler." Türkçe
Burayet de müslümanların, milletin gözünden kaçırmak için binbir takla attıkları, mealcilerin gerçek anlamını örtmek için binbir sahtekarlığa başvurdukları bir ayettir.

Kimi mealci bacak yerine perde demiş, perde açılacak diye anlam vermiştir. Halbuki "sak" apaçık bacak demektir. Bunu kanıtlamak çok kolay. 75/29 nolu ayette "bacak bacağa dolanır" şeklinde ölüm anını anlatır. Burda hiç bir uyanık mealci perde perdeye dolanır filan demez. Kelime aynıdır.

"Velteffetis sâku bis sâk(sâkı)." (75/29) Arapça

"Ve bacak bacağa dolaşır. " (75/29) Türkçe

İşin içinden bu kadar ucuz çıkılmayacağını bilen daha akıllı mealciler, açılan bacağın insanların olduğunu iddia ederler. Bu ise anlamı iyice saçma hale getirir. Çünkü İnsanların bacağının açılmasıyla secdeye davet edilmelerinin hiç bir alakası olamaz. Böyle olsa deli saçması olurdu. "Bacak açılır, otomobil ani bir frenle durur" cümlesi bir anlam ifade der. Ama "bacak açılır, güneş tutulur" diye bir cümle alakasız bir saçmalamadır. O yüzden açılan bacak allahın bacağıdır, başka türlü yorumlanamaz.

Allahın bacağını görünce millet öyle şok oluyor ki, secdeye de varamıyorlar! Artık nasıl bir bacaksa! Bir de destekleyen sahih denen kitapta hadis var.
İlk manevra Elmalılı'dan gelmiştir. Bu acayip ve komik anlamı örtmek için aynen şöyle meal vermiştir: "Bir sak keşfolunur"!!! Aslında daha komik olanı da var. O da Tekin meali:"İşlerin güçleşip, herkesin paçalarını sıvayıp kaçacak yer aradığı (paçalarının tutuştuğu) gün…." Sanırsın adamlar dereye dalacak! Ne paça sıvaması? "Paçaları sıvayıp sıvışacak delik aradıkları" deseydin bari! Nasıl bir iştir bu mealcilik?

Cinsi Sapiklik Allah`tanmi Geliyor?

Yoksa Islamin sapiklik uzerine kurulmasindan dolayimi ortaya cikiyor?

MILLIYETCILIK COCUKLUK HASTALIGIDIR. INSANLIGIN DA KIZAMIGIDIR. EINSTEIN.
ADOLF HITLER VE MUSSOLINI GIBI IRKCILARIN USTASI, ATATURK`TUR
Alt 09-10-2017, 18:06
tolonbey tolonbey isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

İşte böyleee.
Gerçek TANRININ BALDIRI olmazda Yalancı Tanrının herşeyi olur.Maldırı,ayağı çükü,ehterisi ,devesi,bir sürü garısı,ceriyesi neden olmasın.Kıtabı yazan kendisi beş öğretmeniyle birlikte.
Alt 05-12-2017, 21:59
BATIRALP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
BATIRALP BATIRALP isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Gâyet net biçimde görülüyor ki İslâm'ın Allah'ının baldırı vardır ve bu "Baldır açma" rivâyete göre âhirette olacaktır. Dünyada ettikleri secde esnâsındaki gerçek niyetleri riyâ-gösteriş olanlar, çok isteseler de bu defâ secde edemiyecekler. Şimdi bu rivâyete light müslümanlar "uydurmadır, rivayetle dinde hüküm olmaz" derler.

Eh, dediğiniz gibi olsun efeeemm.
Mâdem rivâyeti beğenmediniz;
Âyet verelim.

Şimdi bu "Baldır" muhabbeti mealcilere kaç takla attırmış;Buradan bakınız lütfen...
Yaşar Nuri de dâhil, atılan taklaları saymak mümkün değil.
Sadece Harun Yıldırım isimli zat, âyeti olduğu gibi çevirmiş.

"Paçaların tutuşacağı" diyeni mi arasın;
"Bacakların titreyeceği" diyeni mi...

Âyet'in orjinalinde ne "tutuşmak" kelimesi geçiyor, ne de "titremek"
Görünen o ki birilerinin "paça" o denli tutuşmuş, bacakları o kadar titremiş ki durum aynen meallere yansımış.
Kuranın uslubunu bilmeyenler düz mantıkla fikir yürütmeye kalkar ve çuvallarlar ! kuran uslubu şudur ayetler her insanın anlaması için insanların gündleik hayatda konuştukları dil ölçüsü ile gelir yani teşbihler mecazlar ve deyimlerle !!! aksi olsa kimse birşey anlamazdı örneğin bir tıp profesörü latince tıp diliyle birşeyler anlatsa kim ne anlayacaktı ? ancak o profesör herkesin anlayacağı dille anlatısa herkes anlar ... insanlar gündelik hayatda mecazlar teşbihler kullanır hep örneğin kuranda bir ayetde güneşin balçığa battığı yere kadar gitti der ... bu bir deyimdir bazıları kelimeleri otistik çocuklar gibi birebir alıyor ! güneş balçığa çamuramı batıyormuş deyip alay ediyorlar ! oysa biz Türkçede de güneş doğdu güneş battı deriz kalkıp da güneş kimden doğdu kime battı diye mantıksız soru olurmu ??? işte birçok ayetde teşbih ve deyimlere rastlanır bu baldır konusuda öyledir ... başka ayetde de Allahın ipine sımsıkı sarılın der burda ki ip mecazidir Tanrının kitabına ayetlerine deniyor ama bazı cahil araplar bunu gerçek ip zannedip kafalarındaki sarıklarda ki ipleri çekiştirmekteler ahmaklığında bu kadarı artık )) Allah eliyle böyle yarattı ifadesi vardır ayetlerde burda ki el de mecazidir Allahın eli ayağı gözü kulağı olmaz kendi yarattığı hiçbir mahlukata benzemez görmek için göze duymak için kulağa ihtiyacı yoktur ama bunları izah edecek aklı başında ilahiyatçıda yok malesef
Alt 06-12-2017, 08:18
Pardon Yani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Pardon Yani Pardon Yani isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

BATIRALP´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kuranın uslubunu bilmeyenler düz mantıkla fikir yürütmeye kalkar ve çuvallarlar ! kuran uslubu şudur ayetler her insanın anlaması için insanların gündleik hayatda konuştukları dil ölçüsü ile gelir yani teşbihler mecazlar ve deyimlerle !!! aksi olsa kimse birşey anlamazdı örneğin bir tıp profesörü latince tıp diliyle birşeyler anlatsa kim ne anlayacaktı ? ancak o profesör herkesin anlayacağı dille anlatısa herkes anlar ... insanlar gündelik hayatda mecazlar teşbihler kullanır hep örneğin kuranda bir ayetde güneşin balçığa battığı yere kadar gitti der ... bu bir deyimdir bazıları kelimeleri otistik çocuklar gibi birebir alıyor ! güneş balçığa çamuramı batıyormuş deyip alay ediyorlar ! oysa biz Türkçede de güneş doğdu güneş battı deriz kalkıp da güneş kimden doğdu kime battı diye mantıksız soru olurmu ??? işte birçok ayetde teşbih ve deyimlere rastlanır bu baldır konusuda öyledir ... başka ayetde de Allahın ipine sımsıkı sarılın der burda ki ip mecazidir Tanrının kitabına ayetlerine deniyor ama bazı cahil araplar bunu gerçek ip zannedip kafalarındaki sarıklarda ki ipleri çekiştirmekteler ahmaklığında bu kadarı artık )) Allah eliyle böyle yarattı ifadesi vardır ayetlerde burda ki el de mecazidir Allahın eli ayağı gözü kulağı olmaz kendi yarattığı hiçbir mahlukata benzemez görmek için göze duymak için kulağa ihtiyacı yoktur ama bunları izah edecek aklı başında ilahiyatçıda yok malesef
Güzel örnekler vermissiniz vermesinede, benim aklima takilanlar var. Su tip doktorunun latince diliyle birseyler söylediginde kimsenin anlamayacagi meselesi.

Güzel insan, adem oglu. Tüm dünya milletlerine tek dilde arapca kitap gönderen inandigin allah ayni mantik üzerinden ayni hataya düsmüs olmuyormu? Bundan 100 sene önceye kadar kim arapca kurani, araplardan baska okuyup anlayabiliyordu? Malum evrensellikten yana iddiasi olan bir kitapdan söz ediyoruz.

Simdi bir empati kurup olayi aciklayiver sana zahmet.

Ha birde su mecaz dedigin kuranda kac ayet vardir, bunlarin sayisini verebilirmisin? böyle bir ayirt etme yapilabilmismidir bu güne kadar. Neye göre, kime göre ayetleri mecaz kabul ediyorsunuz?
Alt 06-12-2017, 14:44
RollingStones - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
RollingStones RollingStones isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Pardon Yani´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ha birde su mecaz dedigin kuranda kac ayet vardir, bunlarin sayisini verebilirmisin? böyle bir ayirt etme yapilabilmismidir bu güne kadar. Neye göre, kime göre ayetleri mecaz kabul ediyorsunuz?
Sayın Pardon Yani,

Kuran'da belki 10, belki 100, belki 500 mecaz vardır, hiç bir fikrim yok.

Ama benim merak ettiği şey ise, "Allah'ın ipi" denildiğinde sizin ne anladığınız.

vereceğiniz yanıta göre "baldır" dan ne anladığınız da belli olur zaten.

Saygılar,

"Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap. Çünkü güzel şeyler; Onları hiç beklemediğin anda gerçekleşir." Gabriel Garcia Marquez

Önerilen Siteler