19-11-2009, 04:34
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Evrensel-Insan'in Bireysel Oykusu
Saygideger arkadaslar;
Benim, baba tarafindan dedem; Gelibolu muftusuydu. Babam basta olmak uzere, tum amcalarim "dort dortluk" muslumandi. Gecmis konusuyorum, cunku su an hicbiri hayatta degil.
Ne babam, ne de dedem, anneme hic baski uygulamamislardir. Annemin basi acikti, sadece mevlutlerde orterdi. Ben, ilk okul caginda Kuran'i hatim ettim. Aslinda, bunun hic bir anlami yoktu, cunku bir sey anlamamistim.
Babam, bes vakit namaz kilar, camiye gider ve uc aylarda Kuran'i hatim ederdi. Sesinin guzelliginden dolayi, mevlit te okudugunu bilirim.
Evde herzaman, oruc tutulur, sofra duasi edilir, kurban kesilirdi. Ben orta okula gelince, bazi seyleri sormaya baslamistim. Agabeyim o siralar, universiteye gidiyor ve kendinin ateist oldugunu soyluyordu. Yalniz, babamla hic bu konulari konusmuyordu. Ben ise, sorular soruyor ve babami bazan "biktiriyordum"
Babam, agabeyim ile, bana; bayram, teravi v.s. namazlari teklifi yapar, bizde bir bahane bulur gitmezdik, babam da, ustelemezdi.
Oruclar ilgincti benim icin; sahura kalkar, her turlu yiyecegi yerdik. Sonra, yediklerimiz, oyle susatirdi ki; ben sabah kalkar, kimseye gorunmeden, nerderse bir surahi su icerdim. Ama, yemek yok; o suyla iftara kadar idare ederdik.
Ilginc uc anim vardir. Bunlardan ikisi, Allah'i sinamaktir. Allah carpsin diye, hem coptenekelerinin kenarina cogdurmek ve ekmegi tualete atmak denemelerim vardir. Tabi, bekledim, her ikisinde de carpilayim diye.
Babam; benim bu dine olan soguklugumu, fark etmis olacakki; bana birgun "oglum bak sana din konusunda bilgili bir amca getirdim, seninle konusmak istiyor" dedi. Ben o zamanlar, ya orta1, ya da orta 2 ye gidiyorum, sene; 1968-9 olabilir.
Neyse, babam bizi bu amcayla yalniz birakti ve yanimizdan ayrildi. Ben bugun tam hatirlamiyorum, ama; ne derse, karsi cikiyor ve sordugum sorulardan anladigim kadariyla da, amcayi kizdiracak sorular soruyorum. Belirli bir sohbetten sonra, bir ara, ki ben amcanin iyice sinirlendiginin farkindayim, baktim; amca, ayaga kalkt, iki elini havaya kaldirdi ve ellerini hava da saglayarak "zindik, kafir" ve anlayamadigim bir kac kelime daha sayarak, ve kosarak; kapidan cikti gitti. Babam ondan sonra da, bir daha; benim uzerimde dini bir girisimde bulunmadi.
Ne namaz kilmayi bilirim, ne Kuran'i su an okuyabilirim, ne dualari hatirlarim, belki zorlasam; bir iki dua cikar, o da yarim. Hic bir dini icerikli bir yasamim olmamistir. Fakat, bilhassa aile buyuklerine karsi; din karsitligi saygisizligi yapmam. Benim, din ile bir bagim olmadigini, cevrem ve ailem/akrabalar bilirler.
Tanri konusu ise, farklidir. Ben kendimin, tanriya, rekabet etme ve onu sinama disinda, inandigimi hatirlamiyorum. Ama; ne anti teistim, ne de non teist. Ben; dindar arkadaslarin, dini degerlerine saygi gosterirken; sadece din konusunun bir felsefe ve orgutlenme olarak; insan olmaya ve onun insanligina nasil bir engel teskil ettigini, ozel bir dini goruse deginmeden; genelde ortaya koyarim.
Tanri, ya da yaratici konusunda ise; insansal/kavramsal bir dusunce tarzim var. Tek bir yaratici vardir, o da; kavrami yaratan inanogludur.
Tanri da, bir kavramdir ve kavram olarak vardir ve evrenseldir. Benim icin ise, bu kavram sadece lugatta kalir. Yasam ve iliskilerimde, ne olumlu ne de olumsuz bir tanrisal/inancsal hic bir yanasimim yasam ve iliskim yoktur.
Dindar arkadaslarim vardir ve onlarin dini yasam ve iliskilerinde uygulamalari da; onarin hak ve ozgurlugudur, ayni uygulamama, benim hak ve ozgurlugum oldugu gibi.
Ben yaratilissal/tanrisal/inancsal konulardan, tamamen arinmis bir birey olarak; bu konularda, serbest dusunurum.
Ayni sekilde, cocuklarim da; din yasamindan ve tanri kavramindan bagimsiz, yetisiyorlar. Yasamlarinda, hic yer vermiyorlar.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

19-11-2009, 05:27
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger arkadaslar;
Benim icin sadece yasam vardir. Ne dogumum, benim insiyatifimdedir, ne de kendi olumumu (olmek), yasama olanagim var. Dogumdan once, evrende ben olmayarak bulunuyordum, degistim, donustum, baskalastim ve ben olarak olustum. Yasamimdan sonra da; benim varligimdan, baska varliklar tureyecek, yani degisecegim, donusecegim ve baskalasacagim, hem de bir suru varliklarda, ama bir daha ben olarak olusmayacagim.
Bu nedenlerden ve insansal dusunce yapimdan dolayi, ben oldukten sonra, yasam surmek icin, birileri benim organlarimdan yararlanacaklarsa ve benim organlarim, onlarin yasamina bir katki saglayacaksa; gereken her turlu organimi alabilirler. Gerci, bilmiyorum, ben oldukten sonra, olumu ne yapacaklar, sonucta enim olum, ben oldukten sonra yasayanlarin sorunu.
Ama, ister yaksinlar, ister gomsunler; organlarimi yakarak veya botu borcuye birakarak harcamadan, once gerekli ihtiyaci olanlara nakletsinler.
Bu arada, illa bana bir "non" uyarlayacaksaniz, "non-religious" diyebilirsiniz. Cunku pratik olarak, uyguladigim hic bir dinin gerektirdigi uygulamam yok. Bu anlamda, "dini olmayan" diyebilirsiniz.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Konu evrensel-insan tarafından (19-11-2009 Saat 05:35 ) değiştirilmiştir.
|

19-11-2009, 11:02
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Ben ise, sorular soruyor ve babami bazan "biktiriyordum"
Muhterem babanız da benim gibi dil altı hapları kullanır mıydı.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

19-11-2009, 11:42
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Sevgili evrensel, ağbinde mi İGD'li idi o zamanlar?
|

19-11-2009, 18:00
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
sayın evrensel insan..
yanlış anlamayın ama.. din yasamindan ve tanri kavramindan bagimsiz, yetisiyorlar. Yasamlarinda, hic yer vermiyorlar.Demişsiniz.
peki okulda din derslerinde ne yapıyorlar??
zorlanıyorlarmı?
ya da girmiyorlar mı?
yoksa hocaları onların din ile allah ile muhammed ile bir alakalarının olmadığını biliyor mu ?
saygılarımla...
|

19-11-2009, 20:23
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger dilaver;
Muhterem babanız da benim gibi dil altı hapları kullanır mıydı. -dilaver-
Hayir, babam fazla konusmayi sevmezdi. Az ve oz konusurdu. Ben de bunu bilirdim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

19-11-2009, 20:26
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger cem;
Sevgili evrensel, ağbinde mi İGD'li idi o zamanlar? -cem-
Biz o tarihlerde Ankara'da oturuyor, Agabeyim de; ITU de okuyordu. Ne saga, ne de sola bir meyili yoktu. Sadece "Ben okumak istiyorum" diyordu. Ozamanlar, FKF yeni kurulmustu.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

19-11-2009, 20:33
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger emre1994;
peki okulda din derslerinde ne yapıyorlar??
Din dersini, bir cografya, tarih dersi gibi goruyorlar. Yani dunya dinleri hakkinda bilgi aliyorlar.
zorlanıyorlarmı?
Zannetmiyorum
ya da girmiyorlar mı?
Giriyorlar
yoksa hocaları onların din ile allah ile muhammed ile bir alakalarının olmadığını biliyor mu ?
Gecen hocalari Islam ile ilgili odev vermisti, site de baslik actim ve arkadaslarin yardimlariyla odevini yapti. Yeni o devi bekliyorum. Bu sene agirlikli olarak, Islami isliyorlar.
Hocalari da, ateist. Benim din konusundaki goruslerimi de biliyor.
Emre, benim nerede yasadigimi algilaman icin, "bulundugu yer" e bak.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

20-11-2009, 02:35
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger arkadaslar;
Benim, baba tarafindan dedem; Gelibolu muftusuydu. Babam basta olmak uzere, tum amcalarim "dort dortluk" muslumandi. Gecmis konusuyorum, cunku su an hicbiri hayatta degil.
Ne babam, ne de dedem, anneme hic baski uygulamamislardir. Annemin basi acikti, sadece mevlutlerde orterdi. Ben, ilk okul caginda Kuran'i hatim ettim. Aslinda, bunun hic bir anlami yoktu, cunku bir sey anlamamistim.
Babam, bes vakit namaz kilar, camiye gider ve uc aylarda Kuran'i hatim ederdi. Sesinin guzelliginden dolayi, mevlit te okudugunu bilirim.
Evde herzaman, oruc tutulur, sofra duasi edilir, kurban kesilirdi. Ben orta okula gelince, bazi seyleri sormaya baslamistim. Agabeyim o siralar, universiteye gidiyor ve kendinin ateist oldugunu soyluyordu. Yalniz, babamla hic bu konulari konusmuyordu. Ben ise, sorular soruyor ve babami bazan "biktiriyordum"
Babam, agabeyim ile, bana; bayram, teravi v.s. namazlari teklifi yapar, bizde bir bahane bulur gitmezdik, babam da, ustelemezdi.
Oruclar ilgincti benim icin; sahura kalkar, her turlu yiyecegi yerdik. Sonra, yediklerimiz, oyle susatirdi ki; ben sabah kalkar, kimseye gorunmeden, nerderse bir surahi su icerdim. Ama, yemek yok; o suyla iftara kadar idare ederdik.
Ilginc uc anim vardir. Bunlardan ikisi, Allah'i sinamaktir. Allah carpsin diye, hem coptenekelerinin kenarina cogdurmek ve ekmegi tualete atmak denemelerim vardir. Tabi, bekledim, her ikisinde de carpilayim diye.
Babam; benim bu dine olan soguklugumu, fark etmis olacakki; bana birgun "oglum bak sana din konusunda bilgili bir amca getirdim, seninle konusmak istiyor" dedi. Ben o zamanlar, ya orta1, ya da orta 2 ye gidiyorum, sene; 1968-9 olabilir.
Neyse, babam bizi bu amcayla yalniz birakti ve yanimizdan ayrildi. Ben bugun tam hatirlamiyorum, ama; ne derse, karsi cikiyor ve sordugum sorulardan anladigim kadariyla da, amcayi kizdiracak sorular soruyorum. Belirli bir sohbetten sonra, bir ara, ki ben amcanin iyice sinirlendiginin farkindayim, baktim; amca, ayaga kalkt, iki elini havaya kaldirdi ve ellerini hava da saglayarak "zindik, kafir" ve anlayamadigim bir kac kelime daha sayarak, ve kosarak; kapidan cikti gitti. Babam ondan sonra da, bir daha; benim uzerimde dini bir girisimde bulunmadi.
Ne namaz kilmayi bilirim, ne Kuran'i su an okuyabilirim, ne dualari hatirlarim, belki zorlasam; bir iki dua cikar, o da yarim. Hic bir dini icerikli bir yasamim olmamistir. Fakat, bilhassa aile buyuklerine karsi; din karsitligi saygisizligi yapmam. Benim, din ile bir bagim olmadigini, cevrem ve ailem/akrabalar bilirler.
Tanri konusu ise, farklidir. Ben kendimin, tanriya, rekabet etme ve onu sinama disinda, inandigimi hatirlamiyorum. Ama; ne anti teistim, ne de non teist. Ben; dindar arkadaslarin, dini degerlerine saygi gosterirken; sadece din konusunun bir felsefe ve orgutlenme olarak; insan olmaya ve onun insanligina nasil bir engel teskil ettigini, ozel bir dini goruse deginmeden; genelde ortaya koyarim.
Tanri, ya da yaratici konusunda ise; insansal/kavramsal bir dusunce tarzim var. Tek bir yaratici vardir, o da; kavrami yaratan inanogludur.
Tanri da, bir kavramdir ve kavram olarak vardir ve evrenseldir. Benim icin ise, bu kavram sadece lugatta kalir. Yasam ve iliskilerimde, ne olumlu ne de olumsuz bir tanrisal/inancsal hic bir yanasimim yasam ve iliskim yoktur.
Dindar arkadaslarim vardir ve onlarin dini yasam ve iliskilerinde uygulamalari da; onarin hak ve ozgurlugudur, ayni uygulamama, benim hak ve ozgurlugum oldugu gibi.
Ben yaratilissal/tanrisal/inancsal konulardan, tamamen arinmis bir birey olarak; bu konularda, serbest dusunurum.
Ayni sekilde, cocuklarim da; din yasamindan ve tanri kavramindan bagimsiz, yetisiyorlar. Yasamlarinda, hic yer vermiyorlar.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|
EVRENSEL:
ki ben amcanin iyice sinirlendiginin farkindayim, baktim; amca, ayaga kalkt, iki elini havaya kaldirdi ve ellerini hava da saglayarak "zindik, kafir" ve anlayamadigim bir kac kelime daha sayarak, ve kosarak; kapidan cikti gitti.
sevgili evrensel,yazıyı yazıyorum ama inanki gölmekten zor yazıyorum . "zindik, kafir" maşallah o yaşta bu karşı koyuş inanki her yiğidin kaarı değil ,evet evreler gelip geçicidir ama arkamıza dönüp baktığımızda ,realitenin gereği neyse o insanın kabulu oluyor ..
arkadaşların anlatımlarını okuyunca ,bir şeyler yazma gereğini bile duymadım .ama bir kaç farkı vurgulasam yeterli olur düşüncesindeyim ,daha çocukken babamın hz ali hz ömer savaşı alinin kılıcını ömerin adaletini vs. anlatığı zaman iyi işlemesi için bir nevi işlesin diye dayatıcılığı olurdu .ama galiba bir nıoktayı hesaba katatamamış olsa gerekki ,dayatıcılığı bir o kadar iyi irdeleyip zihnimde sorguluyacağımı hesaba katamıyordu olsa gerek ..
derken medrese yılarım başladı ,oradada bir o kadar tartışılmaz kesin kuralları öğrendikten sonra daha 10 yaşındayken sorgulamalarım başladı ,din adına savaşların gerekliliğinin ne derece doğruluğu ,hamzanın ilk talan "ganimet"adı altındaki anlatımlar ve benzeri sorgulamalara aldığım cevaplar kesinlikle tatmin edici değildi ,zaten olmasıda zor bir durum ..
kuranı arapçasını okuduğumuz için bir şey anlıyamazdık ,sıra hz.muhammedin hayatını okumaya gelmişti ,3 kez okuduktan sonra bu yol sana göre değil deyip evre evre kopuşmalarım başladı ..
akabinde kuranın mealide başlı başına deyim yerindeyse tuzu biberi oldu ,ve farklı kaynaklardan araştırmalarım devam etti sonuç itibariyle uzun zaman geçmesine rahmen hali hazırda bir deyistim .ama zaman zaman kısmi geçişler yaşadığımı belirtmekte fayda var ,bir çok neden ve gerekçeleri irdelediğimde yaratıcının varlığı ,varolabileceği inancı devam edip gitmekte ..
selamlar sevgiler .
Konu rodof tarafından (20-11-2009 Saat 02:46 ) değiştirilmiştir.
|

20-11-2009, 02:41
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger rodof;
Yorumunuz icin, tesekkurler. Ilginctir, ben genelde; hic bir seyi anlamadan kabul etmeyen bir yapiya sahibim. Okulda herkes, tahta da yazani not defterine gecirirken, ben; hocaya sorular sorardim. Ezberden ziyade, hep bir seyi anlamak ve ogrenmek istemisimdir.
Belki yeri degil ama; sana bir lise macerami anlatayim. Tarih dersiydi, hoca" bugun Dunyada bulunan iki pakttan, Nato paktini inceleyecegiz. Varsova paktini incelemeye gerek yok, cunku o komunist" dedi. Ben hemen ayaga kalkip " hocam, incelenmeye gerek gorulmeyen bir pakt kurulabilirmi?, madem boyle bir pakt var, o zaman ne oldugunu bilmemiz ve Nato paktiyla, mukayese ederek; hangisinin ne oldugunu ve farklarini gormemiz gerekir" demistim. Bunun uzerine, hoca bana "Sen, nasil olurda, Varsova paktini savunursun, cik disari" demis ve beni disiplin kuruluna vermisti. Gerekce de "hocanin otoritesini, sinif onunde rencide etmek" Gordugun gibi, gerekce bile ilginc.
Yalniz, sizde kendi adiniza bir baslik acip; kendi oykunuzu orada anlatabilirdiniz. Cunku, bu baslik; kisisel oykulerin anlatilmasi icin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Konu evrensel-insan tarafından (20-11-2009 Saat 02:52 ) değiştirilmiştir.
|