Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 01-12-2009, 13:51
saroz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
saroz saroz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Darwin, ırkçı ve Türk düşmanıydı iddiası.

İDDİA: Darwin, ırkçı ve Türk düşmanıydı.

YANIT: Bu iddia, yaradılışçıların çeviri çarpıtmasından ibarettir.

''Darwin, ırkçı ve Türk düşmanıydı. W. Graham'e yazdığı 3 temmuz 1881 tarihli mektubunda, ırkçı düşüncesini şöyle ifade etmişti: '(...) Avrupalı ırklar olarak bilinen medeni ırklar, yaşam mücadelesinde TÜRK BARBARLIĞINA karşı galip gelmişlerdir. Dünyanın çok da uzak olmayan bir geleceğine baktığımda, BU TÜR AŞAĞI IRKLARIN çoğunun medenileşmiş yüksek ırklar tarafından elemine edileceğini (yok edileceğini) görüyorum.'''

(Harun Yahya, Yaradılış Atlası 1 s. 606).

Türkleri Kim Daha Çok Seviyor!*

Sayın Celal Şengör'ün 19 ocak 2007 tarihli CBT'de yayımlanan ''Darwin Türkler Hakkında Ne Demişti?'' başlıklı yazısında yer alan ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik'in, Charles Darwin'in Türkler hakkında söylediğini iddia ettiği, ''Gelişimini tamamalamamış, adi bir ırk'' sözleri başta olmak üzere, birkaç noktayla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Prof. Dr. Haluk Ertan

Türk Biyologlar Derneği Üyesi

Öncelikle Sayın Bakanın Darwin'den aktardığı sözlerin aslının olmadığını yinelemem gerekiyor. Sayın Şengör'ün vurguladığı gibi, Darwin'e ait, Türklerle ilgili bu tip ifadelerin yer aldığı hiçbir kaynak bulunmamaktadır.

''Adi bir ırk'' ifadesi en azından Darwin'in üslubuna uymamaktadır. Darwin'in eserlerini biraz olsun okuyanlar, o nun ciddi ve temkinli bir doğabilgini olduğunu hemen anlarlar. O kendisine en ağır hakaretlerde bulunup, yaşamını tehdit eden kişilere dahi bu şekilde hitap etmemiştir. Onun esrelerinde kullandığı en ağır kelimeler, yerlilere akıl almaz işkenceler yapan (Özellikle, İspanyol ve Portekizli) köle sahipleri ve tüccarlerı içindir.

Bakan Çelik'e dönüldüğünde, peki kendisi bu asılsız sözleri neye dayanarak söylemektedir?

''Evrim kuramı Ateistlerin, akıllı tasarım ise inananların kuramıdır'' gibi daha önce yaptığı kimi saçma açıklamalar da gözönüne alındığında, Bakan Çelik'in Charles Darwin ve Evrim kuramıyla ilgili bilgisinin sadece, Amerikalı yaradılışçıların ülkemizdeki sözcüleri durumunda olan kişilerin çevirdikleri yayınlara dayandığı görülmektedir. Bu yayınların yaygın özelliklerinden biri, bilinçli şekilde yapılan çeviri hataları içermeleridir. Ülkemiz yaradılışçılarının, yabancı dildeki kaynakları amaçları doğrultusunda çarpıttıkları artık herkesin iyi bildiği bir gerçektir.

Sayın Şengör'ün yazısında, Darwin'in, İrlandalı filozof William Graham'e 1881 yılında yazdığı mektubundan aktardığımeşhur parağrafın, yaradılışçıların yayınlarında yer alan Türkçe çevirisi de bu çarpıtmanın somut bir örneğini teşkil etmektedir.
Şöyle ki, Orijinal mektupta ''The more civilized so-called Caucasian races have beaten the Turkish hollow in the struggle for existence. Looking to the world at no very distant date, What an endless number of the lower races will have been eliminated by the higher civilized races throughout the world'' şeklinde yer alan metnin Türkçe çevirisi kabaca, ''Kafkas ırkları(1) olarak bilinen daha uygar ırklar, varolma mücadelesinde Türkleri tam bir yenilgiye uğratmıştır. Dünyanın çok da uzak olmayan bir geleceğine bakarsak daha düşük uygarlık seviyesindeki sayısız ırk, daha uygarlaşmış ırklar tarafından tüm dünyada ortadan kaldırılmış olacaktır.'' şeklinde yapılması gerekirken, Yaradılışçılar, bunu çarpıtarak '' Avrupa ırkları olarak bilinen medeni ırklar, yaşam mücadelesinde TÜRK BARBARLIĞINA karşı galip gelmişlerdir. Dünyanın çok da uzak olmayan bir geleceğne baktığımda, BUTÜR AŞAĞI IRKLARIN çoğunun medenileşmiş yüksek ırklar tarafından elimine edileceğini (yok edileceğini) görüyorum’’ şeklinde çevirmişlerdir.

İngilizce metinde bulunmayan ‘’Türk Barbarlığı’’ ve ‘’bu tür aşağı ırklar’’ ifadeleri çeviriye sokularak bunların birbirleriyle örtüştürülmesi amaçlanmıştır. Böylece Darwin’in Türklere barbar ve aşağı (ya da asi) ırk diyerek hakaret ettiği propagandasına malzeme hazırlanmış oılmaktadır. (Bu arada sayın şengör’ün makalesinde ‘’varlık mücadelesinde Türk boşluğunu yenmişlerdir’’? şeklinde yer alan çevirideki özensizliğinde belirtilmesi gerekiyor.)

İşte sayın Bakan gibi kişiler, söyledikleri bilgileri sorgulamadıklarından, yaradılışçıların çarpıttıkları bu tip metinlerin tuzağına kolaylıkla düşebilmektedirler.

Aslında doktoralı bir akademisyen olan Hüseyin Çelik, bilimci ve eğitimci kimliğini, dinci ve siyasi kimliğinin önüne geçirebilmeyi başarabilse, hem bilgisiz yakıştırmalarından, hem de en başarısız ve eleştirilen bakan olmaktan kendini kurtaracaktı.

*Dip not: (1) Kafkas ırkları tanımı, beyaz ırklar tanımıyla birlikte tarihin farklı dönemlerinde, beyaz köle sahibi, Avrupalı Hıristiyan, İngiliz kökenli uygar, uygar Avrupalı gibi sömürgelerdeki farklı grupları birbirinden ayırt etmek için kullanılmıştır. Bu bağlamda, Kafkas ırkları ifadesi orijinal metinde, esas olarak vurgulanmak istenen ‘’ daha uygar ırkları’’ betimlemek amacıyla yardımcı bir ifade olarak kullanıldığından, çeviri aynen korunmuştur.

Kaynak: Bilim ve gerçek kitaplığı yayınları. Harun Yahya Safsatası Ve Evrim Gerçeği Sayfa: 244-245

Özellikle SULTAN Nickli üyenin okumasını öneriyorum.

Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir.
Epiktetos
Alt 01-12-2009, 14:16
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger saroz;

Turkish hollow -Alinti-

hollow: If you describe a statement, situation, or person as hollow, you mean they have no real value, worth, or effectiveness.

Aslinda hollow, un anlami; kullanildigi yeri, "degersiz ve etkisiz" kilmaktadir.

Bu temelde, Darwin, 1881 yilindaki ifadesinde, "Turkish hollow" demekle, "Turk degersizligi, Turk etkisizligi" anlamini vermektedir.

Yazinin tarihine bakildiginda, o donemdeki Osmanli Imparatorlugu goz onune alinmalidir. Avrupa tarafindan "gecilmis/yenilmis" v.s. bir Imparatorlugu ortaya koymaktadir. Isin ilginc yani, henuz milli bilinc osmanli da yokken, tum osmanliyi "Turkish" olarak degerlendirmesidir. Bu da bize zaten, "Turkish" sifatinin, batidan verildigini gosterir.

Ama, bana gore yazini tam icerigi, "guclu ve gelisen/degisen doganin sartlarina ayak uydurabilecek olanin, yasamini surdurebilecegi" vurgusudur. Ben bunu, neandentallarin, homo sapiensler karsisinda tutunamamasi ve yok olmalariyla esdeger kilabilirim.

Ustelik, osmanlilarin o gunku durumunu degerlendirmek, herkese gore farkli olabilir. Darwin,in degerlendirmesinde de; Osmanlilarin, yok olacagi imasi vardir, ki bir yerde de dogru tahmin etmistir. Cunku, osmanli, 1923 ile tarihe karismistir.

Burada ayriyeten Darwin,in gelismekte olan milli bilince, osmanlinin ayak uyduramayacagi saptamasini da dusunebiliriz. Nitekim hakli cikmis ve osmanli, cografyasinin he yerindeki milli ayaklanmalarla parcalanmis ve son olarak ta 1923 milli cikisiyla tarihe karismistir.

Eger boyle ise; Darwin'in 1881 de, bu osmanli gelecegini gormesi, taktire sayandir.

Ben Darwin,in Turkish hollow ifadesini, boyle algiliyorum ve hollow'u kelime anlami olarak "etkisiz" diye tercume ediyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 01-12-2009, 14:17
cenker cenker isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

yaratılışcıların belden aşağı vurma taktikleri bunların hepsi.darwin bazı konularda yanılmış olsun türk düşmanı olsun özel hayatında dünyanın en şerefsiz insanı olsun ne fark eder.darwin peygamberimiz değil ki mükemmel olsun.bizi bilimsel çalışmaları ilgilendirir.adnan hoca çok yol kat etti onun karalamalarının etkisinin geçmesi uzun yıllar alacak maalesef.
Alt 01-12-2009, 14:33
Kıdemli Üye

Saygideger saroz;

Aslinda Darwin, bana gore, bu soylemiyle; ileri toplumlarin, ilerlemesinin verdigi dusunce gucunu, sistemlere yansitarak; bu dusunce gucunu alamayan ve sistemlesemeyen toplumlara herturlu ustunluk kuracagini vurgulamaktadir. Bu gorus, nihilizmin gorusudur ve dusunce/fizik olarak gucluyu, gucsuze hakim kilmistir. Bu ayni zamanda; ktidari gucle ele gecirmek isteyen tum totoliter dusunce ideolojilerinin de gorusudur. Fasizm, sosyalizm,gerilla hareketi, terorizm, karsi devrim v.s.

1.dunya savasi ve 2. dunya savasi, SSCB devrimi, tum milli cikisli devrimler, v.s. nihilizmin urunudur. "guclu olan kazanir" temelli bir dusunce urunudur. Bugun amerikan idealizmi de, kendi cikari icin soros ideolojisini evengalist orgutlenmesini ve "demokrasi getirimli" isgallerini, katliamlarini bu temelde yapmaktadir. Bunun karsiti, hukuksal ve sivil adalettir. Nihilizmin temelide, bireyci akilciliga dayanir. Akilli tasarim gibi, bireyci akilcilikta; insanin onundeki en temel engeldir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 01-12-2009, 16:25
SULTAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SULTAN SULTAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

YAZIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.............................AMA:::::::::::

''The more civilized so-called Caucasian races have beaten the Turkish hollow in the struggle for existence. Looking to the world at no very distant date, What an endless number of the lower races will have been eliminated by the higher civilized races throughout the world''

BU İNGİLİZCE YAZIYI ÇEVİRİYORUM.....

tamamını çevirmeye gerek duymadım.ben sana hatalı olan kısmını göstreyim o kadarı yeter.öncelikle söylemeliyim ki "barbar" kelimesi bu metinde yoktur.zaten ben var demedim.ancak "lower recers" kelimesinin kesin ve net anlamı aşşağı ırktır.ayrıca yazının başında ve sonunda yazının anlamının bu olduğuna dair işaret niteliğinde üslüplar vardır...
mesela darwin'in "şimdi ise Türklerin avrupaya egemen olması çok SAÇMA bir düşüncedir" demektedir.bu yazının önecesinde vardır.

senin verdiğin kısımın ilerki bölümlerinde ise Türklerin popilasyonunun daha "aşşağı ırk"lara sebep olucağı bildirilmiştir.ama bu iddaamın üstünde fazla durmak istemiyorum...

OSMANLI YIKLIDI MI?DARWİN BUNU BİLDİ Mİ?

Bu derin bir şekilde düşünülmesi gereken bir konudur.burada önemli olan fiziki ve soy olarak kurulan devlettir.yani Osmanlı gibi bir devletin devamı var ise o devlet insani vede fiziki açıdan değil sadece politik ve siyasi açıdan yıkılmıştır...yani osmanlının kültürül vede biolojik mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin olmaması gerekir.........................(not Osmanlı İmparatorluğu'nun asıl yıkılma sebebi kendi kültüründen kopup batılılara özenmesidir ama bu tam anlamı ile Osmanlı'nın değil bazı bölümlerin hatasıdır)

yazımın açık ve net olduğunu tam olarak cevap niteliğinde olduğunu sanıyorum.değilse lütfen iletin....

Delikanlım ,işaret eldığın gün atandan ;yürüyeceksin ,millet yürüyecek arkandan...
Alt 01-12-2009, 16:38
Kıdemli Üye

Saygideger SULTAN;

YAZIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.............................AMA:::::::::::-Sultan-

Yazini, hangi lakaba yonelik yazdigini bildirebilirsen, sevinirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 01-12-2009, 16:56
SULTAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SULTAN SULTAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

evrensel insan...

genel olarak yazmıştım .......yani bana cevap veren herkeze ancak ama değişim moderötöreydi...yani saroz'aydı....

ama sana karşıda verdiğim cevaplar vardı.....

ama sana iletmek isteğim birşey var:::::

hani abd'yi falan örnek vermişsin ya!!!heh işte ona diyeceğim var.
evrensel insan ,eğer örnek vericeksek bende çoook!!!osmanlıveya selçuklu veya islam devleti veya...

anlatabildim mi???hemde bunların içinde yaşı 300 yada 700 yıl gibi olağan üstü rakamlar olan devletler bunlar.bu arada iletmek isterim.şimdi sen bana roma bizans falan deme...birkere onların uzun yaşamlarının sırrı barış huzur falan değil...nedeni başka.uzun olduğu için yazmıyorum istersen yazıyım.ama iletmek istediğim bir şey daha var!abd'nin veya onun gibi devletlerin yaşamı ne zaman bitçek belli değil!bana sorarsan işleri bitik.bir ayakları çukurda!!!!cqan çekişiyorlar diyelim olsun bitsin...

tekrar teşekkür ederim........

Delikanlım ,işaret eldığın gün atandan ;yürüyeceksin ,millet yürüyecek arkandan...
Alt 01-12-2009, 17:00
Kıdemli Üye

Saygideger sultan;

abd'nin veya onun gibi devletlerin yaşamı ne zaman bitçek belli değil!bana sorarsan işleri bitik.bir ayakları çukurda!!!!cqan çekişiyorlar diyelim olsun bitsin...-sultan-

Bu kaniya neye ve hangi verilere dayanarak vardigini, sorabilir miyim?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 01-12-2009, 17:00
saroz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
saroz saroz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

SULTAN´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
evrensel insan...

genel olarak yazmıştım .......yani bana cevap veren herkeze ancak ama değişim moderötöreydi...yani saroz'aydı....

ama sana karşıda verdiğim cevaplar vardı.....

ama sana iletmek isteğim birşey var:::::

hani abd'yi falan örnek vermişsin ya!!!heh işte ona diyeceğim var.
evrensel insan ,eğer örnek vericeksek bende çoook!!!osmanlıveya selçuklu veya islam devleti veya...

anlatabildim mi???hemde bunların içinde yaşı 300 yada 700 yıl gibi olağan üstü rakamlar olan devletler bunlar.bu arada iletmek isterim.şimdi sen bana roma bizans falan deme...birkere onların uzun yaşamlarının sırrı barış huzur falan değil...nedeni başka.uzun olduğu için yazmıyorum istersen yazıyım.ama iletmek istediğim bir şey daha var!abd'nin veya onun gibi devletlerin yaşamı ne zaman bitçek belli değil!bana sorarsan işleri bitik.bir ayakları çukurda!!!!cqan çekişiyorlar diyelim olsun bitsin...

tekrar teşekkür ederim........

Şaka gibi yaa, ne diyeceğimi, neresinden tutacağımı bilemiyorum)

Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir.
Epiktetos
Alt 01-12-2009, 17:05
Kıdemli Üye

Saygideger saroz;

Şaka gibi yaa, ne diyeceğimi, neresinden tutacağımı bilemiyorum-saroz-

Niye, neresinden tutarsan tut, elinde mi kaliyor?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Önerilen Siteler