Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Multimedya

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 13-06-2013, 01:12
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Standart VİDEO: Evrenin Örgüsü - Kuantum Sıçraması

NOVA Belgeseli İngilizce orijinalı olan Fabric of Cosmos - Quantum Leap'ten çevrilerek alt yazılandırılmıştır. Ateist Forumdan Bellerophon ve benim (Kozmopolit) tarafından.. İyi seyirler..
Alt 13-06-2013, 03:15
errata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
errata errata isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Dökümanter'de "Dolanıklık - en:Quantum Entanglement" teorisine göre birbiriyle ilişkili iki parçacık arasındaki parçacık transferinde farazi olarak geliştirdikleri ışınlama makinesindeki "madde parçacık listesini" eşleştirme yöntemi, benim orta okulda hayal ettiğim bir şeydi (Eminim bu fikir insanlar arasında çok yaygındır. Zira tek yol gibi duruyor).

O vakitler parçacık falan bilmezdim elbette atom olarak düşünürdüm. Işınlanmak istenen maddenin atomlarının nesne uzayındaki konumlarını (atomların birbirine mesafesi, durumları vs.) bir liste yapıp, bu listeyle ışınlanmak istenen yerde maddenin tekrar oluşturulması gibi "saçma sandığım" bir kurgulama yapardım. Hatta biraz daha zorlayıp, ışınlanan maddenin etik durumunun ne olacağını bile düşünmeye çalışmıştım. Ya ruh?

Aklın yolu bir, bu yöntem çok uzun süredir üç boyutlu görüntülerin bilgisayalarda oluşturulması için kullanılıyor, ki zaten bu tip bilgi dönüşümünü başka türlü gerçekleştirebilmek de şimdilik mümkün değil.

Örneğin bir küpü oluşturacak noktalar ve çizgiler (point, vertex) bir liste olarak dosyada saklanıyor. Bu liste bilgisayar tarafından okunup ekranda "listede tarif edildiği konuma" basılıyor. Daha sonra bu nokta listeleri bir takım matris işlemleriyle bin çeşit şekle sokulabiliyor elbette. Bu işlerin yapıldığı alanın genel adı da 3d math...

Neyse, cidden güzel konular bunlar. Üstelik hayallerimizin sınırlarını aşan şeylerin aslında "gerçek" olabileceği etkisi de yaratıyor.

Şimdi düşündükçe onlarca farklı kurgu-bilim mevzuu kafamda tekrar canlandı.

Video için teşekkürler ALKA.
Alt 13-06-2013, 05:16
ALKA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ALKA ALKA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Bilmukabele beğendiğin için ben teşekkür ederim. Ayrıca zamana geri dönüp bize bunları düşündüğün anları yaşatman da çok güzeldi. Gençler keşke teşvik edilebilse..

Önerilen Siteler