upuaut´isimli üyeden Alıntı
Yukarı!
Aynen. M.Ö. 2500'lerde Eski Mısır'da insanlar şunlara tapıyorlardı:
http://giza3d.3ds.com/en-experience.html
Merak eden arkadaşlar, 3-D'de harika bir sunumun yapıldığı bu linkte piramitler ve Sfenks'in önündeki tapınaklara ve mastabalara baksın!
|
Arkadaşlar, söylemeyi unutmuşum: Yukarıdaki linkten Giza Piramitler Kompleksi'ni gezebilmeniz için, bilgisayarınıza önce
"3DviaPlayer" adlı programın kurulması gerekiyor.
Bu programı,
3DVIA Player - 3DVIA.com
linkinden doğrudan alabilirsiniz.
Fakat bu programı kursanız bile, ekran kartınız ve monitörünüz 3D'yi desteklemeyebilir. Bu da geziniz için hiç de iyi olmaz.
Ancak sonuç her ne olursa, bence bir gezintiye çıkın. Ben bir gezinti aldım ve mastabalarda (ki bazıları yenidir)
"Hatalı Kapı (False Door)" olanlarının başına bir eski Mısırlı koymuşlar ve ben de yanına kadar gidip, ne yaptıklarını izledim. Her hatalı kapının başındaki adam, ellerini yukarıdan aşağıya bir süpürme hareketi yaparak resmen tapınıyordu. Tabii ki sanal bir ortamda olduğum için, bu adamların neden böyle yaptığı hakkında bir soru sorma hakkım da yoktu.
Hatalı kapı ne demektir?
Eski Mısır'da mastabalarda ve piramitlerde soygun amacıyla gelen kişileri yanıltmak amacıyla bazı pasajların başına girişi olmayan bir kapı yapılır. Soyguncular buralara geldiklerinde yanıldıklarını, dolayısıyla boşuna geldiklerini anlasınlar diye bu tür kapılar yapılıyordu. Hani,
Nasrettin Hoca'nın türbesindeki gibi. Her tarafı açık olan türbede bir kapı var ve bu kapı gelenleri düşündürttürür. Ama eski Mısır'da yapılan hatalı kapılar art niyetli kişileri yanıltmak için yapılıyordu.
Şimdi, 4500 yıl önce bu adamlar bile tapınırken, dolayısıyla onlar için bir Tanrı varken neden hala Tanrı'nın olup olmadığı araştırılır?
Tutankhamon döneminde Mısır dini nasıldı?
Bu konuda en acı gerçek Kral
Tutankhamon'un defnedilmesi sırasında yaşanmış olsa gerek. Çünkü Kral
Tutankhamon'un mumyası defnedilirken, babası
Akheneton'un getirdiği tek Tanrıcılığı reddetmiş, eskiden olduğu gibi çok Tanrılı dine dönüş yapmış ve tek Tanrı ile ilgili babasından kalan ne varsa (ki buna babasının ismi ve heykelleri de dahildir) yok etmiştir, ancak Amon Rahipleri O'nu defnederken mumyasının üzerine bir sürü dua ve muska koymuşlardır. Bu bakımdan, bugüne kadar Kral
Tutankhamon'un mumyasını Aton Rahipleri'nin mi defnettiği, yoksa Amon Rahipleri'nin mi defnettiği çözülebilmiş değil idi.
Bu sır hep içimi kemirirdi. Fakat 1922'de keşfedilen Kral
Tutankhamon'un mezarından 600'ün üzerinde arkeolojik parçayı inlecemem sonucunda bu sırrın açığa çıktığını farkettim. Şöyle ki: Bilindiği gibi bunların içinde o dönemin Tanrılar'ına ait tahtadan oyma parçalar da vardır.
Çok ama çok ilginçtir; profilimdeki resmin aksine, o dönemin gerek Tanrıları olsun, gerekse devletin ileri gelenleri olsun, hepsinin başları kapalı idi. Tanrıça
İsis'in bile. Oysa eski dönemlerde
İsis'in başı hep açık idi.
İşte bu sonuçla, başlangıçta sır gibi görünen
Tutankhamon'un dönemindeki Aton Rahipleri ile Amon Rahipleri'nin aynı dinsel gelenekleri paylaştığı, dolayısıyla
Tutankhamon'un neden o şekilde defnedildiği anlaşılmış olur.