Himmet mi buğday mı?_
Türkiye de neredeyse hiç bir teolojik foruma gidip (kuantum, bilgi, bilim, felsefe, zaman vb diyerek ya da ne derseniz deyin) tanrının olup olmayacağını açık tartışmaya açamazdınız ve öylesi bir ortamda insanları bu tartışmaya davet edemezdiniz
Gidip böyle bir ortamda bir başlık açıp mesela en basit örnekte; "ben düşündüm, taşındım, sorguladım, son olarak zamanın başlayamayacağını ve varlığın doğmayacağını gördüm ve ben bu nedenle artık tanrıya ihtimal veremiyorum deyip bunu tartışmaya açamazdınız.
(ki oralarda kuantum tanrı hesaplaması yapıldığını da sanmıyoruz)
Yani bu gelişler tek taraflıdır ve eğer bu gelişler sözde misyonerlik içinse, yani hem almak hem vermek için değilse, yani çift taraflı değilse ve sadece vermek içinse ,yani bildirmek içinse, yani vaaz içinse, misyon içinse
Diyeceğim o ki; getirdiğin mi, himmet mi_?
|
Yani bu gelişler tek taraflıdır
|
Yani denen o ki iyi/doğru/uygun bakılırsa dergah burasıdır, özgürlük bizde, çeşitlilik bizde, tahammül bizde, çok seslilik bizde
Dergah burası çünkü bilgi tartışmaları, bilgi alışverişi için gelinebilen yer bura
Başka dergah olsa oraya giderdiniz. Yani deruni tanrı tartışan ,deruni bilgi ilim tartışan, tatmin eden, ilerisini veren, ilerleten vs olsa oraya giderdiniz, bizle vakit kaybetmezdiniz. Öğrenmeye almaya giderdiniz.
Ha bu değil mi? İlim sahibi misin? Bilgi bilme bilim ilgi ilme ilim küpü müsün? Küpün mü artık taştı, bilgi küpten mi taşmaya başladı. Vereceğini arardın. İlip ileceğini ilerleteceğini arardın. İlim öğreteceğin, ilerleteceğin, vereceğin çırak öğrenci dost arardın. Dinden çıkmış değil. Dinden çıkmışı niye kovalayacaksın? Bilgi deposuysan, bilgi kovasıysan bilmeyen cahil öğretecek bir dinden çıkmışı mı buldun?
Bugüne kadar dinden çıkmış kişiye geri din ve tanrı inancı verdiniz kazandırdınız_?_
Dergah burası çünkü herekse kapı açık, kimse onu dedi bunu dedi kovulmuyor, düşüncelerini özgürce ifade edebilir, tartışabilir getirip sunabilir.
Evvela kapısı daha geniş. Herkes içeri girebilir, sığabilir.
|
Türkiye de neredeyse hiç bir teolojik foruma gidip "ben düşündüm, taşındım, sorguladım, son olarak zamanın başlayamayacağını ve varlığın doğmayacağını gördüm ve ben bu nedenle artık tanrıya ihtimal veremiyorum
|
Diyemezdiniz. Empati almayacaksınız. Yandı gülüm keten helva. Arkadaş yandı. İmanı gitti. Hep bir elden yangından adam kurtarır gibi acıya acıya bir şeyler söylerlerdi. Empati sunamazlar. Bir sınırı aşamazlar. Yani geçilemez asma köprü gibi. Biz orada kurtaramıyoruz diyecekler.
Duygularını paylaşmazlar. Onun niye öyle olduğunu..