Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-11-2008, 01:44
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hatirladigim kadariyla; sana daha once; tanri ile ilgili bazi sorular sormustum ve orda kalmistik. Istiyorsan, seninle karsilikli; su tanri-din kavram ve mentalitelerini; yaratilissal bakis acisini v.s. ve, bunlarin insanoglunun onunde; dusunce ve davranista insan olmak ve insanlik sunmak icin; nasil birer engel teskil ettigini v.s. eni konu yazisip; ortaya koyalim ne dersin?

Benim sana sordugum gibi, sen de bana soru sorabilirsin. Cunku, benim yazdiklarim; konu ile baglantilidir. Ama, sen soru sorarsan; en azindan; dusuncelerim hakkindaki goruslerimi davranisa yansitabilirsin. Varmi sin?
Yokum.
Tanrı konusunu tartışacağım en son kişi sen olursun Evrensel-İnsan.
Aman aman, üstüme varma, kabul edeceğim tutar bir anlık gafletle.
Ondan sonra ayıkla pirincin taşını, pardon ayıkla Evrensel-İnsan'ın cümlelerini.
O kadar zaman zengini değilim maalesef.
Ama yine de askıda tutalım. Bayramdan sonra bir müddet oluşabilir belki.
Alt 20-11-2008, 01:52
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger pante;

Yokum.-pante

Sen, bilirsin.

Ben, simdilik buralardayim-yarinin neler getirecegi belli olmaz-ne zaman istersen de, ben hazirim.

Ama, bu konulardaki, bireysel dusuncelerimi ogrenmek istememen, beni uzdu.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 20-11-2008, 02:08
Kıdemli Üye

Saygideger pante;

Bir felsefenin sebebini korkuya bağlamak, basit düşünmektir.-pante

pardon ayıkla Evrensel-İnsan'ın cümlelerini-pante.

Sen, henuz "basit dusuncelerimle" sorun yasiyorsan; ileride cumleler "zorlasir veya cetrefillesirse" o zaman ne yapacagiz?

Bu, arada; korku;-korkma-korkutma- herseyin temelini teskil eder. Cunku; pozitivizmi ve teslimiyetciligi; dusunmemeyi, nedenleyip-sorgulamamayi v.s.. dogurur.

Boyunduruk tutsakliginin temeli; korkunun verdigi tabular siniridir. Bu sinirlar, ancak uzerine gidilebilirse yikilir.

KORKUNUN TEMELI BILEMEMEKTIR. BILMEYE YONELEBILMEK ISE; KORKUNUN UZERINE GIDEBILMEKLE MUMKUNDUR.

Bu da seni "tatmin etmezse" "korku felsefesi" yazimi okuyabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 01-02-2009, 08:30
Özne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Özne Özne isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

prometheus4517´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bana korkmuş ateist gibi geliyor deist biri.
bunu bir deist için demek ne kadar yanlış. Deistler Tanrı'dan korkmazlar. Tanrı'dan korkanlar yaşamlarını günah/sevap üzerine kurup cehennem korkusu yaşayanlardır. Deizmi bilseydin bunu daha iyi anlardın. Tanrı dünyaya yaşama müdahale etmiyorken niye korkalım? Kutsal sayılan hiç bir kitaba yada kişiye inanmıyorken... Niye korkalım o zaman?
zeitgeist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
islamiyetten ateizme giden yol

islamiyet__deizm__agnostizm_ateizm

dogmalarla kısıtlanan islamiyetten(yada diğer hak din diye tabir edilenlerden)çıktıktan
sonra üstünde durulması gereksiz bir durak sadece deizm..yolun sonunda,son durağa
varılması kaçınılmaz tabiki...
Sizin gereksiz dediğiniz durakta 7 yıldır duruyorum ben Ayrıca burası benim için son durak ve yolun sonudur eğer deistlere Tanrı'nın olmadığını ispatlarsanız ateist olurlar. Bakın ispat diyorum varsayımlar vs. değil. Deistler kutsal kitapları sorgulayıp onların kutsal olmadıklarını, ayetlerindeki çelişkileri ve bir çok şeyi sunarak bunun (kutsal kitapların) safsata olduğunu ispat ederler ve bu sayede deist olurlar. Aklı ve bilimi kendine rehber seçerler. Tanrı yoktur demek işin kolay tarafı bence ispatlayın olmadığını herkes ateist olsun
Alt 01-02-2009, 14:20
yucemanitu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yucemanitu yucemanitu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Özne arkadaş sen Deist olabilirsin ama bazı insanlar "Teist" ama kendilerini "Deist" zannediyorlar. Bu yüzden bazı Ateistler de onlara bakarak "Deizm"i din zannediyor. Burada kendini Deist zanneden Teistleri de eleştiririm onlara bakarak genelleme yapanları da. Bu arkadaşların bir yanılgısı da bazı Teistlerin (ama Deistim diyen Teistlerin) dinleri bırakıp Ateizm'e savaş açması(eleştirmesi değil savaş açması). Ama Deizmi ve Deistleri adamakıllı kavrayınca Deizm bana yine kabul edilir gelmiyor. Çünkü bir şeyin yokluğu kanıtlanmaz eğer varsa varlığı kanıtlanır. Haydi kanıtla Zeus'un olmadığını yapamazsın. Ama Zeus yok. Bir şeyin olmadığı değil olduğu kanıtlanır. Tamam Deist olabilirsin ama gidip de Ateistlerden kanıt istemek makul değil. Ortada bir iddia varsa bunu kanıtlamak iddia sahibine düşer. Bu iddiaya inanmayanın bir şeyi kanıtlamasına gerek yoktur. O zaman kanıtla İslam'ın hak din olmadığını herkes dinini terk etsin bunu da kanıtlayamazsın ama sen de kabul etmiyorsun İslam'ı.

Gelelim burda da mevcut olan ve insanlarda yanılgı yaratan kendini Deist zanneden Teistlere. Adam Cennet'e Cehennem'e inanıyor. Tanrı var ama bizim birbirimize karşı davranışlarımıza göre bizi Cennet'e ya da Cehennem'e koyar diyor. Bunu burdaki iletilerde okudum. E Cennet Cehennem diyorsan öte dünya ahiret diyorsan artık nerede kaldı senin Deistliğin kendi dinini yaratmışsın hayırlı olsun. Bu iddia elbette Deistlerde yok ama peygamberi ve dinleri kabul etmeyen bazı kişiler bunu iddia ediyorsa bu Deistlik değil. Deizm tek başına bağlı olduğu inanç sistemini reddetmek değil. Bu olsa olsa Teistlik.

Önemli olan tek şey peygamberlerin vahiy almadığını düşünmek değildir. Çünkü bu Cennet Cehennem hayali dinlerin uydurduğu bir şeydir. Yani bu şekilde düşünen Deist değil Teisttir. Adam tanrının defter tuttuğuna inanıyorsa ödüle cezaya inanıyorsa nerde kaldı Deistlik? Resmen Teist oluyor işte.

Yani hiçbir kanıta dayanmayan bir Tanrı fikrini baştan kabul etmiş olsa da idealist felsefenin bir ürünü olsa da Deizm din değil ama kendini Deist zannedenlerin hepsi de Deist değil. Bazıları gerçekten Deist bazıları da kendini Deist zanneden Teist. Bu böyle olunca da bazı insanlarda Deizm'i dinlerle bir görme yanılgısı oluşabiliyor.
Alt 01-02-2009, 15:11
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

''Tanrı dünyaya yaşama müdahale etmiyorken niye korkalım?'' Özne
Maalesef tanrı ve din dünyaya müüdahale ediyor,bakın sürmekte olan savaşlar halen dini bölünmüşlükle ilgili paylaşım savaşlarıdır.
Din kavram olarak var tanrıda ,ama gerçeklikte yok.
Sizin tanrınız nasıl bir tanrı ? Herşeyi var etmiş hiçbir şeye karışmayan çok tonton sevecen bir tanrı herhalde!
Bu tamamen sizin ihtiyacınıza ve beklentilerinize cevap veren subjektif bir kavram,sonuçta bir tanrıya inanıyorsunuz.
Nedir sizin tanrınızın özellikleri?

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 01-02-2009, 18:10
yucemanitu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yucemanitu yucemanitu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bir de prometheus adına konuşmayayım ama korku tanrı korkusu değil de doğaya karışıp yok olma korkusu da olabilir. Yani insanlar inançsız olmaktan bu yüzden korkabilir. Varlığının sonsuza kadar süreceğine inanarak kendini kandırma isteği de ruh gibi bazı mistik şeylere inanmaya itebilir.
Alt 01-02-2009, 18:11
Özne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Özne Özne isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Atlas'a Hitaben: Kendini deist sanan teistler için tespitleriniz çok doğru. Bende katılıyorum. Ayrıca ateistlerin Tanrı'nın yokluğunu kanıtlayın inanalım derken demek istediğim elbette ciddi değildi. Tıpkı bizim için korkak ateist denmesi gibi hafif alaycıydı. Hatta korkak ateist lafının yanında benim dediğim inanın çok hafif kalıyor Yoksa sizinle o konuda hem fikiriz şüpheniz olmasın.

aydoe Hitaben:
Maalesef tanrı ve din dünyaya müüdahale ediyor,bakın sürmekte olan savaşlar halen dini bölünmüşlükle ilgili paylaşım savaşlarıdır.
Din kavram olarak var tanrıda ,ama gerçeklikte yok.
Bu mesajınızı kenara not alıyorum nedenide aslında buna south park dizisinde bu konu işlenmiş. size o diziyle cevap vereceğim. Kaçıncı bölümdü vs. hatırlamıyorum ancak sırf bunun için araştırıp sizinle paylaşıcağım. Bir konu açıp bunun hakkında yorumlar yapıp sohbet ederiz ayrıca.

Efendim benim Tanrı'ma gelince... Benim Tanrı'm bu dünyayla ilgilenmiyor. İlgileniyorsa bile işlere burnunu sokmuyor. Ne yiyip içeceğime karar vermiyor. Bütün düzeni kurmuş ve sahneden ayrılmış. Cennet/cehennem gibi ödüllendirmeye dayalı bir sistemide yok. Ton ton ve sevecenmi yada sarışın ve aptalmı bilemem. Ben bir deist olarak Tanrı'yı gözümde büyütmüyorum. Çünkü büyütürseniz aranızdaki mesafe açılır. Tıpkı dinlerdeki gibi. Deistlerde genelde mesafe yoktur. Evet benden zeki olabilir, güçlüdür vs.vs. ama sırf bana artislik olsun diye güç gösterisi yapacağını sanmıyorum. Belkide benim varlığım ona bir fayda sağlıyor. Onun için gerekli birşeyde olabilirim. Bir çok böyle tahminde bulunabilirim. ama tahminden öteye gidemez.

Kısaca bir deist için tek gerçek Tanrı gerisi insan yalanları.
Alt 01-02-2009, 18:31
Kıdemli Üye

Saygideger ozne;

Sen deizmden ziyade; panteizm ve panenteizmi bir incele, belki o zaman; sana uygun izmini bulursun. Bu konudaki en onerilebilecek kaynak ta, pante arkadasimizdir. "orda, bir tanri var; uzakta, o tanri benim tanrimdir. Gitmesem de, gormesemde; o tanri benim tanrimdir" cumlesi sana ve inancina uyuyormu?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 01-02-2009, 18:47
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Sayın özne

Kavradıgım kadarıyla sizin tanrınızın size hiç bir faydası yok. Bir işe yaradıgı da yok. Belki tek faydası ilki açıklamak yönünde olabilir, gerçi o zaman da o nereden çıktı diye sorulacaktır, yani aynı döngü.

O halde sizden bir şey istemiyorsa, bir yaptırımı yoksa bu varlıktan tanrı adını kaldırmaya ne dersiniz. Bu varlıgı tanrı degil de ilk varlık ya da başlatıcı olarak adlandırabilir misiniz. Tanrı lafzı, fazlasıyla şeyler çagrıştırıyor çünkü.

Ayrıca sizden bir şey talep etmeyen ve size bir şey dikte ettirmeyen bir varlıgın da tanrı olarak adlandırılması ne derece dogrudur ve tanrı terminolojisiyle uyumludur.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com

Önerilen Siteler