TurkceRap´isimli üyeden Alıntı
Herşeyden önce, Deizm de sizin de bildiğiniz üzere (Teist olmayan) felsefelerden biridir.
Deizm ile teizm arasında fazla bir fark yoktur gibi bir cümle pek makul olmaz.
nasılki bir agnostik belki şöyledir, belki böyle diye kendince tahmin yürütebilirse, Her Deist de pek ala kendine göre farklı bir yorum getirebilir.
Örn: kimine göre TANRI bir yaratıcı güçtür, kimine göre Bu Yüce varlık belki TANRI diye isimlendirilemez de hayatın kaynağı olan bir güçtür, kıimine göre TANRI iyi-kötüyü ödüllendirir ya da cezalandırır, kimine göre de TANRI'nın işi sadece yaratmaktır.
Tabi bunlardan bazılarını sallamasyon olarak söylüyorum, ama bintane deist'e sorsanız bintane farklı cevap allabilirsiniz.
Esasen bana göre Deizm ve Agnostisizm arasındaki en bariz ve aslında tek fark Biz Deistlerin bir TANRI var veya bir Yüce Yaratıcı var dememiz, Onun haricinde başka hiçbir şey de kesin konuşmak mümkün değil, sadece yorum yapılabilir.
Dolayısıyla, TEizm ile Deizm'i aynı felsefeye koymak haksızlıktır ve Esasen de Ateistler açısından bakarsak da böyle birşey,Benim felsefem Senin felsefeni döver muhabbetinden başka birşey değildir.
|
Sayin TurkceRap ;
Elbette her deist diledigi yorumu getirebilir.
Iyi ya iste ben de aynini soyledim zaten. Tanri modelleme(yuce, guc, ilah vs.) keyfe kalmistir.
-Herhangi bir din mensubu, dinin terminolojisine gore ispat koyabilir kendince, bunda bir mahsur yok. Zaten olmasi gereken budur.
Ama bilimdeki evrim kitapta da var diye one surerse ve ayetleri egip bukerse, dinin terminolojisine aykiri duser. Bir de boyle bir ayrim var. Mesela bir deist de, bugun sitede ayet egip buken inanira ayni tepkiyi verir/veriyor.
Din, kendi terminolojisi icinde yanlislanma luksune sahip degildir.Bunun anlami budur eger inanilan bir kutsal varsa.
-Eger bir inanir, bunu bu sekilde(egip, bukerek) sunuyorsa, zaten o dine mensup degildir. Terminoloji oyle buyurur cunku. O kendi yolunda gitmektedir.
-Eger inanir derse ki; ben terminoloji filan takmiyorum, ama inaniyorum, zaten orada
terminoloji dahilinde bir inanirdan soz edemeyiz.
Deizm, teizm'le birebir aynidir demiyorum. Arada inanis bakimindan fazla bir fark yoktur dedim. Daha ust mesajimda da
toplu inanirlarin da ayni kefeye konulmamasi gerektigini, bu nedenle belirttim.
Ornek olarak Turkiye'deki bir kisim inaniri verdim, asmiyor, kesmiyor, dogramiyorlar, emredilen ibadetleri de(oruc, hac, namaz, abdest vs.) yerine getirmiyorlar ..
Zaten objektif bir gozle bakarsak, en azindan Turkiye nufusunun ciddi orani, deisttir,
fakat deist oldugunun farkinda degildir. Sirf bu nedenle bile deizm,
teizm'le gorunus bakimindan bir yonde benzer.
Mesela siz bir deist'siniz.
Bilinen islami ibadet sekillerini vs. uygulamiyorsunuz. Ama kendinize dair tuttugunuz, dogru buldugunuz bir yol var. Bu stepi(kural/kaide/ rituel) asmis,bir
tanri var noktasina ulasmissiniz.
Muhtemelen devaminda, tanri nedir peki diye sorsak, tam olarak bilinemez diyebilirsiniz en fazla..
Yaniliyor muyum?(tum olasi sallama(guc, evren, yaratici guc vs.) cevaplari koydugumuzda boyle bir profil cikar ortaya)
Cunku deizm tanriyi aciklamaz. Baslangictaki yaratici guctur tanri deist icin..
Fakat, bilinmiyor yaftasi koydugumuz herhangi bir duruma,
tanri kavramini yapistirmak ne derece tutarlidir?
Uzaya bakiyor(tam olarak %100)
bilinemez diyoruz ornegin ve bunu
metafizik kabul ediyor bazilari, neye gore diyoruz? Kendi urettigimiz
kavramlara iliskin acikliyoruz. Cunku tam olarak aciklayamiyoruz, acikladigimiz kismi da kendimiz uretiyoruz .
Demek
bilinemez dedigimiz kismin acilim ve idamesi bir nebze de(insan) bize bagli..
Eh, o zaman gizemli bir tanri aramanin,(olasi cevaplari da katarak)
evren/doga'ya da
tanri demenin de anlami olmasa gerek diye dusunuyorum.
Mesela ben size soyle bir soru sorayim.
Bana, deizm'in(madem ki teizm'den farkli)
zaman kavramina iliskin gorusunu aciklar misiniz?
Nereye akiyor zaman? Asagi, yukari, sag, sol, ileri, geri?
Nereye doguyor insan? Asagi, yukari, sag, sol, ileri, geri?
Nereye daraliyor genisliyor birseyler? Asagi, yukari, sag, sol, ileri, geri?
Nereye oluyor insan? Asagi, yukari, sag, sol, ileri, geri?