Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-01-2007, 04:16
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: Üç Toynaklı At

Simununiti kardeşim yazdıkların hiç akılcıl gelmedi bana kusura bakma ama kaplumbağa ile maymunu kıyaslamışsın anlamadım?Ne yani maymun sana *yapı olarak benziyo diye *neden zavallı tospayı küçümsüyosun?

Belki o da ah ulen keşke şu sırtımdaki yükü bi atabilsem de şu maymun gibi alet edavat yapabilsem.Hatta ulan şu evrim sürecinde bilmem kaç milyar yıl sonra görecek bu insan müsvetteleri hala şu işınlamayı bulamadı salaklar ah bi konuşabilsem de anlatsam.Diye düşünüyodur.

Ispatlayabilir misin?Tabiki hayır.

Ama bak ben hayvanların düşünmediğini ve sadece içgüdüleri ile programlı olarak hareket ettiklerini rahatca söyleyebilirim.

Benim papağan vardı evde bir ara öldü.O da konuşabiliyodu mesela.Ne yani şimdi maymundan daha mı zeki oluyo yoksa??
Alt 16-01-2007, 04:44
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

beelzbb, benim de papaginim var. Seninkinde hicbir zeka alameti gormediysen seninki ger i z ekali diyecegim. benimki kafesini kendi kendine acabiliyor, sert bir yiyecek verdigimde suya batirip yumusatiyor, yemek istediginde, kafesin surgusunu asagi tukari oynatip gurultiu yapiyor ve daha bircok seyler. ben ogretmedim bunlari, kendi buldu. bebekliginden beri yanimda, yani baska bir kustan da ogrenmedi.
Yunus baliklarinin belirli bir lisani oldugunu duymussundur. bu hayvanlarin maymunlardan da zeki oldugunu, terbiye edilerek bazi arama islemleri yaptirildigini bir dokumanterde hayranlikla izledim. Insanla kiyaslanacak derecede olmasa da, insiyaklarinin disinda da bir zekaya sahip olmadiklari soylenemez. At, kopek gibi hayvanlarin da bazen akilla hareket ettiklerini sahipleri iyi bilir.
* Seni hala cozemedim. bir gun aklinla, bir gun hislerinle yaziyorsun. Hangisi gercek sensin bir gun sokecegiz allahin izniyle.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 16-01-2007, 05:07
onur onur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

[quote]Sayın onur işte tam da araç geliştirme eylemi, düşünmeye yeteneginin gelişimine; toplu çalışma konuşma yeteneginin gelişimine ve bu süreçler icatlara yol açmış ve bu nedenlerden dolayı insan farklılaşmıştır.

* * * Aynı şeyi Adem e uygulayın ( tabii Adem le mi başlatıyorsunuz yaratılışı bilemiyorum ) insanlıgın bilinen uygarlıgını açıklamakta zorlanacaksınız.

* * * *Şayet insan evriminde de yarısı maymun yarısı insan bir form arıyorsanız bu imkansız. Evrim böyle gitmez çünkü.

* * * * Siz insanı insan yapan süreçleri bir sonuç olarak ele alıyorsunuz. Halbuki bunlar nedendir. İnsan öyle yaratıldıgı için düşünmüyor, tam tersine düşünme süreci onu insanlaştırıyor. [/quote

Sevgili Dilaver bende onu soruyorum bu kadar zenginlik arasından sadece nasıl *insan formu sıyrılıyor?Şu anda aklıma gelenleri örnek vermek istiyorum mesela neden sadece insanlar ayaklarını yürümek ellerinide iş görmek için kullanır?Sadece 2 ayakları ile koşan maymun gördünüz mü?Aklıma *2 ayaklı bir hayvan gelmiyor.Gelirse biliyorsanız sizler yazın..
*
*O kadar süreç içerisinden sıyrılan canlı sadece insan oğlu...

*Bu moda da yeni cikti.senin dedigin onca kanitlara ragmen evrim hem var hem yok demek gibi birsey.Yarin adnan hoca da evrim var amaaaaa...
derse sasirmayin.neyse en azindan en azindan yola geliyorlar.
*simonuniti benim bu şekilde düşünmem neden moda olsun ki.Evrim teorisi darwin ile moda olmuyorda benim bunu savunmam mı moda oluyor.Evrim hem var hem yok değil kardeşim.Prof'un dediğini iyi okursan ne demek istediğimi anlarsın.Ne yani bir *teoriyi savunacaksınız ve onu daha kanıtlanmadan , ispatlanmadan evrimi reddeden insanları cahillikle suçlayacaksınız.

Evet kardesim hayvanlarla aramizda bir cizgi var ama bu bir fay hatti kadar buyuk degil.Biz sadece yeteneklerimizi gelistirebilmisiz o kadar.

gelelim sadece insanlarin konusabildigi sacmaligina:sana verecegim ornek icin ne diyceksin bakalim

1960larda Beatrice Gardner ve kocasi Allen Gardner Washoe adindaki sempanzeye dil ogretmeye calisiyorlar.Ve ona isaretler ogretiyorlar.

Bu bilim adamalari sempanze yanindayken hep isaretleserek konusuyorlar.Bir sure sonra washoe de ayni sekilde onlarin konusmalarina ortak oluyor.Isteklerde bulunabilr hale geliyor."kasi beni" gibi.

En can aliici nokta ise washoe nun kugu gordugu zaman olmustur.O sirada birbirini izleyecek sekilde ve hizla yaptigi su ve kus isaretleri yapmistir.Kugunun bir su kusu oldugunu o maymun kadar biliyoruz heralde demi onur abicim?

dersenki e bunlarin agzindan ses cikmiyor be kardesim!

malesef onlarin bogaz yapilari,ses telleri buna musait degil.Bu noktada
DILSEL ZEKAYI ses cikarmadan daha cok on plana cikarmak dogru olacaktir.cunku amacimiz primatlarla bizim aramizdaki bilissel benzerlikleri ortaya cikarmak.Fiziksel benzerlikleri tartismaya gerek bile yok artik onca kanittan sonra.

Primatlarin bilissel yapilari hakkida bir cok arastirma yaptim.istersen dilsel zekayla ilgili daha ormekler verebilrim.

sadece insanlar arac gelistirir yalani:

Sempanzelerde TEKNIK ZEKA varmi dir?

evet vardir.Hepinizin bildigi cok basit bir gozlemi anlaticam.

Tai ormanlarindaki sempanzeler kuru yemisleri kirabilmek icin tas cekic ve
ors kullanmaktadirlar.yemisi orsun uzerine koyup tasla kirmaktadirlar.Ustelik bu sahip olduklari teknik zekayi yavrularina bile aktarmislardir.Yemisi Tasla kiramayan yavru sempanzenin annesi ona nasil tutacagini gostermis ve o da hemen kavramistir.

Ayrica kisa mesaflerde bu tas cekicleri yanlarinda tasidiklarini da bilmekteyiz.

Diger bir ornek olarak teknik zeka icin Avustralyaya da bakalim.Burdaki maymunlar karinca yiyebilmek icin yuvalarina yapraklarini siyirarak sokup cikarir ve onlari afiyetle yer.

Bu hayvanlar arac gelistirmiyor da ne yapiyorlar peki?Eger kutup ayisinin oltayla balik tuttugunu ispatlarsan bu iddiamdan vaz gecicem.

onlarin sosyal yasamlarini incelersek dusunebildiklerini kolayca anlayabilriz.

Tabi ki de onlar bizden daha geri olcak.Hologeni filogeniyi tekrarlar ilkesine uygun olarak.senin insanligi diger hayvanlarda ustun gormen emin ol senin
daha gelismis olmandandir.eminim bir maymun da bir kaplumbagadan zeki oldugunu dusunuyordur.

Evrimciler olarak insani daha az yuceltmemiz de bir sorun.Cunku bu sayede yaratiliscilarin eline koz geciyor.
*Ben sana senin verdiğin örnekleri genişletecek daha bir çok örnekte verebilirim.Bunları hesaba katmadan düşünüyor ve fikir üretiyor değilim.Zaten Kuran da da hayvanların da insanlar gibi bir ümmet olduğu akıl sahiplerinin ibret almaları konusunda ayetler vardır.Elbette her canlı birbiri ile iletişim kurar.Ki bu sadece hayvanlar değil bitkilerde bile böyledir.Bir çok araştırmanın sonucunda bazı bitkilerin bile hafızası olduğu ve buna göre tepkiler verdiği ortaya çıkmıştır.Çok belgesel izledim papağan a ana renkleri ve kare ,üçgen , daire gibi şekilleri ezberletip daha sonra onları sorduklarında şeklin ismini ve rengini söyleyebiliyorlardı.Bir maymunu alıyorlar ve eğitiyorlar açıkınca dokunmatik bir ekrana tıklayarak ne istediğini söylüyor.Bunun gibi araştırmalar çok ilgimi çeker ve takip etmeye çalışırım zaten.Kargaların bile cevizi kırmak için yüksekten bıraktıklarını da bilirim.Yukarı çıkar bırakır aşağıya ceviz kırılır ve gider yer.

*Ama benim asıl söylemek istediğim bunlar değil.İnsanların melekeleri ve özellikleri vardır.Hayvanlar içgüdüleri , şartlanmaları ve alışkanlıkları sonucu bunları yaparlar.Bizleri diğer canlılardan ayıran özellikleri buraya yazsak heralde bitmez değil mi?Ama ben senin verdiğin örneklere karşılık bir kaç örnek vermek istiyorum.İnsan dışında hangi hayvan öğrendiklerini nesline aktarabilmiştir.Yani diyelim ki maymunlarında geçmişi insanlar kadar uzun peki neden bu türler sadece taş kullanıyor bir sonraki benim anam böle kırardı cevizi diyerek kendilerini geliştirmemişler.Zamanlarımı yokmuş.

malesef onlarin bogaz yapilari,ses telleri buna musait degil
Papağanın dil yapısı valla bayağı müsait ama malesef sadece taklit ediyor.
Kendi adına bir şey öğreneyim demiyor.Yani aslında neresinden tutarsanız bir yerinden kopar bu teori.Zaten zamanı gelince herşey gün ışığına çıkar.Bilim ilerledi hadi bakalım insanoğlu bulda bitsin bu kavga. 1800 lerde ortaya atılan bu teori büyük bir ihtimal ile 2000 küsürlü yıllarda tarihe karışıp gidecektir ve gerçek kendini gösterecektir...
Alt 16-01-2007, 06:12
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Sevgili Dilaver bende onu soruyorum bu kadar zenginlik arasından sadece nasıl *insan formu sıyrılıyor?Şu anda aklıma gelenleri örnek vermek istiyorum mesela neden sadece insanlar ayaklarını yürümek ellerinide iş görmek için kullanır?Sadece 2 ayakları ile koşan maymun gördünüz mü?Aklıma *2 ayaklı bir hayvan gelmiyor.Gelirse biliyorsanız sizler yazın.. *
O kadar süreç içerisinden sıyrılan canlı sadece insan oğlu...

-----------------

* * * *Bunun cevabı çol basittir aslında. Bu soruyu sorabilsinler diye evrilmişlerdir.

* * * * Siz yok olan türleri hesaba katmadan çok özgül bir biçimi ele alıyor ve 3,5 milyar senelik bir periyodu bir anda yok sayıyorsunuz. Kendi düşüncelerinizi en üstün görüyor ve dogayı yalnızca kendinize göre şekillendiriyorsunuz. Size göre düşünce ve onun geretirdikleri ve sonuçlarının en ideal bir yaşam biçimi oldugunu savunuyorsunuz. Kime göre insana göre.

* * * * * Şimdi burada herhangi bir memeliyi ele alalım. Örnegin bir kediyi. Kedi ile insanı neye göre kıyaslayacagız. İnsana göre mi , kediye göre mi. Hangi taraftan bakarsanız sonuçlarınız degişebilir. Kedi olmak konusunda kedi bizden üstündür, insan olmak konusunda da biz ondan üstünüz.

* * * * * *Evrim bir gereksinimdir. Evrimin temeli gereksinimdir. 3,5 milyar sene yaşayan organizmalar dik yürüme gereksinimi duymamışlardır. Bu gereksinimi duyabilmeleri için bazı önceller oluşması gerekecekti. Nitekim oluştu da. Her şeyden evvel dinozorların ortadan yok olması gerekiyordu ki memeliler baskın tür olabilsinler. Dinozorların yok olması ise bugünkü yaygın kabule göre bir göktaşı çarpmasından kaynaklanıyordu. Göktaşı çarpmasının ya bir rastlantı oldugunu kabul edecegiz ya da Tanrı fırlatmıştır diyecegiz. Başka yolu yok.

* * * * * *Ortak ata bugün şempanze ile insanın ortak özelliklerinin tümünü bünyesinde barındırıyordu. Kendi çapında da bir düşünce kapasitesi ya da hafıza ve hatırlama , ve hatırladıklarını türüne yaygınlaştırma yetisi vardı. Her halde buraya kadar mutabık sayılırız, çünkü daha insana gelmedik. Ne olduysa oldu bu ortak atamız iki ayagı üzerine dikildi. İşte bütün mesele buradan patlak verdi. İnsan evriminin temeli ne düşünmedir ne de alet yapmak ne de konuşabilmektir. Temel iki ayak üzerinde dik olarak yürüyebilmektir.

* * * * * * Bunun içinde aklınıza iki ayaklı hayvan gelmez, gelemez. Bu gereksinim insanı hayvandan ayıran temeldir ve insanlıgın evrimini şekillendirmiştir. Alet kullanabilme ve buna baglı olarak düşüncenin gelişmesi, yeni aletlerin toplu çalışmayı getirmesi, toplu çalışma esnasında bireysel seslerin bir konuşma dili haline gelmesi ve bunların birbirine baskısı ile oluşan rekabet ve kendini koruma, varlık sürdürme savaşımında insanın beyinsel kapasite ve yetilerinin gelişmesi.

* * * * * * *İki ayak üzerine dik yürüme eylemi bir kere baskın şekil olduktan sonra, insanla diger primat ataları arasında kesin çizgi artık şekillenmiştir. Ve türler arasında nitel bir ayrım gerçekleştirmiştir. Yeni bir tür vardır artık ve biz buna homo türü diyoruz. Milyonlarca sene sonra da bu yeni tür ancak Modern insan diyebilecegimiz noktaya ulaşabilmiştir. Günümüzden 100.000 sene önceye. Ve bu sürenin yaklaşık 95.000 senesi ilkel koşularda sürmüş. Bildigimiz ve adına uygarlık dedigimiz süre sadece 5000 sene, ki bu süre zarfında insan evriminin ulaştıgı boyut sayesinde bugün siz ve ben iletişim kurabiliyoruz.

* * * * * *İşte yukarıda sordugunuz neden ellerini başka iş için kullandıkları meselesi temel meseledir. İki ayak üzerinde dik yürüyebildikleri için ellerini kullanabilmişler, gözleriyle daha uzaga bakabilmişler ve bu elleri alet yapımında kullanarak beyinsel melekelerini geliştirebilmişlerdir.

* * * * * *İşte bunun için 4,5 milyar yıldır bu soru sorulamadı ve şimdi soruluyor. Bu soru ancak akıllı , düşünebilen ve üretebilen canlılar tarafından sorulabilirdi ve şimdi de soruluyor. Soru da bizim beyinsel yetilerimizi geliştiriyor. Ve araştırırken nasıl bir rastlantı eseri bir göktaşı tüm canlı türlerinin ekolojisini degiştirdiyse bir saklama torbasının da insanlıgın kaderini degiştirdgini görüyoruz.

* * * * * *İlk saklama torbası kuvvetle nuhtemel ki bir hindistancevizi vari bir *şeydi. Ama katkısı çok büyük oldu. İnsanlar saklamayı ve paylaşmayı ögrendiler. Bu da onları ortak hareket etmeye, ortak düşmana karşı savaşmaya ve plan yapmaya sevk etti. Bu saklama kabı olmasaydı belki de insanlık hala dikine yürüyebilen ama konuşamayan ve düşünemeyen canlı türü olarak kalacak ve yok olup gidecekti. Bu saklama kabı sayesinde beyinsel kapasiteleri ve beyin büyüklükleri arttı.

* * * * * *Bu arada geçen 4,5 milyar sene içinde kaç tane türün yok olup gittigini gözünüzde canlandırabiliyormusunuz. Niye bu türlerin yok olmasını akılsız tasarıma baglamayız da başarılı olanları akıllı tasarıma baglarız anlamak mümkün degil. Şayet başarılı olan türler için bir akıllı tasarım var ise yok olan türler içinde bir akılsız tasarımın olması lazım gelir. Yani tasarımcı becerememiştir, hata yapmıştır. Peki tasarımcı mantıgı içinde bunu kabul edebilirmiyiz, edemeyiz. Yoksa bütün teori çöker.

* * * * * * Bu kadar yok olan tür içinde, varlık sürdürme gereksiniminin çıktıgı her yerde, bu yeni şartlara uyan türler hayatta kalmayı becerebilmiştir. Sadece hayatta kalanları izleyebildigimiz için de hep bu işi doga dışına baglama egilimi agır basmıştır. Ama bir de hayatta kalan türler ile yok olan türlerin sayısal oranını kıyaslamaya kalkarsanız ki evrendeki yıldızlardan çoktur sayıları; o zaman ister istemez bu akıllı tasarımcının ne kadar beceriksiz bir tasarımcı oldugunu görebilirsiniz. *

* * * * *
* * * saygılarımla
Alt 16-01-2007, 10:10
tewderi tewderi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

mhmmd";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sn. Tewderi,

"Primatlar (Primates), hayvanlar (Animalia) âleminin memeliler (Mammalia) sınıfına dahil bir biyolojik takımdır ve lemur, maymun ve insanın da dahil olduğu insansı maymun türlerinin tümünü içerir."
Kaynak ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Primat )

"
Sn Mhmmd ve simonuniti vermiş olduğunuz bilgiler için teşekür ederim

"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.
Alt 16-01-2007, 10:26
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bilir bilmez konuşmayın..

>>> Sadece 2 ayakları ile koşan maymun gördünüz mü?Aklıma *2 ayaklı bir hayvan gelmiyor.Gelirse biliyorsanız sizler yazın..

Ben gördüm. Hala sağ. Adı Oliver..

%100 şempanzedir kendileri..

>>> Ne yani bir *teoriyi savunacaksınız ve onu daha kanıtlanmadan , ispatlanmadan evrimi reddeden insanları cahillikle suçlayacaksınız.

İspatlanmak? Yerçekimi teoriside ispatlanmış değildir.

Sizin karşı durduğunuz şey, evrim.. Evrimin varlığı kesindir, ispatlanmıştır, kanıtlanmıştır. Çünkü evrim gözlemsel bir "veri" den ibarettir. Evrim teorisi evrimin nasıl gerçekleştiğini izah etmeye çalışır..

Maymunlar, yavrularına alet kullanmayı öğretirler. Pek çok hayvanın pek çok davranışı içgüdüsel değil, düşünme ve öğrenmeye yöneliktir..

Taş devri ne zamandır biliyor musun? 15.000 yıl öncesinde elinde olan sadece taşlardır, yani taş devri. Ama insana dari bulgular 195 bin yıllıktır. Genel görüş ilk insanların 250 bin yıl önce ortaya çıktıklarıdır. Ama onlardan bize ulaşan en eski bulgular 195 bin yıllıktır. Ne eder? 180 bin yıl mı? Bir 180 bin yıl da o maymunlar için bekle en azından, ondan sonra konuş derim..

Hoppala dersen.. Orta afrikada şempanzelerin sopalar kullanarak maymun avlayıp yedikleri gözlenmiş. Bu davranış şekli ilk defa gözleniyor.. Ama asıl olan şu. Bu maymunlar yıllardır gözleniyor ve daha önce bu tür davranışları yoktu..

Evet, insan beyinsel gelişimde ipi ilk göğüsleyendir. Ama düşünme vs. kabiliyetleri olarak yeğane bir tür filan değildir. İnsan sadece diğerlerine göre daha fazla düşünür. Dahası çok daha iyi anlaşır. Ama mutlak olarak başkalarında olmayan değil, başkalarında daha az olan özelliklere sahiptir sadece..
Alt 16-01-2007, 15:52
simonuniti simonuniti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb:

kaplumbağa ile maymunu kıyaslamışsın anlamadım?
yazdiklarimdan hic bir kiyaslama yapmadim.sadece akilli bir varlik olarak sempanzeleri kucumsuyorsak(onlarin sahip bilissel becerileri) sempanzelerde
kamplumbaga olmazda Ren Geyigini kucumsuyordur.Demek istedigim
dunya da oyle KIBIRLI bir sekilde gezmek insana birsey katmaz.Dunyadaki diger canlilarin da---en azindan akrabalarimizin--- bilincinin olabilecegini kabul etmemiz lazim.

Butun hayvanlar ic guduleriyle hareket lafi bilgisizlikten kaynaklaniyor saniyorum.Bu laflar ortaokul fen bilgisi dersinden kalma.Yeni bilgilere daha yeni bilgileri katmamiz gerekiyor.Bu basligi acan arkadas uc toynakli atlar hakkinda bize ne guzel bilgi sunmus.

ah bi konuşabilsem de anlatsam.Diye düşünüyodur.
olmamis iste bizim disimizdaki hayvanlarin bizimki kadar bir dil gelistirememisler.ama bu onlarin kendi aralarinda iletisim kuramadiklari anlamina gelmezz.Benim burda israrla durmak istedigim nokta sempanzelerdeki konusma kabiliyetinden cok sahip olduklari DILSEL ZEKA dir.Buna sahip olduklarini kavradiktan sonra ses cikarmislar cikarmamislar hic sorun degil.

Benim papağan vardı evde bir ara öldü.O da konuşabiliyodu mesela.Ne yani şimdi maymundan daha mı zeki oluyo yoksa??
Burda nasil bir mantik hatasi yaptin anlamadim.Yukarda verdigim ornekler dilsel zekanin gostergesidir.Maymun kuguyu gordugu zaman su ve kus isaretleri yapiyor yani anlamli cumle kuruyor,dikkat edinANLAMLI

Papaganin durumu ise cooooookkkkkkkkkk farkli.O sadece sesleri taklit ediyor,maymun ise edemiyor ama dogru bir sekilde kullaniyor.

Ogrenmelerin turleri vardir beelzbb kardes

-cagrisim yoluyla ogrenme
-taklit yoluyla(gozlem) ogrenme
-anlamli ogrenme
-kosullanma yoluyla ogrenme boyle gider bu.

burda kuslar sesi taklit ederler
ama sempanzelerde anlamli ogrenme yoluyla yani bilissel sureclerle(cognetive) ogrenme gerceklestigini dusunuyorum.Tabi kide hayvanlarda ic guduler vardir belki bizde de vardir.
Alt 16-01-2007, 15:54
simonuniti simonuniti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

onur:

İnsan dışında hangi hayvan öğrendiklerini nesline aktarabilmiştir.Yani diyelim ki maymunlarında geçmişi insanlar kadar uzun peki neden bu türler sadece taş kullanıyor
Kendi beyin kapasitenle sempanzeyi niye karsilastiriyorsun.Ben sempanzelerin sahip olduklari yeteneklerin bilissel duzeyde var oldugunu ve gelistirebilmenin mumkunatini vurguluyorum.

Bak atalarimiz ortak atadan *6 milyon yil once ayrildi.Biz dunyaya yayilarak,tesadufi yollarla bir seyleer kesfederek,doganin sartlarina uyarak vssssss ... bugun ki aklimiza sahip olduk.

Sempanze niye bugun iste sunu yapmiyor?

yaw kardesim adamin beyni evrimlesememis.sahip oldugun akilla maymun akli yaklisik 6 milyon yil once ayrildi,Ayni seyleri bekleyemezsin....

amaaa neyi beklersin bazi ortak yanlarin olabilecegine.Bir cok Ortak yanlarimizin oldugunu gosteren bir cok calisma var.

Papağanın dil yapısı valla bayağı müsait
evet gercektende musaittir,

dilin ogrenilebilmesini saglayan beyin yapilari acisindan insanla kus arasinda bir benzerlik vardir.Hem insanda hem de kuslarda bu yapilar serabral kortekste yer alir.Ama primatlarda seslendirmeler sogancik gibi beynin baska kisimlarinda kontrol edilir.Iste sebeplerden birisi de budur.Kuslar insan sesi cikarabilir ama maymunlar cikaramaz.
Alt 16-01-2007, 17:08
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

liopleurodon gerçekten güzel bir resim
Alt 16-01-2007, 18:06
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Onur, lüfer nedir bilir misin? Eskiler ona denizlerin şahı derler.. Pomatomidae ailesindendir, ama bu ailenin tek bireyi vardır: Lüfer..

Yani, bu tür, tek başına bir koskoca aileyi vs. temsil eder..

İnsanda aynen böyledir. Homo ailesinin tek yaşayan üyesidir. Ama bu aile eskiden bir hayli genişit. Zamanında H.Heidelbergensis, H.Fluorensiensis, H.Neanderthal gibi türlerle birlikte dünyadaydılar. ama çeşitli sebeplerden diğer türler yeryüzünden yok oldu. H.Sapiens, scascavlak tek başına kaldı. Hoş, buna büyük ölçüde kendisi sebep oldu..

İşte bu homo .... sülalesi 3 Milyon yıl kadar önce, ortaya çıktı. Ama diğer maymunlardan ayrılalı 6 milyon yıl, diğer maymunlarla birlikte diğer memelilerden ayrılalı 23 Milyon yıl kadar geçti..

6 Milyon yıllık evrim, pek çok insan türü ortaya çıkardı.. Bunlar kimisi H.Sapiens'in atası oldu. Kimisi kendi yoluna gitti.. Eğer onlar hala yaşayabiliyor olsaydı, meseleyi anlamak çok daha kolay olacaktı. Otistik olmayan, ama 3 kelimeden uzun cümle kuramayan, ateşi kullanabilen ama ateş için odun taşımayı akıl edemeyen Neanderthaller ile birlikte yaşıyor olsaydık..

Bunlar yok. Onların soyları tükendi. Biz lüfer gibi bir sürü türün yaşayan son örnekleriyiz. Bu nedenle, diğer hayvanlarla aramızda keskin bir uçurum gözleniyor. Ama fosil kayıtları izlersen, görüyorsun ki, bizim öyle bir ekstramız yok..

İnsanların konuşmayı geliştirmesi, kuşların uçmayı geliştirmesinden çok mu acayip? İnsanların alet kullanması, karıncaların gübre kullanması ve hastalıktan korunmak için antibiyotik üretmesinden daha mı acayip?

Evet, pek çok hayvan davranışı içgüdüseldir. Ama pek çok hayvan davranışı da zekaya dairdir. Tilkileri izle örneğin. Oltayla balık tutan kutup ayısı yok. Çünkü, kutup ayısı balık yemez genel olarak, kutupta balık pek bulunmaz.. Ama oltayla balık tutan kuşlar var. Kuşlar bile, öğrenme ve düşünmeye dair pek çok eylem gerçekleştirirler..

Bir deprem olur.. Köpek koşarak gelir, sahibi dolabın altında kalmıştır.. Bakınır, gidip telsiz telefonu getirir sahibine.. Sahibi köpeğe hiç bir şey söylemeden hemde. Sizce bu olay, içgüdüsel midir? Evet, sahibini kurtarma dürtüsü içgüdüseldir, ama telefonu ona getirmek?

İnsanlar.. Bugün sayıları bilmeyen, geçmiş zamanı olmayan insanlar var:

http://www.hurriyet.com.tr/bilim/451...sp?m=1&gid=69#

Bu insanın mevcut yüksek bilgi kapasitesinde aldığı eğitimin önemini ortaya koymaya yeter. Unutmayın, 195 bin yıl önce de insanlar yaşıyordu.. Ama mağara resmi bile yapamıyorlardı. 120 bin yıl bu iş böyle sürdü. 70 bin yıl önce bir darboğaz yaşattı doğal seleksiyon ve sadece çok daha akıllı olanlar hayatta kalabildi.. Genede, iki taşı üstüste koymayı öğrenmeleri 50 bin yıl sürdü..

İnsanın bugünkü medeniyetini asıl sebebi, konuşma yeteneğidir. Ama bu %20 ile büyük sebeptir. %10, %5 gibi daha küçük pek çok sebep vardır. Örneğin, kadınların iki ayak üzerinde durmak için geniş kalçalara sahip olması gibi. Bu büyük beyin sahibi olmanın yolunu açan bir etmendir örneğin..

İnsan evriminde şaşılacak bir şey yok. Sorun, doğadaki diğer canlıları yeterince tanımıyor olmanız..

Önerilen Siteler