Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-08-2014, 23:35
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Büyüklük Paranoyası ve Mistik Paranoya

Sevgili arkadaşlar,

Sahte mehdilerin "mistik paranoya" hastalığından bahseden bir video.
(Siz sanki sahte olmayan resul, nebi, mehdi varmış gibi yapıp izleyin.)

Bana çağrıştırdığı birileri var elbette.

--/--

http://www.psikolojik.gen.tr/paranoya-nedir.html
Büyüklük paranoyası: Toplum için en tehlikeli hastalardır. Bu hastalar peygamber olduklarını, mehdi olduklarını ya da insanları kurtaracak biri olduklarını iddia ederler. Bu kişiler telkinle etrafına birçok insanı toplayabilir. Dikkat çekmeyi başarırlar. Bilinçsiz insanları peşlerinden sürüklerler. Kendisine engel olmak isteyenlere zarar verebilir, tecavüz edebilirler. İnsanlarla miting yapar, gösteriler düzenlerler. Bu kişiler bazı durumlarda büyük bir lider konumuna gelebilirler.

[...]

Paranoya belirtileri nelerdir?

- Herhangi bir neden yokken başkaları tarafından aldatıldığından, sömürüldüğünden kuşku duymak.
- Çevresindeki insanların güvenilirliğinden ve bağlılığından şüphe duymak.
- Söyleyeceklerinin kötü niyetle kullanılacağını düşündüklerinden sır vermeyi istemezler.
- Normal sözlerden dolayı aşağılandığını hissetmek.
- Kin tutar ve haksızlıkları affetmez.
- Kendinin algıladığı olayları karakterine ve kişiliğine saldırı olarak algılayıp, öfkeyle tepki göstermek.
- Herhangi bir nedene dayanmadan aldatıldığını düşünmek.
Bilim ve bilmek güzel şey.
Bu bilginin akıl hastanelerinde binlercesini gözlemleyerek ve tedavi ederek oluşmuş olması, yani deneysel olması ise paha biçilemez.

Konu hakkında şunlar da okunabilir :
http://ahmetdursun374.blogcu.com/paranoya/8996249
http://www.filozof.net/Turkce/psikol...durumlari.html
Bu forumdaki "kitapsev" adlı üyenin konuya yaklaşımlarını çok beğendim.
http://academia.forumotion.com/t28-p...ik-psikolojisi

İslamcı yazarlardan/sitelerden :
http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar...aglik-ii/50228
http://gizliilimler.tr.gg/Sahte-Peygamberler.htm

İlginç olanı, mehdi iddiasında olan kişilerin akıl sağlığına şüphe ile yaklaşan inançlı kişilerin kendi peygamberlerinin akıl sağlığından son derece emin olmalarıdır.

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)

Konu Şüpheci Dinsiz tarafından (12-02-2016 Saat 04:19 ) değiştirilmiştir.
Alt 20-08-2014, 23:59
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Abi videoyu izlerken cidden bazen kahkaha atasın geldi

Cidden bana da çağrıştırdığı birileri var, güzel derleme eline sağlık.

Bu arada, kitapsev' ni cümleleri gerçekten ezberbozan cinsten

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 21-08-2014, 13:47
MaryJuana MaryJuana isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

kitapsev'in cümlelerinde ezberbozan bir taraf yok.
mekkeliler, muhammede cinlenmiş diyorlardı zaten.
modern zamanların kabarık saçlı elinde mikrofonla sahne şovu yapan tele-evangelistlerine, ya da hindu ermişliğini pazarlayanlara bir bakarsanız, asıl ezberbozan küçük ayrıntıyı görürsünüz.

hasan mezarcı gibi trajı-komik istisnaları bir yana koyarsanız;
nebi-resul tanrının temsilcisi ondan haber alan ya da onun yönlendirdiği ya da seçtiği olma iddiasındakilerin çoğu paranoyak falan değildir.

düpedüz ateisttir.
muhammedde ateistti.
Alt 21-08-2014, 16:03
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Deist_tr´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İlginç olanı, mehdi iddiasında olan kişilerin akıl sağlığına şüphe ile yaklaşan inançlı kişilerin kendi peygamberlerinin akıl sağlığından son derece emin olmalarıdır.
Bu aslında oldukça güzel bir konudur, yıllardır bu mesele üzerinde de kendimce kafa patlatmışımdır, hatta bu konuyla ilgili olarak Suçlu kim? diye bir şiirde yazmışımdır.
Bu konunun iyice anlaşılması için kişinin kendi "öz eleştiri" kanallarınıda sonuna kadar açması lazımdır.
Zira bu durum sadece dindarlarla veya belli bir kesimlerle, gruplarla sınırlı değil, tüm insanlarla sınırlıdır, yani ortada insani bir durum vardır.

Bizler bir kural/ölçü koyduğumuzda bu evvela bizi bağlar.
Doğru/yanlış yalan/gerçek iyi/kötü vs.ler zaten içimizdedir.
Bunlar daha önceki deneyimlerimiz sonucu bilinç altımıza yerleşmiştir.
Yalanı biliriz, zira önceden çok yalan söylemişizdir.
Suçu biliriz, önceden çeşitli suçlar işlemişizdir. vs.

Bilgi dediğimiz şeyde yaşam ve yaşantı ile alakalıdır, bizler yaşamadığımız şeyide aslında bilemeyiz.
Daha net söyleyeyim, biz (evvelimizde) sahtekarlık yapmadıysak, karşımızdakinin sahtekar olup olmadığını bilemeyiz..

O zamanda ortaya şu çıkıyor.
Birini sahtekarlıkla suçlayanın kendi ne kadar doğrudur?

Neyse daha fazla ileri gitmeyeyim, zira bu mesele dediğim gibi "Öz eleştiri" meselesidir, kendini öz eleştirmeyen için, adeta kapalı bir kutudur.
İp çekilip tuzağın kapanması gibi, kişinin kendi kendini tuzağa yakalatmasıdır.
İsa zamanında bir kadın ve erkek zina suçundan meydanda toplanmış ve tam taşlanacağı sırada.
İsa durun demiş.
İçinizden zina etmeyenler taşı atsın deyince,
Teker teker herkes çekilmiş, çünkü herkes geçmişinde bir şekilde zina etmiş.
Aynen bunun gibi birini sahtekarlıkla suçlamak, ancak kişinin kendinide suçlaması olur ki Mehdi yalancıysa, bu peygamberde yalancı demek olur.
veya birini kafirlikle suçlamak, kendininde kafirlik pençesinde olduğunu gösterir.
Hasılı bizler birbirimizin AYNA 'sıyızdır...
Karşımızda ki aslında bizden yansıyanı yansıtandır.

Bu yüzden tasavvufta "her gördüğünü Hızır bil" veya "Deme şu şöyle böyle, yerindedir o öyle" gibi ölçüler vardır ki AYNA meselesiyse kişi kendini daha iyi tanıya.
Yoksa AYNA ları kırmaya çalışmakla kimse kendini tanıyamaz.

Konuya dönersem Hasan mezarcıyı zamanında milletvekili iken bir kaç kez Hacıbayramda sohbetini biraz dinlemiştim, o zamanlar öyle Mesih filan davaları yoktu, aklı başında görünüyordu ama sonradan tozuttu tabii.
İnsanın gerçeklik algısını kaybetmesi kötü bir şey elbette, fakat zamanında kafalarıda çok karıştırdı.
Mehdi/Mesih bakımından Hacıbayram oldukça bereketli bir yerdir, bende onlarcasıyla konuşmuşumdur.

Bunlara eski deyimle meczup denir, yeni deyimle psikolojik sorunlu densede, ben onlara sahtekar veya yalancı demeyi çok uygun bulmuyorum.
Onlarda bir şekilde kendi doğrularını yaşıyorlar, belki rüyada gibi yaşasalar da bu açıdan peygamberlerden çok farklı değiller.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 22-08-2014, 00:57
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

MaryJuana´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
kitapsev'in cümlelerinde ezberbozan bir taraf yok.
mekkeliler, muhammede cinlenmiş diyorlardı zaten.
modern zamanların kabarık saçlı elinde mikrofonla sahne şovu yapan tele-evangelistlerine, ya da hindu ermişliğini pazarlayanlara bir bakarsanız, asıl ezberbozan küçük ayrıntıyı görürsünüz.

hasan mezarcı gibi trajı-komik istisnaları bir yana koyarsanız;
nebi-resul tanrının temsilcisi ondan haber alan ya da onun yönlendirdiği ya da seçtiği olma iddiasındakilerin çoğu paranoyak falan değildir.

düpedüz ateisttir.
muhammedde ateistti.
İnançlı gözü ile okunduğunda ezber bozan niteliktedir.

Siyeri anlamak isimli kitabı tavsiye ederim

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 23-08-2014, 11:12
MaryJuana MaryJuana isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

sayın nova

kitapsev, din/idealizm önderlerini bir çırpıda paranoyak ilan etmiş. hatta büyüklük paranoyasının da ötesine geçip düpedüz paranoid-şizofreniyle ilişkilendirmiş.

fazla kolaycı ve de oldukça geleneksel bir yaklaşımdır bu.
kolaycı ve geleneksel olduğuna göre ezberbozan cinsten olduğunu iddia edemeyiz.

gerçek ise daha bir basit ve tam da gözümüzün önünde.
bazı trajı-komik istisnalar hariç, bu tipler bildiğin sahtekarlar.

yalan söylüyorlar ve ve yalan söylediklerini de kendileri de biliyorlar.
temsislcisi olduklarını iddia ettikleri sözde yaratıcıya kendilerinin de inanmadığını düşünüyorum.

bu tartışmayı başka bir forumda başlık olarak açmıştım.
birçok ateist muhammedin psiko olduğunda hemfikirdi ve müslümanlarda karşı argümanlar sunuyordu,
ancak; muhammedin ateist olabileceği ihtimaline en ciddi tepki ateistlerden geldi.

muhammedin psiko olduğunu kolayca kabullenen ateist arkadaşlar onun, allahsız olduğunu nedense kabullenemedi.
amacım kişisel fikrimi ambalajlamak değil.
ancak, muhamedin psiko olması iddiası kimsenin ezberini bozmuyor. çünkü iddia çok eski. sadece terminoloji yenileniyor.
ama muhammedin allahsız olduğunu iddia ederseniz sadece dindarların değil, ateistlerin de ezberi bozulur.

denemesi bedava...
Alt 23-08-2014, 12:12
bakkalmahmud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bakkalmahmud bakkalmahmud isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

MaryJuana´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sayın nova

kitapsev, din/idealizm önderlerini bir çırpıda paranoyak ilan etmiş. hatta büyüklük paranoyasının da ötesine geçip düpedüz paranoid-şizofreniyle ilişkilendirmiş.

fazla kolaycı ve de oldukça geleneksel bir yaklaşımdır bu.
kolaycı ve geleneksel olduğuna göre ezberbozan cinsten olduğunu iddia edemeyiz.

gerçek ise daha bir basit ve tam da gözümüzün önünde.
bazı trajı-komik istisnalar hariç, bu tipler bildiğin sahtekarlar.

yalan söylüyorlar ve ve yalan söylediklerini de kendileri de biliyorlar.
temsislcisi olduklarını iddia ettikleri sözde yaratıcıya kendilerinin de inanmadığını düşünüyorum.

bu tartışmayı başka bir forumda başlık olarak açmıştım.
birçok ateist muhammedin psiko olduğunda hemfikirdi ve müslümanlarda karşı argümanlar sunuyordu,
ancak; muhammedin ateist olabileceği ihtimaline en ciddi tepki ateistlerden geldi.

muhammedin psiko olduğunu kolayca kabullenen ateist arkadaşlar onun, allahsız olduğunu nedense kabullenemedi.
amacım kişisel fikrimi ambalajlamak değil.
ancak, muhamedin psiko olması iddiası kimsenin ezberini bozmuyor. çünkü iddia çok eski. sadece terminoloji yenileniyor.
ama muhammedin allahsız olduğunu iddia ederseniz sadece dindarların değil, ateistlerin de ezberi bozulur.

denemesi bedava...
http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=6871

"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
Alt 16-07-2017, 21:23
Cercis Hz Circis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cercis Hz Circis Cercis Hz Circis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mistik bilgi ile akademik bilgi tersinir özelliğe sahiptirler.
Bir toplumda mistik bilgi fazlaysa, akademik bilgi orada azdır.
Bir toplumda akademik bilgi fazlaysa, mistik bilgi orada azdır.

İslam dünyasının genel sorunu, mistik bilginin fazlalığıdır. Süleyman'ın karıncalarla konuştuğuna inanan, Musa'nın değneğinin yılana dönüştüğüne inanan, İbrahim'e gökten koç indiğine inanan, Muhammed'in eşekle göklere uçtuğuna inanan dindar insan sayısının fazlalığı, aslında islam toplumlarının kendi kendilerine verdikleri zararı artıran öğelerin başında gelir. Müslümanların, batı toplumlarından akademik bilgiyi satın almaları yerine, kendi dinamikleriyle birşeyler yapmaları, ortaya pozitif ürün getirmeleri için duydukları ihtiyaçlar listesinin başında, mistik bilgiden kurtulmaları olmalıdır.
Alt 16-07-2017, 22:06
Engse Hohol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Engse Hohol Engse Hohol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Büyüklük Paranoyası ve Mistik Paranoya, her iki paranoya da islamın niteliğinde mevcuttur.

Allahü ekber'in anlamı;
1-Kebir, 2-Ekber, 3-Kübbar, 4-Kübra.
1-Büyük, 2-Dahabüyük, 3-Büsbüyük\Çokbüyük, 4-Enbüyük.

Müslümanlar tanrılarının büyüklük vasfına, allahtan gayri diğer tanrıları küçükleyerek ulaşırlar; min dünillahi evsanen! Arapça bilen her mümin bilir bunu ama kendilerine, dozajında tevhid denen mistik ilacı zerk ettikleri için tanrılarının varlığından eminler.

islamın yıkıma uğraması karşısında müslümanların, el-lah'ı ayakta tutundurabilmek için yalanlar söylemeleri kaçınılmazdır. hohol : aesir
Alt 16-07-2017, 22:31
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Aslında "Mistik paranoya" diye tanımlanan husus ile sıradan inanlı bir kimsenin durumu neredeyse birebir örtüşüyor. Aradaki tek fark; bir tarafın kendisini "özel" hissetmesi. Misâl; ben de zaman zaman İncilden vaya Kur'andan kimi bölümleri farklı yorumladığımda "Acabâ bu bana özel lütuf mudur ?" diye düşündüğüm zamanlar oldu. O zamanlarda kendimle övünmek aklımdan geçiyorken, şimdi "Ülen biz de mi kafayı yiyoruz ?" diye düşünmüyor değilim. Çünki inanç, ıspat edilen hususlara değildir. Kişisel tesbit, ön kabül ve kanâ'atler toplamıdır. Demek ki mistik paranoyada olduğu gibi biz de kendi kendimizi koşullandırıyoruz.

İlginç !..

Önerilen Siteler