Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı
Burada Sevan Nişanyan'ın konu ile ilgili ilginç tesbitleri var.
Vallâ haklarını teslim edelim.
Burada da iyi raks etmişler. 
|
İstediklerini yapsınlar bu hatayı kapatamazlar. İsterse Harun isminin anlamını değiştirsinler biz biliyoruz ki bu hatanın gerekçeleri de var.
Mesela felasife saçmalamış ve İncil'de Harun'un kızı ifadesini gösterip ''hani başka Harun yoktu'' demiş. Ordaki Harun o dönemde yaşayan Harun değil Musa'nın kardeşi Harun. Yahudi geleneğinde hatta Arap geleneğinde hatta tüm geleneklerde ''kızı'' ve ''oğlu'' kelimeleri ''ata'' ''soy'' manasında kulalınılır fakat ''kızkardeşi'' ''erkek kardeşi'' ifadeleri sizden çok çok önce yaşamış atanızdan bahsederken ''sen bilmem nenin kızkardeşisin soyun burdan geliyor'' denmez yok böyle bir şey.
Şimdi efendim asıl soru şu : Muhammed neden Harun'un kızkardeşi dedi Meryem'e ama Musa'nın kızkardeşi demedi? Asıl soru bu: Kuran'da Musa'nın kızkardeşinden bahsedilir isim verilmez ne kadar garip değil mi halbuki isim verip Meryem dese biz bugün bunları tartışmıyor olurduk. Neden vermiyor çünkü kafa karışıklığı,bilgisizlik,kulaktan dolma bilgi var ortada.
Sayın Vefik Sami Tevrat'ta Çıkış 15:20'de Musa ve Harun'un kızkardeşi Meryem'e sadece ''Harun'un kızkardeşi'' denir. Şimdi eğer bunun gerekçesini bilirsek Muhammed'in veya Kuran yazarlarının bu yanlışı neden yaptığını görebiliriz. Peki bundan bahseden bir kaynak var mı? Evet efendim var. Siz de biliyorsunuz ki Talmudik ,Midraşik referanslar Kuran'da o kadar çok belirgindir ki gözlerinize inanamazsınız. Şimdi Babil Talmudu yani 450- ile 550 yılları arasında son halini aldığı söylenen Babil Talmudu Megillat Ester (yani Ester kitabı üzerine tartışmaları içeren) bölümde 14a pasajında çok garip bir şey tartışılıyor burası tek tartışıldığı yer değil elbet ama BEN burdakini farkettim ilk önce. Bakalım ne diyor?
Özetle Ne Diyor? Meryem'e Tevrat'ta sadece Harun'un kızkardeşi denir çünkü Meryem daha Musa doğmadan önce Mısır'dan Çıkış 15:20'de de belirtildiği gibi peygamberlik ediyordu Musa'nın Israil'in Mısır'daki (Tevrat'taki tabirle) inleyişini bitirip halkını kurtaracağını önceden bildirmişti.Yani Meryem peygamberliğine Harun'un kızkardeşiyken başladı. Bu yüzden o Harun'un kızkardeşi olarak anılır.
Artık önümüzde daha aydınlık bir bakış açısı var. Biz Kuran'ın bu karışıklığı neden yaptığına dair bir fikre sahibiz. Hatta Kuran yazarları öyle görünüyor ki en azından belli bir dönem Yahudiler'in de İsa'ya inandığını sanıyordu.