daidalus´isimli üyeden Alıntı
adaleti ele alırken hayvanları düşünmek,dini inanışlarda onların da yaptıklarına göre sorgulanmayacak olmaları(en azından müslümanlar için böyle) inananlar için bir sorunsal fakat benim için değil.benim daha çok üzerinde kafa yorduğum kısım adalet,iyilik,kötülük.bunların her ne kadar beğenmesek de dinler içerisinde temelleri var aynı şey ateizm için geçerli değil.bir ateist için bu gibi kavramların temelleri olacağına pek de inanmıyorum.ateizm bu kavramları temellendirmekte sıkıntı çekiyor.
|
Dinler içinde de temelleri yok. Gösterilen temel dayanaksız. Burada defalarca euthyphron ikileminden bahsedildi. İyilik ve kötülüğün tanrı bazında temeli yoktur. Doğada bu kavramların olmamasından, insanların ürettikleri kavramlar olmasından dolayı kaçıştır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Euthyphron_ikilemi
Ayrıca ahlak konusunda dini temel alıyorsanız bunu kabul edebiliyor musunuz?
Diyelim biri bir başkasını öldürdü. Bu dünyada insanlar tarafından yargılanıp bütün ömrünü hapiste geçirdi. Öldüğü zaman allah tarafından yargılanıp cehenneme atıldı. Ve sonsuza kadar cehennemde yandı. Sonsuza kadar! Adil mi bu ceza? 1 milyon yıl yanacak sonra 100 milyon yıl daha sonra 100 milyar yıl daha. Sonsuza kadar. Umarım cennettekiler cehennemde yananların feryatlarını duyar sonsuza kadar.
Cennet dediğiniz şey ise özenilecek bir yer değil. Ne acıkıyorsunuz, ne hastalanıyorsunuz, ne rahatsız oluyorsunuz, ne ölebiliyorsunuz, nefes almak zorunda bile değilsiniz. Ne yapacaksınız sonsuza kadar bu süreyi? Belirli bir zaman sonra cennet dediğiniz şey hiçlik olacaktır. Bu mu cennet şimdi?
İnsan dışındaki bütün canlılar için öldükleri zaman yok olacakları, doğaya karışacakları kabul ediliyor. İnsan söz konusu olunca dünya üzerinde yaşayan milyonlarca diğer canlılardan farklı olacak mutlaka.
Ateistler ahlakın gerek biyolojik gerekse felsefi temellerini açıklıyorlar. Sonuç doğada mutlak bir adalet yok. Malesef bu doğanın yapısı böyle. İnsanlar için adalet istiyorsanız bunu geliştirmek için insanların çabalamasına güvenmeniz gerekiyor, tanrıya değil.