Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-06-2015, 22:12
İlahimasal İlahimasal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

işim geregi toroslara aracımla tırmanırken yaşlı bir amcam köyden uzak evinden köye doğru dağ yolundan elinde bastonu ile sarp orman yolunda yürürken aracıma aldım. fikri giyiminden belli idi.

amca nereye dedim

köye cumaya dedi.

evle köyün arası çok uzak dedim.

olsun emirdir gitmem lazım dedi

amca seçimlerde ne yapıcaz dedim

hak olana( AKP) ye vericeğiz dedi.

uzatmayayım.

bu amcam cumaya giden akp ci bir müslüman ben ona iyilikmi ettim?

tam tersi durum olsa o beni araçdan ve uçurumdan aşşağı atardı eminim.

ateistim ya.
Alt 06-06-2015, 22:18
uguler uguler isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

daidalus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bir şekilde elimizde olmadan kötülükler olucak biz de bunu engelleyemiyeceğiz sonsuza kadar.

hem din hem ateizm oldukça adaletsiz.
Ateizmin adaletle ne ilgisi var anlamadım. Ateizm bir tanrının reddidir. Adalet ise resmi kurumlarca sağlanır.
Alt 06-06-2015, 23:29
sys_init sys_init isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

@sundance
bir şekilde kötülük olucak.kötülük yapanların yanına kar kalacak.cevaplarınızdan çıkartabildiğim bu.

@uguler
ateizm çıkmazlara girdiğinde hiçliklerle uğraşır.alakası yok.haklısınız.

@ilahikomedya
korkuluk mantık hatasını işliyorsunuz.

Konu sys_init tarafından (06-06-2015 Saat 23:36 ) değiştirilmiştir.
Alt 06-06-2015, 23:51
Üye

@uguler
ateizm çıkmazlara girdiğinde hiçliklerle uğraşır.alakası yok.haklısınız.
Çıkmazlara girmekten kastınız nedir. Hiçliklerle uğraşmak?

Bence adaleti inançlarda arıyorsanız yanlış yere bakıyorsunuz demektir. Yine adalet insanların zihinsel bir ürünüdür. Hiç düşündünüz mü böcekler için adaleti. İnsanlar onları eziyor,zehirliyor. Adalet diyince sadece empati yapabildiklerimiz akla geliyor diğerleri içinse adalet namına bir şey yok biz neden onlardan farklı olalım. En azından insanlar kendi aralarında bir hukuk sisteminde anlaşmışlar. Adaleti orada aramak daha doğru.Dindar olup kusursuz adaleti hüsnü kuruntu içerisinde öldükten sonraya beklemek yerine ateist olup hukukta aramayı tercih ederim....

Konu uguler tarafından (06-06-2015 Saat 23:57 ) değiştirilmiştir.
Alt 07-06-2015, 00:19
sys_init sys_init isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

adaleti ele alırken hayvanları düşünmek,dini inanışlarda onların da yaptıklarına göre sorgulanmayacak olmaları(en azından müslümanlar için böyle) inananlar için bir sorunsal fakat benim için değil.benim daha çok üzerinde kafa yorduğum kısım adalet,iyilik,kötülük.bunların her ne kadar beğenmesek de dinler içerisinde temelleri var aynı şey ateizm için geçerli değil.bir ateist için bu gibi kavramların temelleri olacağına pek de inanmıyorum.ateizm bu kavramları temellendirmekte sıkıntı çekiyor.
Alt 07-06-2015, 00:22
Üye

adaleti ele alırken hayvanları düşünmek,dini inanışlarda onların da yaptıklarına göre sorgulanmayacak olmaları(en azından müslümanlar için böyle) inananlar için bir sorunsal fakat benim için değil.benim daha çok üzerinde kafa yorduğum kısım adalet,iyilik,kötülük.bunların her ne kadar beğenmesek de dinler içerisinde temelleri var aynı şey ateizm için geçerli değil.bir ateist için bu gibi kavramların temelleri olacağına pek de inanmıyorum.ateizm bu kavramları temellendirmekte sıkıntı çekiyor.
Haklısınız. Ateizmde bu kavramlar olmaz. Bir ateist bu kavramları vicdanında bulur...Saygılarımla
Alt 08-06-2015, 11:53
Sundance Sundance isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dinler içinde de temelleri yok. Gösterilen temel dayanaksız. Burada defalarca euthyphron ikileminden bahsedildi. İyilik ve kötülüğün tanrı bazında temeli yoktur. Doğada bu kavramların olmamasından, insanların ürettikleri kavramlar olmasından dolayı kaçıştır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Euthyphron_ikilemi

Ayrıca ahlak konusunda dini temel alıyorsanız bunu kabul edebiliyor musunuz?

Diyelim biri bir başkasını öldürdü. Bu dünyada insanlar tarafından yargılanıp bütün ömrünü hapiste geçirdi. Öldüğü zaman allah tarafından yargılanıp cehenneme atıldı. Ve sonsuza kadar cehennemde yandı. Sonsuza kadar! Adil mi bu ceza? 1 milyon yıl yanacak sonra 100 milyon yıl daha sonra 100 milyar yıl daha. Sonsuza kadar. Umarım cennettekiler cehennemde yananların feryatlarını duyar sonsuza kadar.

Cennet dediğiniz şey ise özenilecek bir yer değil. Ne acıkıyorsunuz, ne hastalanıyorsunuz, ne rahatsız oluyorsunuz, ne ölebiliyorsunuz, nefes almak zorunda bile değilsiniz. Ne yapacaksınız sonsuza kadar bu süreyi? Belirli bir zaman sonra cennet dediğiniz şey hiçlik olacaktır. Bu mu cennet şimdi?

İnsan dışındaki bütün canlılar için öldükleri zaman yok olacakları, doğaya karışacakları kabul ediliyor. İnsan söz konusu olunca dünya üzerinde yaşayan milyonlarca diğer canlılardan farklı olacak mutlaka.

Ateistler ahlakın gerek biyolojik gerekse felsefi temellerini açıklıyorlar. Sonuç doğada mutlak bir adalet yok. Malesef bu doğanın yapısı böyle. İnsanlar için adalet istiyorsanız bunu geliştirmek için insanların çabalamasına güvenmeniz gerekiyor, tanrıya değil.
Alt 08-06-2015, 12:02
Üye

Sundance´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Dinler içinde de temelleri yok. Gösterilen temel dayanaksız. Burada defalarca euthyphron ikileminden bahsedildi. İyilik ve kötülüğün tanrı bazında temeli yoktur. Doğada bu kavramların olmamasından, insanların ürettikleri kavramlar olmasından dolayı kaçıştır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Euthyphron_ikilemi

Ayrıca ahlak konusunda dini temel alıyorsanız bunu kabul edebiliyor musunuz?

Diyelim biri bir başkasını öldürdü. Bu dünyada insanlar tarafından yargılanıp bütün ömrünü hapiste geçirdi. Öldüğü zaman allah tarafından yargılanıp cehenneme atıldı. Ve sonsuza kadar cehennemde yandı. Sonsuza kadar! Adil mi bu ceza? 1 milyon yıl yanacak sonra 100 milyon yıl daha sonra 100 milyar yıl daha. Sonsuza kadar. Umarım cennettekiler cehennemde yananların feryatlarını duyar sonsuza kadar.

Cennet dediğiniz şey ise özenilecek bir yer değil. Ne acıkıyorsunuz, ne hastalanıyorsunuz, ne rahatsız oluyorsunuz, ne ölebiliyorsunuz, nefes almak zorunda bile değilsiniz. Ne yapacaksınız sonsuza kadar bu süreyi? Belirli bir zaman sonra cennet dediğiniz şey hiçlik olacaktır. Bu mu cennet şimdi?

İnsan dışındaki bütün canlılar için öldükleri zaman yok olacakları, doğaya karışacakları kabul ediliyor. İnsan söz konusu olunca dünya üzerinde yaşayan milyonlarca diğer canlılardan farklı olacak mutlaka.

Ateistler ahlakın gerek biyolojik gerekse felsefi temellerini açıklıyorlar. Sonuç doğada mutlak bir adalet yok. Malesef bu doğanın yapısı böyle. İnsanlar için adalet istiyorsanız bunu geliştirmek için insanların çabalamasına güvenmeniz gerekiyor, tanrıya değil.
Bir şey daha. Ölüm korkusu nedir? Neden insanlar ölmeyi kabul edemiyorlar? Neden mutlaka varlıkları ölümden sonra bile mutlaka devam etmeli?

İşte bu doğanın beynimize programladığı adeta kazıdığı temel bir emirdir. "Ölmemeye çalışacaksın!"

Sadece insanlara da özgü değildir. Temel olarak hemen hemen bütün canlılarda vardır. Neden? Çünkü ölüm demek doğada yok olmak demek. Doğada ölümden kaçmadaki başarına göre öne çıkarsın. Ama insan beyni o kadar gelişmiştir ki soyut kavramlar üretebilir. Beyin bırakın doğayı, soyut dünyada bile ölümden kaçmanın yollarını aramaktadır.

Happening diye bir film vardı ağaçlar bir şey salgılayarak insanların kendi kendilerini öldürmelerine neden oluyordu. İşte ölüm korkusu dürtüsünü ancak bu şekilde ifade edebilirim.

Tanrıya duyulan ihtiyaç işte budur.
Alt 08-06-2015, 15:25
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sundance´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İşte bu doğanın beynimize programladığı adeta kazıdığı temel bir emirdir. "Ölmemeye çalışacaksın!"
Daha önce birkaç inançlıyla tartışmalarımda bilimden, evrimden bahsetmiştim. Bana verdikleri tepki; ''evrim teorisine göre ölümden sonra hayat var mı? Bilim bize ölümsüzlük vaad ediyor mu? '' şeklindeydi.

Pes ettim ve inanmaya devam edin kolay gelsin dedim.
İnançlıların birçoğu gerçeği aramıyor. Ölümü kabullenemiyorlar.

Bu yüzden kendimi tanrı gibi hissediyorum. Onlar kadar aciz bir huzura mahkum değilim. Kendi dünyamın tanrısıyım. Onlar ise hayali bir varlığın kölesi.
Alt 08-06-2015, 16:06
Üye

Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Daha önce birkaç inançlıyla tartışmalarımda bilimden, evrimden bahsetmiştim. Bana verdikleri tepki; ''evrim teorisine göre ölümden sonra hayat var mı? Bilim bize ölümsüzlük vaad ediyor mu? '' şeklindeydi.

Pes ettim ve inanmaya devam edin kolay gelsin dedim.
İnançlıların birçoğu gerçeği aramıyor. Ölümü kabullenemiyorlar.

Bu yüzden kendimi tanrı gibi hissediyorum. Onlar kadar aciz bir huzura mahkum değilim. Kendi dünyamın tanrısıyım. Onlar ise hayali bir varlığın kölesi.
Ölüm hayatın bir gerçeği.

Egona dikkat et yalnız. Fazla şişkin ego iyi değildir. Tanrının olmadığını bilmek kimseyi tanrı pozisyonuna sokmaz.

Önerilen Siteler