12-05-2009, 10:31
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
paslıçivi´isimli üyeden Alıntı
tüm dinler mistik dediğimiz özüne ulaşmış insanların bulunduğu zaman ve coğrafyanın etkisinde kalmış insanoğlunun ürettiği çok güzel hikayeler efsanelerdir..
|
Çok güzel?
"Onlardan dost edinmeyin!"
"Gördüğünüz yerde öldürün!"
"Evlatlığının karısı sana helal kılınmıştır!"
"Kollarını ve bacaklarını çaprazlama kesin!"
Çok güzel ...
A.
The meek shall inherit nothing! - FZ
|

12-05-2009, 10:37
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
zeitgeist´isimli üyeden Alıntı
neden tevrat ve incildeki hikayelerle kurandaki hikayeler aynı da diğer kısımlar tamamen farklı?
sadece ama sadece hikayeler aynıysa iş diğerlerinin tahrifi değilde,kur'an ın aşırması anlamını taşımazmı?
|
zeitgeist selam,
Araklanan hikayeler de tam olarak araklanmamış, örneğin Kur'an'da Adem'in cennetten kovulmasından bahseder ama niye kovulduğu belli değildir. Meyvesi yenmemesi gereken ağaç vardır ama ne ağacı olduğu belli değildir. Adem bundan yemiş mi? Bu da bilinmiyor.
Daha bir sürü eksik var.
Bilinen bir gerçek var ki Kur'an'a Tevrat'tan bir sürü bölüm eklenmesi, Muhammedi'in ısrarla İsmail'in soyundan geldiğinin iddia edilmesi, Muhammed'i Musa katına çıkartma çabalarının çoğu Medine dönemi (veya Hicret'e yakın) işleridir. Amaç ise güçlü Medine musevilerini islam olmaya ikna etmek, en azından islamın musevilik ile çatışmadığını, aynı tanrıdan geldiğini, Muhammed'in de en az Musa kadar soylu (ve tabi güvenilir) olduğuna kanıtlar oluşturmaktır.
İsmail konusu özellikle önemli ve ilginç bir konu. Bunun için ayrı bir başlık açacağım.
A.
Konu azınlık tarafından (12-05-2009 Saat 10:44 ) değiştirilmiştir.
|

12-05-2009, 13:54
|
 |
Yazar
|
|
|
|
zeitgeist´isimli üyeden Alıntı
sorum şu,
incilde de tevratta da yemin hiç yok,kuranda 250 civarı allah kendi ağzından yemin etmesine rağmen.neden incil ve tevratta ki tanrının konuşma tarzı,üslubuyla kurandaki hiç ama hiç benzemiyor..
|
@zeitgeist ,
Vahiy, Dinler Tarihine göz gezdirdiğinde göreceksin, beşeriyetin kat ettiği mesafe, geldiği konum/ulaştığı seviye ile mütenasip bir şekilde, yol göstericiliğinde aşamalar katetmiştir.
Tabir caiz ise, bir level yükselen İnsanoğluna, o level seviyesinden hitap edilmiştir.
Önce bilinmesi gereken budur.
İkinci mesele, bu gün elimizde bulunan Tevrat ve İncil'de yer alan anlatımlarla, Kur'an-ı Kerim'de yer alan anlatımları mukayese edemeyeceğimiz meselesidir.
İncil, Müslümanların siyer/tabakat eserleri ile kastettikleri ne ise, daha çok ona benziyor, bunlara tekabül ediyor. Okumuşluğun varsa, Hz. İsa'nın (A.S) yaşamını anlatan bir çeşit biyografik eserler olduğunu görmüş olmalısın. Hz. İsa (A.S) sonrasına dair de eklemeler vardır. Dolayısı ile orada konuşan çoğu kez ya Hz. İsa'dır (A.S), ya da eserin isnat edildiği müelliftir.(Matta, Markos, Luka, Yuhanna) İncil'de Hz. İsa'dan (A.S) nakledilen sözlerden ne kadarı sıhhatlidir ve o sözlerin ne kadarı Hz. İsa'nın (A.S) aldığı Vahiydir bunu belirlememiz ne derece mümkün ?
Bu sebeple İncil metninde görülen anlatımın, Kur'an metninde görülen anlatım ile mükayese edilmesi yanlıştır. Hz. Muhammed Mustafa'nın (S.A.V) sözleri ile de Kur'an metninde görülen anlatım arasında farklar vardır. Zira birisi Allah'ın Kelamı, diğeri onu tebliğ eden Beşer Resulün konuşmasıdır.
İnciller konusunda bir diğer önemli ve ana mesele, ellerde mevcut İncillerin dilinin, Hz. İsa'ya (A.S) Vahiy gelen dilden tercüme olmasıdır. Yani ortada, Hz. İsa'dan (A.S) naklen sözler dahi olsa, bunlar tercümedir, orijinal metinler değildir.
Tevratta da durum, metnin ana lisanda olması dışında benzerdir.
Bunlar ile, Kur'an-ı Kerim'in anlatımını kıyaslamak, bu sebeplerle doğru sonuca bizi götürmez, kaldı ki, yukarda Kur'an'ın İnzal olduğu dönemde, o toplumda "kasem"in anlam ve içeriğini, ne sebeplerle kullanıldığını ve Kur'an-ı Kerim'de yer alan bir örneğinden hareketle, Kur'an anlatımında kullanılma hikmetlerine temas ettim.
İngilizce öğrenmeye çalıştığım zamanlarda, konuşma esnasında yavaşlık gösterdiğimde bana hep "Türkçe düşünme, İngilizce düşün" derlerdi. Doğru söylüyorlardı.
Türkçe düşünüp Arapça yorumlanmaz.
Belki sen değil ancak bazıları, özel hayatlarında, çevrelerinde gördükleri "yemin eden İnsanlar" profilinden(yada bizzat kendilerinden) hareketle, Kur'an-ı Kerim'de gördükleri kasemleri yorumlamak gibi bir hatanın içine yuvarlanıyorlar.
Pozisyonları net ofsayt.
Postunda yer alan bir diğer konu olan Kıssalar meselesinde gelirsek, Kur'an-ı Kerim'de yer alıp İncil ve Tevrat'ta yer almayan kıssalar olduğu gibi, Tevrat ve İncil'de yer alıp, Kur'an-ı Kerim'de de zikredilen her kıssa, %100 Tevrat ve İncil'de yer aldığı gibi geçmemektedir.
Örneğin bu başlıkta dolaylı olarak konu edilen Hz. Adem ve işlediği hata bahsinde Tevrat açıkça Havva'yı suçlarken, Kur'an-ı Kerim Hz. Adem'i (A.S) nazara vermektedir.
Yine Kur'an-ı Kerim'de isimleri ve kimi hikayeleri zikredilen Peygamberlere dair özellikle Tevratta çizilen profilin, Kur'an ile mütenasip olmadığını görürsün.
Dolayısıyla ortada aparma/aşırma değil, Allah'ın gönderdiği Kelamla (Kur'an) daha önce gönderdiği mesajlarda yapılan tahrifatı düzeltmesi, unutulanı tekrar hatırlatıp, hakikati olduğu şekliyle tekrar deklare etmesi durumu vardır...
|

12-05-2009, 14:21
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
azınlık´isimli üyeden Alıntı
Çok güzel?
"Onlardan dost edinmeyin!"
"Gördüğünüz yerde öldürün!"
"Evlatlığının karısı sana helal kılınmıştır!"
"Kollarını ve bacaklarını çaprazlama kesin!"
Çok güzel ...
A.
|
azınlık..
sen gülden nefret ediyorsun.. dikenleri görüyorsun.. gülü görmüyorsun..
müslüman güle aşık.. dikenleri görmüyor.. gülü görüyor..
ben hem gülü hem dikeni görebiliyorum..
çünkü ben çeperde savrulmuyorum.. merkezimdeyim..
|

12-05-2009, 14:57
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
çünkü ben çeperde savrulmuyorum.. merkezimdeyim..
|
Hadi anlat o zaman neymiş güzellikler?
Şu din illetinden dünyanın başına gelmiş tek bir tane güzellik söyle ... bir tane!
"Bak dinler olmasaydı şöyle kötü olurdu halimiz" dediğin bir şeyi söyle bana.
A.
|

12-05-2009, 15:08
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
bunu yıllardır sorgularım..
insanların bilinç düzeyi skalasını bir piramite benzetirsen..
tabandan zirveye doğru bilinçaçıklığıyla/insan sayısı ters orantılıdır..
tabana yakın insanların bir inanca ihtiyacı var.. yoksa dünyada kaos yaşanır.. sırf cehennem korkusuna kaç kişi hayvan gibi davranmaktan kaçıyor biliyor musun..
zirveye doğru gittikçe kendini tanıyorsun.. insanı tanıyorsun..
yaşamın kutsallığını ve güzelliğini görüyorsun..
barış içinde yaşaman ve diğer canlılara zarar vermemen için bir yaptırıma ihtiyacın yok..
hepsi sende.. senin içinde..
sadece keşfetmen gerekiyor..
|

12-05-2009, 17:35
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
tabana yakın insanların bir inanca ihtiyacı var.. yoksa dünyada kaos yaşanır.. sırf cehennem korkusuna kaç kişi hayvan gibi davranmaktan kaçıyor biliyor musun..
|
Gelişme için kaos kaçınılmaz ve gereklidir. Şu gün bahsettiğin gelişmişliğe ulaşamamışsak bunun sebebi o kaosun yaşanmamış olmasıdır. Din olmasaydı hayvanlar gibi mi yaşayacaktık, yoksa din bugün ve gelecekte bir kısım dünya nüfusunun hayvanlar gibi yaşamasını garantiye almak için mi bu kadar pompalanıyor?
İlla bir şeye inanmaları gerekiyorsa kendilerine inansınlar ...
Bu olmadı ...
A.
|

12-05-2009, 21:56
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
paslıçivi avatarın gibi ruhunda krolaşmış be senin. Ben bozacıdan şıracıdan anlamam ama gerektiğinde birisini takdir etmesini bilirim. Şu internet aleminde bir kaç tane mesajımdan birisidir bu. Eğer lutfedipte google da kemdem kelimesiyle aratsaydınız lakabımla ilintili 1700 civarında sonuç görürdünüz. Bu siteyi uzun zamandır bildiğim halde bu tarzda içerik sunan siteleri sevmediğimden üye olma gereği duymamıştım. Arada arama motorları bu siteyi işaret ettiğinde alacağımı alır çıkarım. Bu konuyu hakikaten baştan sonu okudum, ve bu konuda bariz haklı gördüğüm birini takdir ettim. Evet hakdogan kardesimle aynı görüşteyim ve aynı şekilde düşünüyorum. Ben olmasamda bu takdiri pek çok kişi yapacaktır paslıEDİT. Sen bozacı ve şıracı demagojine devam et ve zavallılaş.
Konu K.C. tarafından (12-05-2009 Saat 22:56 ) değiştirilmiştir.
Sebep: Lütfen kullandığımız üsluba dikkat edelim.
|

12-05-2009, 22:46
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgili kemdem..
yürekten iltifatların için teşekkürler..
sizin gibi aydın bir insanın sitede hep katılımcı olmasını isterim..
sizden çok ışık saçıyor..
gözlerim kamaştı açıkçası..
lütfen bizi mahrum etmeyin..
|

12-05-2009, 23:06
|
 |
Yazar
|
|
|
|
Kardeşim @kemdem,
Yaptığın iltafatlarla cuşu huruşa gelen kardeşlerini görünce, onların sevinçlerinin kursaklarında kalmaması adına, müsadenle sana bir öneri yapayım :
İltifat yaparken kullanacağın kelimeleri, gözkamaştırıcı hir hızla EDIT'leneceklerden seçme. Misalen "adam değilsin" gibi iltifatlar kullan ki, hem birileri gözkamaştırıcı bir hızla hareket edip yorulmak zorunda kalmasın, hem de senin iltifatlarınla cuşu huruşa gelenlerin sevinci kısa sürmesin.
Sevgiler...
|