Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-08-2012, 23:53
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hiç kimse özgür bir iradeye sahip değildir. Öyle olsaydı herkes kendi istediği uzunlukta yaşam sürerdi. Doğanın kurallarına bağlıyızdır. Eğer böyle bir bağlılığımız varsa hangi özgür iradeden söz edebiliriz?

En basit örnek zihninizden hiç bir düşüncenin geçmediği bir 5 dakika geçirebilir misiniz? Buyrun deneyin de görün. Pekiyi nedir size bunca düşünceyi doğuran neden?

Özgür iradeniz neden bu basit olgunun karşısında eğilir ve kendisini teslim eder? Biz daha düşüncelerimize dahi hakim olamıyorsak, hangi özgür iradeden söz etmekteyiz?

Zaten konu TANRI denilenin ne olduğunu bilmemekte yatar.

Sevgili YUNUS EMRE onun için demiştir ki;BENİ BENDE DEMEN, BEN BENDE DEĞİLİM, BİR BEN VARDIR BENDE BENDEN İÇERÜ...

Kimdir bu BEN?
Alt 20-08-2012, 00:16
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

stunel´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili basmagül, İnsanın kaderini Allah yazar.Kaderin kapsadığı şey imanlı olup olmaması değildir. Kader insanın hayat boyu yaşayacağı olaylardır. MEsela kaderinizde namaz kılsanızda kılmasanızda öleceğiniz tarih bellidir.

Eğer kaderinizde depremde ölmek varsa ölürsünüz yoksa ölmezsiniz. İman edip etmemeniz önemli değildir. Yani kader sizin imanlı olup olmayacağınızı belirlemez. Sahillerde zina yapılıyor diye deprem oluyor diyen zihniyette yobaz zihniyettir.

Gelelim ikinci soruya islam inancına göre en büyük Alim Allah tır. O ne dilerse o olur. Çocuğun özürlü doğması veya senin benim yarın trafik kazası geçirip özürlü olma potansiyelimiz. Hepsi O nun takdirindedir ve kaderimizde vardır. Fakat kaderimizde şu yoktur ben yarın kaza geçirip bacağımı kaybetsem Allah a isyan edip müslümanlığı bırakıyorum dememiz yazılı değildir bu kendi seçimimiz olur ancak. İslamiyet dünyanın bir sınav yeri olduğunu kabul eder ve dediğiniz gibi çocuğun sakat doğması ailesine veya kendisine verilmiş bir ceza olarak öngörülebilir fakat kesin oalrak şu nedenledir denilemez.

Sevgili neva Allah yaratmaya devam ediyor ( zaman kavramı içerisinde )Fakat insanların ruhunun tamamı yaratılmıştır sadece vucut buluyor. Dediğiniz gibi hayvanlardada ruh vardır. Lakin insanlar tüm yaratılanların üstünde tutulduğundan Allah ruhundan üfürmüştür. Tabi yine bizim inancımıza göre siz kabul etmeyebilirsiniz.
Peki Allah nicin kendi kendine sifatlar layik gormustur.

Mesela o sifatlardan birini yok saysaniz Allah'in varligi kendi icinde celisir. Bir nevi o sifatlara mecburdur.

Ayrica Allah'in zaman kavrami icinde yaratmaya devam ettigini nerden biliyorsunuz?

Allah zaman'a tabi mi ki? Yukarda munezzehtir demistiniz.

Allah zamandan münezzehtir. Yani zaman insanlar için bir kavram.

.

Bir kere kitabinizda ruh hakkinda size cok az bilgi verdigini Allah'in kendisi soyluyor ve ruhlarin hepsini yarattim bitti gibi bir soylemi yok.

Tek, kendi ruhundan ufurdugu Adem, yaratirken. Cunku daglara taslara teklif etmis kabul etmemisler , insan yuklenmis emaneti.

Hayvanlarin su'dan yaratildigi yazar kitabinizda yanilmiyorsam.

Ancak herseye dair, yaratma eylemi baslamadan once, ortada sadece tanri, tanrinin ruh'u, ars ve su vardir. Hersey bundan meydana gelir.

Bu durumda Allah'in ruh'u nerden geldi veya kim ufledi sorunu cikar.

Ben sizin inanciniza saygi duyuyorum, ancak iddia koydugunuz icin ortaya, sorularima da cevap istiyorum haliyle.
Alt 20-08-2012, 12:52
demirefe demirefe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Sesli´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Doğanın kurallarına bağlıyızdır.
Özgür irade sorununu determinist felsefe sonuca bağlamıştır. Binlerce yıldır dinlerin insanın başının etini yediği, insanlığa rahat huzur vermediği bu tartışmaya determinizm son noktayı koymuş ve insanlığı bu abuk sabuk tartışmadan kurtarmıştır.

Nükleer savaşı başlatarak dünyayı yok edecek bir kırmızı düğmenin başında bulunduğunuzu düşünün. Bu düğmeye basmak veya basmamak elinizde.

Düğmeye basarsanız bunun nedenleri olacak. Basmazsanız bunun da nedenleri olacak. Düğmenin başında sizin bulunmanızın nedenleri var. Sizin yerinizde başkası olsa bunun da nedenleri olurdu.

Şu an yaşadığımız ana kadarki nedensellik örgüsünü artık değiştirmenin bir yolu yok. Bir sonraki anın nedenselliğini tüm geçmiş nedensellik tayin edecek. Fakat nedensellik sabit, önceden kararlaştırılmış bir akış değildir. Dinamik, türbülanslı, her zaman belirlenimi kolay olmayan bir akıştır. Önemsiz gibi görünen nedenler türbülanslar yaratır.

Dolayısıyla nedensellik akışında her an radikal değişimler olabilir ve bunlar öngörülemeye de bilir. Hiç ummadığımız nedensellik içinde gömülü ve gözden kaçan bir neden, bir dönüm noktası olabilir. Bunu öngörebilmek ise çok büyük bir avantaj sağlayabilir.

Klasik determinizmin modern determinizme geçmesinin ilk adımını atan Henry Poincare, ki çağında anlaşılamamış çok büyük bir deha idi, bu gerçeği şöyle ifade etmiştir:

"Gözümüzden kaçan çok küçük bir neden, görmezden gelemeyeceğimiz denli büyük bir etkiye yol açar ve biz bu etkinin rastlantısal olduğunu söyleriz."

Kuşkusuz Poincare uzun araştırmaları ve türbülans etkisi üzerine uzun gözlemlerine şu ışık altında başlamıştı:

"Rastlantının nedenleri vardır." Büyük Romalı düşünür Petronius, bu çok önemli deyişiyle çağların ötesine ışık tutmuş ve o ışığı ilk gören Poincare olmuştu. Çok iyi bir matematikçi, fizikçi ve filozoftu. Adı az bilinen fikir ve düşün kahramanlarındandır. Ortaya attığı savlar daha yüzyıllara ışık olacaktır. Belki de gelecek çağların tüm insanlığına...

Petronius'un ilham kaynağı da bence antik Yunan'ın en büyük düşünürü olan Demokritos'dur. İslam dünyasında determinizmin temsilcisi ise büyük düşünür Farabi'dir.

Konu demirefe tarafından (20-08-2012 Saat 13:00 ) değiştirilmiştir.
Alt 30-08-2012, 04:15
higs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
higs higs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Şimdi özetlersek ama üstüne basarak tekrar tekrar söylüyorum tek kelime özetlersek yeni doğmuş birinin muhammetten daha iyi olma olasılığı var midir yok müdür. Bakın müslüman arkadaşlarım sorunun cevabı tek kelime ile verilebilecek kadar net. Evet veya hayır. Çünkü pek birşey anlamadım ben
Alt 30-08-2012, 11:10
Yasaklandı

higs´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
yeni doğmuş birinin muhammetten daha iyi olma olasılığı var midir
Önce Muhammed diye biri gerçekten yaşadı mı, bunu ortaya koymak gerek. Muhammed diye birinin hiç olmama olasılığı da var! Çünkü her tarihsel kişi hakkında sayısız birbiri ile tutarlı veriler var, ama bunun yaşadığı hakkında "dedi, buyurdu" dan başka ağzı olanın söyleyeceği, üstelik çelişkili ve kendi içinde bile tutarsız bir yığın 'din din din' den başka hiç bir şey yok!
Alt 30-08-2012, 11:37
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Allah zamandan münezzehtir. Yani zaman insanlar için bir kavram.

Nasıl ki bigbang ten önce zamanın olmadığına inanıyorsanız ( Hawkins e göre ) Allah katında da zaman yoktur her şey yaşanmış bitmiştir.
Hawking mi, Dawkins mi kim ki bu derken google image search imdadima yetisti.

Hawkins ne soylemisse cok dogru soylemis.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 30-08-2012, 12:32
Üye

Ben müslüman arkadaşlara muhammedin gerçekten yaşadığı varsayımını kabul ederek soruyorum arkadaşım konuyu başka yere çekmenin anlamı yok yaşamış yaşamamış orası beni ilgilendirmiyor bu soru için. Yaşadığını varsayıyorum ve soruyorum ki yeni doğmuş birini muhammedden daha iyi birisi olma ihtimali var mi yok mu evet veya hayır bu kadar basit. Evet müslümanları bekliyoruz.
Alt 30-08-2012, 12:55
Yasaklandı

higs´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
konuyu başka yere çekmenin anlamı yok.
Bu ne ya? Durduk yerde niye sinir yaptın anlamadım! Bu ne böyle ya? Dokunduğun sinir küpü, ne oluyoruz yahu?

Müslümanlar yine cevap versin, siz durun ben cevap vereceğim mi dedik yahu?

Heralde biz de çoğu kez yaşamış varsayıyoruz. Madalyonun bu yüzü de var demek ne zaman sinir katsayısını olumsuz etkiler oldu? Hayır yani forumda tek cevap hakkı mı var, biri cevap verdi mi konu kapanıyor, artık başka cevap yazılamıyor mu?
Alt 30-08-2012, 13:05
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu kader konusu ateist olamamdaki buyuk etkenlerdendir.Gun gibi ortadadir, cok cok basit mantikla anlasilabilir.5 yasindaki cocuk bile gercegi anlayabilir.Cok cok cok basit.

Herseye gucu yeten tanri, yarattiginin ne yapacagini bilir.
Bilmesine ragmen cezalandirmasi sadistliktir.

Yarattiginin ne yapacagini bilmiyorsa, herseye gucu yetmiyordur.
Biliyorsa zaten seni o sekilde yaratmis demektir, yaradilistan cehenneme, cennete gidecegin seni yaradanin elinde.

Beni yaratan Allah ben yokken benim cehenneme gidecegimi biliyordu, buna ragmen yarratti, bu yuzden cehennemde sonsuz iskence cekicem.Yaratmasa bir halt yok.

Bunlar gun gibi ortada olan gercekler, bunu bile algilayaman 60 milyon kadar muslumanla beraber yasiyoruz.Bir taneside adam gibi aciklamayamistir bu kader konusunu.Sen bilemezsin, Allah bilir deyip gecistiriliyor hep.Cuzzi zekanla anlayamazsin sen, otur risale oku'dan otesini yapabilen musluman gormedim.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 30-08-2012, 13:14
Üye

Demirefe yanlış anlama dostum kızmak ne haddime o mesajı yazarken rock müzik dinliyordum ondan oldu galiba şimdi 9. Senfoniyi dinliyorum macun gibi oldum her nerdeysen burdan selamlar

Önerilen Siteler