Brian´isimli üyeden Alıntı
İzm temelli de tartışılabilir kuşkusuz ama dediğiniz gibi sorun zaten ilerliyor.
En büyük sorun bu konuda insanların bilinçsiz olması. Ve sorunu ciddiye almamaları.
----------
ABD ve Çin meselesine gelince...
Evet bu iki ülke atmosfere en fazla CO2 gazı salan ülkeler arasında. Bildiğim kadarıyla Çin bazı konularda anlaşmaya çalıştı ama Kyoto'da ABD, farklı bir şekilde davranarak Kyoto'yu işlevsiz hale getirdi. (Kyotu gibi anlaşmaların zaten pek işe yaramayacağını dile getiren iddialara hiç girmiyorum bile.)
ABD, Çin vb. devletler istemedikten sonra bu işi durdurmak imkansız gibi bir şey.
Ama yine de en azından küresel ısınmaya karşı tarım, gıda, sağlık, eğitim vb. politikaları geliştirebiliriz. Çünkü Türkiye bu işten etkilenecek: bu etkilenmeye bağlı olarak gıda, su, beslenme vb. sorunlar büyük önem taşıyacak. Ülkelerin tek başına yapacağı şeyler sınırlı ama bu onlar hiçbir şey yapamazlar demek değil. Bazı önemli şeyler yapılabilir.
|
Sayin Brian;
Izm temelli de tartisilsa, global cikarlardan her izm nemalandigindan oturu, sonuca varmak pek mumkun degil.. Ha izm'lerin durumu global olcekte ayna gibi ortada o ayri konu..
ABD ve Cin'e gelince;
Kyoto protokolu, sanildigindan cok daha buyuk olcekte alt yapi gerektiren bir yapi.
ABD ve buna benzer ulkeler buna imza koymus dahi olsa da bu neredeyse, ekonomisinin ipini cekmesine denk geliyor. Zira ABD buyuk olcekte fason calisan bir ulke, yani uretmiyor eni konu, yani Cin gibi isgucu potansiyelinin yuksek oldugu veya gelismemis dunya ulkelerindeki ucuz isgucu sayesinde ekonomisini ayakta yukseltiyor.
Amerika'nin kendi icinde bu dis kaynakli uretimlerden elde ettigi tek kar diyebilecegimiz unsur, sigorta sirketleri..Bu da bir nevi oyun gibi isleyen bir cark. Al gulum ver gulum seklinde..
Mesela Kuzey Amerika ulkelerinde, artik endustriyel olcekte Cin mallari bir nevi kibarca boykot ediliyor, isletmeler almiyor, yani 3 liraya alip her hafta kirilan (atiyorum tornavida) mal yerine 15 liraya alinip, neredeyse 4-5 yil kullanilabilecek urunler tercih ediliyor. Insan sagligi acisindan zararli ucuz kursun vs. maddelerle islenmis sus esyalari vs. yerine, ulkelerin basit olcekte urettigi en basit ornek cam kavanozlara yonlendiriliyor insanlar..
Hatta hatirlarsiniz Turkiye'de de boyle bir uyari yapilmisti, yani kendi urettigimiz porselenimizi kullanalim varsin pahali olsun seklinde...Ki bunlar cok cok basit ornekler(devede kulak) gibi gelebilir, ama ithalat- ihracatta yuklu meblag tutan kalemler...
Mesela bir Denizli, inanilmaz sekilde acimasizca olduruldu, oysa Denizli dunya pazarinda dar dokuma da bir numaraydi ve boy olcusulemeyecek bir alandi.. Ustelik de bu isin mutfagindan gelen bir geleneksel kulture sahibiz.
Ve acik soyleyeyim ben bu kuresel isinma hikayesinin pompalanmasina hicbir zaman inanmadim, tipik hristiyan aleminin dini motifleri ile islenmis bir hikayeden ote gidemiyor benim icin...
Evrendeki sistemler zaten kendi dogalari icinde mevcut bir yapiya sahip ve bu unsurlar icinde hicbir unsur (canli bakimindan) olumsuz(sonsuz) degil malum.
Yani yasadigim cografyada o kadar abidik gubidik olusumlar var ki, filmlerden etkilenip siginak insa edenler mi dersiniz, dunyayi sular basacak diye cesitli yapilanmalara girenler ve inananlar mi dersiniz vs. vs.
Bu yapilanmalar ve pompalamalar dahi ticari kaygiyla ortaya atilan hareketler. En basit ornek benim komsum, her ay kasayla birseyler aliyor ve besement'a yigiyor, yazligina yigdiklari da ayri..
Dusunun bu bir kisi, 6 kasa su+ biskuvi+pil+fener+battaniye vs. diye hesap etseniz yekun asagi yukari ortada.. Onca insana bunu carptiginizda sadece bir eyalet bazinda ciddi bir yekun tutuyor, bunu ulke baziyla carpin, sonra elverisli dunya ulkeleri bazinda carpin. Ortaya cikacak rakamlar sizi dumur eder.
En basit ornek; en az onca yillik su sattiniz+pet sise sattiniz. Bir o kadar da cop dogal olarak. Ve bu ustte saydiklarimin yarisindan cogu da takdir edersiniz ki paketi acilmadan cope gidiyor.
Ve bu arada, butun bunlar olurken, atiyorum Kenya'daki cocuk icecek temiz su bulamiyor.
Ha bu yazdiklarimdan da su sonuc cikarilmasin sakin, bunlarin hepsi hava civadir vs. hayir ama konuyu cidden samimi ve durustce ele alip isleyen insan, yayin, grup sayisi maalesef cok az.